Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София
  • Мнения: 298
Майчета, имам следното питане:
държавен служител съм, децата ми са на 3 и 6 г. Искам да изляза в неплатен отпуск. За какъв най-кратък период става това след даване на предизвестието, колко максимално дълго имам право (6 месеца предполагам) на неплатен отпеск и това което най-много ме интересува е, имам ли право да работя на друго място по време на неплатения отпуск?
Извинявам се, ако е обсъждано вече, не го намерих, а и въпросът ми е спешен, уви.

# 1
  • София
  • Мнения: 1 352
Ако в трудовия ти договор няма клауза, която да  забранява да работиш при друг работодател, няма пречка да работиш и на друго място.
Ако питаш за неплатен отпуск за гледане на дете до 8 год. възраст имаш право на 6 месеца за всяко дете. По принцип отпуските за отглеждане на дете трябва да се използват по предназначение, но в КТ няма изрична забрана през периода когато се ползва неплатен отпуск да се работи по трудово правоотношение при друг работодател. За да ползваш този отпуск трябва да уведомиш работодателя си най-малко 10 работни дни предварително. Той е длъжен да разреши отпуска от деня, посочен в заявлението.
Ако питаш за обикновения неплатен отпуск няма изричен текст, който да указва за една календарна година какъв е максимално допустимия размер на неплатения отпуск, а понеже няма и текст, които да ограничава ползването на неплатения отпуск в рамките на единствено и само една календарна година, то колко дълго ще бъдеш в неплатен отпуск зависи от уговорката с работодателя.

# 2
  • София
  • Мнения: 298
anii_ta, благодаря ти за отговора.
Всъщност се оказва, че ЗДСл забранява при наличие на служебно правоотношение работа по трудов договор. То е лотично Simple Smile
Чудя се дали има някаква вратичка, при която могат да ми откажат да изляза в неплатен отпуск за 6 месеца?
Тоест какво най-неприятно мога да очаквам когато заявя, че искам да изляза в неплатен отпуск за 6 месеца.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт