Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.


Мнения: 689
Здравейте,не ми се смейте(тази тема е по-скоро за ,,издънките'' в кухнята Wink)но имам спешен въпрос - къде сбърках в правенето на тортиляс.
По здравословни причини е за предпочитане да  избягвам пшенично брашно.
Речено -сторено.Купих си царевично и днес по рецепта от един друг форум, реших да си направя мексикаски тортиляс.Рецептата е елементарна-2 чч брашно,1 1/3 гореща вода.Да ама -не.Тестото е като пластелин и е абсурдно да го разточа (точа го между 2 листа  хартия за печене)и пренеса до тигана(пишеше да се пече на сух нагорещен тиган или сач).
Пробвах 2-3 пъти и до час чакам вашите препоръки и ако не се справя го хвърлям в коша.
Срам  Embarassed-това не ми се беше случвало от доста години-да имам такъв провал в кухнята.
Помагайте,моля Smile

Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 321
ето моята рецепта, винаги ми стават.

само с царевично брашно няма да стане нищо, то не може да се разточи.
трябва и пшенично, за да стане тестото еластично.
ако го избягваш зараду глутена, то ползвай оризово.
от него тестото става много еластично  Peace

ми това е, успех.

ако имаш въпроси - питай, ние често ядем тортиля Wink
Цитирай


Мнения: 901
не знам защо да не става само с царевичното брашно ?? Аз съм правила и са се получавали - но в рецептата djily  липсва каква то и да е мазнина и сол  .. а само вода и брашно без сол дори няма как да стане...

Цитирай


Мнения: 826
аз ги правя по тази рецепта:

200 г пшенично брашно
200 г царевично брашно
1 каф.ч. мазнина
200 г светла бира

замесва се тесто, което престоява поне 30 минути.
късат се топки колкото яйце и се разточват.
понеже тестото се къса лесно, разточените тортийи се навиват около точилката и така се пренасят до тигана.
пекат се на умерена температура.
аз ги пека на сач, като го мажа с масло от време на време.
като се опекат се нацва малко масло върху горната страна и се редят на купчинка.

но без пшенично брашно май няма да стане  newsm78
Цитирай


Мнения: 689
Благодаря за съветите,но снощи замина всичко в кофата Embarassed
Marabu,сол бях сложила,но не мисля ,че тя е от значение,мисля си ,че е за вкус.
Или не може да се получи тесто без мазнина,или нещо аз не ставам за за тая работа Sad
Чувствам се неудобно да питам във форума, от където е рецептата- Embarassed,а тук ,,сме си наще хора''и от вас не ми е толкова неудобно.
Ще пробвам скоро пак (поне докато изхабя цялото брашно Wink),но не ми се ще да ползвам много мазнина ,особено пък животинска.
Благодаря ви за подкрепата  bouquet,знам ,че тук винаги мога да разчитам на помощ
Цитирай


Мнения: 826
djily ,
тук има една рецепта, която е ачик като твоята:

2-1/2 чаши masa harina (царевично брашно)
1-1/4 ч.л. сол
1-1/2 чаши гореща вода

използват преса за тортийи, а ако нямаш, препоръчват твоя метод с двата листа восъчна хартия за разточване.
ще взема да я пробвам, че няма глутен, а на снимката изглеждат перфектно.

жалко, че си се отказала.

заб. дано само нашето царевично брашно да е със същите качества като masa harina  newsm78
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
И аз съм се наканила да пробвам, същата рецепта имам без пшенично брашно и мазнина newsm78
В моята рецепта пише да разточиш между двата листа, да отлепиш горния, с долния пренасяш тортилата, пльосваш я в тигана с голата страна надолу и тогава отлепваш останалия лист.
Цитирай


Мнения: 689
Hedra,твоят вариант е хитър Laughing
И на мен ми беше преминало  през мислите нещо такова,но защо ли не го пробвах ???newsm78
Явно ще има скоро втори опит  food002
Дано тогава се получи нещо ,което може да се яде 1dating
Благодаря ,че още мислите за моя проблем  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.