Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 септ. 2008, 14:49 ч.

Ясла и майчинство?

 • 7 461
 • 47
 •   1
Отговори
 • Мнения: 43
Мили ами, знаете ли за съществуването на закон или наредба, според която щом детето е записано на ясла, майката задължително трябвада тръгне на работа, спира се, или се намалява майчинството?

# 1
 • Мнения: 3 696
С тръгването на детето на ясла, майката е длъжна в 7-дневен срок да уведоми работодателя си. Отпускът за гледане на дете до 2 г.(т.нар. майчинство), се прекратява (защото основанието е му майката да гледа детето) и майката трябва да се върне на работа или да излезе в друг вид (платен или неплатен отпуск), при което ще получава половината от майчинството, т.е. 110 лв.
Ако не го направи, ще трябва да връща парите с лихвите, когато направят проверка, а давността е 5 години. Може и да не ви хванат веднага, но така или инче яслите изпращат ЕГН-тата на децата всеки месец в общината.  Peace

# 2
 • Мнения: 247
Майчинството се прекратява  ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Обикновените ясли не спадат към този тип.

# 3
 • Gabrowo->Sofia
 • Мнения: 1 432
Моят спомен е от миналата година, но за съжаление не си пазя бележките с това в кой нормативен документ е описано.
Ако майката запише детето на ясли преди то да навърши 2г. и се върне на работа получава 1/2 от майчинството + заплатата си.
Ако не се върне на работа - губи майчинството. 
Всичко това е така теоретично и ако бъде обменяна информация между ясли и НОИ, в което аз се съмнявам.

# 4
 • Мнения: 3 696
Майчинството се прекратява  ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Обикновените ясли не спадат към този тип.
Текстът "пълна държавна издръжка" отпадна, доколкото знам.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=234859.msg5349116#msg5349116

# 5
 • Мнения: 247
Майчинството се прекратява  ако детето е настанено в детско заведение на пълна държавна издръжка. Обикновените ясли не спадат към този тип.
Текстът "пълна държавна издръжка" отпадна, доколкото знам.


Кога отпадна? Преди да изляза в майчинство подписах декларация, че при постъпване на детето ми в заведение на пълна държавна издръжка, майчинството ми се прекратява.

# 6
 • Мнения: 3 696
"Ако дадете детето на ясла, сте длъжни да уведомите работодателя си. От този момент ви се спира обезщетението и вече получавате 50% от него. Вие си преценявате дали: ще се върнете на работа или ще ползвате отпуск.
Отпускът може да е: платен, неплатен или по болест (болничен)."
от тук: Майчинството-счетоводно-11

# 7
 • Мнения: 3 696
Тук също е обяснено подробно:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=302651.msg7754152#msg7754152

# 8
 • Мнения: 247
Извадих това от кодекса за социално осигуряване

Чл. 50. (1) (Доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., изм., бр. 68 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г., бр. 105 от 2006 г.) Осигурената за всички осигурени социални рискове майка има право на парично обезщетение при бременност и раждане за срок 315 календарни дни, от които 45 дни преди раждането.

(2) Когато раждането стане преди изтичането на 45 дни от началото на ползването на обезщетението, остатъкът до 45 дни се ползва след раждането.

(3) Когато детето е родено мъртво, почине или е дадено в детско заведение на пълна държавна издръжка или за осиновяване, майката има право на парично обезщетение до изтичане на 42 дни от раждането. Ако работоспособността на майката вследствие на раждането не е възстановена след 42-ия ден, срокът на обезщетението се продължава по преценка на здравните органи до възстановяване на нейната работоспособност. До изтичането на срока по ал. 1 това обезщетение се заплаща като обезщетение за бременност и раждане.

(4) Когато детето е дадено за осиновяване, настанено е в детско заведение на пълна държавна издръжка или почине след 42-ия ден от раждането, обезщетението по ал. 1 се прекратява от следващия ден. В тези случаи, ако работоспособността на майката вследствие раждането не е възстановена, се прилага ал. 3, изречения второ и трето.

(5) Осигурената или осигуреният за всички осигурени социални рискове, които осиновяват дете, имат право на обезщетение по ал. 1 в размер на разликата от възрастта на детето в деня на предаването му за осиновяване до изтичането на срока на полагащото се обезщетение за раждане.

# 9
 • Мнения: 3 696
Цитираното от теб е за "парично обезщетение при бременност и раждане" (т.е. първите 9 м. на детето).
Чети малко по-надолу чл. 53. ал.4 , което е за отпуск за отглеждане на малко дете. :

Обезщетение при отглеждане на малко дете

Чл. 53. (1) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) След изтичането на срока на обезщетението за бременност и раждане през време на допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете на майката (осиновителката) се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г.) Когато допълнителният платен отпуск за отглеждането на малко дете вместо от майката (осиновителката) се ползва от бащата (осиновителя) или от лицето, което е поело отглеждането на детето, се изплаща месечно парично обезщетение в размер определен със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване. Това обезщетение се изплаща на настойника, когато той ползва отпуска по чл. 167, ал. 2 от Кодекса на труда.
(3) (Нова - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г.) Обезщетението по ал. 1 се изплаща и на лицата, които ползват отпуск за отглеждане на дете до двегодишна възраст, настанено по реда на чл. 26, ал. 1 от Закона за закрила на детето.
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 69 от 2004 г., в сила от 01.07.2004 г., изм. - ДВ, бр. 68 от 2006 г.) Паричното обезщетение по ал. 1, 2 и 3 не се изплаща при смърт на детето, даване за осиновяване или при настаняване на детето в детско заведение, както и при отглеждането му от безработно лице по програмата "В подкрепа на майчинството".
(5) (Нова - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Самоосигуряващите се лица, които са осигурени за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица, имат право на парично обезщетение за отглеждане на малко дете в сроковете по ал. 1 - 4.

# 10
 • Мнения: 247
Да права си, чела съм избирателно. Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 958
Знаете ли ако детето тръгне края на месец септември, а месец октомври навършва две години пак ли трябва да уведомявам.....според мен май няма за кога...... newsm78

# 12
 • Мнения: 160
ами и аз да попитам.искам само да запиша детето си на ясла,за да му се пази място до март месец,когато ще стане на 2.ще си плащам месечната такса,но ще си го гледам у дома.правя го,защото напролет няма да го вземат,тъй като няма да има свободни места.това значи ли,че ще ми спрат майчинството.водя се фиктивно на работа към една фирма,за да мога да си вземам от там обезщетението,защото като родих се оказа,че бившия ми работодател не ми е плащал доста време осигуровки и немога да си получа болничните.в новата фирма няма място за жени,така че тепърва ще търся работа.след като нои неможа да принуди бившия ми работодател да ми плаща осигуровки и да ми занесе там болничните,толкова ли са печени,че да разберат,че детето ми е записано на ясла и да ми спрат майчинството?

# 13
 • София
 • Мнения: 1 298
Аз засега мисля да давам дъщеря ми за половин ден, ама на работа не ме искат за толкова. А ако детето не тръгне, ще си загуби мястото. Има ли предвиден някакъв период за адаптация (повече от 7 дни) Thinking?
И имам ли право на неплатения отпуск за гледане на дете? Или само нормално полагащия се годишен? Който пък не знам колко е Embarassed

# 14
 • Мнения: 160
и при мен положението е същото.искам да го пусна малко,за да имаме място.после ще го спра,но ще си плащам такса всеки месец,за да ни пазят място.иначе напролет увисваме.направо съм полудяла.чудя се какво да правя!

Общи условия

Активация на акаунт