Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

София

Мнения: 621
някай може ли да ми каже как се приготвя тази вкусотийка? Зная, че е със сметана......ама подробности....Благодаря Hug
Цитирай


Мнения: 901
Жулиен

Продукти

2 гл лук
400 -500 гр пилешко месо
250 гр гъби
2 с л брашно
150 гр кашкавал
300 гр сметана
1 с л галета
сол
пипер

. Лукът се нарязва на ситно и се пържи с малко  докато стане прозрачен

. В никакъв случай не трябва да си променя цвета иначе жулиена ще горчи. Лукът се изважда и се слага в купа.

. Гъбите се нарязват на лентички и се пържат в тигана отново с масло докато станат готови.

. Пилешкото месо или се вари или се пържи ( вие си преценявате) . Нарязва се на пръчици.

. Брашното се запържва в сух тиган до кафяв цвят. Добавя се малко олио,
 влива се сметаната, сол и пипер. Всичко това се разбърква добре и се довежда до кипване.

. Омесва се пилето, гъбите и лука.Тази смес се разпределя във формички( гювечета)

. Залива се с соса.Отгоре се настъргва кашкавала и се поръсва с галета.

. Всичко това се запича в предварително загрята фурна.

. Жулиена се сервира горещ.

* Месото за жулиен трябва да бъде меко и нежно: пиле, скариди, риба (но не суха), язик, шунка
* Много често се добавят и различни видове гъби
*Задължителният  компонент се явява пържения лук, който трябва да бъде прозрачен.
* Има два вида сосове(заливка) за жулиен:
-сметанна - сметана която по желание е сгъстена с брашно или яйце; също така може да се направи половината с майонеза;
-сос  Бешамел- пържено брашно, смесено с мляко и масло.
* При жулиен със скариди може да се добави варен ориз и заленчуци
(карфиол,спанак,брюкселско зеле)
* Най-главното в жулиена е нарязването на продуктите - пръчици (слама)освен лука.
* може да се добави и 1 с л коняк
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.