Така. Отсега се търси класна или класен на първи клас догодина, тоест тази да води четвърти.  Малкият ми син ще навърши 6 години сега и не искам да го пускам на училище още. Записах го в предучилищната на 34. училище, че ми е близо. Дотук нула впечатления, ще се види през септември.

Райони - живеем в "Борово", работя в "Лозенец". Частно или държавно е въпрос, който също не ме вълнува много, децата ми са били и в частни, и в държавни училища - избирам според учителите, не според вида на училището.
Не държа училището да е с чужд език, има кой да го учи. Държа да се запозная с класния предварително и много ми се иска да видя 2-3 тетрадки, изписани от негов питомец и някое и друго съчинение.

Важно ми е какво прави учителят в часовете и междучасията - обучава ли си децата да държат правилно химикалката, настоява ли да изписват букви и цифри по най-икономичния начин; пуска ли ги да минават метър, ако пишат мърляво, или къса листове от тетрадката и ги кара да преписват, допуска ли да нарочват аутсайдери, да се карат помежду си и да се бият; предразполага ли ги; ако има конфликти, провежда ли някаква възпитателна работа, как приемат децата наказанията, които налага; търси ли родителите, ако забележи нещо специфично за детето; къде си прекарва междучасията, четат ли на глас всички деца, или четат тези, които могат по-добре, а с останалите не се занимава много; има ли ред и тишина в часовете му; насърчава ли децата да задават въпроси; губят ли време, или работят стегнато, измерва ли скоростта на четене на всяко дете, обичат ли я/го децата, ходят ли с радост на училище, мъчно ли им е за училището, когато примерно са болни, преподава ли някакъв допълнителен материал освен даденото по програма, дава ли книги за четене - имате за зимната ваканция това, за пролетната - онова, а за лятната между първи и втори клас - списък.

Моля за информация от първа ръка - моето дете при този учител така и така...

Аз самата съм учителка и ми е до болка ясно какво е значението на работните навици създадени в началния курс, та отсега съм се засилила.

Може би тук е мястото да кажа, че съм много доволна от начина на работа на господин Мина Илиев от 20-то училище и на Аглика Дамаскова от Увекинд, господинът със сигурност няма да води първи клас догодина, ще бъде на трети, а за Аглика се моля да поеме догодина първи клас, тогава въпросът с детенцето ми е решен... И двамата работят сериозно и с радост, децата им ходят на училище също с радост и работят съвестно, ако се случи нещо да се издънят, се срамуват истински и се стремят да не се повтаря, не мрънкат и не клинчат и се справят много добре с натоварване. Не всички техни ученици са фенове на четенето, но поне половината стават, а останалите се справят над средното ниво. Да са живи и здрави тези хора, докато ми учеха големите деца, си живях спокойно.