Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 1 574
На няколко пъти във форума срещам теми с молба за идеи какво да се подари на лекар/учителка/възпитателка в ясла след да кажем операция, завършена учебна година и т.н. В една съседна тема дори имаше идея авторката да завие сума пари в красив плик и да ги даде на лекар. Друг предлагаше да се вземат подаръци и за екипа.

Размислите ми са породени от това, че доста години живях в чужбина, където подобна практика не съществува. Да занесеш на лекар бутилка алкохол е крайно неприемливо, например, а за даване на пари в плик лекарят (а ако не се лъжа и даващият) могат да го осъдят. Същото и при учителите. Изобщо всякакви материални подаръци се приемат като разрез в професионалната етика. Евентуално допустими са подаръци с чисто емоционална стойност - снимка на бебето, което лекарят е изродил, колаж със снимките на учениците за учителката...Приема се, че на тези хора им се заплаща да си вършат задълженията и не трябва да има допълнително поощрение от страна на "клиентите". Тоест, те си вършат работата, за която им се плаща и по подразбиране трябва да работят по възможно най-добрия начин, на който са способни.

Та въпросът ми е, кое според вас е правилният подход? И каква е дефиницията на "да почерпиш за здраве" - да минеш с кутия бонбони или да дадеш пари в плик?

# 1
 • Мнения: 13 834
Аз "за" смиволичните благодарности - черпене за здраве, стилен букет цветя.  Peace
Гинекологът ми от доболоничната помощ има подарък снимка на бебето ни.
Той си колекционира фототографии на бебоци. Особено се радва на тези, задържани при проблемна бременост.  Wink

# 2
 • Мнения: 139
Аз съм за подаръците от всякакъв характер към лекари и учители, когато са от сърце, от благодарност.
Смятам, че тези хора в България получават унизително заплащане, а са едни от най-важните за обществото.
Не мога да разбера, защо е приемливо да оставиш (повече) пари на сервитьора, или фризьора, ако си доволен от обслужването, а на лекаря/учителя - не newsm78

Против изнудването съм. Лекари/учители, които изнудват болни/учащи за пари са позор за професията си и лепват лошо име и на съвестните си колеги.

# 3
 • Мнения: 4 202
Аз вече се изказах в една друга тема какво мисля - пари не бих дала. Подарък от рода на цветя, бонбони, сувенир, алкохол - да, но нищо повече.
Плащайки си осигуровките, аз индиректно плащам и на лекарите и очаквам адекватно обслужване в болничните заведения. От там нататък всичко е политика, но не виждам защо проблемите на лекарите трябва да са на гърба на обикновените хора.

# 4
 • Мнения: 4 966
Аз вече се изказах в една друга тема какво мисля - пари не бих дала. Подарък от рода на цветя, бонбони, сувенир, алкохол - да, но нищо повече.
Плащайки си осигуровките, аз индиректно плащам и на лекарите и очаквам адекватно обслужване в болничните заведения. От там нататък всичко е политика, но не виждам защо проблемите на лекарите трябва да са на гърба на обикновените хора.


Това покрива напълно моето мнение по темата.  Peace

# 5
 • Мнения: 581
 Аз също съм против даването на пари в знак на благодарност.Ако искам да си плащам отивам на частно и го правя съвсем легално и законно.А иначе повече от букет и кутия бонбони не подарявам на лекар или учител.

 

# 6
 • Мнения: 1 763
Аз съм против даването на пари на ръка по какъвто и да е повод- от благодарност към лекар, учител, на сватба и т.н.( естествено изключвам благотворителните поводи). Подаръци също ми се вижда неприемливо да се дават като благодарност към лекар или учител. Евентуално може някое цвете, но не е задължително.

# 7
 • София
 • Мнения: 175
Не приемам по никакъв начин нито цветята, нито бонбоните, за пари изобщо няма говоря. Защо трябва да подарявам цветя на някой, който просто си е свършил работата?! Какво точно изразява подаряването? Благодарност за добро отношение? Аз благодаря също с добро отношение и от години се дразня, че в обществото има заложено някакво задължение към медицинския и педагогически персонал. Откъде-накъде? Защо? Били ощетени. Не са само те, всички сме ощетени. Защо трябва да ги поставям над всички и над себе си и да им изказвам специални благодарности, облечени в материални неща???# 8
 • Мнения: 2 099
ООоо Кафе с канелка.Разбирам те напълно.Каката е раждана в Германия.Лекаря си поиска снимка.Той си събира снимки на всички негови бебенца.Второто дете го раждах тука.Попитах на майтап дали иска снимка на бебето лекаря и получих поглед който питаше "Ти добре ли си ма?"
Тука не се гледа с добро око на снимки за подарък Mr. Greenако не е хапка,пийка или кеш ич не ебават подаръка.Туй то.О времена,о нрави!

# 9
 • Мнения: 654
върви го обясни на майките от класа на моята дъщеря.
аз исках ако се прави подарък на госпожата за първи клас да подарим книга/новата история на България/.
да ама не.обявиха ме за луда и купиха мобилен апарат.щото си нямала.
сега госпожата ако прави ремонт на банята и тоалетната дали ще и купим тоалетна чиния.

# 10
 • Мнения: 2 388
На лекар с удоволствие бих подарила букет цветя ,бонбониера, картон цигари, пури, алкохол.
Опитът ми показва друго. Пари, преди интервенцията. Посочените неща след нея.Предпочитам да знам обаче предварително как процедира съответния медик, за да не изпадам в неловки ситуации.

На учител - букет цветя. Правила съм и малки подаръчета, но от сърце, защото съм го искала.

На други - според зависи. Лични подаръци, пари и т.н

# 11
 • Мнения: 15 918
в БГ повечето неща са изродени, включително и благодарността.
Съвсем нормално е да бутнеш пликче с пари на лекаря. Да правиш огромни подаръци на учителките (за мен е пълна идиотщина, но това си един вид надскачане на родителите кой клас, какво ще подари).
За учител - цветя, за повод като завършване на годината евентуално сувенир. Но като гледам в "Нашите деца" какви подаръци се коментират, то не са телевизори и каква ли не друга техника.
За лекар - цветя, бонбони, дребни сладки. Алкохола също не е приемлив за мен.

# 12
 • София
 • Мнения: 346


Размислите ми са породени от това, че доста години живях в чужбина, където подобна практика не съществува. ...Приема се, че на тези хора им се заплаща да си вършат задълженията и не трябва да има допълнително поощрение от страна на "клиентите".
Разликата е, че тук само се приема, а в чужбина им се заплаща. Mr. Green

# 13
 • Мнения: 1 298
Не знам за коя чужбина говорите, но аз в Холандия доста подаръчета съм събрала. Laughing
Като педагог в детска градина.

За повечето празници получавахме подаръци.
За рожденните ни дни - задължително.
Особено някои родители са много активни.

# 14
 • Мнения: 630
в БГ повечето неща са изродени, включително и благодарността.

за съжаление абсолютно вярно... Tired

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт