Стана много лесно и вкусно ястие, което се приготвя за не повече от 30 минутки.
Сервирах с Тортелини със спанак/ готови са, само ги сварих и подправих с малко масло и подправки/
,
И с доматки с бял сос от заквасена сметана...
Продукти за 12 топки:
300 гр кайма
4 големи гъби печурки
1 яйце
1.с л. кисело мляко
2 с. л гъсто доматено пюре
1 глава лук
готова бутер тесто
настърган кашкавал. Не знам колко грама точно е кашкавала... Така на око стъргах, докато запълня формичките.
Подправки за каймата сложих : къри, чубрица, босилек, чер пипер, чесън на прах и сол.
Може да добавите и моркови ако желаете. Аз нямах в момента моркови и затова сложих гъби. Стана много вкусна комбинация.
Каймата се запържва отделно с малко мазнина. Ако е безсолна, се осолява.
През това време лука и гъбките нарязани на дребно, ги запържвате в друг тиган и посолявате на вкус.
Когато всичко се е запържило, го слагаме в една купа, като добавяме двете лъжици доматено пюре, киселото мляко и суровото яйце. Разбъркваме добре.
Режем бутер тестото на кръгчета с водна чаша . Моите кръгчета станаха малко тънички, желателно е да са по дебели.
За да станат топките кръгли, ги пекох във форма за мъфини. Намазвате всяка формичка, дъното и стените с олио, и в тях
Внимание!!!Сега допълвам, че най-добре с бутер тестото да облебите цялата формичка, а не само дъното...защото кашкавалчето малко ми залепна по стените на формичките!!! За тази цел може да нарежете квадрати, а не кръгчета и да ги сложите вътре във формичките, като облепите цялата формичка, а ъглите излизащи извън формата да изрежете с нож или ножица.
Ако нямате форма за мъфини, то може да оформите кошнички от самото бутер тестото; Режете ленти и ги свивате в кръг, да станат като чаша без дъно. Дъното правите с изрязано с чаша кръгче и го залепвате за стените. И после пълните със сместа и ръсите отгоре с кашкавал.
С една лъжица загребвате от плънката и пълните формичките. Отгоре поръсват с настърган кашкавал.
Слагате в загрята на 200 градуса печка, на средна скара и се пече около 20 минутки. Докато се изпече кашкавала отгоре.
След като извадите изчакайте няколко минутки да изстинат,че докато са топли се разпадат. Вадят се от формичките С ЛЪЖИЦА, внимателно, за да се запазят на топки!
Докато се пекат топките, си приготвих тортелините.
Тортелините със спанак са купени от магазина, само ги сварих и после ги запържих малко в масълце, като ги поръсих с босилек и чубрица и ги задуших под капак за една минутка. Иначе само варени, са ми блудкави и безвкусни...
, ,
Бон апетит!