Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Канада, България
  • Мнения: 158
Искам да ви попитам, защо ако в България бебе се роди под 1000 г и е живо, но умре след 5 часа или след ден-два, на родителите не се дава информация какво е станало, нито се позволява да видят трупа, не се информират за причините на смъртта. Много майки са разказвали подобни истории. Добре, разбирам, че акт за раждане по закон не се издава, ако не оживее до 7мия ден, че до тогава се води "абортиран плод", чисто законово и нормативно, но защо като цяло не се дава инфо на родителите, та трябва те да ходят по коридорите да питат, да търсят инфо и т.н, и да се травматизират. Във всички АГ ли е така, вкл. и в Майчин Дом София. Как постъпвате във вашата болница при подобни случаи?!

Въпросът ми е провокиран, както се досещате, от случая в Пловдив. Как бихте коментирали този случай?

ПП - Упс, всъщност, извинете, ако не е коректно да ви карам да коментирате случая с колегата ви от Пловдив, но поне кажете каква е практиката при подобни случаи в МД София.

това е репортажа - http://www.btv.bg/videos/?video_id=5929&section_id=1

Последна редакция: пт, 26 сеп 2008, 21:38 от netty77

# 1
  • Мнения: 5 760
И аз гледах това предаване и ще Ви кажа, че всяка болница решава сама какъв ред да въвежда .
Какъв е в момента регистрационния режим за тези бебета- записват се след навърен 168 час от раждането. Неонатолозите(микропедиатрите )смятаме, че това не е редно, защото всъшност ние полагаме не малко грижи за тях и дори от гледна точка на финанси те не се обезпечават от касата. От друга страна разбира се стои и морално етичния проблем, за който ние също разбираме. За съжаление въпреки нашето несъгласие и настояване за промяна нормативната уредба и тази година не се промени от МЗ.
Що се отнася до информацията аз съм напълно съгласна, че родителите имат пълното право да я получати да видят бебето, както когато е живо така и при неблагоприятен изход.
Как е в Майчин дом?
 Първо за такива бебета ние полагаме всички усилия да преживеят тези фатални 7 дни, родителите влизат един път на ден, за да ги виждат, получават информация от лекуващия лекар или от дежурния лекар за деня. При влошаване на състоянието се информират, а при смърт се съобщава веднага и се настоява майката или двамата баща и майка да видят бебето. Изключения не се правят и като допълнение това се отразява писменно в листа на бебето. Отказа на родителите да видят бебето (защото има и такива случаи)също се документира в листа и се потвърждава  с подписа на родителите.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт