Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 4 септ. 2008, 18:34 ч.

Принудително лечение на психично болен?

 • 21 442
 • 14
 •   1
Отговори
 • Мнения: 17 548
Става въпрос за майка ми. И преди е лежала в психиатрия, но тогава все още беше някак си контролируема. Страда от параноя и маниакална депресия. Напоследък стана направо непоносимо. Обвинява всички, заплашва... Всички искат да и навредят, всички са лоши, зли, крадат от нея... Абе не е за разправяне. ooooh! Завре нещо някъде и го скрива от себе си, а после обвинява целият свят, че я е окрал. Заключва всяка врата, през която влезе или излезе. Не ме пуска в дома си. Не съм влизала там от година и повече, но за половината и "изчезнали" неща обвинява мен. Баща ми хал хабер си няма. Става и излиза сутрин да му е мирна главата...

Та въпросът ми е: има ли процедура по принудително лечение на човек, който е с диагноза, лежал е за това в болница и става опасен за себе си, и околните?

# 1
Ами за процедура не знам,попитайте личния лекар.Другото,което е ,излъжете я по някакъв начин и просто я заведете на психиатър.С това шега не бива.Лошото е,че такива хора не осъзнават,че имат проблем.А предния път как се стигна до Психиатрията?

# 2
 • Мнения: 14 965
Мисля, че трябва да се освидетелства чрез съда. Как точно става обаче, не знам.

# 3
 • Мнения: 140
В кооперацията ни има семейство,на което бащата е с такива проблеми.Имаше дълги периоди,в които беше кротък ,спокоен и по нищо не личеше,че е болен,но преди около две години стана агресивен ,блъскаше ,крещеше по всички.Съпругата и дъщерята подаваха някакви молби,но не знам дали в прокуратурата или в съда,неудобно е и да питам.Бързо го настаниха някъде на лечение.

# 4
 • София
 • Мнения: 4 450
Съпруга, ако е вменяем и децата и могат да вземат решението.
Разговаряйте с личния лекар и направете възможното.
Ако болния няма живи близки роднини, тогава се подава молба до прокуратурата.

# 5
 • Мнения: 17 548
Момичета, на работа съм. Нета е спрян и пиша от телефона. Утре ще ви обясня още подробности.

# 6
 • София
 • Мнения: 34
За принудитетлно лечение молби се подават в Районната прокуратура на града в който живееш,молбата е в свободен текст и описваш какви са причинните за искането за настаняване.Прокурорът разглежда молбата и назначава проверка, след приключване на проверката той преценява има ли правно основание ( мисля че беше по Закона за здравето не съм сигурна) и внася искане за принудително настаняване до Районен съд. Съответно съда се произнася по това искане и се произнася с разпореждане за настаняване,но не мога точно да ти кажа колко дълго трае процедурата в съда.Ако имаш други въпроси пиши, пожелавам ти успех и по-малко грижи  Hug

# 7
 • София,Люлин
 • Мнения: 50
Моя много близка позната имаше подобен проблем със сина си.На 21г. придоби шизофрения/не знам как по правилно да се изразя/.До този момент си беше съвсем нормално момче и изведнъж започна ужасът.Дано господ никому не дава такава трагедия PraynigТой беше много зле опасен за себе си,а и за околните.Личната докторка каза,че трябва да се заведе задължително на психиатър и той щял да го прати на лечение,но как може да заведеш човек с такова заболяване насила на лекар.....В общи линии тя се принуди да викне полиция,а те се обадиха в психиатрията и дойдоха да го приберат.Доста е драстично,но когато само това е решението..........Сега се води на отчет в Корило и ако не дай си боже пак има такава криза директно трябва да се обади там да дойде линейка.Така,че ако майка ти се води на отчет някъде звънни директно там,а ако не и е агресивна звънни в полицията.Пожелавам ти от сърце нещата да се наредят възможно най-добре и безболезнено за всички ви. Praynig Hug

# 8
 • Мнения: 17 548
lefteye, ще ти пиша утре. Благодаря на всички ви Hug

# 9
 • Мнения: 798
Здравай!
За принудително лечение доколкото знам е от значение дали болният е опасен за себе си или за околните. Има спешен телефон към психиатрията на Екзах Йосиф (за съжаление в момента не е в мен) и от там могат също да реагират при криза, стига сигнала да е подаден от кръвен роднина, който после да подпише документите. Поне на мен така ми обясниха, когато звъннах за една съседка, която крещеше на прозореца и молеше целия свят да я вкарат в психиатрията иначе ще скочи. Уви, аз не можах да й помогна.
При висчки положения, щом майка ти вече е лежала вероятно имаш контакти с някои психиатри и е добре да се обърнеш към тях, вероятно може и само медикаментозно да се облекчат нещата.
Чакат те трудни неща, но ти вероятно отдавна живееш с тези трудности, така че ти пожелавам сила и кураж!

# 10
 • Мнения: 17 548
Здравейте!
Значи нещата стоят така: ние не живеем заедно, но адресната ни регистрация е еднаква и това е единственото нещо, с което мога да докажа, че с тази жена ние имаме нещо общо. Аз нямам достъп до никакви документи, доказващи заболяването и, които евентуално биха били необходими при среща с адвокат, при подаване на молба в Районен съд и изобщо. Познавам единствено психиатъра в поликлиниката, които също работи и в Психиатричната клиника в "Св.Наум". Преди да постъпи за един месец там, известно време ходеше в Психо диспансера на ул."Екз.Йосиф". да не говорим, че докато беше в "Св.Наум" по повод приемането и говорих с лекуващият и лекар и той само дето не ме наби, защото задавах въпроси. Имам чувството, че на този точно работата с такива хора му се беше отразила по подобен на заболяванията им начин. баща ми... вятър го вее на бял кон. Абсолютно е наясно как е тя и, че става по-зле (брат и почина преди 6 месеца и от тогава зазлява все повече), но е перде по природа и не му дреме. Става и си излиза сутрин и толкоз. Леля ми (сестра на майка ми) преди 7-8 години се метна от покрива на блока, в който живееше. Предполагам, че се касае дори за някаква фамилна обремененост (аз нямам генетична връзка с този род!).
така, че започвам да си мисля, че без какъвто и да било документ не мога да направя нищо. В дома си тя не ме пуска. Крещи ми, че съм крадла и че с мъжа ми искаме да я убием и да и вземем всичко. Преди години почина братовчедка и, която по рождение беше със сърдечни проблеми. Майка ми разказва на де що срещне човек, че не е умряла от инфаркт, както се случи, а че мъжа и я е удушил с възглавница. ooooh! Вкарва се в някакви филми и по никакъв начин и никой не може да и обясни, че това не е така. Но намира хора, които се спират и се заслушват в налудничавите и твърдения... Съседите отдавна не контактуват с нея, и тя с тях де. За нея те са лоши и и завиждат и искат да и навредят. Залива децата, които си играят пред входа с вода или ги замеря с боклуци, гледа все да стори нещо на някого и се мисли за много хитра и че никой не вижда и не разбира, че тя го е направила (ще надраска врата, ще се изплюе на изтривалката, ще метне боклук по някого).  Но започна вече да се озлобява истински към абсолютно всички, освен към единствената и останала жива сестра, която е и по-възрастна от нея и също има някакви проблеми с главата напоследък. Изобщо е много "розово" положението и как и докога ще е не ми иде на ум...  ooooh!
Благодаря ви, че ме четете и все пак с думи, и съвети помагате! Hug

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 17 914
А защо държиш да я затвориш в психиатрия?Никак не е лесно да си там.

Има вариант да я оставиш да си изживее живота на спокойствие.На теб какво ти пречи,че злобеела и говорила небивалици?

 Помисли добре какво ще й причиниш. Peace

# 12
 • Мнения: 17 548
Ох, изумяват ме подобни въпроси!... Тя живее в собственият си ужас! Искам да я лекуват. Да я затворя... Много филми гледаш. Искаш ли да се сменим за известно време? Да усетиш "тръпката" от това, майка ти да не е с разсъдъка си, а ти да не можеш да направиш нищо за нея, защото не разбира, че искаш да помогнеш. Няма да разбереш...

# 13
 • Мнения: 1 312
http://www.psihichnozdrave.com/showpage.php?PageID=158
Това намерих,дано ти е от полза.
А също и един цитат на Д-р Св.Хараланов:

• Как стои въпросът за лечението на шизофренно болните - има ли законови мерки за принудителното им настаняване в психиатрия или трябва да стане доброволно?
- Има специално законодателство, което изисква болните да станат опасни за себе си и околните, за да може да се пристъпи към принудителни мерки. От това страдат най-вече близките. Когато виждат, че заболяването се развива, но болните отказват да се лекуват, те не знаят как да постъпят и в повечето случаи изчакват, докато психозата се разгърне и положението стане неудържимо. Принудително лечение на пациент, който не е агресивен или автоагресивен, дори и да е психотичен, на практика не се прилага. Причината е в т.нар. защита правата на човека. Доколкото психозата пречи на болния да разбере необходимостта от лечение, формалното съобразяване с волята му всъщност е по-скоро против интереса му, защото в крайна сметка пак се стига до принудително лечение, но в по-късна фаза, когато състоянието е силно влошено и по-трудно се лекува. Но такива случаи са относително редки.
При прояви на агресия принудителното лечение е регламентирано. То може да започне по спешност, а решението за продължаването му се взима от съда. След началото на терапията психотичното състояние бързо се овладява и в повечето случаи болните стават критични в рамките на няколко дни. След това съдействат на лечението.
Разбира се, лечението на шизофренията не е само принудително. Днес прилагането на принуда е изключение. Ако има загрижени близки, болният може да бъде убеден да опита медикаментозна терапия и когато усети подобрение, той продължава да се лекува доброволно. Проблемите възникват, ако липсват близки, които да съдействат и тогава (ако не се лекува) психозата хронифицира.

# 14
 • Мнения: 17 548
Hakiba Hug , диагнозата е страхова невроза, маниакална депресия и параноя. И ако трябва да ги степенувам по сила на проявление, то е в реда, в който съм ги подредила. Никой до сега не е предположил шизофрения. Аз също не смятам, че е това. Обстоятелства влошават нещата в определени моменти. Страха може да подлуди човек. Тя се е страхувала цял живот за нещо, от както аз се помня като съзнателен човек.

Когато виждат, че заболяването се развива, но болните отказват да се лекуват, те не знаят как да постъпят и в повечето случаи изчакват, докато психозата се разгърне и положението стане неудържимо. Принудително лечение на пациент, който не е агресивен или автоагресивен, дори и да е психотичен, на практика не се прилага.
Ето това е проблема Elfita, можеш ли да разбереш вече!?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт