Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • вкъщи
 • Мнения: 704
Аз български език и физическо възпитание.При толкова учене децата имат нужда от развижване.вие как мислите?

# 1
 • Мнения: 2 710
Ами до сега не сме имали избор, общо взето като се замисля. Имам спомен, че ни обясняваха, че часовете по български по програма били еди колко си, което било намалено спрямо предишни години с ххх, и затова да си наваксаме с ууу часове, всички деца по решение на училищното ръководство учат български. И част от тези часове за математика, или чужд език отиваха, зависеше от класа. В смисъл голямата се водеше с ранно чуждоезиково обучение, почваха с език от първи клас, та си добавяха час за език от тези ЗИП часове. После пък след 4ти клас се водехме математическа паралека, та освен български си добавяхме и математика.

Абе някви сметки се правят от училището и в крайна сметки ни свеждат до знанието на родителската среща, какво трябва да попълним в молбата с желание.
Не съм спорила, защото не ми е пречело предложението и не виждах с какво пък толкова по-ценно бих го заменила. Пък и за едно дете, не правят специална програма.

Учудвам се даже, че имате право на избор Peace направо сте щастливци

# 2
 • София
 • Мнения: 36 893
Предполагам, че ще е като миналата година - български и ДБТ. Беше предложение на учителките. Допада ми, защото е много важно още от началните класове да усвоят основните езикови умения, правила и начин на изразяване. ДБТ е творчески предмет, развива сръчност и е приятен и полезен за децата. Ако зависи от мен бих въвела повече часове по изкуства и сръчности, отколкото някакви безумни академични натоварвания.

# 3
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 263
Какво е ДБТ? в превод  Embarassed

Вики ще е първи клас и можех да го запиша на 2 от 3 ЗИП-а, аз избрах и трите - БЕЛ, математика, английски език.
СИП - информационни технологии

# 4
 • Мнения: 511
ДБТ е домашен бит и техника,или едно време беше трудово обучеие

# 5
 • Мнения: 247
Миналата година желанията ни бяха удовлетворени:
ЗИП- Български език- 2 часа
        Английски език- 1 час
СИП- Физическо възпитание- 1 час

# 6
 • Мнения: 2 805
При нас е за целия клас, така че нямаме много избор.

# 7
 • София
 • Мнения: 631
На нас ни казаха задължително за целия клас български и английски език.

# 8
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 799
И ние нямахме избор - задължително ЗИП Бълг . език и ЗИП  Математика .

# 9
 • Мнения: 7 823
ЗИП-а се избира от училището, задължително.
СИП-а се избира от деца и родители, но отново училището определя между кои предмети може да се избира..

# 10
 • Мнения: 1 879
ЗИП-а се избира от училището, задължително.
СИП-а се избира от деца и родители, но отново училището определя между кои предмети може да се избира..

Аз толкова години не мога да се ориентирам в ЗИП-овете и затова да попитам - щом се избира от училището защо една година е един, друга година - друг. Миналата година синът ми (6 клас) имаше 3 ЗИП-а - БЕЛ, математика и история. В края на миналата година попълваха какво ще искат, доста децата искаха биология - беше дадено като възможност, но в началото на учебната година се оказа, че не можело да е биология и по тяхно усмотрение разделили групата за биология - на химия и физика, дори без да ги попитат като им променят избора, какво предпочитат.

Може да не съм права, но си мисля, че ЗИП означава, че детето задължително трябва да избере някакъв предмет от предложени, а СИП е, че може да избере, може и да не избере нещо допълнително. Но наистина не съм наясно - впечатлението ми е, че просто допълват часове на учители, които по някакви причини нямат достатъчно натоварване, за да получат пълна заплата. Все пак ми се иска да ги разбера тези неща, защото ако синът ми не беше в 7 клас, щях да отида и да се разправям - как така изведнъж вместо биология - физика! Стърпях се, че да не предизвиквам настроения срещу детето, но все пак имам и второ дете и тъй като безумията на образователната система ми идвам малко много, ще трябва да съм наясно с правилата  Simple Smile

# 11
 • Мнения: 107
Впечатлението ти е правилно, директорката решава за зип и сип по кои предмети и ги записват без да знаят родителите и учениците.И мен това много ме дразни, но е факт.

# 12
 • Мнения: 574
При нас е за целия клас, така че нямаме много избор.
И при нас е така Peace - 1 час ЗИП Английски език и 1 час ЗИП Информационни технологии.
Миналата година имаше СИП Български език, а тази защо няма - не знам?

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Ние нямахме избор ЗИП- БЕЛ, а за СИП разбрах по късно, че дъщеря ми ходи на информационни технологии. Но никой не ме е питал дали съм съгласна. Питали са детето и толкова.

# 14
 • Мнения: 673
 В повечето случай нямате избор. Сформира се група по ЗИП, ако са събрани необходимия минимум желаещи ученици да се включат в група по съответния предмет. Мисля ,че бройката беше 11 или 12, но в момента не съм сигурна. За съжаление при сформирането на групите по ЗИП и СИП целенасочено и манипулативно се намесва ръководството на училището , с оглед на това на кой учител не му достигат часове за да си попълни норматива и съответно да се избегнат съкращения на учители. Гадното е в това , че понякога се сформират групи от ученици ,които никак не са мотивирани да изучават даден ЗИП, а учебния материал обикновено е на по-високо ниво и резултатите са ниски. С две думи - мъка и за ученици, и за учители, но така е в нашата образователна система...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт