Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора

в капчица роса

Мнения: 800
 Преди време ядох превъзходна гръцка мусака, но не искаха да ми издадат рецептата  Confused  помня само, че имаше заливка от бешамел.

Намерих 2-3 идентични рецепти из нета,но пишеше, че патладжаните и картофите предварително се запържват  newsm78  http://georgi.unixsol.org/diary/archive.php/2004-06-29.   
Какви са вашите рецепти за гръцка мусака  Hug 
Цитирай

София

Мнения: 1 933
Моята рецепта е подобна. Патладжаните се нарязват на колелца и се изпържват. Картофите също нарязани на кръгчета се бланшират. Отделно се запържват лук, чесън, кайма и много домати. В тавата се подреждат така: кайма, картофи, патладжани, бешамел, към който са прибавени кисело мляко и 2 яйца. Накрая се поръсва с настърган кашкавал и се пече.
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
значи пърженето няма да ми се размине  Smile 
Цитирай

weiter, weiter, ... weiterstadt

Мнения: 8 278
 и на мен един грък ми обясняваше рецептата и каза, че всеки зеленчук се пържи отделно (в неговото семейство правили с картофи, тиквички и патладжан), изцеждали се от мазнината на салфетка.

и се редували на редове, с кайма помежду и заливка от бешамел.
отгоре имало бешамел и настърган кашкавал...

за домати не помня да е споменавал нещо, но може и да има, не споря.... Cool
Цитирай

New Zealand

Мнения: 5 184
Ух, звучи вкусно, ама толкова пържено ... не е на добре
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
Ух, звучи вкусно, ама толкова пържено ... не е на добре

да Sad  вкусните неща са вредни.

Цитирай

София

Мнения: 1 933
Не е толкова страшно. Само патладжаните се пържат. Щом сложа лука в мазнината веднага доливам малко вода и всъщност го задушавам. Каймата и тя си пуска течност и също се задушава. Патладжаните като се отцедят върху хартия не са толкова мазни, пък и картофите обичат мазнина, иначе не са вкусни. Точно за това патладжана се подрежда върху картофите и те поемат от мазнината му.
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
shoshi, няма как, трябва да се яде, тъй че днес или утре ще запретна ръкави и ще действам по твойта рецепта  bowuu 
Цитирай


Мнения: 46
Патладжаните се режат на кръгчета и се изпържват, на места я правят и с картофи, които също са запържени, каймата е 100% телешка запържва се с лук домат и се слада канела, реди най долният ред картофите на кръгчета плунката след това се редува патладжан и кайма  докато свършат продуктите и се прави бешамелена заливка накрая и се поръсва със сусам пожелание.
Запържените зеленчучи се оцеждат много добре от мазнината, дори гъркините пържат вечерта и оставят по цяла нощ да се оцедят на хартия или в гевгир.
Цитирай


Мнения: 484
имам книжка с гръцка кухня и мога да погледна точната рецепта за мусаката  chef
Цитирай


Мнения: 956
Не съм съгласна с подправките, слага се канела и риган Naughty
Цитирай

София, Младост 2

Мнения: 8 219
Рецептата е доста близо до оригиналната - аз си имам гръцка готварска книга и по нея я готвя. В оригинал наистина всичко се пържи - и патладжана, и картофите. Ужасно вкусно е, обаче е много мазно, каквито и трикове да му прилага човек за намаляване на мазнината. Затова си я правя по неоригинален начин - патладжаните запичам на фурната - нарязани на филийки, намазани със зехтин, колкото да поомекнат. А картофите варя небелени на пара, след това беля и режа на кръгчета. И нататък вече по рецепта.
За подправките - канелата е задължителна, иначе няма специфичния вкус. Може да се добави и чесън към каймата.
Цитирай


Мнения: 2 800
Не обичам патладжан, но като ви чета ми се ще да опитам. newsm78
Цитирай

Отново в Лондон

Мнения: 48
Аз я приготвям така и става много вкусна.Рецептата съм я взела от английски сайт.
Патладжаните овъргалям в брашно и запържвам до златисто.Каймата която ползвам е или телешка или агнешка.В зехтин запържвам каймата, скилидки чесън, 800 гр.домати от консерва. малко червено вино, риган, канела, 2 , 3 листа дафиноф лист.Всичко това се запържва и ври на бавен огън.Бешамеления сос приготвям по следния начин.60 гр,масло разтопявам и прибавям 800 мл прясно мляко в разтворено в него 100г брашно.Бъркам непрекъснато докато се посгасти.Като поизстине слагам сол черен пипер, пармезан,2 жълтъка и 1 цяло яйце.След това в тава нареждам патладжаните , отгоре, сместа с каймата и накрая заливам с бешамеления сос и отново порасвам с пармезан.Става нещо невероятно.Картофи не слагам.Това лято ядох гръцка мусака в Гърция и беше направена с картофи, вюъобще не ми хареса.Мусаката която аз правя е много по вкусна гарантирам.
Но като допълнение мусаката я правя като съм в Англия и там качеството на използваните продукти е гарантирано.Определено я правя с агнешка кайма , но наистина знам че е истинска агнешка , ане някоя овча.Слагам и оше други две подправки , но тук в Бг ги няма.
Да ви е вкусно
Цитирай

в капчица роса

Мнения: 800
Да дам отчет какво направиох с мусаката!  Sick

Другите я харесаха, май само на мен не ми допадна....

Патладжаните ги запекох на фурната. Картофите ги запържих леко . Каймата я запържих с лук, чесън, риган и канела. Обаче канелата дойде много, странен вкус придаде!  После сложих доматите в каймата.  Всичко в тавата и залято с бешамела.

Както каза Нинка маслинка, каймата е много важна! Е моята със сигурност беше на агнето от прадядо му! още докато я запържвах  ми се догади от миризмата и намразих манджата преди да съм я пробвала  Confused
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.
1-14 от 20 отговора