Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Искам да ви попитам какви са отраженията при вас на финансовите сътресения, които светът или поне част от него преживява в момента? Какво означава това за страната в която живеете? Какво се случва или се очаква да се случи? Разкажете нещо за финансовото 'настроение', в страната в която живеете. Очаквате ли да бъдете лично засегнати от кризата и по какъв начин? Имате ли някакви страхове в тази връзка?

И за да не кажете че само питам, малко и ще разкажа. В Австрия засега май няма особени признаци на криза. Извън апокалиптичните прогнози на медиите все още не усещаме нищо. Във времето на глобализацията обаче това не означава нищо и никога не е късно последствията да стигнат и до тука. Много се пише и говори че кредити ще се дават трудно и че това ще се отрази на безработицата но досега поне на мен не ми е известна фирма предприела съкращения или фалирала по тази причина. Цените на имотите тук не бяха раздути, тъй че официалната статистика е че не са паднали. Неофициално обаче чух че в момента имоти трудно се продават и търсенето е намаляло. Това обаче е тенденция от няколко месеца и не знам дали има връзка с настоящите събития. По незнайни причини цените на бензина по бензиностанциите си остават високи, въпреки поевтиняването на петрола. Цените и на останалите стоки се задържат на същото ниво и растат в крак с високата инфлация. Или с една дума, засега нищо ново. Разбира се всеки ден новина номер едно е кой индекс колко е паднал и колко се е качил.
В личен план поради спецификата на работата ми, силно се надявам да не остана безработна, но всичко зависи доколко ще се задълбочи кризата. Рано или късно обаче ще ни удари покачването на лихвите. Най-големите ми страхове са да не започнат да фалират застрахователни компании. Тук дребните спестявания са гарантирани, но ако се случи нещо със застрахователните компании, за семейството ми последствията ще са страшни. Толкова от мен, надявам се да чуем разкази и от други точки на света.

# 1
 • Мнения: 1 069
Ирландия- много фабрики се местят в източна Европа заради по евтиния труд. Масово се дават редондънси.Никой не си търси нова работа, защото няма къде. Миналата седмица в колежа имахме лекция за безработицата.Миналата година е била 5%, края на август е достигнала 6,1% и очакват до края на 2009 да стигне 8%.
Строителите от началото на година почти нямат работа.Има построени нови естейти които никои не купува.Цените на къщите падат, но банките все по трудно дават заеми.
Новопостроени големи retail parks, които стоят празни.
Масов спад в оборотите на магазините.До преди месец работех в голям магазин и доставчиците всеки ден говореха,че такъв спад не е имало от 20 години. Все повече магазини предлагат специални оферти с цел да привлекат клиенти. Летните разпродажби започнаха още края на май и свършиха този месец.
Всички се надяват на поне добра Коледа.
Все по често хоратя говорят,че чужденците заемат работните места в страната и няма работа за ирландците. Което не е съвсем така.Има около 3% безработни, които не искат да работят.

# 2
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Каквото там се случва в момента все повече го наричат депресия. Спряга се и доста една цифра, т.е година ...1929.
Ами, на средния италианец, докато гледа Калчо меркато и изобщо най-интересуващото го нещо - цици и футбол, ще му се случат няколко неща ( не съм забелязала да се обсъждат в прайм тайм) - като начало ще изпадне от възможност да си погасява настоящите вноски по кредитите. Лихвите ще се вдигнат повсеместно, покрай инфлацията. Понеже нивата на спестявания ще станат много ниски, на кредитната система ще й се наложи да се промени, т.е позакрие. Тъй като трябват парички, за да се спаси АлИталия, например (  пример за добро соц-управление), ще посегнат на пенсионния фонд ( то има ли такъв, всъщност) и каквото могат да докопат. Ще се юрнат да спасяват и други национални 'гордости'. Филмът сме го гледали вече. Газ, бензин едва ли ще поевтинеят, независимо, че сега цената на петрола можело да падне много. Италианецът не го интересува да е независим от фосилни горива, напротив- той ги гори лятото, за да поддържа добра цена зимата. За разлика от Швеция, която била обявила независимост от горните през 2010та, тук отношенията с Путин са много важни. За безработица и т.н не отварям и дума. За икономически растеж също. Известно мотивиране на потреблението ще настъпи, когато големия бял брат ни вкара в поредната война ( със Сирия или по-добре направо с Иран, например). Това, което ми се струва по-оптимистично от Щатите ( според това, което чета де) е, че за разлика от там, тук ( Европа) банките не са се вързали с капиталови пазари, работели на традиционни принципи. Което не разбирам каква точно полза е, но го повтарям, защото го четох някъде.
И така, горе долу така я виждам картинката - не само в Италия.

# 3
 • На пода
 • Мнения: 4 399
Благодаря ви за отговорите, за мен наистина е интересно да разбера какво се случва по света в икономическо отношение защото смятам че и тук спокойствието няма да продължи дълго. Очакванията в общи линии са ми ясни, повече ме интересува каква е реалността.

Slim, съжалявам че при вас вече се усещат първите признаци на депресия, рецесия или каквото ще се окаже.

Mrs. Edna, за съжаление мисля че точно този филм все още не сме го гледали, сама казваш че се правят съпоставки с 1929. Колкото до банките, в Европа наистина има повече регулация, но и тук има достатъчно големи инвестиционни банки, които вероятно са се поддали на изкушението за бързи печалби. Пък и в наше време банковата система по света е толкова обвързана, че нищо чудно ако падне още някоя банка в САЩ да се разклатят и някои европейски.

# 4
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Тук има лек скандал zаЩото едно държавна банка в понеделник е превела няколко милиона на Лимен Бродърс  Crazy  Ако се стигне до рецесия и по дълбока криzа, то вси4ки Ще бъдем zасегнати, няма какво да се лъжем  Sad  Оба4е аz мисля, 4е политиката се намеси навреме, не като преz 1929год.  Stop

Аz съм оптимист (да доуто4ня, 4е съм макроикономист и раzбирам малко от неЩата  Wink ). Винаги има ups & downs и това не ме смуЩава, напротив, то4но сега Ще влагам парите си в борсата  Wink

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Все по често хоратя говорят,че чужденците заемат работните места в страната и няма работа за ирландците.

 ooooh!  А когато имаШе такъв бум в Ирландия, 4е имаШе недостиг на работници и ги викаха от 4ужбина, никой не се оплакваШе, нали? Много ги оби4ам тия прикаzки, и в Германия ги 4увам в иzобилие  Stop  (не е против теб, а против ирландците, които го каzват  Wink )

# 6
 • Мнения: 1 069
О много си права. Те все още не осъзнават,че чужденците дори и в сегашната ситуация са им от полза.
Чудно ми е ако ни нямаше, кой щеше да им плаща високите наеми? Как щяха да плащат ипотеката втората си къща. Колкото и да заемат работни места, все пак чужденците са и кунсуматори.
Да не говорим,че във фабрики като Honeywell, които обявиха миналата седмица 150 редондънси и работниците получават по 20 евро на час, няма чужденци. И надали ирландеца бил на такава заплата , ще се хване на работа за 8.65 на час.
Но си говорят, без да мислят.
И надали ще отворят работния пазар за българи и румънци в началото на 2009 година, както го бяха обявили.

# 7
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Испания.
Доста напечено е положението. Кризата от ипотеките в САЩ повлия от гледна точка на това, че евр.банки, за да си възвърнат част от загубите, повишиха лихвения % на другите банки, на които са дали заем, а те от своя страна, % на жилищните заеми. Поне така го обясняват по вестниците. А положението и без това беше критично с високите вноски за жилище, които уж трябва да са не по-високи от 30 % от доходите ти, но реално, при 2 човека, които изплащат общо жилище, заплатата на единия отива за погасяване на ипотека, а се живее със заплатата на другия. Отделно, последните 3-4 години имаше бум на строителството, които не беше оправдан с повишено търсене, а просто като инвестиция. Съответно, голям брой нелегални имигранти и въобще имигранти като цяло, бяха точно в сектора на строителството. След повишаване на лихвите по ипотеките, много хора се оказаха на края на силите си, започнаха да не плащат вноски, банките спряха да отпускат заеми (или отпускат до 70-80% от исканата сума - цената на жилището, или искат поне един гарант на заема - физ.лице което гарантира или със заплатата си, или с имота си). Съответно спря покупката на жилища, строежите, и всички почти останаха без работа и доходи. Всички по веригата - строители, мебелни магазини, всякакъв тип обзавеждане, бяла и черна техника, се видяха засегнати, съкратиха по-голяма част от персонала си, и в един момент 2 милиона души се оказаха безработни, на борсата, получаващи помощи, кой колкото му се полагат, но като цяло недостатъчни да се живее с тях нито пък да се плащат заеми и ипотеки. Като прибавим и повишените цени на бензина и нафтата, и увеличенията които дойдоха след тях... картинката се изяснява. Самите испанци вече се натискат за работа, каквато преди не са и поглеждали - бране на грозде, и какво ли не, чистене по домовете, само и само да имат приходи. Ескалира и напрежение между испанци и имигранти. Приказките за имигрантите са същите като в Ирландия и Германия - че им заемат работните места. А когато от данъците на работещите имигранти се изплащаха пенсиите на застаряващото исп.население, им беше добре. Като цяло, в момента Испания е в застой. Очаква се кризата да премине средата-края на 2009. Thinking

Швейцария.
Кризата едва се усеща, няма повишена безработица, тук основно се живее под наем, затова и няма банков крах, свързан с ипотеки. Още повече, че Швейцария едва сега започва да отваря работния си пазар, и то само за старите страни-членки на ЕС. А и тук банковото дело е основния стълб  Laughing, няма да се минат по никакъв начин и да си прецакат системата.

# 8
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Татяна, сигурно ти е много интересно, като макроикономист да си жив свидетел на точно такъв down.
Правителството на Щатите да изкупи неликвидни активи от закъсалите за 700 милиарда не се вижда всеки ден. Чисто политически това е уникално просто - най-капиталистическата държава си разклаща фундамента на свободнорегулиран пазар и до дни ще направи мащабна национализация.  Четох днес, че тези пари означават 10К от всеки американски данъкоплатец , ако ги продадяли след време можело и по-малко.

Последна редакция: пн, 22 сеп 2008, 19:33 от Mrs.Edna

# 9
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
Сирия

тук банковия сектор не играе особенна роля-хората влагат парите си най ве4е в злато и  недвижимости,така 4е банковата криза едва ли ще се отрази както беше със ска4ането на цените на петрола -когато цените на вси4ко изведнъж полетяха ,а след това бавно са върнаха в реални граници

Безработица има,но не е особенно голяма,все пак тук има голямо производство и износ.Емигранти също има много,но никой не се оплаква от тях защото работят в сектори които не са особенно на по4ит сред местните

# 10
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
все пак тук има голямо производство и износ.

На какво?

# 11
 • E-CLM & CH-VD
 • Мнения: 3 045
Четох днес, че тези пари означават 10К от всеки американски данъкоплатец , ако ги продадяли след време можело и по-малко.


Какво е 10К?  Blush

# 12
 • в средата на мъглата
 • Мнения: 3 804
1 -хранителна промишленост -във вси4ките и отрасли-хранителни стоки по4ти не се внасят
2-земеделие произвеждат се вси4ки видове плодове и зелен4уци който се произвеждат в БГ+цитрусови плодове ,  маслини и фурми.Земеделския сектор е доста добре развит работи се най ве4е с техника във всяко стопанство има поне по един трактор/в зависимост от земята която се обработва/
3-животновъдство отглеждат се крави,овце,пилета и т.н +камили и 4истокръвна порода коне
4-пластмасови изделия за вси4ко което се сетиш и тук износа е най ве4е за Ирак
5-фармацефти4ни заводи над 10 са
6-парфюмерия и козметика някои от марките са местни,а други се правят тук по лиценз
7-текстилни заводи заводите са много-произвеждат от платове до готови облекла-пак местни марки и по лиценз
4удя се да изброявам ли и останалите -няма производство което да не е застъпено тук,изнася се за съседните страни,а земеделска продукция и за България

# 13
 • без обхват
 • Мнения: 5 746
Не, няма смисъл, просто ми стана интересно какво изнасят ( и къде), защоtо не знаех.
Биз, 10хиляди.

# 14
 • Германия
 • Мнения: 7 606
Четох днес, че тези пари означават 10К от всеки американски данъкоплатец , ако ги продадяли след време можело и по-малко.


Какво е 10К?  Blush

10.000  Laughing

Лени, права си, интересно ми е и то много, благодарна съм 4е мога да бъда свидетел, както бях на падането на стената в Берлин. Права си zа САЩ, дълга йм стана невероятно голям, да видим какво Ще стане с него  Thinking

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт