Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 550
Искам да ви попитам случвало ли ви се е да ви дават стари дрехи,обувки,книжки?Всъщност сигурна съм ,че повечето от нас са взимали такива от приятели и роднини,но въпроса ми е в това как бихте реагирали ако ...Както се вижда имам едно дете,на което не му липсва нищо,дрехи,обувки ,играчки,книжки,средства не пестя щом става въпрос за него,но имаме една съседка,която постоянно ми дава старите дрехи на детето си,сигурна съм,че е от добри чувства,но вече няколко пъти я помолихме и аз и мъжът ми да не ни дава нищо,защото си имаме предостатъчно,но ето,че днес пак ми пробута едни обувки,които уж били нови,не били носени,а дори не си беше направила труда да изчисти калта от подметките им.Опитах се да обясня,че няма нужда да прави такъв жест,защото...но мъжът й изсумтя с такова презрение и се врътна на другата страна,така,че аз ги взех въпреки желанието си за да не ги обидя.Друг път пък ми дадоха торба с дрехи,които направо си бяха за изхвърляне,та вместо нея аз ги изхвърлих!Какво бихте ме посъветвали,как бихте постъпили вие?Мислех си дали да не ги изпратя в някой детски дом или да ги дам на някое детенце,което наистина има нужда newsm78

# 1
 • София
 • Мнения: 7 412
 Дрехи съм приемала,да,от съседки приятелки.Обувки носени не обувам на децата си.обаче след като не искаш,защо ги приемаш.Просто и казваш учтиво,че нямате нужда и да ги даде на някое наистина нуждаещо се дете.Ако не възприеме учтивия тон или се обиди-ти няма да имаш вина.

# 2
 • София
 • Мнения: 1 248
Ако не възприеме учтивия тон или се обиди-ти няма да имаш вина.
Peace
Досега не съм обличала на детето си носени дрешки, защото край мен няма много близки по-големи деца. От съседи, колеги, познати и т.н. Naughty Не от снобизъм, а защото вярвам, че дрехите носят енергията на притежателя си. Както и да е, просто кажи, че не обличаш детето си в носени дрехи, без значение колко са хубави. Нямате нужда и не искаш да седи дрешката без да се ползва, примерно.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Обличала съм детето си с носени дрешки да. Давали са ми ги приятелки, познати.
Ако не искаш да обличаш подарените дрешки на детето си можеш да ги занесеш в някой дом, обувките също.

# 4
 • Мнения: 1 943
Съседката ми е момиче, което живее с доста малко средства и сама си гледа детето. Въпреки това периодично ми носи дрешки и обувки. Минах през учудване, мъничко раздразнение, обяснения и се замислих, че тя се опитва да ми прави добро и това е най-важното.  Сега вземам дрешките, преглеждам ги и ако ми хареса нещо си го ползвам, ако не, прибирам торбата за известно време и като и ги връщам давам с дрешките я нещо за малкия за хапване, я някоя дрешка от Боби, я купувам нещо. Така смятам, че и се отплащам за желанието да помогне и да прави добрини.  Peace

# 5
 • Пловдив
 • Мнения: 3 351
Да, приемам.  Peace
Но още на място правя разбор на дрехите, отделям тези, които ще ползвам, много съм придирчива относно качество и материя, китайските директно връщам, казвам на дарителя направо кое бих слагала на децата си и кое - не, а останалите дрехи, ако иска собственикът им, ги давам при благотворителни акции в помощ на сираци, или му ги връщам направо.
Досега няма засегнати. А доста познати са ми давали/дават. И на мен голяма помощ ми са дарените неща.     bouquet

Аз също раздавам малките дрехи от моите деца, но на познати, които знам, че ще ги харесат и ще ги слагат на децата си.   Wink

# 6
 • София
 • Мнения: 1 097
Нямам нищо против да взема дрешки, но не и обувчици. Мисля си, че походката, свода и т.н. са индивидуални и те оформят обувката по определен начин.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 148
Тази твойта съседка явно е от хората, на които им е трудно да изхвърлят каквото и да е. Така като ти ги дава, хем не се трупат в нейния килер, хем не ги е изхвърлила. Аз бих и дала ясно да рзбере, че нямам нужда от тях и край! Всеки решава какво да прави със старите дрешки и обувки - предложи и да ги носи в някой дом.

# 8
 • Добрич
 • Мнения: 3 218
До колкото знам това е стара традиция. Дрешките да се износят докато все още има живот в тях. Дъщеря ми има дрешки от племенниците, от приятели. Аз също съм пращала малки дрешки на деца, чиито родители нямат нищо против. Съседката ти го прави сигурно от най - добри чувства, но ти можеш да и откажеш с думите, че детето ти има достатъчно дрехи и не остава време да облечете дадените от нея.  Посъветвай я да ги даде на някое друго дете, което действително се нуждае от тях.
Не е съвсем по темата, но във форума има цяла тема за магазините втора употреба. Когато близък ти даде дрехите поне знаеш кой ги е обличал преди това.

# 9
 • София
 • Мнения: 2 807
Мамими, не мога да ти дам съвет от личен опит, т.к. никой досега не ми е давал каквото и да е за децата (изключвам новите неща, дадени по повод), но си мисля, че бих постъпила като Sillveto, само за да не обидя човека...

Ако имаш къде да складираш подаръците, можеш така да действаш  Wink


 

# 10
 • София
 • Мнения: 31 592
В старият квартал непрекъснато разменяхме дрехи на децата. Много дрешки са ми давали за Дияна, и аз съм давала.
Попитах съседката ми дали иска, майка й каза, че дъщеря й винаги гледа да купи нещо на малката... Не съм настоявала. Но затова пък зарадвах щерката на кумата. Прегледахме дрехите и кумата избра това, което й хареса и ще стане на малката.
Говори със съседката. Явно от намеци няма да разбере.
И на мен не ми се иска да хвърля нови дрехи на Дияна, но има домове, където могат да се занесат.

# 11
 • Мнения: 2 730
Приемам дрехи без обувки .Но не ми се е случвало от съседки ,а от приятелки и колежки

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 13 945
Хм, до сега никой не ми е давал нещо, което не желая, за детето...  newsm78 Примерно вземала съм дрехи от... всеки, който ми е предложил, охотно. И обувки - от никого, не е правилно, защото всяка походка изкривява обувката по 'собствен" начин. Никой не ми е предлагал обувки - дори и буйки! - след като обясних това си становище.

В твоята ситуация - ако нямам нужда - не бих ги взела. Бих предложила да ги даде за благотворителност, понеже има дечица, които наистина имат нужда.

# 13
 • Мнения: 308
   Съседки не са ми давали дрешки от техните деца, но снаха ми ме попита дали ще искам дрешки от племенника ми (след като беше скастрена от брат ми, че няма да ги ползваме, защото си имаме). След като й отговорих, че няма проблем, ще ги погледна и ще преценя, кое ще ползвам, тя ги беше изпрала (като специално беше купила бебешки прах), изгладила и подредила. Казвам го, защото според мен има значение, дали те питат и как ти ги дават.

   В твоя случай, бих казала на съседката, че детето ми има прекалено много дрехи и обувки и нямаш място дори за вече купените от вас, камо ли за още. Добави, че дори си забранила на баби и дядовци да купуват дрешки за малкия. Така, както го обясняваш, дори не мисля, че ще излъжеш.

# 14
 • София
 • Мнения: 1 044
На мен не са предлагали никога носени дрешки. Споделяли са с мен, че дават дрехи, но ги носят в църквите или директно в Домове за сираци. По време на тазгодишното лятно чистене, аз събрах доста непотребни дрехи. Чудех се какво да ги правя. В близост до нас живеят няколко ромски семейства и често виждам по улицата една жена със сурия дребни дечица. Просто една сутрин я спрях и я попитах проявява ли интерес и така решение се намери.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт