Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 септ. 2008, 10:12 ч.

Защита на личните данни в "Служба по вземания"?

 • 1 212
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 271
Здравейте!

Адски съм възмутена, че една личност, с която имахме определени взаимотношения преди месеци е извадила документ от въпросната служба какво притежаваме аз и съпругът ми. Не че притежаваме кой знае какво, но няма ли Закон за защита на личните данни в милата ни родина?!? И как всеки, който има ЕГН и паспортни данни може да извади справка за такава, определено МНОГО ЛИЧНА информация от там? Това законно ли е и ако не е, кажете ми, моля ви кой орган трябва да се сезира?

Много благодаря предварително   bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 1 807
  Shocked Сигурна ли си, че оттам е взета ? Да не е от "Служба по вписвания" ? За там съм абсолютна сигурна, че инфото е публична и съответно всеки срещу 1 или 2 лв ( не помня колко беше) може да види какво притежава даден човек.

# 2
 • Мнения: 3 271
И аз това се изненадах, но това каза майка ми.
Но щом от службата по вписванията е публично, значи явно просто е така. Абсурдно ми звучи всеки да може да види за всеки друг какво притежава. Но явно наистина това не са лични данни  ooooh!

Благодаря ти много за отговора!

# 3
 • Мнения: 5 462
Може , може отиваш в агенцията по вписванията с егенето на въпросното лице и срещу 15 лв. го разнищваш от всякъде - къде кво притежава , кога на кого и какво е продал , на кого е прехвърлял имоти , дарявал , купувал , продавал и т.н. информация която в някой случаи може да ти трябва и да ти бъде доста полезна.
Освен това във въпросната агенция може да отидеш с договор за наем примерно и там да ти го заверят и той да е със силата на нотариално заверен договор.Кофти за наемодателя е обаче защото по този начин неможе да скрие доходите си от наеми .Тоест ако взима наем 1000 евро ще си плаща като поп данъка върху тези 1000 евро а не върху 500 лв.

# 4
 • Мнения: 2
 Shocked
Абсурдистан.

# 5
 • Варна
 • Мнения: 510
Службата по вписвания и Агенцията за държавни вземания са две различни институции!
Както каза някой по-горе, регистърът на службата по вписванията е публичен, т.е. от него можеш да получиш информация за всеки.
Информацията в агенцията за държавни вземания се дава само на лицето, за което се иска тази информация. Няма как някой да получи информация за друг човек.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 807
 Сигурно е оттам, а майката се е объркала.  Peace

# 7
 • Мнения: 3 271
Сигурно е оттам, а майката се е объркала.  Peace

Да, предполагам. Интересуваше ме най-вече дали е публично. Щом е - ОК, нямам какво да направя  Tired

# 8
 • София
 • Мнения: 461
В агенцията по вписванията има публичен регистър, но той Е ЗА ФИРМИ. От него не може никой да извади какви имоти имате ти и съпруга ти. В агенцията за държавни вземание може да се направи такава справка, там вече следят недвижимостите ви. Тази информация НЕ Е публична, но доколкото знам лесно може да се сдобиеш с нея. Иначе редът при такъв случай е- подаваш жалба в агенцията или министерството на финансите.

# 9
 • Мнения: 3 271
deny, значи все пак съм права, че е абсурдно тази информация да е публична? И аз все си мислех, че е така. За фирми с определени сфери на дейност - разбира се. Но ако аз отида с нечие ЕГН, примерно на бате Бойко, мога ли да видя всичките му имоти? И това наистина ли е законно?!?!
Иначе, както казах майка ми каза, че доколкото е видяла справката е била извадена от Службата по вписания.
Ще видя дали майка ми има ресурс да подава жалба, благодаря много за инфото!
Не че има особен смисъл, просто се втрещих като ми каза, че една особа й е показала този документ за мен. За сведение нищо не притежавам, но не е там въпроса, а във факта, че въпросната личност е решила да провери и нещо повече - успяла е  ooooh!
Не е влиятелна или нещо подобно, така че явно не е проблем да се направи.

# 10
 • Мнения: 5 462
В агенцията по вписванията има публичен регистър, но той Е ЗА ФИРМИ. От него не може никой да извади какви имоти имате ти и съпруга ти. В агенцията за държавни вземание може да се направи такава справка, там вече следят недвижимостите ви. Тази информация НЕ Е публична, но доколкото знам лесно може да се сдобиеш с нея. Иначе редът при такъв случай е- подаваш жалба в агенцията или министерството на финансите.
Нищо подобно , информация може да получи всеки който има ЕГН на този за когото му е необходима информацията .Ползвала съм им услугите , направих запитване като частно лице в агенцията по вписванията за срок от три работни дни ми предоставиха папка от 10 страници за лицето - къде какво е купувал, прехвърлял , дарявал , продавал ....

# 11
 • Бургас
 • Мнения: 2 266
В агенцията по вписванията има публичен регистър, но той Е ЗА ФИРМИ.

Това не е вярно. Агенцията по вписванията поддържа както търговския регистър, така и имотния регистър. И двата регистъра са публични и информацията в тях е общодостъпна, така че можеш да направиш справка както за притежаваните от едно лице имоти, така и за участията му в търговски дружества.

Регистрите са публични по няколко основни причини - когато някой ти продава недвижим имот, проверката в имотния регистър е единствения начин да разбереш, дали това лице е действителния собственик, дали върху имота нямя тежести и пр. Ако имаш длъжник, който не плаща, проверката в регистрите е начин да разбереш какво е имуществото му и от къде можеш да си събереш парите. Ако договаряш с дружество проверката в регистъра е начин да разбереш дали договаряш с управителя му . И още куп хипотези, в които е наложителна публичност.
Милена, съжалявам, че сте неприятно изненадани, но ако информацията за вас е придобита по този ред, то е напълно законно и същото може да направите и вие, ако ви се наложи.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 807
     Милена, информацията наистина е публична, и то не само за фирми. Можеш да провериш и сама с нечие чуждо ЕГН. Виж например в първата серия на БГ варианта на "Прелюбодейци" как провериха въпросния апартамент чия собственост е. Репортерите си казаха - след проверка в общината...  Laughing

# 13
 • София
 • Мнения: 461
Moмичета, прави сте. Наистина се поддържа и имотен регистър, освен търговския ( aз честно казано сега разбирам Sad). Millena, съжалявам, че съм те подвела.

# 14
 • Мнения: 3 271
О, не, няма проблем. Аз се ядосах най-вече на постъпката на въпросния човек, че е ровил и проверявал. Както и да е.
Благодаря ви много за информацията. Просто се изненадах.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт