Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

Варна

Мнения: 396
И каква е разликата между двете?
Новак съм в готвенето, пък и в нашето семейство няма традиции да се готви със сметана.
Много искам да пробвам пиле със сметана и различните сметанови сосове описани във форума, ОБАЧЕ каква сметана се слага по-точно  newsm78 /сигурна съм че има разлика/  Thinking
Цитирай

София

Мнения: 5 000
Едната е течна,а другата е заквасена
Това е все едно каква е разликата между прясно и кисело мляко....

Готварската сметана не е сладка,т.е. няма захар в нея и се използва за сосове

Заквасената(съдържа закваска) също може да се използва за готвене.Аз лично не правя готварски сосове с нея,защото ми стават на парцали и не ми харесва.Ползвам я за крем(изцедена и смесна с издедено кисело мляко+разни плодчета,бисквити...) или плънка за палачинки(сладки и солени)

Течната си я ползвам за крем супи,сосове към печени меса и гъби....Сосовете и  супите стават гладки,плътни като вкус....Харесва ми.
Цитирай

София

Мнения: 1 933
В рецептите обикновено се пояснява кога се слага течна и кога заквасена сметана. В повечето случаи е течна сметана, но аз примерно за тортелини със синьо сирене ползвам заквасена. В друга рецепта  - пуешко със зелен боб, бира и сметана, също слагам заквасена. В разни огретени и сосове за месо слагам течна.
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
В Белгия например заквасена не продават. В Германия има. Не е сладка. Течните се делят на различни видове тук - има за сосове, има маслена, полуобезмаслена и много обезмаслена. Отделно си има и течна, която с разбиване - с миксер или на ръка, става като заквасена. Даже качествените и с качествен миксер стават твърди като сирене  Laughing Стават за всичко  Peace
Така че течна си слагам за сосовете, която е без разбиване. За тортите си взимам с разбиване и си я правя твърда, колкото искам, според сладкиша  Peace
Цитирай


Мнения: 48
Точно навреме излиза тази темичка. Мъжът ми е купил кухненска сметана MEGGLE - един литър, а му бях поръчала течна сладкарска. Искам да правя торта и въпроса ми е може ли тази да я разбия с пудра захар, и на вкус ли се слага захарта, или има някакви пропорции?
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Ако не е нискомаслена ще стане на крем. Захар сложи на вкус.
Цитирай


Мнения: 2 187
Точно навреме излиза тази темичка. Мъжът ми е купил кухненска сметана MEGGLE - един литър, а му бях поръчала течна сладкарска. Искам да правя торта и въпроса ми е може ли тази да я разбия с пудра захар, и на вкус ли се слага захарта, или има някакви пропорции?

MEGGLE имат млечна готварска сметана, освен растителната. Твоята каква е? Ако е млечна ще се наложи доста по-дълго да я разбиваш, имай го предвид. Peace

Иначе на въпроса - напоследък готвя само с течна, дори и в десерти като парфета, в които преди слагах заквасена, сега слагам течна и съм по-доволна. Не се пресича в сосовете и няма така подчертан кисел вкус.
Цитирай


Мнения: 48
shoshi , Котка newsm78 пише произведена от прясна сладка сметана, масленост 20 %, без консерванти. На опаковката има нарисувани домати, моркови и лук, което предполага, че е за готвене, а не за сладкиши. Ама съвсем се обърках Crazy Да купувам ли сладкарска сметана или тази да използвам?
Цитирай


Мнения: 2 187
shoshi , Котка newsm78 пише произведена от прясна сладка сметана, масленост 20 %, без консерванти. На опаковката има нарисувани домати, моркови и лук, което предполага, че е за готвене, а не за сладкиши. Ама съвсем се обърках Crazy Да купувам ли сладкарска сметана или тази да използвам?

Млечна готварска е значи, но можеш да я използваш и за сладкарски цели, разбира се. Само както ти казах по-дълго се разбива от растителната и трябва да се добави захар. За това кога се добавя захарта има 2 варианта - още в началото или към края на разбиването. При мен лично и в двата случая се е получавало добре. 
Сигурно знаеш, че сметаната трябва задължително да е стояла няколко часа в хладилник (не фризер), обича студеното Smile, но може още повече да се улесниш, ако сложиш преди разбиването във фризера за 15 минути горе-долу бъркалките на миксера и купата, в която ще разбиваш. Peace
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Ползвала съм такава, няма да стане на гъст крем. Зависи на теб каква гъстота ти трябва, ако сладкиша позволява малко по-редичък крем - действай, ако не - купи друга, а може и малко желатин да сложиш.
Цитирай


Мнения: 48
Ползвала съм такава, няма да стане на гъст крем. Зависи на теб каква гъстота ти трябва, ако сладкиша позволява малко по-редичък крем - действай, ако не - купи друга, а може и малко желатин да сложиш.
Купих блатове, ще правя торта - плодова. Охх, направо ми иде да го убия ooooh!все неразбрал. Ако стане нещо ще снимам newsm78
Котка  bouquet
Цитирай


Мнения: 4 279
По повод темата за сметаните,става ли вкусно Картофи с пиле и сметана.Мисля утре да направя,ако някой е правил да сподели Hug
Цитирай


Мнения: 11 612
По повод темата за сметаните,става ли вкусно Картофи с пиле и сметана.Мисля утре да направя,ако някой е правил да сподели Hug

Да, с течна сметана.....

И друго - на кутиите си пише по принцип - кога е за сладкиши(по принцип има нарисувано парче торта напр.) и кога за солени сосове(има напр. нарисувано тортелини....).

На мен най-добре ми пасна една сметана за кафе - около 100 или 125мл. е, намирам я само в Кауфланд и това е едно от малкото неща, които купувам от този магазин.
Цитирай


Мнения: 4 279
По повод темата за сметаните,става ли вкусно Картофи с пиле и сметана.Мисля утре да направя,ако някой е правил да сподели Hug

Да, с течна сметана.....

И друго - на кутиите си пише по принцип - кога е за сладкиши(по принцип има нарисувано парче торта напр.) и кога за солени сосове(има напр. нарисувано тортелини....).

На мен най-добре ми пасна една сметана за кафе - около 100 или 125мл. е, намирам я само в Кауфланд и това е едно от малкото неща, които купувам от този магазин.
Мерси  bouquet
Цитирай

Варна

Мнения: 396
Мерси за отговорите.  Hug
Значи за рецептата за пиле със сметана ще взема течна.    chef
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора