Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 септ. 2008, 22:19 ч.

Имат ли близнаците проблеми с говора?

 • 4 648
 • 34
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 638
Предполагам че повечето от близнашките мами са чели или чували, че при близнаците може да има забавяне на проговарянето и дори появата на собствен език т.нар. "идиоглосия". И понеже сме вече във възраст на проговаряне взе да ме вълнува този проблем, още повече че от детската консултация тук са подозрително много "осведомителни" по въпроса. Имам чувството, че вече се готвят да лепнат някакъв етикет на децата, които освен че са близначки ще говорят на поне 2 езика, така че със сигурност ще проговорят малко по-късно.
Искаше ми се обаче да разбера дали някоя от вас е имала подобен проблем, обръщали ли сте по-специално внимание на развитието на говорните способности на вашите близнаци, говорили ли са те свой "собствен" език? Знам, че се препоръчва се да се говори много на децата, да се чете всеки ден, да се прави всичко възможно за да се стимулира говора и при двете деца (често едното може да е по-бъбриво и да отнема думата на другото.) Вие правили ли сте подобни неща? Въобще всякакви мнения и съвети ще са ми от полза.

# 1
 • Мнения: 243
Ами да, имаме подобен проблем. Децата ми са на 2.5 г и все още не говорят. В смисъл такъв, че не връзват изречения. Иначе отделни думи - да, но до там. За собствен език не знам дали имат, но определно двамата си комуникират много по-лесно един с друг отколкото с останалите. Надявам се сега, когато тръгнаха на ясла, да започнат да говорят повече (дори вече  отбелязвам  напредък), тъй като там все пак я няма мама, която разбира всичко, което искат Simple Smile и както се казва .... неволята учи. Общуването с други хора и деца ще им се отрази много благотворно според мен Simple Smile

# 2
 • Мнения: 3 638
pollitta, права си, че ще имат напредък в яслата, най-малкото защото ще имат възможност да общуват и с много нови деца, а не само помежду си. Ето какво намерих в нета като общи препоръки за следене на развитието на говора при близнаците:

Между 12-24 месеца децата трябва да:

Свързват 2 прости думи
Да имат речник от около 10 - 20 думи
Да имитират няколко животни
Да махат за довиждане
Говора им да се разбира до 25% от непознати хора

Между 24-36 месеца децата трябва да:

Задават прости въпроси "защо" и "какво"
Да имат речник от около 450 думи
Да казват името си
Да отговарят на въпроси с "къде е"
Да познават 3-4 цвята
Да познават частите на тялото
Да съставят изречения от 3-4 думи
Да следват прости указания
Говора им да се разбира поне до 50% от непознати хора

Между 3-4 години децата трябва да:


Използват редовно изречения от 4-5 думи
Да имат речник от около 1000 думи
Да назовават цветовете
Да могат да разказват нещо
Да знаят кратки стихотворения
Говора им да се разбира поне до 75% от непознати хора
Да могат да изпълняват 2-3 степенни указания
Да разбират почти всичко, което им се казва

Между 4-5 години децата трябва да:

Говорят правилно в минало време
Да имат речник от около 1500 думи
Да разпознават основните цветове
Да разбират значението на противоположностите
Да говорят ясно
Да използват изречения с повече от 5 думи
Да преразказват със собствени думи


Насоките са от английски език, но предполагам, че в общи линии са същите за всеки един език. 

# 3
 • София
 • Мнения: 1 712
И аз съм чувала за тези проблеми, дори наскоро мъжа ми каза, че е чел някъде, но не помни къде за близнаци, които били на 4-5 години и говорели все още на въпросния "бебешки език". Оказало се обаче, че като се заслушаш всъшност те говорели на развален английски. Аз също малко се притеснявам по този повод, защото и ние сега започваме да говорим, казват няколко думи, но напоследък много започнаха да контактуват помежду си и си бърборят някакви неща, основно са"ба-ба", "бля-бля" "да-да" и подобни звуци. Даже преди 2 седмици както си седяха един до друг Дани тръгна да лази нанякъде, при което Лора изкрещя след него "Ба", той се обърна към нея каза й "ба-ба" и продължи. Какво си казаха не знам, но е факт че се разбират.
И аз ще се радвам мамите на по-големи близнаци, минали през този период, да дадът съвети.  Simple Smile

# 4
 • Мнения: 4 966
Специално нашите девойки имаха този проблем за съвсем кратко. Наистина, между 2-та и 3-тата годинка понякога говореха помежду си неразбираемо /т.е. с неправилно произнесени думички/, но те самите се разбираха перфектно /все пак, заедно са почти постоянно и това е нормално/. След 2,5 г. вече имаха почти чист изговор и им се разбираше всичко. До 3 г. понякога продължаваха помежду си да си говорят "странно", но това го израстнаха в игрите и общуването /основно/ с другите деца в градината. При нас също имаше и проблем с биглосия-та /голяма част от моето семейство /баща ми, баба ми и дядо ми, лелите ми, сваковците ми, чичо ми и някои от братовчедите ми/ говорят предимно на гръцки. Проблемът беше в бъркането на 2-та езика - правеха изречения едновременно с думи на двата езика, но това го преодоляха след едно по-дълго гостуване у моята леля /изглежда схванаха разликата между езиците - нямам идея - стана от самосебе си/. В момента /на 4 г./ говорят разбираемо и на 2-та езика и няма проблем. Подобен "език на близнаците" с техни измислени думички не са ползвали.

# 5
 • Мнения: 1 174
Никога не съм се замисляла за това и незнаех,че при близнаци е възможен подобен проблем.При нас е точно обратното,още на година и 7-8 месеца започнаха да правят изречения и то с по 4,5 думи,като Дария беше по-приказливата.(чела съм,че момичетата се развиват говорно по-бързо)
Направи ми впечатление,че Радослав слушайки нея много бързо започна и той да говори.Този месец навършиха 2 годинки,всички ги разбират какво говорят и всеки ден ме изумяват с нещо ново.Преди няколко дни купувах обувки на Ради и го питам дали са му добре,супер се изумих когато той ми отговори: "Май да" Mr. Green
Фата,твоите госпожички са малки според мен, сега наблягайте на животните,кое как прави,незнам дали им пускаш,но моите деца на тази възраст много гледаха филмчетата на Бейби Айнщайн.
Независимо дали са близнаци според мен е индивидуално развитието на всяко дете.Познавам деца колкото моите,които и 2 думи не казват,а други,които пък говорят много повече от моите деца,така,че не се тревожете за това,всичко с времето си. Hug

# 6
 • Мнения: 3 638
Аз също малко се притеснявам по този повод, защото и ние сега започваме да говорим, казват няколко думи, но напоследък много започнаха да контактуват помежду си и си бърборят някакви неща, основно са"ба-ба", "бля-бля" "да-да" и подобни звуци. Даже преди 2 седмици както си седяха един до друг Дани тръгна да лази нанякъде, при което Лора изкрещя след него "Ба", той се обърна към нея каза й "ба-ба" и продължи. Какво си казаха не знам, но е факт че се разбират.

Моите пък си общуват основно с "айде де" и производни, факт е обаче, че се разбират   Mr. Green Иначе не се притеснявам като изключим разказите на майки, чиито бебета вече на 8 месеца "говорят"  Rolling Eyes Но ми се искаше да разбера дали проблемът реално съществува и съответно да стимулирам децата в говорното им развитие, доколкото ми е възможно. Все пак говорът за разлика от моторното развитие, например, не идва от самосебе си, а се изгражда в зависимост от заобикалящата среда и стимулите.

# 7
 • Португалия
 • Мнения: 1 504
А как решавате въпроса с двуезичието в ранна възраст?
Примерно моите ще говорят и разбират само български,до момента в който тръгнат на градина/което няма да е скоро/.Притеснявам се после да не спрат изведнъж да говорят малкото,което са научили,притиснати от изцяло португалска среда.   
И дали няма да е прекалено голям стрес newsm78 
Сега само се заслушват в песнички по телевизията/има детска програма сутрин/,но  не знам дали усещат ,че е различен език или защото обичат музиката newsm78 

# 8
 • Мнения: 7 807
и моите растат двуезични. консултирах се с няколко детски психолога и педагога и са единодушни, че всеки родител трябва да говори на децата на майчиният си език. това в ранното детство разбира се. моите от 6 месеца някъде правят разлика между двата езика, в смисъл на баба си говорят само на бг, но в немска среда говорят немски. имаше период от половин година, когато си имаха собствен език, но не беше фрапиращо, вече отшумя. сравнително рано проговориха и сега си правят изречения.

# 9
 • Мнения: 390
Ох, и днес една позната ми вика" Те като са близнаци ще проговорят по-късно" Shocked.  Питам аз защо, ми защото те си комуникират на собсвен език. Няма логика според мен. Сега на този етап, нашите са много приказливи, Алекс постоянно нещо обяснява и пери ръчичкките сякаш покава нещо, а Сами само се кара Laughing. Говора, както и прохождането според мен са много индивидуални и не бива да се водим по таблици. Ето за пример, на майка мъжът й е проговорил на 4г., но като голям човек, не отделно думички.
Така, че да са ни живи и здрави, това са бели кахъри Hug

# 10
 • Мнения: 7 282
не мисля, че моите имат някакъв проблем или забавяне, странични хора казват, че приказвали страшно хубаво и правилно Sunglasses
Но у нас никога не се е ползвал бебешки език Twisted Evil.
И собствен език двамата нямат, с изкл. на една дума, която не разбирам какво значи Laughing

# 11
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 030
  Аз бих казала, че моите определено изостват в сравнение с връстниците си в говора. Вече са на две годинки и почти два месеца и имат само няколко думички в речника си. Още дори не са започнали да повтарят думите като ги чуят, а по-скоро ако случайно модулират нещо смислено, вече знаят как става и почват да го повтарят. Е вярно е че има някакъв напредък, но все още сме далеч от проговарянето. Аз също се надявам сега покрай яслата и невъзможността мама да се сеща от съвсем малък жест или сумтене да започнат да говорят повечко.
   А за това че проговарянето зависи повече от външната среда отколкото прохождането например, което е индивидуално не мисля че съм много съгласна. Просто моите малко след годинката изобщо не схващаха опитите ми да повтарят срички или думички, докото едно приятелче на годинка и три месеца просто виждам как има желание да издава звуци и да приказва, говори вече повече от нас.
    Ще пиша отново в темата след месец, за да споделя как се развиват нещата  Simple Smile

# 12
 • Мнения: 7 807
аз мисля, че е по-скоро заложено генетично. аз съм проговорила като голям човек според мама, и то преди годинката. на моята приятелка сина, беше същия, много му се раздвах какви изречения правеше на няма и 2 години, нищо че е момче, а те проговаряли уж по-късно  Wink

# 13
 • Бургас
 • Мнения: 394
Моите в сравнение с връстниците си леко изостават с говоренето. Думички отделно казват много отдавна, но от скоро правят изречения. Става постепенно при тях. Чувала съм, че някои деца проговарят изведнъж, при нас не е така. По между си не говорят на собствен език, даже много много не си говорят, разбират се с действия само  Laughing Имат 2-3 думички, които употребяват и двамата, но не знам какво означават. Например батига  Grinning

# 14
 • Мнения: 7 282
Имат 2-3 думички, които употребяват и двамата, но не знам какво означават. Например батига  Grinning

нашата такава дума е нещо то рода ноолехх Laughing
Репликата е  - Ти си ноолехх и започва неистов хилеж

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт