Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 869
4-седмичното ми бебе е на екслузивно кърмене на поискване откак се е родило (захранено веднага след раждането, не сме се разделяли). Преди два дни направих няколко опита да цедя кърма с идеята да натрупам малко запас, който да стигне поне за едно хранене, за да мога аз да поработвам извън дома почасово. Фиаското беше почти пълно: на ръка успях да изкарам смешните 25 мл. и то след като оставих кърмата да тече от едната гърда, докато бебето беше на другата и после продължих да изцеждам. С помпичката беше пълна трагедия - 5 мл. след като бебето беше яло. Прочетох доста по темата за цеденето - че, е много трудно при хранене на поискване; че, трябва да се прави винаги след като е яло детето. В 90% от храненията моето бебе се задоволява напълно само с едната гърда, а в периодите на струпване на храненията, предлагам същата гърда по 2-3 пъти. Имам проблем с бързото потичане на млякото - направо извира като фонтанче, когато бебето захапе, и то се дави, но това е само в началото на храненето. Решението е или малко изцеждане на ръка преди хранене, или промяна в позицията на бебето, така че гравитацията да удържа шуртенето директно в гърлото му. Хем ми е смешно, шем ми е тъжно, че когато съм се мъчила с помпата на другата гърда и нищо не съм постигнала и преместя бебето на нея, млякото отново шурва и чат-пат му излиза от устата. А мисля, че добре поставям помпата (поне изчетох доста инструкции)...
И все пак ми се иска да намеря начин да изцеждам, без бебето да страда от това, за да мога да работя по няколко часа извън дома и да не разнасям бебето насам-натам. Някакви съвети?
Единствената добра новина е, че бебето прие шишето подадено му от друг, с онези 25 мл. и си ги изяде, т.е. поне не отхвърли биберона...

# 1
 • София
 • Мнения: 2 222
Меги, а каква ти е помпата? Изобщо усещаш ли с нея слизането на млякото?
Пробвай да цедиш сутрин (когато поради една или друга причина  кърмата е повече) докато малкия суче, като изчакаш момента на потичане. Друг вариант е и между кърменията, ако вече си е  изградил някакъв свой режим, който разпознаваш
След тези кърмения накуп вечер малкият сигурно заспива за по-дълго време. Ако случайно не си легнеш с него Simple Smile, може да пробваш и преди лягане.

# 2
 • Мнения: 3 869
Ива, благодаря  Simple Smile
Помпичката е обикновена, тип "спринцовка". Тъй като бебето много се дави, когато гърдите са пълни през деня (няма проблем ако е полузаспал), тествах помпата преди кърмене. Така няма проблем. Изтеглям 25 мл. много бързо и останалото е за бебето. Не изглеждаше гладен след дава такива опита през 6 часа и определено се справяше по-добре - беше по-спокоен и не се давеше, но като се отдръпнеше от зърното пак си потичаше по малко. Незнам дали няма да си докарам някой проблем, ако редовно дръпвам по малко кърма, преди той да започне да яде  newsm78 Целта на изцеждането е да има около 100 мл. на ден (т.е. едно хранене), за да мога аз да излизам за 3-4 часа.
Сутрин знам, че би трябвало да е по-лесно, но последните два дни беше доста раздразнителен именно сутрин и в общи линии не ми е оставял свободни ръце, за да пробвам..

# 3
 • Мнения: 8 242
Никога не съм изцеждала повече от 20-30 мл и то със зор.. А дребен ме къпеше с кърма  Crazy

Пробвай с дригия вид помпа.. Този става общо взето само за отпушване на каналите и не е много ефективна.. Иначе няма проблем да изцеждаш по малко мляко, но имай предвид, че това е само ПРЕДНО мляко..
Така че ако го събираш за хранене, не се получава много пълноценно ..
Вземи си от продавалника или някоя приятелка една Авентска помпа и пробвай с нея. Много по-бързо, лесно и евективно е, защото наподобява сученето на бебето..
Тази спринцовка само вакуум прави и няма как много да е ефективна..
Сега като ти са препълнени гърдите добре - но след 2-3 седмици, месец.. няма изобщо да можеш да цедиш така..
Или пробвай на ръка! Също е вариант - след като дръпнеш малко със спринцовката да потече млякото, изцеди на ръка ..

# 4
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 259
Помпата тип спринцовка е много проблематична - повечето майки успяват да изцедят нещо с нея само ако гърдата е твърда. При мека гърда засмуква навътре голяма част от гърдата и лесно могат да се получат прекрасни рани, но не и мляко Rolling Eyes
Защо не пробваш просто да цедиш на ръка, докато бебето суче от другата? Това е един от най-лесните начини да се сдобиеш с мляко за едно хранене само с 2-3 изцеждания през деня. Вероятно ще успяваш да изцедиш по 30-40мл, като така хем не лишаваш детето, хем по-бързо ще събираш мляко. За да ти е удобно, е хубаво бебето да е в позата футболна топка, така че двете ти ръце да са свободни - с едната държиш шишето, с другата цедиш.
Ако си вземеш авентска помпа или друг вид, за която не ти трябват двете ръце, пак тази схема е най-удачната - цедене докато бебето суче, за да се възползваш от потичането на млякото, което се стимулира от сукането на бебето на другата гърда.

# 5
 • София
 • Мнения: 1 531
ммм, просто си вземи авент ръчна Peace

# 6
 • Мнения: 3 869
Помпата тип спринцовка е много проблематична - повечето майки успяват да изцедят нещо с нея само ако гърдата е твърда. При мека гърда засмуква навътре голяма част от гърдата и лесно могат да се получат прекрасни рани, но не и мляко Rolling Eyes

Е, лично се убедих в горното  Sad макар и преди да успея да си направя рани. Засега забелязвам, че с помпата на твърда гърда много добре се усеща слизането на млякото и после спокойно мога да продължа на ръка. Само на ръка ми трябва бебето за стимул, иначе ми е доста трудно да стартирам.
Вярно, че с дръпването по малко преди той да засуче изтеглям само предно мляко, но пък си мисля, че няма да е проблем едно от 10-11 хранения да му с това мляко, ще си навакса с другите. Пък и като започне да поема шишето и да пропуска едно хранене от гърда, аз ще мога да изцеждам пълноценно мляко за следващото хранене от шише.
Много я хвалят тази авент-ска помпа, явно има защо...

# 7
Аз бях поставна пред същия проблем - хранене на поискване и невъзможност да изцедя запаси.
Започнах да цедя сутрин, около 9 часа, докато го кърмя от другата гърда. Предварително пиех топла напитка - чай или прясно мляко /не е много приятно лятото, на на мен ми помагаше/.

След няколко дни дойде резултатът - докато бебока си цока от едната цица, с помпата / на Авент/ цедя по 160 мл. от другата.

Успех и на теб!

# 8
 • Мнения: 385
 Аз също не мога да изцедя повече от 20мл., и когато правех запаси действах така: докато кърмя от едната гърда слагам капачка от бебешко шише под другата-събират се 20тина мл. После давам да посуче от другата само колкото да тръгне млякото и цедях. Ако не събера достатъчно пак давам за малко и ако имам късмет тя да засмуче пак цедя Mr. Green Понеже вече се е нахранила, но е лакома почти винаги когато съм предлагала гърда е засмуквала по няколко пъти и се е отказвала, и така съм цедила и по 100мл. след като съм я нахранила.

# 9
 • Ямбол
 • Мнения: 171
синът ми съм хранила цели шест месеца сама с изцеждане на ръка и с помпа тип спринцовка на сега за малката си купих от тези ръчните като на авент но само че на бертони за 20лв наистина много по лесно и бързо става.

# 10
 • Мнения: 3 869
 Hug Огромни благодарности на всички за съветите!  Hug
Отивам за по-свясна помпа и се захващам сериозно за работа Simple Smile

# 11
 • София
 • Мнения: 925
Мег, задължително Авент-ска помпа си купи!  Peace
Аз бях в същото положение и ИЗОБЩО не можех да цедя, смених 3 помпи и се бях отказала накрая. Гърдите си ми бяха напълно нормални, неболезнени, нямах нужда да изцеждам, исках да го правя, само за да мога да излизам от време на време без бебето. Но не ставаше и си казах: "ОК, ще сме вързани със сина, значи, навсякъде с мен". Случайно ми донесоха след време помпа Авент ИСИС и О, чудо!, подейства!
Надежда има Simple Smile

# 12
 • BiGi
 • Мнения: 3 638
Както те е посъветвала и Хедра наистина опитай да се цедиш, докато бебето суче от другата гърда. На мен заради една скорошна кърмаческа стачка ми се наложи да се цедя и наистина като бебето суче от едната гърда от другата изцеждането става двойно по-бързо  Simple Smile
Най-лесно ще ти е да наместиш бебето в ръгби позата върху възглавница и като засуче фактически и двете ти ръце остават свободни и можеш спокойно да цедиш от другата гърда. И аз потвърждавам, че помпата на Авент е чудесна!

# 13
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 332
Аз се цедих с Авент.....просто е перфектна-не съм имала оплаквания Peace

# 14
Аз с първата бременност имах тези проблеми и на жсичкото отгоре бебето не засукваше.
Кърменето ми беше пълен провал.сега съм бременна за втори път и искам да успея да кърмя.
Не мога да реша коя помпа да взема на Авент-ръчна или електрическа-без значение цената,само да свърши работа.

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт