Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 5 септ. 2008, 14:38 ч.

Спешни нужди за старта на Защитеното жили

 • 101 762
 • 76
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 722
  Водени от общото си желание да окажат адекватна подкрепа на децата, отглеждани в държавните институции и напускащи тези институции, в началото на 2006г. представители на А.Д.А “Архитектурно дизайнерска агенция” и фондация “Движение на българските майки” решиха да обединят усилията си в тази насока, създавайки фондация “Защитено жилище ЗАЕДНО”.
  В началото на месец октомври 2008г. ще започне поетапното настаняване на младежи навършили 18 години, напускащи институциите в Защитеното жилище.
  За да успеем да създадем най-добрия дом за тях, място, където да могат да се учат, място, където могат да покажат своите желания и мечти, а ние да им помогнем да ги реализират, имаме нужда от вашата подкрепа за събиране на неща, които до този момент не са подсигурени:
- домакински уреди (освен хладилник и прахосмукачка);
- съдове и прибори;
- домакински текстил (покривки за маси, престилки за готвене, кърпи за ръце);
- столове 10 бр.;
- ютия;
- шевни машини, оверлог, кроячен плот, гладачна дъска, ножици 5 бр. и др. консумативи,работни маси 5бр, столове 5 бр., шкафове 5 бр.;
- инструменти за дома и градината;
- офис-оборудване, канцеларски материали;
- медикаменти;
- готварски книги;
- детска и юношеска литратура, български класици;
- корнизи;
- ракли;
- огледала за баня, поставки за сапун, тоалетна хартия, кърпи и пр. банско обзавеждане.


  Уважаеми съфорумки и съфорумци, от самото си създаване, фондация ДБМ винаги е разчитала на подкрепата на хората от този форум, и благодарение на вас, ние сме провели десетки успешни акции. И сега, в този момент, когато сме на прага да създадем собствен дом на децата, на които помагаме, ние отново разчитаме на вашата помощ и подкрепа за "ничиите деца". За да им покажем, че те не са сами, че те имат право да живеят нормално, да имат шанс и да се реализират.
  Предварително благодарим на всички, които ще ни съдействат за да успеем в този важен за децата проект!

  Повече информация за Защитеното жилище можете да получите на адрес www.podslon.org или на тел. 0894606186, Гергана Пожарски

Последна редакция: пт, 05 сеп 2008, 22:58 от Хапка

# 1
 • в моя свят на мир и любов
 • Мнения: 1 996
Хапка,

сигурна съм, че много хора ще се отзоват на призива ти.

Дали е възможно да добавиш някаква бройка към изброените неща?

# 2
 • Мнения: 1 722
  luda, веднага  bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 430
Само добавям Simple Smile
Ютиите е хубаво да са поне две.
Дъските за гладене - също.
  bouquet

# 4
 • тук/там
 • Мнения: 447
Хапка, писах ти на лични  bouquet

# 5
 • София
 • Мнения: 430
Оказва се, че доста момичета искат адрес за изпращане на нещата. Моля, нека да ми пускат ЛС на мен, за да се разберем  Heart Eyes

# 6
 • София
 • Мнения: 430
Момичета, това е списъкът на обещаните засега неща. Ще го актуализирам своевременно. Благодаря на всички за съпричастността   bouquet

1. Гладачна дъска, домакинска посуда (не зная каква точно) и книги от мама Гери (прости ми, не запомних ник-а ти по телефона)
2.  Две маси за трапезарията и 15 стола за хранене (фирма)
3.  Покривки за маси от RS5.
4.  Домакински текстил и няколко комплекта чаршафи, които мама jujavka ще ушие.
5.  Една шевна машина от MardiGras
6. Готварски книги и градински инструменти от Чут Чут
7. Книги от мама Валерия.
8. Ютия, гладачна дъска и употребяван хладилник от Тереза.
9. Пералня, печка, фризер (фирма)
10. Почистващи и перилни препарати (фирма)
11. Чинии и чаши от Дива ирландса пешеходка
12. Една мама от Люлин пое шиенето на 10 комплекта чаршафи.
13. Прахосмукачка и сушилка (Хапчице, кой ги обеща?)

# 7
 • Мнения: 1 722
13. Прахосмукачка и сушилка (Хапчице, кой ги обеща?)


  Мона77

# 8
 • Мнения: 2 814
Ще следя темата. Ще измисля с какво мога да се включа. Браво за инициативата и успех!   bouquet

# 9
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Ще следя темата. Ще измисля с какво мога да се включа. Браво за инициативата и успех!   bouquet

Здравей, благодаря ти за желанието да се включиш   bouquet

От това което знам, за сега почти няма събрани прибори за ядене и готвене(лъжици, ножове и т.н.) и тенджери. Друго което се сещам са принадлежностите за баня и хавлии.

# 10
 • Мнения: 2 814
Ооо, хавлии мисля, че мога да осигуря. Няма да са много, но все няколко мога да пратя. Само кажи как.   bouquet

# 11
 • Sofia - TelAviv
 • Мнения: 1 062
Ооо, хавлии мисля, че мога да осигуря. Няма да са много, но все няколко мога да пратя. Само кажи как.   bouquet

Анту, пиши моля те на Кика, да ти прати адрес.  Peace

# 12
 • София
 • Мнения: 553
Моля за повече информация за методите за социализация на децата, методите за мотивация, за да се отнесат към тази инициатива като към старт а не само като отсрочка на неизбежното и да вложат усилия да се учат и да си намерят работа, а не само и просто да използват проекта като безплатна квартира за колкото може по-дълго.
как практически ще стават нещата?

ще видя с какаво мога да помогна за обзавеждането, надявам се да мога да помогна и за друго

# 13
 • София
 • Мнения: 430
Момичета, извинявайте, че се включвам рядко, но денят ми е пълен от сутрин до вечер и просто не успявам.
Относно адресът за пращане - от 1 октомври в самото ЗЖ, ще има персонал и тогава нещата ще могат да се складират там, но дотогава ни е страх да оставяме каквото и да било, за да не изчезне  Sad Днес от Община Божурище приеха да съхраняват някои неща и утре, когато е поредната ни среща с тях, ще ги помоля да оставя техния адрес. Ако ли не, ще ви помоля за още малко търпение Praynig За по-малки неща, давам собствения си, но ви е ясно, че няма как да складирам много вкъщи. Друго момиче от организацията, живеещо в Нови Искър,  предложи място за по-спешните неща, но организацията с транспортирането също е проблем. Та в този ред на мисли:
Анту, ще ти пусна на лични моя адрес, ако са само хавлии.
oceanid, въпросите ти касаят неща, върху които дълго сме мислили. Не, определено не желаем да отглеждаме тези младежи, а да им помогнем сами да живеят. Вече 4 години работим с деца от ДДЛРГ и с младежи, които са ги напуснали и сме запознати (до болка) с техните дефицити. Затова и се захващаме с това начинание. Мога много да говоря по въпроса, но предвид форумския формат, ще се огранича до основното:
Не напразно наричаме ЗЖ "къщата". Всички, които са в нея, ще представляват един екип, едно семейство, ако щете, обратното на институция, където децата единствено се съобразяват, без да избират. Всички, младежи, които ИЗБИРАТ да живеят в къщата, предварително  биват запознати с условията за настаняване. А най-основното от тях е, да ЖЕЛАЯТ да положат усилия, за по-доброто си бъдеще. Наясно сме, че без желание от негова страна, не можем да помогнем на никого! Още от началото на престоя им, с всеки един от младежите ще работи психолог и социален работник, за да може да им се направи личен индивидуален профил, в който ясно да са отразени всички проблемни моменти - проблеми със самочувствието, с комуникацията, с Аз-преценката, с миналото, с роднините .... Списъкът може да е безкраен. Въз основата на този профил се прави план за действие и се решава кой от специалистите ще отговаря за този младеж ЛИЧНО, следейки и направлявайки всеки негов успех. Веднъж седмично ВСИЧКИ (специалисти и младежи), ще дискутираме личните постижения и препъникамъните за всеки. Младежите ще работят с психолог ЕЖЕДНЕВНО. Ще бъдят подкрепяни в усвояването на основни умения и сръчности, необходими за самостоятелния им живот - ще си готвят, перат, чистят, пазаруват неща от първа необходимост, организират ежедневието си САМИ, с първоначална помощ и направляване, разбира се. И с много стимули. (Например, най-добрият дежурен по чистота в къщата за месеца ще получи като награда за старанието си прическа в хубав фризьорски салон и т.н)
Отделно от това, професионалните им курсове няма да са случайни, а избрани от тях. И с РЕАЛНА възможност за работа. Вече имаме няколко работодатели, които са заявили желанието си за партньорство в това начинание. Те ще запознават младежите с естеството на професията, която им предлагат и ако някой от младежите прояви желание това да е неговата работа, ще бъде обучен (или от работодателя, или от нас (посредством обучителски фирми)) за конкретната работа. (Нагледали сме се на безсмислени курсове и не ни се ще да мултиплицираме лоши практики!) В ЗЖ има компютърна, и две учебни зали. Усвояването на елементарни компютърни умения ще е задължително - без това не може, пък ако някой проявява интерес (имаме вече такъв юнак Simple Smile), може да продължи да се развива в тази посока. Езикови курсове също ще се предлагат (имаме си доброволци, които желаят да им преподават английски и немски - става дума за професионални преподаватели). Ще си имаме и модул "Хоби" - танци, приложни изкуства, спорт, свирене и пр., част от които ще се извършват в къщата, други в читалището в Божурище (с доста добра база, между другото). Модул "Празници" - с местни жени, които да им показват традиционни за различните празници ястия, с изработка на предмети и украси и, най-важното, с общо (заедно с персонал и местно население), празнуване. Модул "Социализация" с практики в различни социални институции - библиотека, община, кметство, парламент, университет, болница и пр. Модул "Излети"... Модул "В какво успях"... Модул "Семейство" ...Изобщо програмата им ще е пълна. Те сами ще избират в какви модули искат да се включат, но е задължително да се включат поне в два, както е задължителен професионалния и компютърен курс. Това се указва в договор, подписан от тях при постъпването им. Младежите ще напускат ЗЖ,  при сигурна работа и жилище и след заключение на водещия техния случай, че са усвоили уменията, които ги правят способни да живеят самостоятелно. Ще има продължаващо наблюдение, след извеждането в период на поне 6 месеца...
Мисля си, че става ясно, че всичко не може да се разкаже - много е. Но пък може да се види. Надявам се, че всички, които се интересуват, ще пожелаят да ни гостуват и сами да видят какво и как се случва в къщата Simple Smile
И не се притеснявайте да питате, на лични, в темата или по телефона, с радост ще отговарям на въпросите!!!

# 14
 • Мнения: 2 814
Момичета, предета, завеси има ли осигурени? Днес мисля да отскоча до ТСМ, там има такива разпродажби, да видя какво има. Също ще се опитам да доставя вилици и лъжици.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт