Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 20 септ. 2008, 18:31 ч.

За домашните на малките ученици

 • 2 208
 • 24
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 526
Въпросът ми е към майките на деца от 1,2,3 кл. предимно.
Помагате ли на децата да учат и да подготвят домашните?

Дъщеря ми е във втори клас и с голямо нежелание прави домашни. Вярно е, че много ги товарят съчинения, упражнения, сметки, геометрия... Когато седна с нея- пише. В момента, в който се завъртя обаче започва да си пее, рисува, гледа в тавана... всичко но без да учи. Когато нещо я затруднява е разбираемо да има нужда от помощ. Но когато знае материала и би могла сама да се справи, а тя не иска...
Пробвала съм с добра дума да я придумам, с малко подаръче или глезотийка (въпреки че не одобрявам подкупната система като цяло), съгласява се уж, а после  Confused... празна тетрадка.


Как процедирате вие?

# 1
 • varna
 • Мнения: 676
Истината е,че на тази възраст трябва да има родителски контрол.Децата са хитри ,не им се учи(нормално за всяко дете).Така че когато им даваме свобода,те я използват буквално и то за всичко друго,но не и за учене.Поне докато не станат по-големи ученици.Тогава,надявам се да не се налага да ги контролираме толкова изкъсо. Wink

# 2
 • София
 • Мнения: 1 475
Днес се наложи да ровим в интернет за отговори на някои от домашните, защото мама се съмнява в собствените си знания, а в училище нещо са започнали да претупват темите набързо (класната я няма, имаме заместничка). За факти, които трябва да се запомнят, задължително проверяваме, иначе съм много доволна, че детето се справя прекрасно и без да се налага да й обяснявам.

# 3
 • София
 • Мнения: 36 890
Хвърлям по едно око, но помагам само, ако някой дойде и ме попита нещо. Не им вися на главита, защото и на моята никой не е висял. Казала съм им, че домашните се дават за упражнение, за да могат да се научат, а не за кеф на учителката. И че на бележниците и тетрадките са написани техните имена, а не моето и домашните са тяхна грижа.

# 4
 • Мнения: 1 312
Таli Dan  моето момче и той е втори клас,трудна работа smile3529 Не мога да го накарам да седнем да пишем,вечно съм на главата му ,а той е толкова спокоен.Все си намира причина да забави ученето ,което мен ме изнервя(гладен съм още (нищо че току що е ял) ходи ми се до тоалета,заболя ме ръката) и куп още такива неща.Но за момиченцето ми което е в първи клас нямам думи,направо съм възхитена,от изминалата учебна седмица нито веднъж не съм седнала с нея както с баткои, всичко прави сама нямам думи. Дано да ми е все така smile3523.И така две теми деца в това отношение са коренно различни   Hug

 gydi

# 5
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 281
Казвам му какво трябва да се прави - тук да пише чертички, тук ченгелчета... и върша някаква домакинска работа. Когато е готов ме вика, проверявам го. Ако не ми хареса - трия и наново до добър краен резултат. Днес му дадох да чете кратка детска книжка, уте ще се упражнява с числа за < и > и =
Вярно разсеян е, но му измислям малки наградки след завършването на домашното (примерно - 1 бонбон, малко шоколадче, чаша сок), неща които не консумира редовно.

# 6
 • Мнения: 1 526
Истината е,че на тази възраст трябва да има родителски контрол.Децата са хитри ,не им се учи(нормално за всяко дете).Така че когато им даваме свобода,те я използват буквално и то за всичко друго,но не и за учене.Поне докато не станат по-големи ученици.Тогава,надявам се да не се налага да ги контролираме толкова изкъсо. Wink

Права си. Дано после свикнат да учат сами.

Аника81, хубаво е, че дъщеричката ти поне се занимава с желание. При мен е различно. Синът ми взима пример от сестра си.
Той е в предучилищна и им дават малки задачки, думички да пишат с определена буква. Сядам с двамата когато гледам към единият другият се разсейва и обратното.

Олинце, рядко работи тази тактика при нас  Confused.

Въщност това което най- много ме тревожи е липсата й на мотивация и желание.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 1 055
Моят син е третокласник. До сега в повечето случаи се е налагало някой да го наглежда докато пише домашните си Confused. За тази година сме решили да пише сам, ако нещо не е ясно идва и пита. Накрая естествено го проверявам.

Въщност това което най- много ме тревожи е липсата й на мотивация и желание.

Този момент и при нас го има, но пък му е много хубаво когато получи поощрение или похвала от госпожата си и разбере че си ги е заслужил.
Аз често действам също с "подкуп" - свършва домашните и - гледа телевизия или играе на компютъра - колкото по-бързо, толкова по-бързо идва и забавлението

# 8
Истината е,че на тази възраст трябва да има родителски контрол...
Поне докато не станат по-големи ученици.Тогава,надявам се да не се налага да ги контролираме толкова изкъсо. Wink

Права си. Дано после свикнат да учат сами.

Как ще е права ?  newsm78
Иска ти се да е права ... и после ей така като си порастнат да свикнат да учат сами  Whistling
Баба ми ей така учеше с братовчедка ми .... до 13-14 годишна всеки ден я гледала, изпитвала и т.н. Сега баба ми работи, че с голям зор ще се пенсионира - ама то детето трябваше да учи много, най-добрата беше от целия клас и т.н.
Резултата  не е добър. Изведнъж не се появи желание да учи и да се оправя сама ...
На изпитите след 7 клас имаше 3 и 4.5, след  цяла година частни уроци, т.к. баба не можеше да се оправя със задачите и.
В 8 клас си показваше стари бележници, за да крие оценки ...
Както и да е, де.
Според мен към 3-4 клас не е нормално детето всеки ден да учи с някого.
И според собственото си дете трябва да си изберете какво да правите ...

# 9
 • varna
 • Мнения: 676
Примера с братовчедка ти не мисля,че е най-удачният.Това,че така се получило с нея,не значи,че това ще стане и с нашите деца.Да,всеки е прав за себе си,но определено в тази възраст не можем да оставим децата си безконтролно да пишат домашни,само и само да не се отвратят от учението.Това трябва да става с мярка и дискретно.А това,че братовчедка ти си  е криела бележниците,говори за друг проблем,но както и да е.

# 10
Това,че така се получило с нея,не значи,че това ще стане и с нашите деца.
Не, те вашите са най-умните и най-добричките.
определено в тази възраст не можем да оставим децата си безконтролно да пишат домашни
За безконтролно писане на домашни никой не говори. Казвам, че разликата м/у прекален контрол и нормален такъв е тънка. "Тази възраст" също е малко спорно понятие и много лесно се минава от показването на ченгелчета на 7 годишно до изпитването по история на 11 годишно дете, като второто не намирам за нормално.
За неудачния пример с братовчедката трябва да дам прекалено много подробности, за да се разбере, че е удачен. Няма смисъл.
Не казвам, че с вашите деца ще стане така.

# 11
 • Мнения: 3 018
Ние сме първолаци. Ужасно трудно е докато свикнат с мисълта, че са ученици въобще .Стоя над него ,въпреки че неиска .Нервите ми са опнати вече докраен предел ,незнам как ще издържа .Пише 2-3 ченгелчета и почивка и така си откарваме цял ден .

# 12
 • Между гори и планини
 • Мнения: 4 281
На моят син стимулът е да бъде отличник.
Така се радва на първото си "Отличен" в бележника и на всяко браво и много добър.
Стимул му е, че приятелчетата му вече имат по 3 "Отличен", а той само 1.
Днес му купих една книжка от книжарницата за деца от 5-7 години. Вътре има много приятни занимателни задачки - да оцвети определен брой животни, да смята и да пише , но в занимателен вид и други подобни.

# 13
 • Мнения: 17 132
В І клас първи срок той пишеше, аз стоях да гледам. ІІ срок на І клас той пишеше, а аз проверявах след това и така е и до сега. Домашни лично аз не съм писала и не смятам да го правя. Давам допълнителни домашни, извън дадените в училище, не толкова обемни, колкото с по- висока степен на сложност, което е много полезно и прави дадените в училище домашни направо игра. Стимулират го състезанията извън училище и решаването на логически и други занимателни задачи в къщи.
С ученето- карала съм го от малък да разказва случки и приказки. ІІ клас го карах да ми разказва устно урока по "Околен свят", уж да видя дали го е разбрал, но с цел да се учи да разказва. Сега, в ІІІ клас, си учи сам. Аз не съм нужна и го намирам за нормално. Ролята ми е на проверяващ, упражняващ контрол и разясняващ, не и на помагащ, още по- малко на вършещ чуждата работа.

# 14
 • Мнения: 996
Първолаци сме .Сега пише домашни , аз хвърлям по един поглед от време на време.
Забелязвам обаче , че със задачите в къщи се справя по- добре , отколкото тези които са правили в училище .
Вярно че става въпрос за чертички и оцветяване , ноооооо...
Май и е ясно че при мен няма да минне метър  Mr. Green

Judy, много ценни съвети извлякох от поста ти   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт