Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 63 отговора
Веднъж прочетах  тук във форума че това е любимата торта на много съфорумки и рещих да си запазя рецептата.

http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1630.msg31229.html#msg31229

Обичам да правя торти и сладкиши и смея да твърдя чя винаги съм постигала чудесни резултати. Много време чаках да дойде повод да направя тази рецепта, обаче за първи път направих едно голямо НИЩО. В рецептата пише че с цялата доза става огромна торта, а аз ако бях направила само половината щеше да стане една малка пастичка. Направо съм бясна, къде сбърках? Загубих ценно време, огромно количество продукти и най важното- останах без торта.
Признавам че не съм правила никога преди блат от тежко белтъчено тесто, но пък съм гледала . Блатовете които се получиха са много, много малко като количество, тънки и се натрошиха.Крема направих гъст, но пак не успях да го сложа на два пласта. Къде сбърках?
Цитирай

София

Мнения: 2 635
ами моята се получи доста висока, защото кремовете стават доста гъсти и вдигат обема на тортата. Блатовете не трябва да се препичат, за да не се натрошат като има махаш хартията. Пекат се докато започнат леко да почервеняват, може и малко да лепнат отгоре. За крема не разбрах, какъв е проблема? Тортата е страхотна.
Цитирай


Мнения: 82
Мисля, че в рецептата те обърква това, че сместа се изпиче наведнъж и след това блата се реже, което аз никога не бих направила. Първо белтъците със захарта се разбиват много добре - като за целувки и след това се добавят останалите продукти внимателно, като се бърка леко. Сместа за блатовете си я разделяш на 3-4 части, зависи от формата, в която печеш и ги изпичаш поотделно. Както е написала petia_tag не трябва да ги препичаш. Крема става страхотен, в комбинация с тия блатове се получава нещо разкошно. Аз съм заменяла ореховите ядки със смлени лешници- много добре се получава. Peace
Цитирай

in the middle of the nowhere

Мнения: 1 173
Тортата наистина е много вкусна-това спор няма. Не се получава огромна както е казано - може би "огромна" за едни е едно за други друго. Аз от една доза с 10 белтъка съм правила торта 10 инча( значи около 25 см Ф). Пекла съм и поотделно както за Гараш (излизат ми 5 тънки блата ) пекла съм и на 2 пъти сместа след което разрязвам на две.Така или иначе от една доза не могат за се получат повече от 4-5 платки. Не се пече на много слаба фурна ( като при целувки) аз пекох на около 160 С. Щом се запекат леко блатовете и са готови -препечеш ли ги става ужас - не може да се отлепи хартията и стават на парчета.
 На мен крема си ми стана нормален - шоколадовия ми стяга повече  . Ами това е , не очаквай огромна торта както ти казах , на 25-26 см диаметър , ми се получи около 8см височина.
« Последна редакция: нд, 07 сеп 2008, 17:15 от raya_usa »
Цитирай
Много Ви благодаря.
Значи разбрах къде ми е бил проблема - блатовете ги пеках МНОГО след като се бяха леко позачервили. Като са от белтъци и си мислих че се пекат като целувки.
Обаче прави сте че е ужасно вкусна тази торта. Непременно пак ще пробвам.
А хартията подмазва ли се?
Цитирай

In a surreal moment!

Мнения: 2 038
За първи път това лято и аз правих блатове без брашно, но в моите вместо ядки се слага какао и стават кафяви . В печенето е цаката . Трябва да се пази и проверява . При моите печене до кафяво не важи , щото те и без това са си тъмни , но побутвайки с пръст отгоре се усеща като спре да лепне .
Пекох върху подмазана с олио пекарска хартия , защото иначе отлепянето е трудно , но ползвах и двете страни т.е. като опекох 1 блат , обърнах обратно за 2-рия и пак подмазах .

Дозата ми е 6 яйца , 6 с.л. захар , 6 с.л. какао - Белтъците се разбиват на сняг , жълт. със захарта на крем , прибавя се какаото бавно , до усвояване и накрая белтъците , също на порции до оформянето на гъста каша .
Аз пекох в четвъртита тава , 2 блата , дебели колкото кутре . От четири блата + 1 л течна сметана се получи много висока  и голяма четвъртита торта . Сиропирах блатовете , за да са сочни .
Лека и ефирна е на вкус . Следващия опит ще е с някакъв крем .
Между другото рецептата е на балерината Маша Илиева.
« Последна редакция: пн, 08 сеп 2008, 22:02 от Другарче »
Цитирай
Другарче благодаря и на теб за обяснението. Много, много ми е от полза. Този блат звучи много вкусно, а че може да се сиропита е нещо ново за мен.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Провокирана от тази тема, вчера спретнах въпросната торта "Династия".

Тортата не ми стана огромна - точно с размера на тортена форма. Изпекох 4 блата в кръгла форма (26 см., мисля). Като наредих блат, маслен крем, шоколадов крем, блат и т.н., всичко дойде точно до горния край на формата.
Тортата е вкусна, но доста сладка. Смятам, че спокойно може да се намали захарта на блатовете. Кремовете сами по себеси не са много сладки.
Когато четох, си представях торта с по три цвята няколко пъти, но крайният резултат ми се получи в почи еднороден цвят - като ореховка. Вероятно грешката е в моя телевизор.

Снимки ще пусна довечера. Тортата е вкусна (само орехи, масло и шоколад - както коментира колежка) и лесна.
Цитирай

София

Мнения: 2 635
Raya, блатовете ако ги направиш много тънки може и повече от 4 да излезнат, но са тъмни, заради орехите, но определено има голям контраст между двата крема-бяло и кафяво. Да не би да са ти станали по-течни и да не са се получили добри пластове и да се смесили?
Цитирай

София

Мнения: 1 905
petia_tag,

На някои места, където крема е по-дебел се виждат пластовете. Явно крема ми е дошъл малко или трябва да правя по три блата, за да намазвам по-дебело. То и в рецептата си пише три блата, ама кой да се сети...

Снимките тази вечер, че вчера не стигнах до тях.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
     

     
Цитирай

София

Мнения: 2 635
Да, не се получава така. Направи си 3 блата и да са ти по-гъсти кремовете.
Цитирай

София

Мнения: 1 905
Кремовете си бяха гъсти. Просто не ми стигнаха като количество, за да намажа по-дебело.

Във всеки случай тортата е чудесна на вкус.
Цитирай
Е, баш така изглеждаше и моята торта, само че по ниска защото блатовете ми бяха три.
Цитирай

Vaudreuil Canada

Мнения: 2 532
Аз два пъти съм правила Династия и двата пъти не е имало никакъв проблем при това съм правила по 4 блата - нямам много добри разрези но горе долу ето така изглежда - тук даже съм разменила на едно място реда на кремовете.
А пък тук е малко косо направена снимката та слоевете не си личат много.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 63 отговора