Месце и зеленчуци - перфектна комбинация според Мишел Монтиняк. Според нас също Снимка: AMY

Вече сте наясно с диетата на нашата абсолютно любима звезда Мадона. Според мнозина запознати, благодарение на нея (и на няколко загадъчни хирургически намеси) тя изглежда толкова зашеметяващо на 49.

Ние обаче сме ужасно любопитни, любознателни и т.н. и вече знаем и тайната на Кайли Миноуг. Сладкото миньонче изглежда страхотно напоследък.
Австралийската поп-дива се придържа към френска диета, а именно тази на Мишел Монтиняк. Вече сме я споменавали, но само на кратко.

В основата й е заложено разделното хранене, което има и доста други варианти. Освен това френският диетолог обръща сериозно внимание на гликемичния индекс, а както знаем ниските му нива предпазват от натрупване на мазнини. Пък и спомагат за трайното отслабване.

Според Монтиняк не е нужно да броите калориите постоянно (урааа!), важното е как съчетавате техните източници.

Например въглехидратите и протеините се приемат поотделно. Можете да хапвате пълнозърнеста паста със зеленчуци или месо със салата, но не и паста с месо. Това е.

Въглехидратите се класифицират на "добри" и "лоши" според гликемичния си индекс. Колкото по-бързо се разграждат и повишават нивото на кръвната захар, толкова по-несъвместими са с диетата ви.

В тази категория влизат всички видове сладкиши, шоколада, картофите (особено сладките), ориза, белия хляб.

Мазнините са абсолютно забранени в комбинация с въглехидрати, особено бързи. Всъщност ненаситените мазнини, като тези в рибата и зехтина например, са абсолютно приемливи сами по себе си.

Зеленчуци можете да консумирате без ограничение, а плодовете се хапват отделно от всички останали храни. Алкохолът е табу във всякакъв вид, а консумацията на мляко и млечни продукти е ограничена.

Диетата на Монтиняк се разделя на две фази – отслабване и поддържане на теглото.

Първият етап обикновено трае около два месеца и е особено стриктен по отношение на приемането на въглехидрати – гликемичният им индекс трябва да е до 35.

Разрешени са повече бобови растения, риба и пиле, които няма да ви оставят гладни. В същото време ще се изчистите добре от натрупани токсини, не само от излишните килограми.

Във втората фаза, която цели стабилизиране на теглото, са позволени дори черния шоколад, сиренето и виното. Все пак Монтиняк е французин и като такъв (браво на него!) държи на удоволствието от храната, а не само на машиналното плюскане.

Едно от най-големите достойнства на хранителния режим е, че никак не е труден за изпълнение, особено след първите строги месеци. Лошото е, че трябва да внимавате със зърнените храни. Те трябва да са богати на фибри и в същото време с нисък ГИ.

Друга положителна страна на диетата е, че препоръчва често хапване и малки порции. Освен това дава възможност за хранително разнообразие и лесно се адаптира към начина ви на живот.

И все пак не забравяйте, че ако приемате повече калории, отколкото изразходвате, трудно ще отслабнете и ще контролирате теглото си. А най-добрият вариант е да съчетаете този метод на хранене с активен спорт.

Месце и зеленчуци - перфектна комбинация според Мишел Монтиняк. Според нас също Simple Smile