Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 188 отговора

София, България

Мнения: 87
Уважаеми български институции и личности, ангажирани в областта на здравната просвета и опазването на здравето, както и пряко или непряко свързани с появата на бъдещето на народа ни - нашите деца,

Призовавам ви да изнесете реални данни за нивата на малформации в България и конкретно на Spina Bifida.

Призовавам ви тези данни да бъдат анализирани от доказано кадърни специалисти в съответните области и те да се произнесат относно световните практики за превенция на тези малформации.

Призовавам ви да обявите официално и конкретно какви мерки се вземат за превенция на тези малформации в България - по какви национални програми, как тези програми за превенция се свеждат до знанието на бъдещите родители и какъв процент изпълняемост от лекарите имат, както и какъв е реалният ефект от провеждането на тези дейности.

Призовавам ви да изготвите сравнителен анализ на превантивните мерки, въведени и работещи реално в България и на резултатите от тях, сравнено с данните от развитите по отношение на здравеопазването, здравната култура и националните превенции на малформации страни по света.

Призовавам ви при разминавания на данните в сравнителния анализ да изготвите пакет от неотложни мерки и превантивни програми за липсващите звена в българското здравеопазване на тема превенция на малформации при новородените, както и сроковете за внедряването им на национално ниво, отговорните за това лица и независимите експерти, които ще следят как протича този необходим за бъдещето на нацията ни процес.

Призовавам ви да вземете напълно сериозно отношение по тези въпроси и да информирате коректно българската общественост относно мащабите на малформациите в България, както и относно реално внедрените превантивни мерки за борба с тях, съобразени с постиженията на водещите научни екипи в тази област на медицината.

Очаквам позитивно и градивно отношение и реални резултати.

Призивът ще бъде разпространен по интернет форумите свързани с темите Бъдещи родители, Медицина и Здраве за децата ни.

Моля тези, които подкрепят този призив, да намерят начин да се чуе гласът им.
Един глас не стига.
Помогнете си сега - когато малформацията се случи и на вашето дете, вече ще бъде късно.

Призовавам към създаването на обществен натиск за реално осъществяване на Национална програма за превенция на малформациите в България.
Дори само едно спасено дете ще ви върне усещането за смисъл и ще оправдае усилията ви.

С уважение,

Томи Тодоров
www.tomytodorov.net
Цитирай


Мнения: 6 519
Здравните институции трябва да вземат отношени по много въпроси, свързани не само с превенцията на заболявания на плода, но и със здравето на вече родените деца......
По много въпроси, които непрекъснато се дискутират в тези форуми, държавните институции нямат отношение и единна програма....
Такива са въпросите свързани със забелването на пениса при момченцата, едни педиатри забелват, други- отричат; със захранването- едни препоръчват ранно, други- късно и т.н.......
Извинявай, че  се намесвам в темата, напълно подкрепям призива ти..... #Cussing out тая държава трябва най- после да започне да се грижи за децата, ако иска да има бъдеще
Цитирай

в гората

Мнения: 2 979
Цитат
Знаете ли какво е SPINA BIFIDA? Повечето хора не знаят

Точно така..повечето хора незнаят.....

Видях в сайта ти, че има подробна информация за това какво точно е SPINA BIFIDA ....защо не го копираш и тук....мисля, че на доста жени ще им бъде полезна тази информация.

Благодаря!!! Peace
Цитирай

София, България

Мнения: 87
Ето линк към статията:
Знаете ли какво е Spina Bifida? Повечето хора не знаят!

Благодаря ви за подкрепата.
Цитирай


Мнения: 30 363
Сега се опитвам да предупредя всичките си приятелки, които нямат деца, че когато решат трябва да вземат преди това фолиева киселина, защото когато аз забременях гинеколожката не ми каза и започнах да пия от 3 месец, когато вече беше безпредметно. Слава Богу имах късмет и детето ми е здраво, но никой не е застрахован!
Цитирай

София

Мнения: 5 115
За съжаление много хора не търсят и не четат тази информация.
Още по-страшното е, че болшинството от специалистите, които би трябвало да дадат указания на бременните си пациентки, също не са запознати или нехаят за това.

Ето още няколко статии:


Нека поговорим за фолиевата киселина >>
труд, написан специално за нашия сайт от Силвия Андонова от Лаборатория по Молекулярна Патология, СБАЛАГ Майчин дом

Подходи при профилактиката на генетичните болести. Първична профилактика на спина бифида и аненцефалия с фолиева киселина. >>
част от Нацоналната Програма за Диагностика и профилактика на наследствените болести, вродените аномалии и предразположения, изработена и предоставена за нашия сайт от доц. Кременски от Лабораторията по молекулярна патология, СБАЛАГ”Майчин дом” ЕАД, Медицински университет – София


Тема за размисъл: да помогнем в предпазването на бебетата от вродени недъзи >>

Защо фолиевата киселина може да бъде два пъти по-важна за бременните жени? >>Цитирай

София, България

Мнения: 87
Все полезни статии.
Публикувани съответно на 18.11.2003 (статията на Силвия Андонова) и 28.06.2004 (статията на доц. Кременски, с чиято помощ беше осъществено предаването по БТВ репортерите "Диагноза - Спина Бифида", излъчено на 11.юли.2004, в което Кристина Баксанова разказа историята на моето семейство).

Но до преди това нямаше много информация по проблема Спина Бифида - говоря за далечната 1992-ра година, когато загубихме първородния си син от Спина Бифида, после говоря за близката 2000-на година, когато загубихме третото си дете - момиченце - и пак от Спина Бифида...И в двата случая никой лекар не ни каза, че трябва жена ми да приема фолиева киселина, дори през втората (благополучна) и третата й (засегната) бременност, когато бяхме наблюдавани от специалист в Майчин дом още три месеца преди зачатието...За каква Национална програма става дума в такъв случай? Оценявам високо усилията на единиците лекари, които знаят и препоръчват профилактиката на пациентите си, но това не е Национална програма. Под Национална програма аз рабирам всяка млада жена да получава компетентна и достъпна информация как да провежда превенция на тази малформация още от първия ден на половия си живот. И всеки лекар да има задължението да дава такава информация. А не ако случайно попаднеш на знаещ как да ви предпази АГ-специалист.

Публично достъпна информация за Спина Бифида има в моя сайт още 2002 година - когато събрах средства, за да го създам. И имам представа колко много хора знаят за опасността Спина Бифида точно от този сайт и от предаването по бТВ - по техните писма до мен, по техните лични съдби, болки и проблеми, свързани най-вече с ЛИПСАТА на единен подход при информирането на тях, бъдещите родители. И колко много хора още не знаят! Не забравяйте, че не всяка майка има и ползва интернет - а задължение на всеки лекар е да информира всяка майка относно превенцията с фолиева киселина. А за да стане наистина задължение, тази необходимост трябва да се зададе като Национален здравен приоритет от съответните институции.
Не се хваля - казвам само, че все още има много неинформирани родители и че в здравната система родителите се информират за проблема Спина Бифида избирателно и според личните предпочитания на конкретните лекари. И търся начин за информирането им. Ако можете - помогнете и вие, както го правят вече много форуми, сайтове, телевизии, конкретни лекари и пострадали родители.
Цитирай

Sofia

Мнения: 2 645
Все полезни статии.
Публикувани съответно на 18.11.2003 (статията на Силвия Андонова) и 28.06.2004 (статията на доц. Кременски, с чиято помощ беше осъществено предаването по БТВ репортерите .....Но до преди това нямаше много информация по проблема Спина  … реди зачатието...
tender, много съжалявам за това, което ви се е случило. Обаче направо не разбирам как така, при положение, че през 1992 година сте загубили детето ви поради тази диагноза, при следващата бременност НЕ е препоръчано на съпругата ти да пие Фолиева киселина.  Thinking Предполагам, че всичко сте обяснили на наблюдаващият я гинеколог. При загуба на дете поради някаква вродена малформация, при всяка следваща бременност жената се наблюдава много по-внимателно и се правят редица допълнителни изследвания: БХС, амниоцентеза, фетална морфология и т.н. Най-малкото, което е трябвало да направи нейният гинеколог е да й предпише Фолиева киселина.
Честно да ти кажа, това за Фолиевата киселина го знаят и стажантите акушер-гинеколози. Явно във вашият случай става дума за ..... да го наречем непрофесионализъм. Не, не мога да се сдържа .... престъпно безхаберие!!!

П.П. Да, добре е всяка жена да се информира, колкото може повече, но ЗАДЪЛЖЕНИЕ на лекарите е да си гледат съвестно работата и да информират всяка пациентка за всичко свързано с бременността й и бъдещото дете.
Цитирай

София, България

Мнения: 87
За да не повтарям вече написани тук мнения, ще ви дам линк към това мое мнение.
Там съм разказал по-подробно какво се случи.

Обяснение вече не търся в личен план. Нито търся възмездие. Тогава може би съм искал да убия някого, да търся вина, да съдя...И се запитах - какво ще постигна, освен да разруша още така и така неизградената ни здравна система, като изкарам един или няколко лекари виновни? Колко хора ще имат реална полза от това?

И започнах просто да информирам, да информирам и пак да информирам. При 65 000 бременности на година в България и между 2 и 11 на 1000 засегнати от Спина Бифида сред тях, това прави между 130 и 715 бременности (разбирай - деца!) на година, които могат да бъдат профилактирани, ако майките им имат информация. Или да останат просто черна статистика.

Предпочитам да вложа усилията си в градене, а не в рушене.
Затова ясно съм казал в Призива към българските институции какво бих искал - като гражданин, като човек, като баща на две момичета и като баща, плакал над двете си починали деца.
Помагайте и вие - само с добро може да се постигне още добро.
Цитирай
Мисля че кампанията на tender трябва да получи максимална гласност на първо място сред бъдещите мами...оооо ... да не забравяме и татковците Laughing...и на следващо от институциите, определящи здравните програми, по които да се работи в страната.
Нета е добра възможност за достъп до информация, но още по добре би било учениците да научат за фолиевата киселина в часовете по "Сексуално и репродуктивно здраве" например...да не говорим че това е информация, която личните лекари трябва да дават на своите пациенти задължително.... И аз съм от тези които чуха за фолиева киселина в 5-6 месец от бременността и не знаех за какво я пия, а личният ми лекар е завеждащ на женската консултация в нашата практика...Необходимостта от държавна политика по отношение на ранното откриване на детските малформации и най-вече по отношение на превенцията в тази насока е безспорна...дано повече хора чуят призива на Томи....за да са информирани...и за да са по-решителни правейки нещо по отношение на тази кауза... Успех Томи!!!
Цитирай

Пловдив

Мнения: 637
...в часовете по "Сексуално и репродуктивно здраве" например...
А има ли такива? newsm78
Цитирай
Мели, има такава програма на Министерство на образованието, финансирана от Фонда за населението на ООН. В момента се изпълнява в Търговище, Сливен, Враца и Ловеч...за преди това и след това не мога да кажа...в ХЕИ по места са изградени информационно-образователни центрове по сексуално и репродуктивно здраве, които класовете посещават по заявка...обсъжданите теми са също по заявка от групите...това разбрах по въпроса...
Цитирай
на мен също никой не ми беше казал че трябва да пия фолиева киселина през първите месеци от бременността. разбрах за това от една приятелка и то съвсем случайно. гинеколожката ми също не е споменавала нищо по въпроса- явно лекарите смятат че всички са информирани по тези въпроси!
Цитирай


Мнения: 772
Преди да забременея(планирано) отидох при личния си лекар и при 2 гинеколога с въпроса какви изследвания да пусна и дали да пия някакви витамини...и тримата ми казаха да дойда СЛЕД КАТО ЗАБРЕМЕНЕЯ.Аз имах котка и се притеснявах да нямам токсоплазмоза,притеснявах се да не би да съм имала някакво възпаление(17-18 годишна зимата съм се разкарвала по къси полички #2gunfire) и оттам-запушване на фалопиевите тръби...
Добре че седнах да почета тук-там и започнах да пия тази фолиева каселина 2-3 месеца преди да почнем опитите.Но тогава не съм знаела,че е хубаво и мъжът да я пие,за да му е "по-здраво" поколението. Peace
Цитирай

София, България

Мнения: 87
Като ви чета мненията, си спомням, че и при нас беше същото - пълна липса на информация как да се предпазим от Спина Бифида и че изобщо има някакъв начин за превенция, макар и базиран на вероятностен принцип. Поне да ни бяха информирали, пък ние да си решим, а то...Не искам това да се повтаря при никой родител. Ето защо съм силно признателен на този форум и на администрацията му за подкрепата на Призива.

Друга добра новина е, че и сдружение Зачатие даде официално своя колективен глас в подкрепа на Призива, като го публикува на първа страница в сайта си.

Темата е наистина от национално значение и е въпрос на време да бъде създадена такава програма, особено когато обществото вече я иска. Но както знаете много проекти в България често се проточват във времето ненужно дълго, а в случая загиват (или се раждат) деца - инвалиди. Ако Призивът успее да обедини повече обикновени хора и здравни специалисти около тази идея и тя бъде разгледана с приоритет от здравните институции, можем да намалим броя на пострадалите деца. Трудно ми е да говоря за брой загинали деца, защото от личен опит мога да броя до две и дори тази уж скромна цифра е ужасяваща.

Ако имате познати здравни специалисти на високи административни длъжности, моля ви, запознайте ги с призива. Нека и те поемат реални активности по създаването на тази национална програма за превенция, аз нямам претенции кой ще я създаде, искам само да я има - реална и работеща. Ако може още тази година. Защото в противен случай, до следващата година ще пострадат още стотици семейства.

Благодаря на всички за подкрепата.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 188 отговора