Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2008, 15:39 ч.

Толерантност- що е то и има ли почва у нас?

 • 2 282
 • 48
 •   1
Отговори
 • Мнения: 6 881
Напоследък четейки някои теми, започвам да се питам що е то толерантността? Да речем, че наистина знаем за какво иде реч... тогава идва въпросът смятаме ли себе си за толерантни, а след това и един друг- доколко искрено се вглеждаме в себе си, твърдейки, че, да, разбира се- ние сме толерантни  Peace? Може би все има нещо, което яростно отхвърляме и не можем да приемем, колкото и да се смятаме за широкоскроени. Можете ли примерно да простите на простака, а в същото време да намразите за цял живот двуличника, да  погалите блудницата, а да разпнете аутсайдера? Кое е то, това нещо човешко, към което поради някакви си ваши причини никога не бихте проявили търпимост?

# 1
 • София
 • Мнения: 9 006
Аз съм изключително толерантна. Към всичко проявявам търпимост. Иначе щях да съм професионален революционер.
Да не проявяваш търпимост към нещо означава да се бориш срещу него.
Аз не се боря срещу нищо. Скришом избягвам простаците.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 1 250
Считам себе си за толерантна. Не знам дали има нещо, което чак толкова да събуди нетърпимост у мен. Но напоследък все по-трудно ми се отдава. Май е време да си купя огнестрелно оръжие.

# 3
 • Мнения: 6 881
За да не излезе, че само питам, за да гледам сеири в момента мога да назова няколко човещинки, към които имам особено отношение
1. Простотията- толерантна съм, да, до момента в който простотията започне да става заразна и да се превръща в диктатура от селски тип.
2. Самонадеяност- няма лошо, познавам много симпатични самонадеяни хора, които още не съм тръгнала да избивам с ловната пушка, но в момента, в който започнат да ми държат точно те морал, започва да ставам зла. Twisted Evil
3. Тесногръдие- отношението ми е почти същото като това за самонадеяността.

Поради гореизброените точки, три на брой,а ако се замисля, със сигурност повече, мисля, че не съм достигнала онова ниво на толернатност, което ще ми донесе Нобелова награда за мир, както и мир със себе си. Мисля,че мога още да поработя върху този въпрос, но няма да  се разсърдя на себе си ако не успея да променя и едно от нещата на йота.

# 4
 • Мнения: 517
Мисля, че не съм особено толерантна по принцип.

# 5
 • Мнения: 9 715
Толерантна съм към всичко, което не засяга личното ми пространство. Дори към простотията - тя просто не може да ме засегне.

# 6
 • Мнения: 2 437
Не мисля, че съм от най толерантните. В смисъл широко скроена съм до толкова, че приемам, че хората са много различни, но съм много консервативна по отношение на тези, които допускам близо до себе си.
Не ги подбирам по някакви критерии - умни, прости, образовани , финансово състояние, а единствено по отношението им към мен. Много пристрастен човек съм, харесам ли някой, точка, няма общовалидни правила. Не го ли харесам, не проявявам толеранс , нито обяснявам защо е така.

Кое е то, това нещо човешко, към което поради някакви си ваши причини никога не бихте проявили търпимост? - Твърде егоистичните и вглеждащи се единствено в себе си хора, особено в комбинация с огромно самочувствие, направо имам алергия от тях. Другите, които не мога да търпя са религиозните фанатици, като започнат да проповядват и поучават.

# 7
   От тази прословута толерантност в глобален план се стигна до там, че развитието на човечеството върви в недобра посока. Огромна пропаст между свръхбогати и умиращи от глад хора, унищожаване на природата и глобалното затопляне,войните, глада,  разпадане на моралните ценности, създаване на консуматорско общество и още, и още.
   Много са ми смешни тези, които казват, че нямат нищо против другия, стига и той да не пречи на тях. Ами добре днес да речем някоя bg- майка си живее живота, мъжът й го интересува само печеленето на пари, а детето расте без контрол. Е, нас това не ни пречи и не ни късае. Но утре този синковец може да пребие някого на улицата. Тогава пак ли няма да ни късае и пак ли ще сме така толерантни?

Границите между толерантност, бездушие и престъпно бездействие са много близки и всеки си ги слага, където му изнася.

# 8
 • Няма такава държава!
 • Мнения: 1 244
Преди време бих се нарекла толерантна, сега по-скоро не съм. Простотията, злобата и вечното желание да прецакаш другарчето ми дойдоха в повече и като ги усетя срещу себе си, реагирам. Стига да не ми дават тон в личния живот съм толерантна към другите.

# 9
 • Мнения: 9 715
А на мен са ми смешни хора, които имат големи претенции, а пишат късае.
Издадох се, не съм толерантна към неграмотността.

# 10
А на мен са ми смешни хора, които имат големи претенции, а пишат късае.
Издадох се, не съм толерантна към неграмотността.
А към злобата толерантна ли си?

# 11
 • Мнения: 9 715
Злобата е относително понятие. Доста често се използва, когато някой не е съгласен с твоето мнение. Но когато ме ударят, не подлагам и другата си буза.

# 12
 • Стая № 6
 • Мнения: 502
     Толерантност към различното мнение,към различния вкус,към различната култура и религия. Но нетърпимост към всичко,което прекрачва границите на толерантността,границите на морала и човешките ценности. Толерантност се постига може би тогава,когато се опиташ да търсиш само добрите черти у хората и се опитваш да простиш недостатъците. Но всичко е в някакви граници,които си определяш сам.

# 13
 • Пловдив
 • Мнения: 1 250
Как се нарича това качество, дето те кара да си мислиш, че си центърът на света и всичко и всички се въртят около теб? Това бих добавила към списъка на buttinsky, само да му измисля име...егоцентризъм ли беше?
Злобата е относително понятие. Доста често се използва, когато някой не е съгласен с твоето мнение. Но когато ме ударят, не подлагам и другата си буза.
Злобата е липса на толеранс.

# 14
 • Мнения: 1 315
Има ли почва? - не, няма според мен. В мнозинството си българина разсъждава от гледна точка - на мене това не може да ми се случи. Има и изключения, но са редки колкото е рядък снегът през май. 
Дали аз самата съм толерантна - мисля, че да. Или поне съм достатъчно широко скроена за да приемам различните възгледи, хора и интереси. Някои неща ме изумяват, но по-скоро ги отминавам отколкото да се боря с тях.
Няма как да определя педофилията, мазохизма и тероризма като човешки качества така че....не се сещам за човещинка, която бих отхвърлила без да се замисля.
Интересна тема. Ще мисля още по въпроса... Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт