Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кърмене и захранване
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора

Неизживени спомени

Мнения: 461
Здравейте момичета,искам да ви попитам от кога започнахте да давате захар на децата си?Синът ми е на годинка и вече се чудя да му дам ли.Прегледите ни се водят в друга страна и пропуснахме един и не съм на ясно. Благодаря ви
Цитирай

gabrovo

Мнения: 17
аз вече почнах да му давам,защото не иска да яде с биберон сухото мляко и почнах да му давам кисело мляко с лъжица.Казаха ми да му слагам по малко 150г.-1ч.л.
Цитирай

София

Мнения: 1 097
Започнах да слагам в някои неща по малко захар след годинката Peace
Цитирай

всъщност в Габрово, а в сърцето си в Берлин

Мнения: 2 971
Избягвам захарта. Но дори и в кашите я има.
След като станахме на 15 месеца започнах да слагам по няколко прашинки кафява захар в нишестето.
Цитирай

София

Мнения: 3 721
Не съм давала. Дъщеря ми е на 2 години и 9 месеца.  Един-два пъти е опитвала нещо дадено й от друг...
Рафинираната бяла захар е вредна. Независимо от количеството.
Съответно не я давам, а и детето охотно яде плодове (т.е. фруктоза), както и всичко останало.
Цитирай

Пловдив

Мнения: 1 691
Аз не се формализирах особено - още в самото начало на захранването не се притеснявах да му дам по 1-2 хапки сладки неща (кремчета, сладкиши и т.н.). Сега яде всичко, само гледам да не прекалява.
А, да - и съм забранила всякакъв вид купени сладкиши с изключение на обикновените бисквити да влизат вкъщи и съответно да се консумират. В домашните мога да контролирам не само захарта, но и другите съставки, които са далеч по-опасни.
Цитирай

Стара Загора

Мнения: 6 318
След годинката Peace
Цитирай

София

Мнения: 2 180
Няма нищо в бялата захар, което да е ценно и от което ще лишиш детето, ако не му даваш. Затова колкото по-късно, толкова по-добре.
Нещо повече, понеже първите няколко години са от голямо значение за формирането на вкуса на дребосъците, ако не са  опитвали през това време, се увеличава и шансът никога да не се увличат по сладките храни.
Цитирай


Мнения: 7 468
Досега не съм слагала захар в храната по моя инициатива. Само тази, която е в кремовете от кухнята, в кашите и бебешките бисквити. Фруктозата в плодовете не се брои. Wink
Цитирай


Мнения: 3 869
Добавянето на захар не е необходимост и е по-дебре да се избягва - по възможност - "до живот"; но ако исках все пак да подслаждаш храната, добра и по-малко вредна опция е фруктозата. Ако не друго, поне гликемичният й индекс е значително по-нисък... Продава се на диетичните щандове в супермаркетите и в диетичните магазини.
Цитирай

София

Мнения: 2 750
Слагам малко захар в картофеното пюре. Слагала съм и на баткото по малко, но не се увлича по сладките неща прекалено.  Peace
Цитирай


Мнения: 4 279
Още като бебе му слагах захар в кремчетата
Цитирай


Мнения: 4 008
Колкото по-късно, толкова по-добре.
Вместо със захар, подслаждай с плодове, мед...


"Жестоката захар"
Цитирай


Мнения: 2 186
Още като бебе му слагах захар в кремчетата
И аз слагах по малко в попарата, но откакто я спре не давам под друга форма. Всъщото време ми е пределно ясно, че в плодовите млека които купувам слагат, та отърване няма, но поне гледам да се ограничим до там.
Цитирай


Мнения: 1 449

Няма възраст, която да изисква добавянето на захар в храната.

От гледна точка на детското хранене:
Захарите (не захарта) са необходими за функционирането на мозъка и глюкозависимите клетки, но реално те могат да се набавят от други източници в детското меню, различни от рафинирана и кафява захар.

Причини за ограничаването за захарта:
1) Вкусовите рецептори на едно дете са недоразвити – усещането за сладко, солено и прочие е доста различно от това на възрастните.
2) Вкусовите възприятия на едно дете са много по-интензивни от тези на възрастните – една несладка или почти безсолна храна за възрастен се оказва доста сладка или солена за най-малките.
3) Възрастта преди 2 год. е период на активно формиране на вкуса и хранителните навици. Най-важното е детето да се научи, че храната може да бъде вкусна и предпочитана без добавката на захар, сол и подобни овкусители.
4) Няма разлика между кафява и рафинирана захар от гледна точка на детското хранене – поради причините по-горе. Плюс факта, че и в двата случая се увреждат еднакво зле зъбите. Това се отнася и за фруктозата.
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 27 отговора