Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 7 септ. 2008, 15:06 ч.

Моля за инфо относно токсоплазмозата и още нещо...

 • 1 460
 • 11
 •   1
Отговори
 • При мъжете на живота ми ;)
 • Мнения: 13
Лаик  съм, признавам, и малко ме притеснява това, че имам повишени показатели.Надявам се да се лекува.
Задължително ли е изследването за малоформации и синдром на Даун?Разбрах че се прави след 12 г.с?
Споделете, моля  Thinking

# 1
 • София
 • Мнения: 21
Токсоплазмозата е паразитно заболяване, носител на този паразит са котките и др. животни. Лекува се. Токсоплазмозата е опасна при бременност,защото уврежда плода. Ако си бременна веднага се консултирай с лекар, ако си болна трябва веднага да си изпишат специални лекарсва. Ако си боледувала преди от токсоплазмоза трябва редовно да си правиш изследване и да се следят стойностите ( аз бях така ) при бременност . Още много неща мога да напиша.... С две думи много е сериозно ако си бременна, не го подценявай, от това зависи здравето на бебето.

# 2
 • Мнения: 1 844
определено токсоплазмозата НЕ СЕ ЛЕКУВА.съществуват медикаменти за нейното "укротяване"при рискови ситуации-каквато е бременността.
ако си преболедувала токсоплазмоза преди бременността опасността не е голяма-следи си показателите и това е.
много по-опасно е да се разболееш докато си бременна-тогава вече могат да настъпят нежелани последствия за плода.в такъв случай незабавно се консултирай с паразитолог.
желая успех!и ако може един съвет-котките са мили животинки,но не рискувайте-ако имате коте,правете му тест за носителство на токсоплазмоза редовно.миите си плодовете и зеленчуците и..изобщо внимавайте! Simple Smile

# 3
 • София
 • Мнения: 2 901
определено токсоплазмозата НЕ СЕ ЛЕКУВА.съществуват медикаменти за нейното "укротяване"при рискови ситуации-каквато е бременността.
ако си преболедувала токсоплазмоза преди бременността опасността не е голяма-следи си показателите и това е.
много по-опасно е да се разболееш докато си бременна-тогава вече могат да настъпят нежелани последствия за плода.в такъв случай незабавно се консултирай с паразитолог.
желая успех!и ако може един съвет-котките са мили животинки,но не рискувайте-ако имате коте,правете му тест за носителство на токсоплазмоза редовно.миите си плодовете и зеленчуците и..изобщо внимавайте! Simple Smile
PeaceНяма какво друго да добавя.

# 4
 • София
 • Мнения: 31 578
Когато разбрах, че съм бременна 1во изследвах котарака. След това си направих и аз изследване.
Котаракът ми не излиза навън. Спазвах хигиена.

# 5
 • Насред хаоса
 • Мнения: 2 668
Когато забременях с второто ми дете, в клиниката, в която наблюдаваха бременността ми, бяха включили изследването за токсоплазмоза като задължително към другите изследвания в началото на бременността.
Един съвет - дай котарака на близки да го гледат, поне докато родиш. Не казвам, че задължително трябва да е болен - просто ти трябва да вземеш мерки, за да родиш здраво дете. А и не е задължително котката да излиза навън, за да е носител на паразити. Направи си още едно изследване, просто за всеки случай.

# 6
 • Мнения: 4 140
Токсоплазмозата не се лекува.

За какви антитела си се изследвала. Биват два вида. Едните показват наличие на активна зараза - тоест - ако си се заразила наскоро, по време на бременност. Опасно е за плода.

Другите показват пасивен имунитет - тоест, прекарала си заболяването в миналото, имаш вече антитела, не можеш повторно да се разболееш, безопасно е за бебето. Това е най-добрият вариант.

Токсоплазмоза не се прихваща само от котки, а и от немити добре плодове и зеленчуци примерно.


# 7
 • Габрово
 • Мнения: 3 036
Токсиплазмозата е подобна на пневмония и често се бърка с нея.
При рентгенови снимки има същите петна като на пневмония.
Доколкото знам поразява белите дробове и се взима материал ,който се изследва и дава точни показания какво е .
Ето какво намерих за нея.
Токсоплазмоза
На латински език: Toxoplasmosis.
На английски език: Toxoplasmosis.

Определение: Токсоплазмозата е протозойно заболяване, което най-често протича безсимптомно. Повечето хора прекарват токсоплазмоза през своя живот.

Етиология: Причинява се от Toxoplasma gondii – вътреклетъчен протозой. Той има краен и междинен гостоприемник. Крайни гостоприемници са котките и всички останали представители на сем. Felidae. Междинни гостоприемници са човек и много животни – тревопасни, месоядни, птици, гризачи, земноводни и др.
В жизнения си цикъл T. gondii  има три форми:
1. Вегетативна форма (трофозоит). Има форма на резенче от праскова, с размери 4-7 µm. При прониква в клетките на гостоприемника токсоплазмити се закръглят и се размножават безполово, чрез надлъжно делене. Образуват се псевдоцисти, клетките на гостоприемника се разрушават, а паразита навлиза в други клетки.
2. Цистна форма. Образуват се антитела, които потискат размножаването на паразита и част от токсоплазмите се превръщат в истински цисти в клетките на различни органи.
3. Ооцистна форма. В епителните клетки на чревния тракт на котката T. gondii се развножава по полов път, при което се образуват ооцисти. Те попадат във външната среда с фекалиите на котката.

Епидемиология: Източник за заразяване са различни животни, но главно котките. Човек се заразява чрез:
   - пряк контакт с котки;
   - консумиране на плодове и зеленчуци, контаминирани с ооцисти.
   - консумиране на недобре термично обработено месо и месни продукти от заразени животни, съдържащи истински цисти.
От погълнатите истински цисти или ооцисти в чревния тракт се освобождават токсоплазми, които се размножават и чрез кръвта се разнасят до клетките на различни органи.
Възможно е трансплацентарно инфектиране на плода при първична инфекция на бременната, когато още липсва специфичен антителен имунен отговор. Инвазирането до третия месец на бременността причинява тежки увреждания на плода.

Патогенеза: Всички щамове на T. gondii са имуногенни и предизвикват образуване на антитела в организма, но не всички са патогенне – не всяко проникване на паразита води до болестен процес.
При придобитата токсоплазмоза се образуват огнищни некрози в мозъка, черния дроб, слезката, лимфните възли, които по-късно се калцират.

Клинична картина: Токсоплазмозата най-често протича безсимптомно. Бива вродена и придобита.
1. Вродена токсоплазмоза. У новородените се наблюдава иктер, отоци, хепатоспленомегалия. Понякога се развива миокардит, пневмония, нефрит и др. При по-тежки увреждания се наблюдават  хидроцефалия или микроцефалия, микроофталмия, хориоретинит, атрофия на зрителния нерв, страбизъм, вътремозъчни калцификати. Децата изостават в умственото си развитие, появяват се моторни смущения, гърчове и др.
Когато жени са прекарали токсоплазмоза преди бременността, няма опасност за плода от вродена токсоплазмоза поради наличието на антитела в организма им.
2. Придобита токсоплазмоза. В зависимост от патогенността на щама и имунното състояние на организма заболяването може да протече от безсимптомно до остро и тежко. Наблюдават се следните форми:
   - Лимфна. Увеличават се лимфните възли на шията, аксиларните и ингвиналните лимфни възли. Те могат да достигнат до големина на орех и са неболезнени, подвижни. Понякога има фебрилитет и протичането наподобява инфекциозна мононуклеоза или болест на Ходжкин.
   - Очна. Протича с хориоретинит, увеит, иридоциклит.
   - Церебрална. Протича като менингоенцефалит.
При болни с имунен дефицит може да се развие миокардит, пневмония.

Диагноза: Поставя се чрез:
1. Доказване на специфични антитела в серума. Използват се имунологични методи – имуноензимна реакция (ELISA), реакия пасивна хемаглутинация (РПХА), реакция на Сейбин-Фелдман (РСФ), реакция свързване на комплемента (РСК) и др. За да се установи стадия на инфекциозния процес се провежда двукратно изследване през интервал от 2-3 седмици. Наличието на високи титри IgM говори за остър процес. 
2. Доказване на причинителя в кръв, ликвор – при вродена токсоплазмоза и токсоплазмозен енцефалит.
3. Хистологично изследване на лимфни възли.
4. КАТ, ЯМР при мозъчна токсоплазмоза. 
Пренатална диагностика: ехографски контрол на плода, доказване на токсоплазмена ДНК в околоплодните води и феталната кръв.

Диференциална диагноза: Прави се с: инфекциозна мононуклеоза, болест на Ходжкин, туберкулозен лимфаденит, рубеола и др. 

Лечение: Най-често използваните препарати са: Pyrimethamin (Daraprim), Rovamycin, Sulfadiazine, Clindamycin, Calcium folinate и др. Прилагат се в различни схеми и комбинации.

Профилактика: Тя е особено важна за серонегативните бременни и имуносупресирани лица. Трябва да не се консумира недобре термично обработено месо и месни продукти, обилно да се измиват с вода плодовете и зеленчуците преди консумация, избягване на контакт с котки, спазване на лична хигиена. Котките се заразяват главно при консумиране на месо, съдържащо цисти, затова домашните котки не трябва да се хранят със сурово месо.


# 8
 • При мъжете на живота ми ;)
 • Мнения: 13
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ за информацията, наистина. PraynigУтре трябва да излязат вторите ми изследвания,така че .....дано всичко да е ок,че мн.съм притеснена.Да, имам  котарак,  newsm78 но той изобщо не влиза вкъщи,а е дворна котка и съм свела снего контактите до минимум.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 901
Daytona дано изследванията утре да са добри и всичко да е наред. Peace

desi_minkova много полезна информация,благодаря ти   bouquet

# 10
 • Габрово
 • Мнения: 3 036
Няма защо.   Peace
Daytona,
Аз също ще стискам палци да не е това и изследванията да бъдат добри.  Praynig
Минала съм по този път и знам какви са ти страховете.
Да пишеш какво е станало .

# 11
 • При мъжете на живота ми ;)
 • Мнения: 13
ЗДРАВЕЙТЕ И МН. се ИЗвИНЯВАМ за ОТСЪСТВИЕТО СИ, поне за тези ,които ме помолиха да пиша какво е станало.
Слава богу с резултатите ми вече всичко е наред.Просто от 4 седмици в къщи тече ремонт и всичко е с главата надолу ooooh!......абе, друга тема Grinning, май трябва наистина да отворя такава " ремонтите вкъши и ролята на половинките ни в тях,както и на някои "майстори " "  Wink
благодаря за вниманието все пак.  bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт