«абравена парола?
или
–егистрирай се јктиваци€ на акаунт


≈л. поща с ко€то се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

ƒа ѕопълнете формата за регистраци€ Ќе ѕродължете с Facebook регистраци€та

 улинари€
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 20 763
√отвене с каф€в ориз

≈дно от най-големите предизвикателства по отношение на храната, с което се сблъсках след преместването ми в япони€, беше да се справ€ с липсата на любимите ми видове хл€б. ¬  анада пирувах с пълнозърнест, различни видове ръжен хл€б и кисело квасено тесто. —лед пристигането ми в япони€ се сблъсках с бели€ хл€б. ћного б€л хл€б. Ѕ€л хл€б, който издържаше доста дълго на полицата, като ме караше да се потрисам от мисълта за консервантите, които веро€тно съдържаше. “ака че впрегнах основното си кулинарно правило Ц приспособ€вай! Ѕеше време да прегърна най-прочутата суровина на јзи€ Ц оризът.

ќризът има хил€ди форми, размери и цветове в ц€ла јзи€. »ма €понски лепкав ориз, зългозърнест тайландски ориз, индийски басмати-ориз и уханен жасминов ориз, да споменем н€колко вида. япони€ ограничава вноса на ориз и почита собственото си домашно производство. ѕочти във всеки квартал има цели магазини, посветени на ориза. ћагазинът в мо€ квартал е натъпкан от пода до тавана с торби и големи купчини зърна. ¬ началото собствениците б€ха объркани от моите оризови проучвани€, но сега се надпреварват да ми показват най-доброто.  огато купувате ориз, не се отдръпвайте, ако видите н€колко зелени зрънца Ц това е знак, че е пресен.

¬ јзи€ оризът е вездесъщ в блюдата. ¬ н€кои езици, като “ай и Ћао, терминът за €м ориз е същи€т като за хран€ се. Ќапример в €понски€ думата за ориз е "gohan." »нтересно, че закуска се нарича "asagohan" (сутрешен ориз), а думата за об€д е "ohirugohan" (обеден ориз). “ова демонстрира точно колко важна храна е оризът. ќсвен това оризът има многостранно приложение. ќт него се прав€т  макаронени издели€, алкохол, понички, хл€б, оризови сладки и десерти.

Ќека изследваме анатоми€та на ориза. ¬сички видове ориз започват като каф€в ориз. ѕреминаването през мелница отстран€ва външни€ слой (триците) от зърното. Ѕ€лата сърцевина е съставена предимно от въглехидрати. ќбелените трици са това, в което се съдържа всичко ценно от хранителна гледна точка.  аф€ви€т ориз съдържа значително повече фибри, минерали, витамини от ¬-групата и мазнини и далеч превъзхожда бели€ като хранителна стойност. „аша каф€в ориз съдържа 3,5 гр фибри, докато чаша б€л ориз не съдържа и един грам. ѕовишени€т прием на фибри доказано редуцира риска от н€кои форми на рак и коронарни сърдечни забол€вани€.

Ќезависимо от тези присъщи на каф€ви€ ориз полезни свойства, много хора са свикнали с вкуса на бели€ ориз и го предпочитат. «атова включването на каф€ви€ ориз в менюто ви може да е предизвикателство. “рикът е да го правите бавно. «апочнете, като добавите само една с.л. в семейното оризово блюдо. —ледващата седмица прибавете 2 с.л. ѕродължавайте бавно да замествате бели€ ориз с каф€в. “ова ще позволи вкусовите рецептори на семейството ви да се нагод€т към малко по-различните вкус и текстура на каф€ви€ ориз. «аради високото съдържание на фибри каф€ви€т ориз по-бързо засища. ћоже да забележите, че намал€вате порциите си ориз, като по този начин се компенсира малко по-високата цена на каф€ви€ ориз.

ѕитате как се готви каф€в ориз? Ћесно е. ≈дна чаша суров каф€в ориз прави около 2,5 чаши сварен ориз. Ќеобходими са около 2чаши вода за 1 чаша ориз. ≈то прости инструкции как да направите перфектен каф€в ориз.

ѕърво, изплакнете добре ориза Ц поне 3 пъти Ц със студена вода. Ѕъркайте с ръка, като описвате кръгове. ѕосле оставете ориза да кисне в продължение на 30 минути. ќтцедете го и загрейте котлона на средно. »зсипете ориза в тенджера и бъркайте, като го запичате по този начин за н€колко минути, докато стане ароматен, зрънцата са почти сухи и съскащите звуци спрат. ћоже да добавите ч.л. сол и маргарин (или друга мазнина). Ќека да заври и го захлупете с плътно прил€гащ капак. Ќека ври на най-слабо 40 минути (не разбърквайте и дори не вдигайте капака да надзърнете!). ѕосле спрете котлона и оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз.

’убава вариаци€ е да сварите ориза в гъбен или зеленчуков бульон, във водата от варени на пара зеленчуци или с любимите си зелени подправки. ƒецата обичат цветни €сти€. ћожете да придадете на вс€ко €стие с ориз €ркожълт цв€т, като добавите куркума. “ова н€ма да се отрази на вкуса, а само на цвета, и децата може да харесат нови€ вид.

ƒруги вкусни добавки към ориза са кашу, червени боровинки, стафиди, късчета €бълка, кубчета манго, гъби, чесън и лук. «адушете съставките в зехтин и разбъркайте в приготвени€ ориз. ƒа сварите ориза в гъбен бульон и да го смесите с гъби дава като резултат вкусно €стие, което е неустоимо и за най-зло€дите.  аф€ви€т ориз може да бъде употреб€ван с много неща. ≈кспериментирайте с добавките. Ќаистина не можете да сбъркате.

—равнителна таблица на хранителната стойност на ориз със средноголеми зърна (сварен)     
   
                                   аф€в† † † † † † † † †Ѕ€л† †
1 чаша                      195 гр                 186 гр   
 алории                    218                      241   
ѕротеин                    4.5 g                    4.4 g   
¬ъглехидрати           45.8 g                  49.6 g   
ћазнини                    1.6 g                    0.391 g   
ƒиетични фибри       3.5 g                   0.59 g   
ћагнезий                   85.8 mg               24.1 mg   
‘осфор                     150 mg                68.8 mg   
 алий                        154 mg                53.94mg   
 алций                      19.5 mg               5.6 mg   

»зточник: USDA National Nutrient Database for Standard Reference, Release 16 (July 2003)
www.nal.usda.org.
† † † † †


ѕреведе hedra от www.lalecheleague.org
÷итирай

на върха

ћнени€: 6 454
Ѕу, обожавам каф€в ориз Very Happy ћного благодар€ за стати€та Very Happy Hug
÷итирай

Sofia

ћнени€: 1 289
ћного хубава стати€. ќт 4-5 месеца, когато готв€ ориз на –ади, ползвам каф€в. ўе взема да го прав€ и за нас.
÷итирай

—офи€/¬елико “ърново

ћнени€: 713
ћммммммммм заинтригува ме  Wink Ќе съм кулинарка, но започвам да експериментирам с кафеви€ ориз  Laughing
÷итирай

ƒо хладилника, който обичам

ћнени€: 20 763
јз даже усп€х да пробвам - рецептата с гъби, чесън и кашу! ћмм, вкусно стана. ƒруги€ път ще сложа ћЌќ√ќ кашу!
÷итирай
јз даже усп€х да пробвам - рецептата с гъби, чесън и кашу! ћмм, вкусно стана. ƒруги€ път ще сложа ћЌќ√ќ кашу!
» аз много го харесвам така. ѕредпочитам го този вари€нт дори с ориза, пред това да го набивам само кашуто като месе с уиски Flutter Crazy Laughing Laughing Laughing
÷итирай

—офи€

ћнени€: 250
≈кста е каф€ви€ ориз, но да ти каже н€кой как се прави - че отнема повече време от стандартни€ б€л.
јз веднъж реших да прав€ каф€в ориз на пилаф както майка ми и аз сме правили 100000пъти - 1 към 2 на слаб огън и за половин час става. ћамка му и каф€во чудо, 3 пъти му досипвах вода и стана не за половин, аза час и половина ooooh!
“огава имахме гости и аз в един момент казах - сори, сега давам пържолите, пък гарнитурата га стане, тогава...» жената да вземе да се окаже вегетарианка...сед€ си на празни €сли докато стана ориза..
¬тори път вече си го сварих, като как си тр€бва и стана суупер
÷итирай
 ажете ми мол€ н€каква марка каф€в ориз!
 акво да си куп€?
÷итирай

¬арна

ћнени€: 2 616
јз купувам н€какъв каф€в ориз за 0.60лв,н€мам представа каква марка,ама то май и не пише, в пакет от 0.5кг е и е пакетиран от ¬арненска фирма. ѕри приготв€нето му обаче аз го остав€м да престои във вода поне 24 часа, не че не съм пробвала и с 2 часа "киснене", но ми се струва, че колкото по-дълго "кисне" по-лесно се свар€ва после, така че си заслужава чакането.
ќбещавам да пробвам ориза с чесън и кашу и да сподел€ после какво е станало, но аз го приготв€м със задушени заленчуци, каквото откри€ в хладилника и преди да го свал€ от огън€ му добав€м малко соев сос, но мо€т е н€какъв много "специфичен" сорт,защото е с каф€ва захар вътре. ѕов€рвайте ми става най- ароматни€ и вкусен ориз, който сте вкусвали н€кога.
÷итирай

в семейството

ћнени€: 370
» аз, като Cucko 1:1 newsm50. —тана като жито newsm12, дъвчем ли дъвчем, ама нали съм решила да се €де здравословно newsm53.—ега пак ще имам смелост да им предложа такъв ориз. Ѕлагодар€ на Ѕу bouquet
÷итирай

Ўумен

ћнени€: 903
ћомичета, извинете невежеството ми  Embarassed, ама можете ли да ми кажете каква е разликата между кафеви€ и  пълнозърнести€ ориз и кой е по-полезен, не само за нас ами и за децата.
÷итирай
јз даже усп€х да пробвам - рецептата с гъби, чесън и кашу! ћмм, вкусно стана. ƒруги€ път ще сложа ћЌќ√ќ кашу!

ще пуснеш ли тази рецепта?
÷итирай

Ўотланди€

ћнени€: 1 040
√отвене с каф€в ориз

ѕитате как се готви каф€в ориз? Ћесно е. ≈дна чаша суров каф€в ориз прави около 2,5 чаши сварен ориз. Ќеобходими са около 2чаши вода за 1 чаша ориз. ≈то прости инструкции как да направите перфектен каф€в ориз.

ѕърво, изплакнете добре ориза Ц поне 3 пъти Ц със студена вода. Ѕъркайте с ръка, като описвате кръгове. ѕосле оставете ориза да кисне в продължение на 30 минути. ќтцедете го и загрейте котлона на средно. »зсипете ориза в тенджера и бъркайте, като го запичате по този начин за н€колко минути, докато стане ароматен, зрънцата са почти сухи и съскащите звуци спрат. ћоже да добавите ч.л. сол и маргарин (или друга мазнина). Ќека да заври и го захлупете с плътно прил€гащ капак. Ќека ври на най-слабо 40 минути (не разбърквайте и дори не вдигайте капака да надзърнете!). ѕосле спрете котлона и оставете покрит за още 15 минути, за да получите наистина фантастичен ориз.

ѕреведе hedra от www.lalecheleague.org
’ммм, опитах тази рецепта и се провалих тотално... ѕърво, оризът изсъхна при варенето с толкова малко вода - виждах го през стъклени€ капак. Ќаложи се да отвор€ и да добав€ (добав€х студена водичка, както прочетох в друга рецепта) - и така н€колко пъти. Ќай-накра€, когато беше почти готов... загор€  Crying or Very sad ooooh! јз все пак се усетих и отделих по-горната част и €дохме (мъжът ми не усети разликата), но аз си оставам скептична...  Ќ€кой има ли опит да каже къде съм сбъркала?

«абравих да кажа, че направих "подобрени€"... newsm78 ѕореже обикновено готв€ ориз на микровълнова, в не€ задуших лук и моркови, които прибавих към ориза по н€кое време, така и така беше много солен - като последни€ глупак ръгнах 1 ч. лъжичка сол, без да се замисл€...  Embarassed  акто и да е - приемам вс€какви съвети  Smile
÷итирай

z point

ћнени€: 406
ћда - и аз знам, че е добре оризът да кисне по-дълго. јко кисне ц€ла нощ това активизира процесите на покълване, съкращаването на времето за варене след това е полза по две точки
1) просто че става по-бързо и 2) че е по-малко варен, т.е. повече суров и полезен, отколкото сготвен и мъртъв, както би рекъл н€кой заклет сурово€дец  Wink
÷итирай

Ўотланди€

ћнени€: 1 040
ћда - и аз знам, че е добре оризът да кисне по-дълго. јко кисне ц€ла нощ това активизира процесите на покълване, съкращаването на времето за варене след това е полза по две точки
1) просто че става по-бързо и 2) че е по-малко варен, т.е. повече суров и полезен, отколкото сготвен и мъртъв, както би рекъл н€кой заклет сурово€дец  Wink
newsm78 јз пък точно за това не се б€х замислила... “р€бва да опитам, благодар€ за иде€та  bouquet јма пусто като н€мам навика да планирам какво ще готв€ много предварително... ўе тр€бва да опитам все пак  Smile
÷итирай
0 ѕотребители и 1 √ост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 19 отговора