Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Плевен
 • Мнения: 265
мили,моми4ета,въпроса ми е:дали може работодателят по субективно отношение да реши да откаже ползването на отпуска по май4инство 3-та година?при нас съпруга ми ползва отпуска по май4инство и искаме да продължи да го ползва и цялата 3-та година.възможно ли е това по закон?става въпрос за държавно у4реждение,но шефа,който трябва да разреши това е много против.отсега се зари4а,4е няма да позволи на съпруга ми да се възползва от неплатения отпуск през 3-та година.и  се 4удя,дали може все пак да откаже на съпруга ми да ползва това право.и дали може според последните промени да използва цялата 3-та година?
много ви благодаря предварително,мили,май4ета.

# 1
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Става дума за неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 възраст, нали? Съпругът ти е държавен служител, по смисъла на ЗДСл?
Имате ли гражданси брак? И двамата ли работите по трудово/служебно правоотношение? /това по отнош ? за 6 или 12 месеца/

Субективно отношение на органа по назначаването/работодателя е недопустимо. Все пак винаги съветвам да не се стига да комфликт с него.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 352
Неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст е в размер на 6 месеца за всеки един от родителите и не може да се преотстъпва т.е майката има право на 6 месеца и бащата има право на 6 месеца. Единия родител има право на 12 месеца неплатен отпуск само ако:
1. не се намира в брак с другия родител и не живее в едно домакинство с него;
2. другият родител е лишен от родителски права с влязло в сила решение на съда;
3. другият родител е починал
Може да се ползва и на части, като когато се ползва на части, продължителността му не може да бъде по-малка от 5 работни дни.
Чл. 49. от наредбата за работното време, почивките и отпуските. Отпускът за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ се ползва въз основа на писмено заявление за всеки отделен случай, подадено от майката или бащата Работодателят е длъжен да осигури отпуска от деня, посочен в заявлението...

Субективно отношение на органа по назначаването/работодателя е недопустимо. Все пак винаги съветвам да не се стига да комфликт с него.
Peace

# 3
 • Плевен
 • Мнения: 265
много ви благодаря,моми4ета.
ние имаме склю4ен граждански брак.и двамата работим на трудови договори.
от написаното от вас разбрах,4е съпруга ми ще може да ползва само 6 месеца от 3-та година.
и искам да попитам до 8-та година по какви евентуални при4ини може да се възползва от отпуск за гледане на детето-трябва ли в заявлението до работодателя да посо4ва при4ина за исканият отпуск след изти4ането на тези 6 месеца,на които има право?извинявам се за обърканото обяснение,но не съм наясно с тия отпуски до 8-та година и затова може би не се изразявам много правилно,за което се извинявам и се надявам все пак да разберете въпросите ми.
и,ако може да ми кажете какви документи да подготви  съпруга ми,за да се възползва  от 6-те месеца на 3-та година?и къде да ги подаде-при работодателя ли ?
още веднъж много ви благодаря.

# 4
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Неплатеният отпуск за отглеждане на дете до 8г. възраст може да се използва на части. Явно в конкретния случай съпругът ти ще може да ползва 6м. общо, разпределени в годините по ваша преценка. "Причина" не е необх., мисля имаше 10 дневен срок от вх на молбата. Като имам АПИС мога да копна част от нормативната уредба.

# 5
 • Плевен
 • Мнения: 265
много ви благодаря за отговорите,моми4ета.

# 6
 • Мнения: 8 242
И все пак - може ли да бъде отказан или при поискване работодателят е задължен да го разреши?
И мен ме вълнува този въпрос..

И още нещо - аз не работя. Може ли съпругът ми да ползва този отпуск?

И последно - може ли докато е в този неплатен отпуск да си подаде молба за напускане и да му тече периода на предизвестие (3м. в случая)..

Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 23:22 от duhi_puhi

# 7
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
И все пак - може ли да бъде отказан или при поискване работодателят е задължен да го разреши?
И мен ме вълнува този въпрос..

И още нещо - аз не работя. Може ли съпругът ми да ползва този отпуск?

И последно - може ли докато е в този неплатен отпуск да си подаде молба за напускане и да му тече периода на предизвестие (3м. в случая)..

Напоследък конкретните пИтания не ми звучат коректно по отношение на държавата, като организация на обществото. Ямата не е бездънна и е коректно от предвидените привилегии да се ползват хората, които действително полагат труд.
Ограничавам се с отговор - не може да бъде отказан. Конкретиката е нещо различно.

# 8
 • Плевен
 • Мнения: 265
така е ,защото самата държава ни принуждава.да не запо4вам да изброявам при4ини,4е няма да ми стигне мястото.само ще посо4а една при4ина-май4инство 110 евро.затова всеки се 4уди и мае какво да прави.

# 9
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
така е ,защото самата държава ни принуждава.да не запо4вам да изброявам при4ини,4е няма да ми стигне мястото.само ще посо4а една при4ина-май4инство 110 евро.затова всеки се 4уди и мае какво да прави.

Разбирам, но в същото време изключително мн хора полагат сериозен труд сещу ниско заплащане, а при някои има действително сериозни причини, к налагат ползването на този неплатен отпуск. След него се връщат отново на работа. Спрямо тях са некоректни горните "еквилибристики".

# 10
Moze li da mi otgovorite otkoga e tazi promyana. Mnogo tapo mi se vizda semeystvoto da ne moze samo da re6i kak da razpredeli neplaten otpusk. Za poreden pat zakonotvorzite vzemat re6eniya za zivota ni , bez da se interesuvat ot na6ite nuzdi i zelaniya. Da ne govorim, 4e rabotodatelite v pove4eto slu4ai sa6to sa nekorektni. Ne izpla6tat otpuskite i ne razre6avat neplateni. A koi iska da si izgubi rabotata. Taka, 4e koi e prekaraniyat-darzavata ili roditelite i dezata?! Az sam filolog, a mazat mi ikonomist-koy spored Maslarova ili 4inovnika, koyto e izmislil tazi glupost 6te pomogne na dezata nay- dobre kato tragnat na u4ili6te. Nali zatova nay-mnogo e nuzen tozi otpusk. Za6to no postavyat v takava tapa situazia. Obyasnenieto bilo, 4e i ba6tata tryabva dase grizi za semeystvoto. Za6to nikoy ne ni pita?!

# 11
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
Меза, коя промяна от кога е те интересува - това че 6-те месеца неплатен отпуск единия родител не може да преотстъпва на другия ли? В началото, к се уреди този нов относително вид отпуск имаше възможност ползването да се преотстъпва. В последствие се възприе, че е лично.

# 12
 • СОФИЯ
 • Мнения: 8 742
ето това май отговаря на въпроса


№ 94РР-1 от 6.02.2007 г. относно отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ
МИНИСТЕРСТВО НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА
чл. 164 - 165,

чл. 167а КТ,


чл. 63 ЗДСл

Според чл. 63 от Закона за държавния служител държавният служител има право да ползва неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст при условията, по реда и в размерите, предвидени в чл. 167а от Кодекса на труда (КТ).

Съгласно разпоредбата на чл. 167а, ал. 1 КТ след използването на отпуските по чл. 164, ал. 1 и чл. 165, ал. 1 КТ всеки от родителите, ако работят по трудово (служебно) правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка, при поискване има право да ползва неплатен отпуск в размер 6 месеца за отглеждане на дете до навършване на 8-годишна възраст. Цитираната разпоредба регламентира правото на ползване на т.н. "родителски отпуск", като право на такъв отпуск имат и осиновителите и настойникът на детето (чл. 167а, ал. 2 и 3 КТ).


При отпуска за отглеждане на дете до 8-годишна възраст по чл. 167а, ал. 1 КТ законът въвежда принципа на индивидуалното право на всеки един от родителите на детето да ползва този вид отпуск, ако работи по трудово (служебно) правоотношение и детето не е настанено в заведение на пълна държавна издръжка. Законът не поставя изискване за последователност при ползването на отпуска, т.е. всеки от родителите преценява кога да ползва своето право на отпуск.


Следва да се има предвид, че законодателят е предвидил възможност до 31.12.2006 г. отпускът по чл. 167а, ал. 1, със съгласието на единия родител, да може да се ползва изцяло от другия родител (според § 39 от преходните и заключителни разпоредби към Закона за изменение и допълнение на Кодекса на труда (ДВ, бр. 52 от 2004 г., в сила от 1.08.2004 г.). За тази цел и двамата родители следва да работят по трудово (служебно) правоотношение. Разпоредбата установява, че отпускът може да се "ползва" до края на 2006 г. След посочената дата всеки родител ползва на самостоятелно правно основание своето право на отпуск по чл. 167а, ал. 1 КТ.

# 13
 • В тъмната гора.
 • Мнения: 2 024
Конкретно на въпроса - в КТ чл.167а пише, че работодателят е длъжен да разреши отпуска. Молбата се подава 10 р. дни преди датата, от която ще започне отпуска.

# 14
 • София
 • Мнения: 480
Момичета, ако сте коментирали, съжалявам...
Нашата счетоводителка твърди, че имам право на майчинство до 2г и 6мес. + 40 дни отпуски за 2-те години.
Казуса ми е по-особен понеже фирмата в която работех я закриват и трябва да ме назначат сега в другата фирма. Счетито ни твърди, че ако не започна работа като свършат 2-те год и 6 мес. ще трябва да напусна... Не сме приети в нито една детска градина и не мога да започна сега... Какво ще ме посъветвате?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт