Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 10 септ. 2008, 14:36 ч.

Сини сливи

  • 5 106
  • 24
  •   1
Отговори
  • София
  • Мнения: 1 646
Дайте рецепти за сладко, мармалад или конфитюр от сини сливи.Сладко никогане съм правила - та ако може по - подробно да ми обясните (и ако може да е нещо по-лесничко Heart Eyes) Ако знаете технология и за сушене на сини сливи ще съм много благодарана.

# 1
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
Режа ги наполовина, махам костилката, сипвам в тава, ръся със захар, пека във фурната. Сипвам в буркани, докато са горещи, затварям и ги обръщам. Става лесно, вкусно и леко като вкус  Peace

# 2
  • София
  • Мнения: 1 646
Благодаря ти, Блонди!  bouquet

Имам малко доуточнителни въпросчета:
1. Белят ли се сливите?
2. Какво е съотношението сливи - захар?
3. На каква температура се пекат и горе-долу колко време? Как да разбера кога са готови?
4. Колко време трябва да стоят обърнати бурканите? (А бурканчетата от готовите пюрета дали ще станат за целта щом не се изварява?)
5. А нещо от сорта на лимонтузу и оцет не се ли слага?
Май малко повечко станаха въпросите. Embarassed
 

Последна редакция: пн, 07 сеп 2009, 16:09 от Home raider

# 3
  • Разград
  • Мнения: 3 029
Правя сладкото също като Блонди.
1.Не се белят сливите,само се отделя костилката ,аз ги режа на четвъртинки.
2.Аз слагам 1:1.
3.Пека на 150 градуса,като наглеждам от време на време и разбърквам.Капваш няколко капки в чиния,ако не се разливат след като изстинат,значи сладкото е готово.
4.Докато изстинат напълно.В момента не зная какви са точно бурканчетата и не мога да ти отговоря точно за тях,но когато захар-плод е 1:1 бурканчетата може и да не се обръщат.
5.На 3 кг плод слагам около 1,5-2непълни чаени лъжички лимонтозу,но почти накрая,15 минути преди да извадиш сладкото от фурната.

# 4
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
1. Белят ли се сливите?
2. Какво е съотношението сливи - захар?
3. На каква температура се пекат и горе-долу колко време? Как да разбера кога са готови?
4. Колко време трябва да стоят обърнати бурканите? (А бурканчетата от готовите пюрета дали ще станат за целта щом не се изварява?)
5. А нещо от сорта на лимонтузо и оцет не се ли слага?

Не, не се белят. На 1 кг. добре узрели сини сливи се слага 100 гр. захар. Обърква се добре и ако е много гъсто се прибавя малко водичка в тавата. Пече се на фурна, като от време на време се бърка с дървена лопатка. Готово е когато следата в тавата след прекарването на лопатката не се затваря веднага. Топлото сладко се изсипва в затоплени буркани, затварят се и бурканите се обръщат с капачката надолу и така стоят до пълното им изстиване.
Ако сливите не са добре узрели и сладки, трябва повечко захар  Peace

# 5
  • Мнения: 1 667
Аз слагам и индрише  Peace

# 6
  • Мнения: 202
а дали ще стане да ги замразя в хладилника цели? newsm78

# 7
  • Мнения: 10 191
а дали ще стане да ги замразя в хладилника цели? newsm78

Досега не съм опитвала, но сега сложих във фризера три пликчета с изчистени и нарязани на половинки сливи заради сладкишите със сливи. Така че, ще видим какъв ще е резултатът от експериманта.

# 8
  • София
  • Мнения: 1 646
Аз слагах малко замразени - срязани на 2, махнах им костилките, обелих ги и  в пликчета. (белих ги, защото ги слагам за малкия). Днес извадих за проба и горе -  долу стават. Утре ще слагам още, но трябва и нещо друго да ги направя, защото са многоо.. Така, че утре ще е се пробвам и със сладкото -да видя какво ще наглася.
Само не разбрах за захарта - Блонди каза на 1 кг. сливи  -100 гр захар, а max-mama 1:1, което  разбирам като на 1 кг. сливи - 1 кг. захар  Thinking

# 9
  • Мнения: 10 191
.......Само не разбрах за захарта - Блонди каза на 1 кг. сливи  -100 гр захар, а max-mama 1:1, което  разбирам като на 1 кг. сливи - 1 кг. захар  Thinking

Блонди е допълнила "за добре узрели сливи" - те са си сладки и аз също слагам по-малко захар. Ако са кисели или обичаш по-сладките неща, можеш и повече захар да сложиш. А по книгите с рецепти за сладко редовно дават 1:1 съотношение. Все пак захарта е и консервант.

# 10
  • Мнения: 1 016
Замразявала съм, като се размразят са като от компот, правех кисел и плодово пюре с тях на малкия.

# 11
  • София
  • Мнения: 1 646
А как се затоплят бурканчетата?

# 12
  • Белгия/София
  • Мнения: 27 527
А как се затоплят бурканчетата?

Или с гореща вода от мивката или ги кипваш в тенджера  Peace

Може да се сложи и повече захар, аз лично не си падам по хипер сладките сладка, предпочитам по-киселички, така е по-профино и вкусно. Но не пречи да се сложи и повече, разбира се.  Simple Smile

# 13
  • Бургас
  • Мнения: 255
А аз  малко канела-придава неповторим аромат на сладкото.
........
И като говорим за сини сливи, дайте някоя хубава, изпитана резепта за сладкиш със сливи /пресни/, че имаме известно количество, а ни омръзна да ги ядем сурови.

# 14
  • София
  • Мнения: 1 646
А как се затоплят бурканчетата?

Или с гореща вода от мивката или ги кипваш в тенджера  Peace
Благодаря ти много, Блонди.
Понеже трябваше преди малко да ги сложа в бурканчетата и се чудех как да ги затопля и ги сложих  в микровълновата. Сега като изстине ще видя как е и ще се отчета да кажа какво съм направила. Wink

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт