Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 11 610
Искам да споделя 2 случки в книжарница......

Влиза момиче, 4 клас и пита за учебно помагало по бълг.език. Отговорено и е,че има такова и струва 3,50лв. Тя прави доволна усмивка и казва - Идеално! Ще кажа,че струва 4,50лв. и другото ще е за мен.

Момче в същата книжарница. Около 7-8 клас. Казва - Дай ми 3 тетрадки, няма значение какви, трябва да замажа очите на майка ми.


За мен подобни поведения не са нормални. Касае се за лъжа, за злоупотреба с доверие и т.н. Да, възпитаваме децата си, и смятаме,че даваме най-доброто от себе си......Никой не е застрахован от подобно поведение и от провали във възпитанието на детето си. Но пък наблюдавам,че все по-чести стават подобни примери. Родителския авторитет не е това, което беше. Имах честта да бъда на една ученическа екскурзия на деца от 4клас.....За голяма част от децата нямам старото мнение, което имах за тях. Майките са сигурни,че децата им са добре възпитани, децата също показват добро поведение, но се оказа,че точно тези деца - ей, така, без видима причина, изкъртиха врата в хотела........И после агитираха да не се казва на родителите им.....Плащахме вратата, събрахме пари, казахме и на родителите, но кому бе нужно всичко това?

Къде е ключа за едни добри връзки между родителите и децата? И да няма лъжи? И да няма двойно поведение на децата......

# 1
  • София
  • Мнения: 36 901
За "едно време" нещата са доста ясни. Не ставаше въпрос за доверие между родители и деца, а за желязва хватка на системата. Нашето поколение беше по-кротко не заради здравите морални устои, а заради санкциите, които щяхме да изтърпим от двете страни - от училището и вместената в него пионерска организация и от друга страна бяха родителите, които за наши провинения щяха да се червят и потят на килимчето пред директора на училището, а после да ни го изкарат през носа. Според мен в много случаи изобщо не е ставало въпрос за доверие, а за страх и подчинение.

Сега нещата са много объркани, защото самите възрастни се държат инфантилно, неориентирано и се чувстват безпомощни да се справят със собствения си живот. А как един объркан и безпомощен родител може да изгради добра връзка с децата си?

# 2
  • Мнения: 2 709
Мама Цоцоланке, май никоя от нас не е застрахована да не бъде излъгана, но .... има едно но. Поне за някои неща според мен.

Замислям се, дали пък това поведение на децата, не е резултат от системно демонстриране на безхаберие, или псевдо грижа. Ти нима не знаеш цените на тетрадките, на учебниците? Нима няма интернет книжарници, в които за нула време можеш да провериш цените на всеки учебник, книга и сборник?

При нас купуването на тетрадки и помагала е цял ритуал. То се избират, то се оглеждат, картинки, корици..... То е толкова приятно. Говорим си, смеем се, коментираме, обсъждаме, оплюваме или прехласваме някои тетрадки, чанти ......

Мисля си, че такива ситуации като описаната от теб до голяма степен са си "изпросени" от родителите.  Пак казвам - никой не е застрахован, но си мисля че и тези неща се възпитават. Доверието, мисълта за другия, за близкия, превъзмогване на егоизма, честността са все от нещата, (изброените не са единствените) които се учат в къщи, а учителите и вдъхновителите на едно или друго поведение сме ние.

В тази връзка си мисля, че проблемът не е в младежта, или поне не изцяло....Редактирам, защото видях че почти еднакво мислим по темата с Радостина Simple Smile

# 3
  • Мнения: 51
Що за родители са тогава?
На ти тия 5 лв и ходи се оправяй!Ок!
И при нас е като ритуал,дори ни е забавно!И мен ме е лъгал,но причината си бе в мен.Строгото държание и дисциплина също водят до лъжи!Рядко са хората -родители който лавират с децата си...

# 4
Много интересна  тема.Винаги казваме -това на мен не може да се случи. Не! Не и с моето дете ! А дали е така ?!Всеки родител смята, че възпитава правилно детето си. Но смятам ,че гледната точка е различна.По думите разбирам че майките ,които са писали са с малки деца, които още ходят заедно да пазаруват учебни пособия.Майки не се самозалъгвайте ,че това ще продължи много дълго,така че се възползвайте от всеки момент. Идва момент ,когато искат да са самостоятелни,а ние родителите, не сме готови за това.Хубаво  е да се има взаимно доверие съчетано с дискретен контрол.  Майка съм на 14 год. син и аз смятам че сме го възпитали добре(поне на този етап).Пиша в множествено число, защото е трудно да дадеш сам възпитание ако нямаш подкрепа от съпруга си newsm44                                                                                                             

# 5
  • София
  • Мнения: 1 777
Ключът според мен е в уважението и доверието което родители  и деца взаимно си показват  и гласуват.

# 6
Повечето си викат,че мама ще се ядоса и ще ги накаже.Дали защото има авторитарно възпитание или няма навик да се споделя вкъщи,не знам. Confused Или защото са прекалено разглезени и мама е само фонтан за кинти,пак не знам.

И в трите случая е изгубена връзката родител - дете.

Аз си казвам / а какви проявления имам  Whistling / и с наще или се смеем,или обсъждаме какво и защо,и какво се прави следващия път.

 Hug

# 7
  • Мнения: 15 751
Явно на родителите толкова им пука, защото аз честно казано до 8-9ти клас ходех с майка ми да пазаруваме тетрадки и всякакви подобни (учебниците ни ги даваха безплатно).
Толкова не може да отдели един ден и да направи това заедно с детето, а дава на 9-10г да си купува само сборник?
Това че родителите мислят, че възпитават децата си, не означава че са ги възпитали.
Има родители, които много се грижат за тях и обръщат внимание, но в 90% от случаите е точно така и се вижда постоянно.

# 8
  • Мнения: 1 470
Аз пък не мисля че има нещо лошо в това да оставиш детето си само да си копува помагала...До 8-9клас?! ShockedТа аз по това време лятото работех?!Въпросът е по-скоро другади,може би ние не сме им показали как трябва да се уважава книгата,тетрадката,знанието...Ето моят син примерно вчера го гледам,си разписва химикала върху тетрадката,аз му казвам че това е документ,и по документите не се драска,а той Shocked...Гледа ме умно...У дома е пълно с документи-разхвърляни насам натам,и се сетих че и аз съм небрежна,пък очаквам от него да е прилежен...Ми май няма да стане с приказки HugЩе се пробвам да се организирам...Но иначи книги пазя,и ги гледам че си пазят и те книгите и учебниците...Тоест не ги докосват май Wink

# 9
  • Мнения: 2 709
Много интересна  тема.Винаги казваме -това на мен не може да се случи. Не! Не и с моето дете ! А дали е така ?!Всеки родител смята, че възпитава правилно детето си. Но смятам ,че гледната точка е различна.По думите разбирам че майките ,които са писали са с малки деца, които още ходят заедно да пазаруват учебни пособия.Майки не се самозалъгвайте ,че това ще продължи много дълго,така че се възползвайте от всеки момент. Идва момент ,когато искат да са самостоятелни,а ние родителите, не сме готови за това.newsm44                                                                                                             

Ами и мойте са на 14 и кусур и 12 и кусур. Това пречи ли ни да прекараме заедно приятни мигове в книжарницата и да си избираме и коментираме помагалата, кориците, шаренийките, несесери и разни други "бляскави" и джидани нещица??? И освен всичко те са тези, които казва "Мамо, хайде да ходим да си избираме" защото знаят, колко хубаво и приятно ни е да правим това заедно. И не виждам ама никаква причина да не продължим да избираме и помагала и дрехи заедно. По-важното е, че на тях им е приятно да сме заедно в тези моменти. Но никога не се налагам, а изказвам мнение, говоря на техния език, зная всички тийн групи, певци и не само тийн такива. Знам тези, които слушат и харесват, от които се вълнуват. Даже си правя труда да прочета нещо в нета за тях, за да съм в час с темите им. И така съм от "готините" майки, а не от "задръстенячките".

И освен това, в предния си пост съм написала, че никой не е застрахован. И не бих си и помислила за миг дори да кажа - това на мен не може да се случи. На всеки може. Само казах, че донякъде ние си го "просим" с неангажираността си и че това поведение много зависи от нас родителите, но няма да се повтарям. Но не съм само аз изразила това мнение. И другите мами са се изказали в този дух +- нюанси и затова ми е малко странно как реши, че казваме "Това на нас няма да се случи и това не е моето дете".

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт