Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 1 986
Скъпи мами,

Имам нужда от помощ, за да предотвратя нови сътресения на мозъка за деца и родители в 118-то училище в София ( а може би и в други училища). Обръщам се към Вас за помощ и идеи какво да правя. Сама не успях, инстанциите не реагират.

Да опиша случая:

118-то училище има 3 или 4 входа, от които 2 са отворени.
1. Главният вход – постоянно отворен за учители и само в определени часове за ученици и родители. Влиза се направо от улицата и е безопасен
2. Другият вход – трябва да се премине през двора през/покрай различните игрища.  В топлите дни има много спортуващи и играещи ученици – нали затова са тези игрища.

На 20.02.2008 г. в 17.00 часа, отивайки да взема дъщеря си от училището, получих мозъчно сътресение (комоцио). Дворът беше пълен с деца играещи физическо. Докато се радвах на топлото време и на факта, че всички в двора спортуват (имаше поне 3 зони с деца играещи различни игри),  внезапно топката излетя извън терена и ме удари силно по главата. Причерня ми пред очите, загубих равновесие. Децата бяха от 6ти клас и ми се извиниха, макар че те нямат никаква вина. 
Чувствах се много зле Няма да Ви описвам моите страдания, само ще кажа, че 3 седмици дори не можех да чета и естествено и да работя нормално.
Когато се минава толкова близо, може да се очаква, че подобни събития ще са често явление. Това е нормално – децата спортуват, топките летят и ....
Ами това можеше да бъде нейната малка и крехка глава, може да бъде всяко друго дете. Всеки ден ние и нашите деца ще трябва да минаваме между летящите топки, защото това е единствено разрешено място за влизане в 118-то училище за децата през по-голямата част от деня.

Веднага след удара (преди диагнозата за комоцио) се срещнах с директорката Начева. Уплаших се не за себе си, а за децата, ами там има дори предучилищна група. Тежък удар по детска глава може да доведе и до смърт. Да Ви припомня, че един ученик в Разград умря след усложнения от удар в главата.

Помолих директорката да осигурим безопасен вход за деца и родители. Начева се държа нагло и най-вече бездушно. Отказа, защо ли - единственото обяснение беше  „защото така сме решили”.

Също така разбрах, че никой не води дори елементарна статистика за инцидентите с децата в училище. Как ще предотвратим и намалим тези инциденти, като никой не се интересува от тях?
В следващите седмици, в които стоях в къщи прозвънях много инстанции – съответния отдел в община Младост – казаха ще проверим, но ефект няма. Егида, която охранява училището – казаха, че не е от тяхната компетенция. Министерство на образованието – на дадения в сайта телефон никой не отговаряше.

Какво последва ли?
Ако има играещи в двора деца – минавам през главния вход. Охраната знае за инцидента и ми отключва вратата.

Но аз не искам сигурност само за мене и за моето дете, аз искам сигурност за всички деца и техните близки.

Поведението на директорката отговаря на квалификацията „престъпна небрежност”, но какво от това....
Кажете ми какво да направя, за да принудя една бездушна директорка да отвори за ученици и родители някой от двата безопасни входа.  Решение отнемащо около 1 минута и абсолютно безплатно, но какво от това....

# 1
 • София
 • Мнения: 823
Съчувствам ти за преживяното! Дано всичко вече да ти е наред и никога повече да нямаш подобни инциденти.
Предполагам, че можеш да пишеш до някоя телевизия, ако журналистите проявят интерес и попритиснат директорката, тя може да бъде по-отзивчива.
Моята дъщеря също я удря топка в училищния двор/слава богу без комоцио/, без някой да е виновен конкретно. Когато се пресича игрище очите ти трябва да са на 4!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 986
chokolate1, благодаря ти за съчувствието. Но аз търся промяна за всички деца и родители, не за себе си.
Аз няма да имам подобни инциденти, защото мене ме пускат да влизам от безопасния вход, когато има спортуващи в двора.

Просто искам да предотвратя инциденти с други деца и родители. Чувствам се зле, защото нещо, което не струва и лев, но би намалило инцидентите, не се прави от обикновен инат. И аз като родител и човек съм безсилна.

Когато обясних инцидента на така наречената Директорка, тя ми каза, че това не е единичен случай. Има дори пострадали 2-3 учителки  - те са важните, за броя ударени ученици и родители не се сети, просто на нея не и пука. Властна жена, която от чист инат отказва да изпълнява задълженията си да пази децата.

# 3
 • Мнения: 2 332
Моите деца учиха в 118-то. Мисля, че силно преувеличаваш.
Това, което ти се е случило е нелепо и плод на случайност.
Така наречената (от теб) Директорка е прекрасен човек, педагог и мениджър.
Дисциплината в това училище е на достатъчно високо ниво, на фона на останалите училища.
И понеже съм сигурна, че ще бъда обвинена в пристрастност, ще кажа, че преместих децата си съответно след 4 и след 3 клас (не бях доволна от нивото на преподаване), така че отдавна съм приключила с него.
Това, което аз мога да ти кажа, е: Успокой се и не всявай излишна паника (особено сред майките, които "започват" 1 клас) ! Или си премести детето.

# 4
 • София
 • Мнения: 2 954
Съжалявам за инцидента!
В друго огромно софийско училище съм виждала висока мрежа, която предпазва минаващите. Образува се нещо като проход между нея и сградата. Като се замисля, може би е по-евтино от допълнителна охрана в дългосрочен план.
Предполагам на евентуално и допълнително отворените входове е удачно да има охрана, която може да не е лесно да се заплати.

# 5
Съжалявам за случилото се. И попринцип си права,но мисля,че щом директорката не е отзивчива , ще ти е трудно. Събери другите родители и направете подписка. Може би това ще помогне..

# 6
 • София
 • Мнения: 1 986
Солс, благодаря за идеята

bib.bib, идеята за мрежата е добра и ще я предложа, но в този случай е излишна. Явно не съм обяснила добре, а и без карта е трудно. За решаване на проблема не е необходимо нито допълнителна охрана, нито допълнителни разходи. Трябва да се заключи опасния вход (югозапад на остъклено пространство). Може да остане само главният отключен - но тук е въпрос на престиж -как учители и деца ще влизат през един вход. Или да се отключи входът от срещуположната страна  (Североизток) на остъклено под колонно пространство, за да не се минава в края на игрищата. Когато брат ми учеше в това училище, влизаха през този вход.

Cool Witch 
Моите деца учиха в 118-то. Мисля, че силно преувеличаваш.

Не смятам, че преувеличавам.

"Това, което ти се е случило е нелепо и плод на случайност."
Да, нелепо е да пострадаш, защото те задължават да минаваш по явно опасния път. Случайност е само, че се е случило с мене точно в този ден, но по принцип е престъпна небрежност, защото е предвидимо, че ще се случи с някой. Ако не е така, защо на прозорците има решетки? Кой е по-важен децата или стъклата?

"Така наречената (от теб) Директорка е прекрасен човек, педагог и мениджър."

Като педагог не я познавам. Може и да е имала тези качества, когато твоите деца са учили там. Но сега твърдя и мога да го докажа, че й липсва професионализъм и нарушава поне още 3 закона.  Бездушието й няма да коментирам.

"Дисциплината в това училище е на достатъчно високо ниво, на фона на останалите училища." - може и да е така, не познавам други училища в момента.

И понеже съм сигурна, че ще бъда обвинена в пристрастност, ще кажа, че преместих децата си съответно след 4 и след 3 клас (не бях доволна от нивото на преподаване), така че отдавна съм приключила с него.

Е тук ние имаме късмет - госпожата ни Лидия Петрова е страхотна и като педагог и като човек.

"Това, което аз мога да ти кажа, е:]Успокой се и не всявай излишна паника (особено сред майките, които "започват" 1 клас) ! "
Децата в първи клас са вече записани. А училището не се ползва с добро име - факт е, че миналата година имаха 90-100 места за първи клас, но се записаха само 52 деца. В добрите софийски училища не закриват паралелки и даже има огромен наплив.

"Или си премести детето."
Е това няма да направя. Защо да я местя, нито тя, нито дори аз сме направили нещо нередно. Ако някой трябва да си ходи, това е упорстващият в грешките си и застрашаващ с поведението си децата.

Предлагаш ми да се откажа ли? Защо, за да има и други "нелепи случайности" с някое дете?

# 7
 • Мнения: 2 332
Е, след детайлния разбор, който си ми направила, ще кажа с възможно най-малко думи (за да е по-лесен следващия разбор).
 ooooh!
Да, така е, права си.
Продължавай, бори се с вятърните мелници в БГ образование, може и да ги пребориш.
Само се успокой!

# 8
 • София
 • Мнения: 2 954
2. Другият вход – трябва да се премине през двора през/покрай различните игрища.  В топлите дни има много спортуващи и играещи ученици – нали затова са тези игрища.
Не знам как да не е приложима с риск да се повторя, ще я опиша пак. Просто поне от едната страна игрищата се заграждат с мрежа. Съответно от тази страна става доста по-безопасно да се минава.
Въпреки това, което ти се е случило и евентуалната опасност за други, пробвай да си по-спокойна.
За съжаление в Бг не всички разбират и дават вид, че човекото здраве и живот са най-важни - приеми го и живей напред. Сигурна съм, че след като сте си скофтили отношенията с директорката, тя няма да бъде кооперативна. Търси други начини - няма начин, да няма начин  Simple Smile

# 9
 Напълно те подкрепям.
Детето ми е в същото училище.
Ужасно е да ни се налага всеки ден да минаваме през препятствята на училищния двор, макар че главният вход ни е много по-близък и удобен.
 А забелязвали ли сте каква е кал, локви и маневриращи автомобили пред главният вход на училището. Пълно приключение е да се премине от там и изобщо не е безопасно...
 ПП. За ред и дисциплина не може и дума да става...

# 10
В такива случаи винаги се подава жалба в инспектората и в министерството на образованието. Трябва да има входящ номер. Със сигурност изпращат писмен отговор. Ако отговорът е абсурден, после може да бъде даден на пресата за разгласяване. Ако се чака само на телефонни обаждания, няма да се постигне нищо.
Запомнете, не само за този случай, но и за всичко останало в нещастната ни държавица. Когато се жалвате, винаги трябва да е писмено, с входящ номер и с копие до поне още една институция. Те са длъжни да отговорят в срок от 30 дена. Когато човек има писмен отговор, може да го използва дори в съда.

Всичко останало е само жалване и оплакване, а както е добре известно, родните институции не обръщат внимание на такива неща.

# 11
 • Мнения: 1 426
аз съм виждала училища в други Европейски градове (2-3 града не е голям опита ми), но игрищата освен че са обезопасени с висока мрежа, не се минава през тях за да се влезне в училището. Нали претендираме за европейска страна и европейско образование, но тука думата БЕЗОПАСТНОСТ не съществува в речника на Мин на образованието.

# 12
 • София
 • Мнения: 1 986
bibi.bib, идеята да се изгради мрежа е много добра, но е по-скъпа и ще отнеме време. Има вход, който е безопасен и се е използвал много години - казаха ми и други приятелки от махалата, чиито деца са учили там преди време.

Минаващ, благодаря ти за написаното. Така е за администрацията "дума дупка не прави". Отначало мислех, че е съвсем елементарно директорката да отвори безопасния вход. Исках да говоря с нея и да не замесвам институциите, още повече, че тя замесва и класната на дъщеря ми, която е невероятен човек и педагог. Имам чувството, че я тормози, но не мога да го докажа, класната е деликатен човек и не се оплаква.

Благодаря и на всички, разбрах, че влагам много емоция, която може да ми навреди. Ще трябва да съм по-неутрална. Ама как да не влагам емоция?

Исках писмото да е на ниво. Просто, както и много други майки, все не ми остава време, а и беше ваканция. Следващите 5 дена ще трябва да бачкам почти денонощно и пак няма да го напиша, но другата седмица непременно.

Как мислите да включа ли в същата жалба и други нарушения на директорката и да пращам до макс брой институции?

А иначе порових в някои закони, цитирам по-долу:

Конвенция за правата на детето

Приета от ОС на ООН на 20.11.1989 г.  Ратифицирана с решение на ВНС от 11.04.1991 г. - ДВ, бр. 32 от 23.04.1991 г.  В сила от 3.07.1991 г.


Чл. 3

ал. 3.  Държавите - страни по Конвенцията, осигуряват институциите, службите и услугите, отнасящи се до закрилата или грижите за децата, да отговарят на стандартите, установени от компетентните власти, особено в областта на БЕЗОПАСНОСТТА И ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО и по отношение на числеността и пригодността на техния персонал и компетентния надзор над него.

Ако няма закони и стандарти:

Член 19
   1.  Държавите - страни по Конвенцията, предприемат всички необходими законодателни, административни, социални и образователни мерки за закрила на детето от всички форми на физическо или умствено насилие, посегателство или злоупотреба, ЛИПСА НА ГРИЖИ ИЛИ НЕБРЕЖНО ОТНОШЕНИЕ, малтретиране или експлоатация, включително сексуални престъпления, докато то е под грижите на родителите си или на единия от тях, на законния си настойник или на всяко друго лице, на което то е поверено.

и
чл. 24 ал 3
   3.  Държавите - страни по Конвенцията, вземат всички подходящи и ефикасни мерки ЗА ПРЕМАХВАНЕ НА ТРАДИЦИОННИТЕ ПРАКТИКИ, които нанасят вреда на здравето на децата.


inglorious, засега ще пусна жалба само от мое име (за да спестя време), но ако се наложи, мислиш ли, че е добре да се организираме повече родители?

Ще пиша, ако има развитие по темата.

# 13
Здравей biborana,
С ужас прочетох за случилото ти се, защото дъщеря ми учи в това училище.  Така като гледам децата ни са в един и същи  клас.
Сигурно си чувала за нашия случай - дъщеря ми се казва Вяра, миналата година беше частна ученичка - имаше ... smile3505... неискам да казвам заболяването, но беше свързано точно с главата. Оперираха я, сега вече го няма, но нашите страхове от това някой да не я удари, да не падне и т.н. са огромни. По принцип винаги съм имала предубеждения към това училище, но обстоятелствата бяха такива, че неможеше да избираме. Трябваше да ни е близо.
Подкрепям идеята за мрежа, защото не виждам как би могъл да се реши по друг начин проблема...
Истината е, че никой няма да отпусне средства за такова нещо. Това училище според мен запада.
 Специално за входа към улицата - може би е права,че не го отваря. Все пак е "заден" вход  и няма никакъв контрол, кой влиза и кой излиза. Ще ми е приятно да се запознаем и да се "борим заедно с вятърните мелници". newsm11

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт