Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 септ. 2008, 15:14 ч.

Лекува ли се депресия с хомеопатия

 • 14 156
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 12
Здравейте на всички дами отново!Аз скоро бях писала по темата,но тогава нямах стимол и кураж.От скоро ги пия хомеопатичните лекарства,но за сега се чувствам прекрасно.Търся и други като мене,на които саим помогнали тези лекарства,за да имам още повече стимул за напред.Кураж и късмет на всички!

# 1
 • Мнения: 1 629
Не знам дали хомеопатията помага на депресията. по скоро си мисля , ако я съчетаеш с психотерапия.  Успех! Hug

# 2
 • Мнения: 12
Благодаря и все пак искам да стимулирам всички,които са в такова състояние,да си вдигнат горе главата и с повече работа ще излязат от това състояние.Аз не съм напълно излязла,но покрай грижите на моето дете по се забравя за черни мисли.

# 3
 • На една звезда
 • Мнения: 4 452
Лекува се, категорично! Това го споделям от личен опит. Обърни се задължително обаче към класически хомеопат. И някой те беше посъветвал да комбинираш с психотерапия. Подкрепям!

# 4
 • Bruxelles
 • Мнения: 305
Какво имате впредвид психотерапия? аз пия антидепресант, значи ли че мога да го съчетая с хомеопатия?

# 5
 • Мнения: 12
Ами аз също пия антидепресант и много други психиатрични хапчета,но пия и хомеопатични.Вече намалям другите хапчета за сметка на хомеопатичните и да се надяваме че ще има ефект.

# 6
 • София
 • Мнения: 468
Какво имате впредвид психотерапия? аз пия антидепресант, значи ли че мога да го съчетая с хомеопатия?


Психотерапевтът, най-често, е специалист с образование по психология, а не медицина. Психологията е науката за човешката психика и за това, как функционира тя. Психотерапевтът е специално обучен за такъв. Неговата работа е свързана именно с обикновените хора и психичните им проблеми, които не са резултат от умствено/мозъчно заболяване. А такива са огромното мнозинство от психичните разстройства.

От горните разяснения следва и че лекарите не са психотерапевти - те са медици, обучени да лекуват телесните болести. Те знаят за човешката психика малко повече от всеки друг. Това означава, че познанията им са недостатъчни, а квалификацията им е несвързана с психологическата материя. 

Медикът е специалист по тялото, професионалният психотерапевт е специалист по психиката и въздействието върху нея.

Психотерапията несъмнено служи за лечение, при наличие на разстройство, изискващо терапия. Това обаче, далеч не е единствената й функция и принизяването й до "хапче", към което прибягваме в спешен случай, ни лишава от разнообразните ползи, които можем да извлечем от нея. 

Чрез психотерапията можем директно да влияем върху ежедневието си и да променяме нещата, които се случват там. Това включва семейството, работата, любовта, общуването, социалния ни образ, черти на характера, емоции, навици. Посредством психотерапията, ние моделираме живота си и го правим по-добър.

Психотерапията е незаменим инструмент за изследване на нашата собствена душевност - метод за самопознание и усъвършенстване. Естествено, различните методи на психотерапия постигат това по различен начин и в различна степен обхващат цялостта и многообразието на човешката психика.

Психотерапията е начинът и да предотвратим появата на психопатология, т.е. тя има превантивна функция. Именно хигиената на душата е причината, хората в развитите общества масово да ползват услугите на психотерапевт. Когато дребните, ежедневни проблеми бъдат навреме преодолявани, те не се натрупват в психиката и не създават предпоставки за по-сериозни психични разстройства. 

Използването на психотерапията за тези цели е въпрос на житейска култура, както хигиената на тялото. Психотерапията осигурява своята неделима част от уравнението "здрав дух в здраво тяло". 

Всички сме чували репликата : "Аз да не съм луд, че да ходя на психотерапия?!". За българите, сякаш няма разлика между сериозната психична болест и психологическите затруднения, с които почти всички се сблъскват в ежедневието си. 

Тази остаряла представа има дълбоки корени - твърде дълго всякакви психични проблеми са били класифицирани по един и същи начин - като психични болести. Оттам, погрешно, асоциираме и психотерапията с психичната болест и нейния "антураж" - психиатрични клиники, лекари, унизително отношение и клеймо за цял живот. 

Нека го кажем ясно - психотерапията не е за "лудите", защото тя не може да им помогне. Психотерапията помага на хората като вас - тези, които просто искат да подобрят живота си и да се чувстват по-добре.
Грешната линия на логика е следната: имаме проблем - това означава, ако не директно, че сме луди, то поне, че нещо "не ни е наред", че сме "сбъркани" - което е срамно и унизително. Оттам и ходенето при психотерапевт става компромат, петно в биографията, което е по-добре да премълчаваме. Помнете обаче, че става дума просто за поредната, "българска" специфика на мислене. В развитите общества, нещата стоят по коренно различен начин.   
 
"Защо трябва да плащам на психотерапевт, след като мога да си излея душата на някой роднина/приятел?" Това е въпросът, който голяма част от българите си задават. Той се базира на идеята, че психотерапията е дейност (най-често разговор), която може да бъде проведена с всеки, а резултатът ще е един и същ. 

Крайно погрешно схващане - ако психотерапията беше това, то нито тя, нито професията психотерапевт щяха да съществуват. Психотерапията не се явява просто "изливане на душата." Или раздаване на съвети на килограм, както правят добронамерените и не чак толкова, познати.  Да не говорим, че близките и роднините обикновено са част от проблема.

Психотерапията е научен метод за психологическо въздействие с терапевтична цел. Познанията и уменията за това се придобиват през дълъг период на професионално обучение, който включва не само теоретична и практическа подготовка, но и упорит труд върху личността на терапевта - моделиране на неговите особености и качества в съответствие с определени стандарти.

психотерапията е метод за повлияване на психиката с терапевтична цел. Инструментите за това повлияване могат да бъдат вербални (разговорни), но често те са от съвсем различно естество. Вербалните методи, по стечение на обстоятелствата, са по-известни. 

Всъщност, терапията чрез говорене е най-ниско ефективният вариант на психотерапия. По същия начин, както говоренето не е особено ефективно и в ежедневието. Чрез него се достига само до повърхностни аспекти на човешкия ум. Психичните структури, където са корените на нашето истинско Аз, откъдето произлизат психичните проблеми и заболявания и откъдето се осъществяват дълбоките промени в нашата личност, не са достъпни чрез разговори. 

Преживелищните/катарзисните методи и тези, свързани с променено състояние на съзнанието, отбелязват значително по-висока ефективност, а най-ефективни са техниките, които съчетават двете характеристики.

# 7
 • София
 • Мнения: 468
Какво имате впредвид психотерапия? аз пия антидепресант, значи ли че мога да го съчетая с хомеопатия?

Никак не е препоръчително да съчетавате антидепресанти с хомеопатия. Разбира се че хомеопатия може да постигнете възстановяване на здравето, но за тази цел трябва да спрете да го увреждате с антидепресанти, преди хомеопатията да може да сработи с пълна сила.
Антидепресантите обаче не спират просто така. Има схеми по които това се прави и само някой квалифициран да го прави – може да го направи. Истината е, че повечето хомеопати нямат никаква представа за схемите по които трябва да спрат един алопатичен препарат (особено от „психофарма” арсенала)
Форума пък не е място където могат да се предлагат такива схеми, защото всеки един случай има своите особености и трябва да се подходи към него индивидуално. Обща рецепта няма.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 13
Аз дълго време бях на Ципралекс и Ремирта и също исках да започна нещо безвредно и алтернативно, но се консултирах с мойта психиатърка и тя ми предписа Л- теанин http://zdravoslovno.eu/index.php?productID=132, но известно време приемах ги приемах едновременно, като постепенно намалявах антидепресантите и накрая останах само с Л- теанина!

# 9
 • Мнения: 10
Привет на всички от мен.
Аз имам същия проблем, при мен обаче депресията е съчетана с тенденционно главоболие и резултата е доста неприятен.
Моля ви да ми препоръчате някакъв добър хомеопат, който може да ми предпише нещо стимулиращо. Изписаха ми антидепресанти, но не искам да ги пия. Изчетох адски много неща във форума и започнах да се притеснявам да започна лечението с тях.
Изписаха ми Ремирта.
Благодаря ви за информацията.

# 10
Здравейте,дами!Един начин да излекуваш депресията си,но всичко зависи от теб.Ако наистина го искаш ще стане.
Взимаш раницата (или пазарската чанта) оставяш телефона вкъщи,mp3-то и всички такива джаджи от 21 век слагаш кецовете,якето и отиваш в планината за 2 дни.Отиди някаде където ще си сама,но ще познаваш мястото.Качи се на някое било,погледни на всички страни,вдишаи и издишай няколко пъти силно и после изкрещи със всичка сила.После отиди в някоя хижа и се запознай с нови хора,преспи една нощ(без хапчета) и на сутринта се пребири като нов човек.

# 11
 • варна
 • Мнения: 101
Какво имате впредвид психотерапия? аз пия антидепресант, значи ли че мога да го съчетая с хомеопатия?

Никак не е препоръчително да съчетавате антидепресанти с хомеопатия. Разбира се че хомеопатия може да постигнете възстановяване на здравето, но за тази цел трябва да спрете да го увреждате с антидепресанти, преди хомеопатията да може да сработи с пълна сила.
Антидепресантите обаче не спират просто така. Има схеми по които това се прави и само някой квалифициран да го прави – може да го направи. Истината е, че повечето хомеопати нямат никаква представа за схемите по които трябва да спрат един алопатичен препарат (особено от „психофарма” арсенала)
Форума пък не е място където могат да се предлагат такива схеми, защото всеки един случай има своите особености и трябва да се подходи към него индивидуално. Обща рецепта няма.

И аз споделям това мнение.
Основното при хомеопатията е доказването на лекарство или как Вие се повлиявате от него, антидепресантите и др. подобни ще объркат картината, така, че или едното или другото

# 12
 • Варна
 • Мнения: 336
А какви са точно признаците на депресия  Rolling Eyes Аз четох наскоро в един сайт, но по това което беше описано там, голяма част от хората сме в депресия   Thinking
Хубава много ми хареса предложението ти  Hug проблема е, че когато се върнеш от планината и скочиш в ежедневните проблеми, депресията пак ти идва на гости  Confused
Канна дали може да споледиш какви хомеопатични лекарства пиеш? Аз дали ще мога да ги пия без да са ми ги предписали  Rolling Eyes

# 13
 • Мнения: 116
Канна дали може да споледиш какви хомеопатични лекарства пиеш? Аз дали ще мога да ги пия без да са ми ги предписали  Rolling Eyes
Абсолютно невъзможно!Противоречи на основните принципи в хомеопатията - лекува се човекът, който страда от депресия, а не самата депресия. От което следва, че това, което помага  на едни не означава, че ще действа при други.Само класически хомеопат може да определи т.н. конституционално лекарство след обстойно интервю.

# 14
 • CA- AB
 • Мнения: 2 959
...проблема е, че когато се върнеш от планината и скочиш в ежедневните проблеми, депресията пак ти идва на гости...
Ще дойде, Рафаелко, ако й позволиш, ако отвориш душата Ти за негативизми те ще Те посетят. Вместо това мисли положително, опитвай се да намираш хубавите страни на всеки един проблем, дори и като такъв той има какво да ни научи. Говориш за депресия на прага на РД на Анто, на прага на една нова година която със сигурност е скрила за Теб красива изненада/ розова панделка или професионална реализация/. Мисли за красотата около Себе Си; има я, дори и в сивото ни ежедневие просто трябва да я откриеш. Не мисля че нумерологията би могла с нещо да помогне, както и хомеопатичните лекове ползвани от друг човек. Весели празници и не Си поставяй сама депресивни диагнози, а се стегни, усмихни Се и приеми живота Си такъв какъвто е. Изправи Се срещу проблема и скоро ще откриеш пътя за отстраняването му.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт