Сарми "Холестеролки"
2 тарелки пилешки кожички (по 700 – 800 гр.)*
500 гр. кайма
2 ч.ч. ориз
1 гл. лук
1 морков
1 чушка
1 домат
зехтин
сол, черен пипер
чубрица, джоджен
Лукът, морковът и чушката се нарязват на ситно и се запържват в малко зехтин. Доматът се обелва, нарязва на дребно и прибавя. Прибавя се и каймата, а след това оризът. Залива се с 2 ч.ч. гореща вода и се прибавят солта и подправките. Оставя се на умерен огън и след като изври водата се отстранява от котлона. С получената смес се пълнят кожички и се завиват като сарми. Подреждат се в тавичка. Заливат се с малко гореща вода. Посоляват се и се поръсват с черен пипер. Пекат се 30 минути от едната страна страна и се обръщат да се позапекат малко и от другата страна.
В началото мажех сармичките с масълце отгоре, за хрупкава коричка, но си пуска прекалено много мазнина. Все пак на който му се рискува да качи холестерола да пробва.
Имам още една много хубава и интересна рецепта с пилешки кожички, но ще я напиша тези дни като кача снимките.
* най - хубави са кожичките от Билла, защото са най - големи и подходящи за сармички