Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

се променя - разгледайте новостите и споделете с нас впечатленията си Включете се
Здравословни проблеми и профилактика
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

При мъжете на живота ми ;)

Мнения: 13
Лаик  съм, признавам, и малко ме притеснява това, че имам повишени показатели.Надявам се да се лекува.
Задължително ли е изследването за малоформации и синдром на Даун?Разбрах че се прави след 12 г.с?
Споделете, моля  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 21
Токсоплазмозата е паразитно заболяване, носител на този паразит са котките и др. животни. Лекува се. Токсоплазмозата е опасна при бременност,защото уврежда плода. Ако си бременна веднага се консултирай с лекар, ако си болна трябва веднага да си изпишат специални лекарсва. Ако си боледувала преди от токсоплазмоза трябва редовно да си правиш изследване и да се следят стойностите ( аз бях така ) при бременност . Още много неща мога да напиша.... С две думи много е сериозно ако си бременна, не го подценявай, от това зависи здравето на бебето.
Цитирай


Мнения: 1 845
определено токсоплазмозата НЕ СЕ ЛЕКУВА.съществуват медикаменти за нейното "укротяване"при рискови ситуации-каквато е бременността.
ако си преболедувала токсоплазмоза преди бременността опасността не е голяма-следи си показателите и това е.
много по-опасно е да се разболееш докато си бременна-тогава вече могат да настъпят нежелани последствия за плода.в такъв случай незабавно се консултирай с паразитолог.
желая успех!и ако може един съвет-котките са мили животинки,но не рискувайте-ако имате коте,правете му тест за носителство на токсоплазмоза редовно.миите си плодовете и зеленчуците и..изобщо внимавайте! Smile
Цитирай

София

Мнения: 2 889
определено токсоплазмозата НЕ СЕ ЛЕКУВА.съществуват медикаменти за нейното "укротяване"при рискови ситуации-каквато е бременността.
ако си преболедувала токсоплазмоза преди бременността опасността не е голяма-следи си показателите и това е.
много по-опасно е да се разболееш докато си бременна-тогава вече могат да настъпят нежелани последствия за плода.в такъв случай незабавно се консултирай с паразитолог.
желая успех!и ако може един съвет-котките са мили животинки,но не рискувайте-ако имате коте,правете му тест за носителство на токсоплазмоза редовно.миите си плодовете и зеленчуците и..изобщо внимавайте! Smile
PeaceНяма какво друго да добавя.
Цитирай

София

Мнения: 30 471
Когато разбрах, че съм бременна 1во изследвах котарака. След това си направих и аз изследване.
Котаракът ми не излиза навън. Спазвах хигиена.
Цитирай

Насред хаоса

Мнения: 1 814
Когато забременях с второто ми дете, в клиниката, в която наблюдаваха бременността ми, бяха включили изследването за токсоплазмоза като задължително към другите изследвания в началото на бременността.
Един съвет - дай котарака на близки да го гледат, поне докато родиш. Не казвам, че задължително трябва да е болен - просто ти трябва да вземеш мерки, за да родиш здраво дете. А и не е задължително котката да излиза навън, за да е носител на паразити. Направи си още едно изследване, просто за всеки случай.
Цитирай


Мнения: 4 048
Токсоплазмозата не се лекува.

За какви антитела си се изследвала. Биват два вида. Едните показват наличие на активна зараза - тоест - ако си се заразила наскоро, по време на бременност. Опасно е за плода.

Другите показват пасивен имунитет - тоест, прекарала си заболяването в миналото, имаш вече антитела, не можеш повторно да се разболееш, безопасно е за бебето. Това е най-добрият вариант.

Токсоплазмоза не се прихваща само от котки, а и от немити добре плодове и зеленчуци примерно.


Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Токсиплазмозата е подобна на пневмония и често се бърка с нея.
При рентгенови снимки има същите петна като на пневмония.
Доколкото знам поразява белите дробове и се взима материал ,който се изследва и дава точни показания какво е .
Ето какво намерих за нея.
Токсоплазмоза
На латински език: Toxoplasmosis.
На английски език: Toxoplasmosis.

Определение: Токсоплазмозата е протозойно заболяване, което най-често протича безсимптомно. Повечето хора прекарват токсоплазмоза през своя живот.

Етиология: Причинява се от Toxoplasma gondii – вътреклетъчен протозой. Той има краен и междинен гостоприемник. Крайни гостоприемници са котките и всички останали представители на сем. Felidae. Междинни гостоприемници са човек и много животни – тревопасни, месоядни, птици, гризачи, земноводни и др.
В жизнения си цикъл T. gondii  има три форми:
1. Вегетативна форма (трофозоит). Има форма на резенче от праскова, с размери 4-7 µm. При прониква в клетките на гостоприемника токсоплазмити се закръглят и се размножават безполово, чрез надлъжно делене. Образуват се псевдоцисти, клетките на гостоприемника се разрушават, а паразита навлиза в други клетки.
2. Цистна форма. Образуват се антитела, които потискат размножаването на паразита и част от токсоплазмите се превръщат в истински цисти в клетките на различни органи.
3. Ооцистна форма. В епителните клетки на чревния тракт на котката T. gondii се развножава по полов път, при което се образуват ооцисти. Те попадат във външната среда с фекалиите на котката.

Епидемиология: Източник за заразяване са различни животни, но главно котките. Човек се заразява чрез:
   - пряк контакт с котки;
   - консумиране на плодове и зеленчуци, контаминирани с ооцисти.
   - консумиране на недобре термично обработено месо и месни продукти от заразени животни, съдържащи истински цисти.
От погълнатите истински цисти или ооцисти в чревния тракт се освобождават токсоплазми, които се размножават и чрез кръвта се разнасят до клетките на различни органи.
Възможно е трансплацентарно инфектиране на плода при първична инфекция на бременната, когато още липсва специфичен антителен имунен отговор. Инвазирането до третия месец на бременността причинява тежки увреждания на плода.

Патогенеза: Всички щамове на T. gondii са имуногенни и предизвикват образуване на антитела в организма, но не всички са патогенне – не всяко проникване на паразита води до болестен процес.
При придобитата токсоплазмоза се образуват огнищни некрози в мозъка, черния дроб, слезката, лимфните възли, които по-късно се калцират.

Клинична картина: Токсоплазмозата най-често протича безсимптомно. Бива вродена и придобита.
1. Вродена токсоплазмоза. У новородените се наблюдава иктер, отоци, хепатоспленомегалия. Понякога се развива миокардит, пневмония, нефрит и др. При по-тежки увреждания се наблюдават  хидроцефалия или микроцефалия, микроофталмия, хориоретинит, атрофия на зрителния нерв, страбизъм, вътремозъчни калцификати. Децата изостават в умственото си развитие, появяват се моторни смущения, гърчове и др.
Когато жени са прекарали токсоплазмоза преди бременността, няма опасност за плода от вродена токсоплазмоза поради наличието на антитела в организма им.
2. Придобита токсоплазмоза. В зависимост от патогенността на щама и имунното състояние на организма заболяването може да протече от безсимптомно до остро и тежко. Наблюдават се следните форми:
   - Лимфна. Увеличават се лимфните възли на шията, аксиларните и ингвиналните лимфни възли. Те могат да достигнат до големина на орех и са неболезнени, подвижни. Понякога има фебрилитет и протичането наподобява инфекциозна мононуклеоза или болест на Ходжкин.
   - Очна. Протича с хориоретинит, увеит, иридоциклит.
   - Церебрална. Протича като менингоенцефалит.
При болни с имунен дефицит може да се развие миокардит, пневмония.

Диагноза: Поставя се чрез:
1. Доказване на специфични антитела в серума. Използват се имунологични методи – имуноензимна реакция (ELISA), реакия пасивна хемаглутинация (РПХА), реакция на Сейбин-Фелдман (РСФ), реакция свързване на комплемента (РСК) и др. За да се установи стадия на инфекциозния процес се провежда двукратно изследване през интервал от 2-3 седмици. Наличието на високи титри IgM говори за остър процес. 
2. Доказване на причинителя в кръв, ликвор – при вродена токсоплазмоза и токсоплазмозен енцефалит.
3. Хистологично изследване на лимфни възли.
4. КАТ, ЯМР при мозъчна токсоплазмоза. 
Пренатална диагностика: ехографски контрол на плода, доказване на токсоплазмена ДНК в околоплодните води и феталната кръв.

Диференциална диагноза: Прави се с: инфекциозна мононуклеоза, болест на Ходжкин, туберкулозен лимфаденит, рубеола и др. 

Лечение: Най-често използваните препарати са: Pyrimethamin (Daraprim), Rovamycin, Sulfadiazine, Clindamycin, Calcium folinate и др. Прилагат се в различни схеми и комбинации.

Профилактика: Тя е особено важна за серонегативните бременни и имуносупресирани лица. Трябва да не се консумира недобре термично обработено месо и месни продукти, обилно да се измиват с вода плодовете и зеленчуците преди консумация, избягване на контакт с котки, спазване на лична хигиена. Котките се заразяват главно при консумиране на месо, съдържащо цисти, затова домашните котки не трябва да се хранят със сурово месо.


Цитирай

При мъжете на живота ми ;)

Мнения: 13
МНОГО ВИ БЛАГОДАРЯ за информацията, наистина. PraynigУтре трябва да излязат вторите ми изследвания,така че .....дано всичко да е ок,че мн.съм притеснена.Да, имам  котарак,  newsm78 но той изобщо не влиза вкъщи,а е дворна котка и съм свела снего контактите до минимум.
Цитирай

София

Мнения: 2 889
Daytona дано изследванията утре да са добри и всичко да е наред. Peace

desi_minkova много полезна информация,благодаря ти   bouquet
Цитирай

Габрово

Мнения: 3 036
Няма защо.   Peace
Daytona,
Аз също ще стискам палци да не е това и изследванията да бъдат добри.  Praynig
Минала съм по този път и знам какви са ти страховете.
Да пишеш какво е станало .
Цитирай

При мъжете на живота ми ;)

Мнения: 13
ЗДРАВЕЙТЕ И МН. се ИЗвИНЯВАМ за ОТСЪСТВИЕТО СИ, поне за тези ,които ме помолиха да пиша какво е станало.
Слава богу с резултатите ми вече всичко е наред.Просто от 4 седмици в къщи тече ремонт и всичко е с главата надолу ooooh!......абе, друга тема Very Happy, май трябва наистина да отворя такава " ремонтите вкъши и ролята на половинките ни в тях,както и на някои "майстори " "  Wink
благодаря за вниманието все пак.  bouquet
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.