Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Интересувам се за децата тръгнали тази година на градина.
Моля ви само да уто4нявате предварително гражданството си-своето и на децата-това е важно за мен.
Известно ми е,4е детските градини в Германия полу4ават допълнителна субсидия за всяко 4уждестранно дете,което оба4е не е равно на пове4е внимание.Въпросите,които ме вълнуват са:
1.Искали ли са ви копие на паспортите?
2.Искали ли са ви копие на акта на раждане?
3.Искали ли са ви копие на имунизационния паспорт на детето,при положение,4е ваксините в Германия НЕ са задължителни?
Мислите ли,4е сме длъжни да предоставяме въпросната информация на градината?
Някакава представа къде отиват данните?

# 1
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Аз съм с българско, а детето с немско гражданство.
При подаването на документите ми искаха само Kindergarten-Anmeldung, в която се уточнява дата и място на раждане, постоянен адрес, гражданство, данните на родителите(име, дата и място на раждане), дали детето има алргии/инвалидност, кой може да го взима/води в градината, може ли да го снимат, при кой лекар е и т.н., копие от имунизационния паспорт  носих първия ден.
Паспорти и акт за раждане не са ни търсили.

Какво имаш предвид с това, че ваксините в Германия не са задължителни? newsm78


п.п. Сега погледнах, че има още сме подали и 2 формуляра за разплащането.
Толкова.
п.п.п. Документите се съхраняват в Kindertagesstättenverwaltung в Hauptamt-а на кметството. При нас можеше да си ги занесеш ти директно или да ги оставиш на директорката в градината и тя да им ги препрати по служебен път. В градината задържат копието от Им. паспорт и листа с телефоните на родителите и евентуално опълномомощените лица(баба, дядо, съсед)

Последна редакция: ср, 24 сеп 2008, 17:45 от surfline

# 2
 • Italia
 • Мнения: 4 492
И аз и детето ми сме с двойно гражданство.
При записването и в детската градина ни накараха да попълним само един техен формуляр с имената на детето,дата и място на раждане, адрес , имената на родителите,дата и място на раждане, адрес,професия,служебен и ли4ен телефон. Освен това ако не ме лъже паметта имаШе съЩо графа с евентуални алергии и заболявания. Не са ни искали здравна книжка/имунизационен паспорт ( предполагам ,4е си правят техните контроли по служебен път с базата данни на местните здравни служби ). ИмаШе и графа с имената,адресите и телефоните на баби и дядовци ,както и упълномоЩени да прибират дете
то от градина лица с име,адрес и телефон. Толкоз. Wink

.....

Сори,не съм догледала ,4е авторката пита само за немските детски градини... Embarassed Rolling Eyes

# 3
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Какво имаш предвид с това, че ваксините в Германия не са задължителни? newsm78

Имам впредвид,4е са препоръ4ителни и никой не може да ме задължи да давам тази информация в градината.Освен това детските градини не са болни4ни заведения,за да се интересуват от здравния статус.За това нося отговорност аз,а не те.Бележката от Киндерарцт-а би трябвало да им е достатъ4на.

# 4
 • гр.Варна, сега Германия
 • Мнения: 409
Аз с българско, децата с немско и българско гражданство, при записване не са ми искали имунизационния паспорт. Само първият ден носех бележка от доктора. Копие на паспортите също не са ни искали.

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 106
Сърфи вече е описала исканите документи.
Ваксините са препоръчителни, но...в новата ни детска градина искаха задължително тетанус. В предишната не помня да са питали за имунизационния паспорт.
Здравния статус- задължително питат за алергии, за да не дадат по незнание на детето нещо за ядене (закуска, обяд, следобедна или плод) което то не понася.

Питанка от мен: всички ли градини получават субсидия или само общинските?

# 6
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Ваксините са препоръчителни, но...в новата ни детска градина искаха задължително тетанус.

С какво гражданство сте?

# 7
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Освен описаното от Сърфи ние имахме и едно удостоверения от детския лекар, в което той сложи едно кръстче, че детето е минало последния контролен преглед и няма забележки. За деца неминали тези контроли имаше някакви прегледи, които трябваше да се направят.
Имунизационен паспорт не са ми искали.
По него време аз бях още само с българско гражданство, а детето с немско. Не мисля обаче, че това играе голяма роля....
Всяка градина може да си прави нейни си изисквания.

Къде съхраняват инфото нямам представа. предполагам, че инфото с банковата ни сметка се съхранява при градската управа, защото от там се самообслужват всеки месец за таксата, а останалите неща са сигурно в градината...

# 8
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Всяка градина може да си прави нейни си изисквания.

Те оба4е трябва да са съгласно закона,останалото е своеволие.Не може градината да "въвежда" задължителни ваксини,понеже в слу4ая един вид отнема закона за здравеопазването,който казва,4е ваксините са препоръ4ителни.Та ми е интересно кой и за6то иска тази информация.О4евидно е,4е това не трябва на градината,а информацията "пътува".

И друго ми е интересно-за6то искат паспортите и актовете за раждане(на някои места) само на 4уждестранни граждани?
Понамирисва ми на дискриминация.


# 9
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Омега,  ами възможно е да ти искат Им.пасс-а, за да имат информация какво да правят, ако примерно детето ти се набоде на ръждив пирон(тетанус), или реши да оближе обувката на другарчето, което преди това е цопнало в някое "аки" (полиомелитис), или ако има някоя бременна възпитателка и детето олепи варицела и т.н. Всичко се случва - според мен това е по-скоро за защита на другите деца и персоналът.

Пепе, не всички - трябва да имат определен брой деца, които да престояват там определен период от време(ако не се лъжа мин. 10 деца и всяко мин. 16 часа/седмично). Старата градина на Симона не получаваше субсидия, когато я записахме, защото нямаха необходимия брой часове. Евангелистката и Католическата КиТа получават субсидия, като  20% от нея се поема от съответните черкви Peace.

п.п. Ако не се лъжа, при посещения на определени страни(Азия, Африка, Лат.Америка) се изисква задължително ваксиниране на туристите. Thinking

Последна редакция: чт, 25 сеп 2008, 12:22 от surfline

# 10
 • Тук и Сега
 • Мнения: 2 883
Ако другите деца са ваксинирани,а съ6то и перонала,то това не би било проблем-та се се предпазили.Директорката твърди,4е нямат право да направят ни6то в слу4ай на Notfall,без съгласието на родителя.
Къде е уловката в слу4ая?

# 11
 • Süd
 • Мнения: 3 521
Ами ако другите деца, а и част от персоналът не са ваксинирани тогава да оставят епидемия ли да избухне докато се уточнят нещата?
Не са ли ти дали да подпишеш една декларация, че в случай на Notfall възпитателките могат да действат? При нас я имаше и в двете градини.

# 12
 • Мнения: 1 498
Здравей. Ние смеот около година в Германия. Когато тръгнах да питам за детска градина казаха че няма проблем да я вземат (уточнявам че сме в едно селце и децата са малко)  Всички сме българи и с българско гражданство. В групата на детето ми има около 5 деца които не са германчета. Никой не я е пренебрегнал, напротив обръща й се много внимание и помагат с ученето на езика,  дори ако кажа нещо погрешно и помагат с точните думи. На нас ни дадоха една книжка в която трябваше да се попълнят няколко неща а също и преглед от детския лекар който се заплаща 10 евро. Нещата бяха до колкото си спомням: адрес на родителите, как се казват, къде работят, телефон служебен и домашен, кой ще взема детето, разрешавам ли да се води на разходки извъм детската градина и ако стане нещо те не отговарят ( това просто ме изуми  #Crazy  newsm78 ), какви умения има и мисля че това беше в общи линии. Всичко смятам че е в кметството или общината. Вземат си парите от сметката на мъжът ми всеки месец на първо число. Един месец не се плаща защото са ваканция. Ако отцъства детето също си плащаш цялата такса. Ако ги водят някъде предварително се дава лист на който пише дали си съгласен или не да присъства. Имунизационен паспорт не са ми искали в градината, но знам че ходи някаква госпожа която ги изисква един път в годината за да види какви ваксини имат. Поне така е при нас но мисля че всяка община решава сама.

# 13
 • Germany
 • Мнения: 3 885
Къде е уловката в слу4ая?
Защо не питаш директно в общината (чрез писмо) или който там отговаря за въпросната градина? Сигурна съм, че ще ти обяснят какви са им подбудите...

Ако другите деца са ваксинирани,а съ6то и перонала,то това не би било проблем-та се се предпазили.
Винаги има риск за разболяване, бил той и минимален, въпреки ваксината, а едно неваксинирано дете, което чисто теоретично има доста по-голям шанс да се разболее, просто увеличава риска и някой от вече ваксинираните да си прихване от него. Може би затова държат на ваксината....

# 14
 • Germany
 • Мнения: 1 254
Ние и двамата сме с бг гражданство - и детето съответно също. В две детски градини сме се записвали - никъде не са ни искали паспорти. Освен това, което Сърфи е описала, едната градина искаше документ от личния лекар, че сме минали съответния преглед за годините му - У не знам кое беше тогава. Им. Пасс никой също не ни е искал в детската градина, но за да се издаде такъв документ от лекаря, че детето е годно да тръгне на детска градина има определени ваксини, които трябва да са сложени.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт