Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Млека за кърмачета, захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора


Мнения: 247
Здравейте,
Днес пробвах поредното плодово пюре (Алекс започна да става много капризен), но този път на Нестле. Досега ползвах само ХИП и Семпер. Чак когато го изяде видях по-подробно съдържанието. Това модифицирано нишесте да не би да означава, че е ГМ? Май за всеки случай ще спра да купувам на нестле.

А, и един въпрос: какви плодове (освен банан и череши) мислите, че са подходящи за 7-мес.бебе (след два дни ставаме на 7)?
Цитирай

Бургас

Мнения: 2 246
Хм, никога не съм се замисляла за нишестето Shocked

А за плодовете - ябълки, круши, тиква, боровинки, кайсии - с последните две по-внимателно, че някои бебоци се обриват.
Цитирай


Мнения: 461
"само химически модифицираните нишестета Shocked (незнам дали има на бг мн.ч. на нишесте) важат по закон като допълнително вещество. Има Е номер  и трябва да са допуснати за употреба в хранителната индустрия. (напр. Е1410 или Е1420). Физически (налягане, топлинна обр.) или ензимно обработените нишестета са хранителна добавка и се декларират само като нишесте"

Извинявам се за лошия превод Embarassed

това намерих на немски в нета, и мисля че нестле със сигурност го спазва. тук има закон генманипулираните продукти(предполагам че това означава ГМ Wink ) изрично да се посочват. така че не се присеснявай-обработено е само химически
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Не знам дали е химически или генно модифицирано, но знам със сигурност, че Е-то значи консервант.
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 594
Цитат на: AFRODDITA
Не знам дали е химически или генно модифицирано, но знам със сигурност, че Е-то значи консервант.


Не е задължително. Консервантите са от определено число . пр. от Е-150 до Е-250. Другите са различни неща. Някъде четох един списък с всички Е-та,ако го намеря ,ще го пусна.
Цитирай

гр.Варна

Мнения: 594
Намерих го. Пускам го.


Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях.
По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера. www.lactose.co.uk
1. Оцветители (E100-E181) 2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) 4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585) 6. Овкусители (Е620-Е640)
7. РАЗНИ (E900-E1520)
Оцветители (E100-E181)
Номер Наименование Коментар
E100 Curcumin жълто оранжев; извлича се от корена на растението куркума - curcuma (turmeric), но може и да бъде синтезирано; използува се в сирената, маргарина, печени сладкиши и подправки.
E101 Riboflavin, Riboflavin-5'-phosphate 'Витамин B2' и оцветител, естествено го има в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, черния дроб и бъбрека; употребява се в маргарина и сирената.
E102 Tartrazine FD&C Yellow No.5; предполага се че предизвиква асматични атаки (по US FDA** - не), ортикария при деца (по US FDA** изчисления 1:10 000); tartrazine чувствителнос е свързана са чувствителността спрямо аспирина; използува се за оцветяване на безалкохолни напитки, сладкиши, конфитюри, тестени храни, snack foods, консервирана риба, готови супи; забранен в Норвегия и Австрия
E104 Quinoline Yellow FD&C Жълто No.10; използува се в червилата и продукти за коса, одеколони; може да причини дерматит; забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E107 Yellow 7G жълт оцветител; HACSG* препоръчва да се избягва; страдащи от астма могат да проявят алергична реакция към него; typical products are soft drinks; забранен в Австралия, САЩ
E110 Sunset Yellow FCF, Orange Yellow S FD&C Жълто No.6; използван в тестените изделия, пекарството, сладкишите, сладоледа, напитки и консервирана риба; синтетичен; също в много лекарства - Berocca, Polaramine, Ventolin syrup; странични ефекти - ортикария, ринити, коремни болки, гадене и повръщане, непоносимост към храна; забранен в Норвегия
E120 Cochineal, Carminic acid, Carmines червен цвят; произвежда се от насекоми; рядко използуван; HASCG* препоръчва да се избягва
E122 Azorubine, Carmoisine червен цвят; дериват от въглищния катран; може да се получи реакция при астматици и хора алергични към аспирин; използува се в сладкарството, марципан, желета; забранен в Австрия, САЩ, Норвегия и Швеция.
E123 Amaranth FD&C Червено No.2; извлича се от растението herbaceous; използва се при миксове за кейк, плодови пълнежи, желета; може да провокира астма, екзема и хиперактивност; вреден при бременност; забранен в Австрия, САЩ, Русия, Норвегия и др.
E124 Ponceau 4R, Cochineal Red A FD&C Червено No.4; канцероген при животни, реакции при астматици и алергични към аспирин; забранен в САЩ и Норвегия
E127 Erythrosine FD&C Червено No.3; червен оцветител, използуван при консервиране на зеленчуци и плодове, микс за крем карамел, сладкиши; може да причини чувствителност към светлина, да увеличи нивата на хормоните на щитовидната жлеза; забранен в Норвегия
E128 Red 2G Забранен в Авсралия и много други страни, освен Великобритания.
E129 Allura red AC FD&C Червено No.40; оранжево червен, използван в сладките, напитки и подправки, лекарства и козметика; синтетичен, въведен в началото на 80-те за да замени amaranth; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E131 Patent blue V Син. Забранен в Австралия, САЩ и Норвегия.
E132 Indigotine, Indigo carmine FD&C Син No.2, основно се прибавя към таблети и капсули; също в производството на сладолед, сладкарството; синтетичен- извлечен от въглищния катран; може да причини гадене, повръщане, високо кръвно налягане, проблеми с дишането или други алергични реакции. Забранен в Норвегия.
E133 Brilliant blue FCF FD&C Blue Dye No.1; използува се в млечни продукти, сладки и напитки; синтетичен - течен или амониева сол; забранен в Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия и Норвегия.
E140 Chlorophylis, Chlorophyllins зелен оцветител, намиращ се естествено в растенията, използува се за оцветяване на восъци и масла, използува се в медицината и козметиката.
E141 Copper complexes of chloropyll and chlorophyllins маслинено зелен, без неблагоприятни ефекти
E142 Green S зелен; синтетичен дериват от въглищния катран; използва се при used in консервирания грах; забранен в Швеция, САЩ и Норвегия.
E150(a) Plain caramel тъмно кафяв; HACSG* препоръчва да се избягва. използва се в сосове, бира, уиски, бисквити, маринати
E150(b) Caustic sulphite caramel виж E150(a)
E150(c) Ammonia caramel виж E150(a)
E150(d) Sulphite ammonia caramel виж E150(a)
E151 Brilliant Black BN, Black PN черно; дериват от въгления катран, използува се при сосове, сладкарски миксове; забранен в Дания, Австралия, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ, Норвегия.
E153 Vegetable carbon черен цвят, въглищен пигмент; използува се конфитюри, желета, ликьори, само зеленчуков дериват е разрешен в Австралия, забранен в САЩ
E154 Brown FK кафяв, забранен в САЩ
E155 Brown HT (Chocolate) кафяв, използува се в шоколадови миксове, може да предизвика астматични реакции и при хора алергични към аспирин, както и кожна чувствителност; забранен в Дания, Белгия, Франция, Германия, Швейцария, Швеция, Австрия, САЩ и Норвегия.
E160(a) Carotene, alpha-, beta-, gamma- жълто оранжев, човешкото тяло го превръща във 'Vitamin A' в черния дроб, има го в морковите и други жълти или оранжеви плодове и зеленчуци
E160(b) Annatto (Arnatto, Annato), bixin, norbixin червен; извлича се от дървото Bixa orellana;използува за оцветяване на сирена, масло, маргарин, супи, тестени изделияр; лак за нокти; може да причини ортикария (nettle rash)
E160(c) Paprika extract, capsanthin, capsorubin червен, не се знаят странични ефекти.
E160(d) Lycopene червен, не се знаят странични ефекти.
E160(e) Beta-apo-8'-carotenal (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E160(f) Ethyl ester of beta-apo-8'-carotenic acid (C 30) оранжев, не се знаят странични ефекти.
E161(b) Xanthophylls - Lutein жълт, извлича се от растения, невен и яйчен жълтък.
E161(g) Xanthophylls - Canthaxanthin жълт цвят, вероятно се извлича от животинска суровина (ретинол); има го в някои гъби, ракообразни, риби, пера на фламинго.
E162 Beetroot Red, Betanin пурпурен, не се знаят странични ефекти.
E163 Anthocyanins виолетов, не се знаят странични ефекти.
E170 Calcium carbonate минерална сол, бяла; използува се като пълнители абразив в много продукти, като и в бели бои.
E171 Titanium dioxide бяла минерална сол.
E172 Iron oxides and hydroxides черен, червен и жълт цвят, използва се в в някои рибни пастети; токсичен в големи дози.
E173 Aluminium
E174 Silver
E175 Gold
E180 Latolrubine BK да се избягва.
E181 Tannic acid, tannins пречищващ агент в алкохола, извлича се от шишарки и листа от дъб.
върни се в началото
Консерванти (E200-E290)
Номер Наименование Коментар
E200 Sorbic acid дали е получена от безкостилкови или синтезирана от кетен, е възможно дразнене на кожата
E201 Sodium sorbate не са известни вредни ефекти
E202 Potassium sorbate не са известни вредни ефекти
E203 Calcium sorbate не са известни вредни ефекти
E210 Benzoic acid фенилкарбоксилова киселина; прибавя се към алкохолните продукти, сиренета, подправки, замразени храни, в козметиката и фармацията, и много други; може да причини астма, особено при зависими от стероидни лекарства, може да взаимодейства със серен бисулфит(222), което може да доведе до хиперактивност при децата;
E211 Sodium benzoate използва се като антисептик, за хранителен консервант и маскиращ вкуса; портокаловите сокове съдържат високо количество, до 25mg на 250ml; също в млечните и месни продукти, подправките, както и в някои лекарства; може да предизвика обриви и да усили астма.
E212 Potassium benzoate при хора с алергични реакции. в.ж 210
E213 Calcium benzoate виж 212
E214 Ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E215 Sodium ethyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E216 Propyl p-hydroxybenzoate възможен алерген
E217 Sodium propyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E218 Methyl p-hydroxybenzoate възможни алергични реакции, главно върху кожата.
E219 Sodium methyl p-hydroxybenzoate да се избягва, забранен в някои страни.
E220 Sulphur dioxide серен двуокис; може да предизвика астматични пристъпи и метаболитни промени при хора с понижени бъбречни функции, също разрушава vitamin B1; типични приложение при производството на бира, безалкохолни, сушени плодове, вин, оцет, картофени продукти.
E221 Sodium sulphite почистващ агент при производството на джусове, възможни чревни разстройства; виж 220
E222 Sodium hydrogen sulphite виж 220
E223 Sodium metabisulphite третиращ агент, виж 220
E224 Potassium metabisulphite виж 220
E225 Potassium sulphite виж 220
E226 Calcium sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E227 Calcium hydrogen sulphite да се избягва, забранен в някои страни.
E228 Potassium hydrogen sulphite виж 220
E230 Biphenyl, Diphenyl може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - цитрусови плодове
E231 Orthophenyl phenol може да предизвика кожни проблеми; може да се използува за земеделски цели - pears, carrots, peaches, plums, prunes, sweet potatoe, citrus fruit, pineapples, tomatoes, peppers, cherries, nectarines
E232 Sodium orthophenyl phenol виж 231
E233 Thiabendazole виж 231
E234 Nisin антибиотик, добит от бактерия; прилага се при производството на бира, продукти на сиренето, доматеки пюрета.
E235 Natamycin плесенен инхибитор, произведен чрез бактерии; може да причини гадене, повръщане, диария и кожно дразнене; типично приложение - месо сирене
E236 Formic acid да се избягва, забранен в някои страни.
E237 Sodium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E238 Calcium formate да се избягва, забранен в някои страни.
E239 Hexamethylene tetramine да се избягва, забранен в някои страни.
E249 Potassium nitrite фиксира цвета и консервант при месото; може да окаже ефект върху пренасянето на кислород в тялото, резултиращо в учестено дишане, замайване и главоболие, потенциален канцероген, не е разрешен при храни за бебета и деца
E250 Sodium nitrite може да предизвика хиперстезия, потенциално канцерогенен, забранен в много страниm, може за взаимодейства в стомаха до образуване на нитрозамин. Препоръчва се избягването му.
E251 Sodium nitrate виж 250
E252 Potassium nitrate виж see 249 и 250
E260 Acetic acid основен компонент на оцета
E261 Potassium acetate в сосове и марини виж 261
E262 Sodium acetate, Sodium diacetate виж 260
E263 Calcium acetate виж 260
E264 Ammonium acetate като 263, но може да предизвика гадене и повръщане.
E270 Lactic acid млечна киселина, киселинен регулатор;
E280 Propionic acid използува се в хлебопроизводството и колбасарството.
E281 Sodium propionate виж 281
E282 Calcium propionate виж 281
E283 Potassium propionate виж 281
E290 Carbon dioxide въглероден двуокис
E296 Malic acid ябълчна киселина;
E297 Fumaric acid фумарова киселина, получава се от растението Fumaria esp. F.officianalis или при ферментацията на глюкозата с плесени, може да служи като овкусител, за подкиселяване, антиоксидант при безалкохолни
върни се в началото
Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385)
Номер Наименование Коментар
E300 Ascorbic acid аскорбинова к-на, 'vitamin C'; прилага се в хлебопроизводството, при обработка на брашното и много други.
E301 Sodium ascorbate натриева сол на Е300
E302 Calcium ascorbate калциева сол на Е300
E303 Potassium ascorbate potassium salt of vitamin C
E304 Ascorbyl palmitate, Ascorbyl stearate естери на аскорбиновата киселина с мастни киселини
E306,
E307,
E308,
E309 Tocopherols, alpha-,gamma-,delta- 'vitamin E'; намира се в много масла, включая соя, житни зародиши, оризови зародиши, памучно семе, царевица, работи като антиоксидант на мастните киселини, предотвратяващ окислението на вит. А, използва се в маргарина и салатни дресинги
E310 Propyl gallate използва се за предотвратяване на гранясването на мастни субстанции; извлича се от шикалки; може да причини кожни или коремни раздразнения, галатите не се допускат за бебешки и детски храни; използуват се при масла, маргарин, салатни дресинги
E311 Octyl gallate виж 310
E312 Dodecyl gallate виж 310
E315 Erythorbic acid получава се от sucrose
E316 Sodium erythorbate получава се от E317
E319 Tert-ButylHydroQuinone (TBHQ) HACSG* препоръчва да се избягва. Може да причини гадене, повръщане. Доза от 5g се разглежда като фатална. Прилага се при мазнините, масла, маргарин.
E320 Butylated hydroxy-anisole (BHA) забавя повреждането от окисление; използва се в ядивните мазнини, дъвки, маргарин, инстантните картофени продукти, не разрешен за бебешки храни.
E321 Butylated hydroxy-toluene (BHT) виж E320
E322 Lecithins емулгатор, извлечен от соеви зърна, яйчени жълтъци, фъстъци; не токсичен, но превишаването на дозата води до стомашни разстройства, липса на апетит; използва се за в маслата, шоколада, майонезата.
E325 Sodium lactate получава се от мляко; при хора с лактозна непоносимост, може да предизвика нежелана реакция
E326 Potassium lactate виж 325
E327 Calcium lactate виж 325
E328 Ammonium lactate виж 325
E329 Magnesium lactate виж 325
E330 Citric acid лимонена киселина; използва се в бисквити, консервирана риба, безалкохолни, продукти от сирене, супни миксове, ръжен хляб
E331 Sodium citrates Натриева сол на Е300
E332 Potassium citrates Калиева сол на Е300
E333 Calcium citrates Калциева сол на Е300
E334 Tartaric acid Винена киселина; без странични ефекти
E335 Sodium tartrates виж Е334
E336 Potassium tartrates виж Е334
E337 Sodium potassium tartrate виж Е334
E338 Phosphoric acid фосфорна киселина; без странични ефекти
E339 Sodium phosphates mineral salt, used as a laxative and a fixing agent in textile dyeing; high intakes may upset the calcium/phosphorus equilibrium
E340 Potassium phosphates see 339
E341 Calcium phosphates минерална сол, използува се в медицината, като антиацид и полиращо в пастите за зъби
E343 Magnesium phosphates основен минерал, анти втвърдяващ в заместителите на сол
E350 Sodium malates без странични ефекти
E351 Potassium malate без странични ефекти
E352 Calcium malates без странични ефекти
E353 Metatartaric acid без странични ефекти
E354 Calcium tartrate без странични ефекти
E355 Adipic acid киселина за хранителни цели, използува се при желатините, безалкохолни напитки, псдправки и овкусители
E357 Potassium adipate без странични ефекти
E363 Succinic acid забранена в някои държави
E365 Sodium fumarate сол на фумаровата киселина ( растението клас Fumaria esp. F.officianalis)
E366 Potassium fumarate без странични ефекти
E367 Calcium fumarate без странични ефекти
E370 1,4-Heptonolactone забранена в някои държави
E375 Niacin vitamin B3;
E380 Tri-ammonium citrate може да влияе на черния дроб и на функциите на панкреаса
E381 Ammonium ferric citrates сол на лимонената киселина, използува се като добавка на желязо в диетични формули
E385 Calcium disodium EDTA забранен в някои страни
върни се в началото
Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
Номер Наименование Коментар
E400 Alginic acid извлича се от водорасли, използува се в яйчни кремове, ободрителни напитки и смеси, сгъстяващи кремове - предпазва от кристализиране; няма данни за странични ефекти при приемане в малки количества
E401 Sodium alginate виж 400
E402 Potassium alginate виж 400
E403 Ammonium alginate виж 400
E404 Calcium alginate виж 400
E405 Propylene glycol alginate няма данни за странични ефекти
E406 Agar получава се от червени водорасли, понякога се използува като лаксативно средство, използва се в месо преработката, захаропреработка и в сладоледите
E407 Carrageenan извича се от водорасли, може да бъде замърсен с етилен оксид, който образува етилен хлорхидрини, които се смятат за канцерогени; иначе чистия карагенан се разгражда в червата
E410 Locust bean gum извлича се от Ceratonia siliqua; използува се в захаросани плодове, освежителни напитки, дресинги, безкофеинови шоколадови заместители, плодови сокове, намалява нивото на холестерина
E412 Guar gum извлича се от семена от Cyamoposis tetragonolobus в Индия; намалява нивата на холестерола
E413 Tragacanth гума, извлечена от дървото Astragalus gummifer; използува се в храните, свързващо в козметиката
E414 Acacia извлича се от Acacia Sengal;
E415 Xanthan gum използва се като структурообразуващо, сгъстяващо, стабилизатор, емулгатор и пенообразуващ агент.
E416 Karaya gum извлича се от индийското дърво Sterculia urens; използва се при сладоледите, яйчени кремове, сладки, като пълнител - има свойството да увеличи обема си 100 пъти, при добавяне на вода.
E417 Tara gum извлича се от храста Caesalpinia Spinosa, намиращ се в Еквадор и Перу; използува се в комбинация с Е415, Е410, Е412 за увеличаване на визкозитета.
E420 Sorbitol изкуствен подладител, получава се от глюкоза; използува се в нискокалорични храни, консервант в козметиката; не е разрешен в детски храни, може да причини коремни смущения, има лаксативен ефект
E421 Mannitol изкуствен подсладител; използува се в нискокалоричните храни
E422 Glycerol подсладител; използува се в ликьори; бонбони; сушени плодове, нискокалорични храни
E431 Polyoxyethylene stearate Полиоксиэтилен(Coolстеарат
E432 Polysorbate 20 Полиоксиэтиленсорбитан монолаурат
E433 Polysorbate 80 Полиоксиэтиленсорбитан моноолеат; емулгатор, извлечен от мастни киселини, анти пенообразуващ
E434 Polysorbate 40 Полиоксиэтиленсорбитан монопалмитат
E435 Polysorbate 60 Полиоксиэтиленсорбитан моностеарат
E436 Polysorbate 65 Полиоксиэтиленсорбитан тристеарат
E440(a) Pectin Пектини: пектин, ; използват се за сгъстяване на мармалад, желета и сосове
E440(b) Amidated pectin амидопектин
E441 Gelatine възможен алерген, за астматици и хора, алергични към сулфити
E442 Ammonium phosphatides без странични ефекти
E450 Diphosphates Пирофосфати: натриеви, калиеви и калциеви
E460 Cellulose без странични ефекти
E461 Methyl cellulose метил целулоза; може да причини чревни проблеми
E463 Hydroxypropyl cellulose ходрокси пропил целулоза; забранен в някои страни
E464 Hydroxypropyl methyl cellulose хидрокси пропил метил целулоза
E465 Ethyl methyl cellulose етил метил целулоза
E466 Carboxy methyl cellulose, Sodium carboxy methyl cellulose без странични ефекти
E469 Sodium caseinate без странични ефекти
E470 Fatty acids salts соли на мастни киселини; забранени в някои страни
E471 Mono & di glycerides of fatty acids без странични ефекти
E472 Fatty acid esters of glycerides без странични ефекти
E473 Sucrose esters of fatty acids естери на захароза и мастни киселини
E474 Sucroglycerides захароглицериди
E475 Polyglycerol esters of fatty acids без странични ефекти
E476 Polyglycerol polyricinoleate без странични ефекти
E477 Propylene glycol esters of fatty acids без странични ефекти
E478 Lactylated Fatty Acid Esters of Glycerol and Propilene Glycol
няма данни
E479(b) Thermally oxidized soya bean oil interacted with mono- and diglycerides of fatty acids Термически окисленно соевое и бобово масло с моно- и диглицериди на мастните к-ни
E480 Dioctyl sodium sulphosuccinate натриев диоктилсулфосукцинат
E481 Sodium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E482 Calcium stearoyl-2-lactylate без странични ефекти
E483 Stearyl tartrate забранен в някои страни
E491 Sorbitan monos tearate без странични ефекти
E492 Sorbitan tristearate може да увеличи абсорбцията на някои мастно разтворими субстанции
E493 Sorbitan monolaurate забранен в някои страни
E494 Sorbitan mono-oleate забранен в някои страни
E495 Sorbitan monopalmitate забранен в някои страни
върни се в началото
Минерални соли (Е500-Е585)
Номер Наименование Коментар
E500 Sodium carbonates Натриев карбонати, без странични ефекти в малки количества
E501 Potassium carbonates без странични ефекти
E503 Ammonium carbonates дразнещ лигавицата
E504 Magnesium carbonate използва се като лаксатив и антиацид
E507 Hydrochloric acid безопасно в малки количества
E508 Potassium chloride по големи количества могат да причинят язва
E509 Calcium chloride калциев хлорид
E510 Ammonium chloride да се избягва от хора с понижени чернодробни и бъбречни функции
E511 Magnesium chloride магнезиев хлорид (основен минерал)
E513 Sulphuric acid сярна киселина; забранена в някои държави
E514 Sodium sulphates натриев сулфат - може да наруши водния баланс
E515 Potassium sulphates без странични ефекти
E516 Calcium sulphate калциев сулфат, получава се от варовик
E518 Magnesium sulphate има лаксативен ефект
E519 Copper sulphate
E524 Sodium hydroxide натриева осноова
E525 Potassium hydroxide калиева основа
E526 Calcium hydroxide без странични ефекти
E527 Ammonium hydroxide амониев хидроксид
E528 Magnesium hydroxide магнезиев хидроксид
E529 Calcium oxide калциев оксид, безопасен в малки количества
E530 Magnesium oxide магнезиев оксид
E535 Sodium ferrocyanide без странични ефекти
E536 Potassium ferrocyanide без странични ефекти
E540 Dicalcium diphosphate дикалциев дифосфат
E541 Sodium aluminium phosphate натриево алуминиев фосфат
E542 Bone phosphate костен фосфат derived from bones; used in dried milk for coffee machines
E544 Calcium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E545 Ammonium polyphosphates avoid it, banned in some countries
E551 Silicon dioxide без странични ефекти
E552 Calcium silicate получава се от варовик и диатомит - антиацид
E553(a) Magnesium silicates магнезиев силикат
E553(b) Talc свързва се с рак на стомаха; типичен продукти - белен ориз, при шоколадите и в сладкарството
E554 Sodium aluminium silicate използва се в солта, заместители на сухо мляко и брашна; опасен при бременност
E556 Calcium aluminium silicate използува се в млечни прахове; виж Е554
E558 Bentonite без странични ефекти
E559 Aluminium silicate (Kaolin) без странични ефекти
E570 Stearic acid без странични ефекти
E572 Magnesium stearate без странични ефекти
E575 Glucono delta-lactone без странични ефекти
E576 Sodium gluconate забранен в някои страни
E577 Potassium gluconate без странични ефекти
E578 Calcium gluconate без странични ефекти
E579 Ferrous gluconate цвето задържащ агент; използува се в растителните масла, като добавка на желязо; в малки количвства е безвреден
E585 Ferrous lactate няма данни
върни се в началото
Усилващи вкуса и аромата (Е620-Е640)
Номер Наименование Коментар
E620 Glutamic acid аминокиселина, използва се в подправки, заместители на сол,усилва аромата, използва се в организма при изграждането на протеините, произвежда се от простатата жлеза; не подходяща за деца
E621 Monosodium glutamate (MSG) мононатриев глутамат, използва се в консервирани зеленчуци, дресинги, много замразени храни
E622 Monopotassium glutamate монокалиев глутамат; използува се сол заместители с ниско натриево съдържание, може да причини стомашни разстройства
E623 Calcium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E624 Monoammonium glutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E625 Magnesium diglutamate в заместители за сол, не са наблюдавани странични ефекти
E626 Guanylic acid в подправки, заместители на сол, овкусители,гуанилова киселина; свързва се с подагра
E627 Disodium guanylate натриев гуанилат; виж 626
E629 Calcium guanylate калциев гуанилат; виж 626
E631 Disodium inosinate виж 626
E633 Calcium inosinate виж 631
E635 Disodium 5'-ribonucleotide както 626
E636 Maltol използва се като овкусител на млечно базирани напитки (шоколадово мляко), сладкиши, дъвки, плодови вина; има максимално допустима доза за кг
E637 Ethyl maltol виж Е636
E640 Glycine & its sodium salt глицин и негова натриева сол
върни се в началото
РАЗНИ
Номер Наименование Коментар
E900 Dimethyl polysiloxane базирано на силикон
E901 Beeswaxes пчелни восъци, понякога предизвикват алергични реакции
E903 Carnauba wax извлечено от Южно Африканска палма, понякога предизвикват алергични реакции
E904 Shellac извлича се от инсекти, понякога предизвикват алергични реакции на кожата
E905 Paraffins, Microcrystalline wax парафини - може да инхибират абсорбцията на мазнни, леко лаксативни, може би са свързани с рака на червата, изпозлвата се в сладкишите, при процесите на ферментация, при сушени плодове
E907 Refined microcrystalline wax забранен в някои страни
E913 Lanolin добива се от овча вълна
E920 L-Cystein за третиране на брашното, извлича се от животински косми или от пера
E921 L-Cystin вж E920
E924 Potassium bromate в обработка на брашната, в по-големи количества може да предизвика стомашни проблеми
E925 Chlorine в обработка на брашната
E926 Chlorine dioxide виж 925
E927 Azodicarbonamide забранен в някои страни
E928 Benzoyl peroxide при избелване на брашното, вреден за хора с алергични прояви - виж 210
E931 Nitrogen азот, при пакетиране и замразяване
E932 Nitrous oxide безвреден в малки количества
E950 Acesulphane potassium
E951 Aspartame изкуствен подсладител, има доста странични реакции, както и има хора, алергични към него.
E952 Cyclamic acid изкуствен подсладител, забранен в САЩ и UK, заради връзки с рака
E954 Saccharines изкуствен подсладител, забранен в САЩ от 1977, заради връзки с рака
E957 Thaumatin изкуствен подсладител, полъучен от тропическото растение Thaumococcus danielli; за подсладяване на вина, хляб и плодове.
E965 Maltitol, Hydrogenated glucose syrup овлажнител, лаксативен в големи концентрации
E967 Xylitol овлажнител
E999 Quillaia extract емулгатор, използува се в бирата и газираните напитки
E1100 Amylase извлича се от гъби или панкреас на свиня
E1200 Polydextrose безопасен в малки дози
E1201 Polyvinylpyrrolidone диспергиращ агент; при изкуствените подсладители
E1202 Polyvinylpolypyrrolidone колоиден стабилизатор, при избистряне на виното
E1400-E1450 Starches Скорбяла - няма странични ефекти
E1505 Triethyl acetate част от него се превръща в алкохол в тялото
E1510 Ethanol алкохол
E1517, E1518 Glycerol acetates разтворител, получен от глицерол
E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент
Цитирай


Мнения: 1 498
Разбира се, че не е генно модифицирана храна! Гиганта Нестле минава през най-стриктни проверки за това какво вкарва в бебешките храни, както и всяка друга компания. Мисля, че излишно се вманиачаваш. Това е нормално нишесте обработено за да може да се ползва в хранителната индустрия. Пускам ти линк на английски.

http://www.anyvitamins.com/modified-starch-info.htm


Милена, информацията, която си изровила е просто върха! Ще си я запиша на хард диска.
Цитирай


Мнения: 247
Благодаря ви! !!
Не мога да не отбележа, че съм силно впечатлена от вашата ерудираност!
Цитирай

Barcelona, Spain

Мнения: 2 052
Цитат на: Milena
Намерих го. Пускам го. Тук са показани Е-станадартите на EU......


Супер си!  
Нали знаеш какви съмнения гризат човека изправен пред хранителни стоки, пълни с десет Е-не знам колко си.
Защо не пуснеш списъка и линка във форума на майките, тук темата е по-специфична и няма много да се чете, а и майките с по-големи деца рядко идват.
Тази информация ще е полезна за всеки.
Цитирай

София

Мнения: 6 449
Нишестето трябва да се модифицира за да стане лесно разтворимо, а от друга страна така става по-лесно усвоимо за организма. Иначе кашите би трябвало да ги приготвяме чрез варене ако нишестето не е модифицирано, както се приготвят нишестени кремове. Това на прост език означава, че ако нормалното нишесте е направено от нишки с голяма дължина, които трудно се разтварят (всъщност нишестето не се разтваря, а набъбва по химическата терминология, ама ние си му викаме разтваряне Wink ). Та като се накъсат тези нишки на по-къси участъци тогава продуктите с такова модифицирано нишесте хем по-лесно се разтварят, хем се усвояват по-лесно от организма, понеже не се затруднява стомаха да "накъсва" дългите нишки на нормалното нишесте.
Не знам дали го обясних много добре, но на същия принцип за и адаптираните млека - там белтъчната съставка е "накъсана" на по-малки части за да може да се усвоява от бебето.
Цитирай


Мнения: 1 498
Е това е да ти го обясни специалист!
Цитирай

при ОП

Мнения: 5 500
Цитат на: Milena
Намерих го. Пускам го.


Тук са показани Е-станадартите на EU, като тези номера са тествани за безопасност и са разрешени в нея. Числата без Е са разрешени във Великобритания, но е вероятно да не бъдат разрешени за употреба във всичките стани от Европейската общност. САЩ използуват друга система за класификация. Независимо от това тук ще предостави информация за хора, имащи алергични реакции, да разберат дали тези добавки се отразяват върху тях.
По долу е списъкът на всичките Е - номера, използвани от Европейските производители на хранителни продукти по типове и номера. www.lactose.co.uk
1. Оцветители (E100-E181) 2. Консерванти (E200-E290)
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли (Е296-Е385) 4. Гуми, емулгатори, стабилизатори (Е400-Е495)
5. Минерални соли (Е500-Е585) 6. Овкусители (Е620-Е640)
7. РАЗНИ (E900-E1520)
.......E1520 Propylene glycol омокрящ и диспергиращ агент



Малеее, сега вече със сигурност ще се пазя от Е-тата Exclamation
Цитирай
Цитат на: vedrra
Цитат на: Milena
Намерих го. Пускам го. Тук са показани Е-станадартите на EU......


Супер си!  
Нали знаеш какви съмнения гризат човека изправен пред хранителни стоки, пълни с десет Е-не знам колко си.
Защо не пуснеш списъка и линка във форума на майките, тук темата е по-специфична и няма много да се чете, а и майките с по-големи деца рядко идват.
Тази информация ще е полезна за всеки.
ами ето ви същата информация но по-прегледно и в оригинал
http://www.analytica-bg.com/a_shop/index.php?targ=useful/e.html
http://www.lactose.co.uk/milkallergy/numbersprint.html
ВАЖНО: вижте и по-подробно за E951 тук  http://www.bg-mamma.com/viewtopic.php?t=5593
ще пусна горните връзки  и във
 Форуми към BG-Mamma Форуми -> Готварски рецепти>Черен списък на храни и продукти - Бг   за да ги прочетат повече хора
Цитирай


Мнения: 3 452
мъж,
а да ти се намира нещо за цикламата (пак е подсладител). преди време ми го препоръчаха като заместител на захарта и го пиех спокойно докато не прочетох за аспартама - и хоп: спрях и цикламата......
Цитирай
кога ли ще ги забранят у нас Е951 Е952 Е954  Е151 ДО Е155
кога ли ще спрат да се употребяват в България вижте Е620
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 22 отговора