Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Върху лъчите на Слънцето.
 • Мнения: 1 671
Това е нова тема, в която да спорим (както обикновено става  Wink) и обсъждаме кога и как да се състои този протест! 17 октомври е добро предложение за дата, пада се петък. Има вариант да е 18, но е почивен ден. Време е да развихрим умовете си, а също и телата си, като ги насочим към правилното място!
Иска ми се от сега да пожелая успех на една такава инициатива, въпреки песимистичните виждания на мнозинството!

# 1
 • Мнения: 2 479
Не съм в София и няма как да подкрепя този протест, но все си мисля, че почивен ден е по - добър вариант, защото тогава и повече от работещите майки биха успели да се включат. А именно тях основно касае недостигът на места в градините. Peace

# 2
 • София
 • Мнения: 590
Ще следя темата .

# 3
 • Мнения: 18 852
Запис!
Предлагам следните основания за протест( и на неприети, и на приети):
1. Изпълнение на съществуващата програма за разширяване на местата- само че  предсрочно
2. Тъй като тя не е достатъчна- допълнително отпускане на терени и пари- спешно и срочно, по- бързо придвижване на конкурси
3.Спешни мерки за подпомагане на алтернативни начини за отглеждане на деца до 7 г: кооперативи, корпоративни градини на първо място
4.Наблягане на качеството на отглеждане на децата !!!: повече пари и повече контрол, насрочване на повече срещи от типа на кръглата маса за да се очртаят от всички страни проблемите и да се започнр срочно работа по решаването им
5. Спешни и адекватни мерки за решаване на проблема с персонала

Допълвайте, предлагайте.Това са само най- спешните неща.Програмата за разширяване на местата не само че не е достатъчна, ами не е ясно и доколко се изпълнява, защото всички там конкурси и ала- бала отнемат много време.Тя е само един минимум, който трябва на всяка цена да се изпълни, и то задължително в най- кратък срок.Но трябва да се отпуснат много, ама много повече терени, сгради и пари.
Проблема с качеството на отглеждане на децата също е сериозен!Той е на дневен ред пред вече приетите.
Персонала- много сложен проблем, ама общинарите ако имаха желание, поне някакви крачки да бяха направили за решаването.Поне малко от малко, ама не- като че ли напротив, нарочно правят обратното.
Алтернативните форми: повече е проблем на държавно ниво, но тъй като е проблем само на големите градове явно трябва да натиснем родители и община за взимане на мерки: закони, форми на поощряване на такива форми на отглеждане на деца(например да им отпуснат терен или якаква част от издръжката не детето), "парите следват детето в ДГ) и т.н.
Не на последно място се сещам, че парите, които се отпускат на дете в Дг годишно са доста малко- около 1000 лв за цялата година. Тук Дидиа е по- компетентна, но и всеки сам може да прецени как се храни детето му с тази сума и колко качествна услуга може да предложи Дг за толкова пари. Става въпрос за увеличаване на издръжката на децата в Дг, не на таксата- тя няма общо с тази сума. Ако общината прецени- да вдигне таксата пропорционално на увеличението на сумата за децата: например двойно сумата за дете и таксата .

Най- грубо това са основните проблеми за мен.

# 4
Аз си признавам, че съм оптимистично настроен Simple Smile за протеста и постигане на добър резултат от него.  Grinning

Да допълня Simple Smile
Цитат
1. Изпълнение на съществуващата програма за разширяване на местата- само че  предсрочно
Тук, трябва да се сложи срок. Предсрочно нищо не означава, да добре предсрочно и хайде час септември 2009 Simple Smile
Казвам си за мен най-важното е осигуряването на места, Другите въпроси са също важни, но според мен местата са най-важни. Обикновен при поставяне на искания започват едни "дебати" увъртания и съгласяват с тези който могат да направят. По-лесно е да се подобри базата или нещо от рода, от колко да осигурят места. Ще се съгласят с това, другото ще го увъртат. Simple Smile

Последна редакция: пт, 26 сеп 2008, 13:56 от Ангел Нейчев

# 5
 • Върху лъчите на Слънцето.
 • Мнения: 1 671
Аз си признавам, че съм оптимистично настроен Simple Smile за протеста и постигане на добър резултат от него.  Grinning
Мисля, че е време да дадеш гласност по твоя си начин.  Flutter
И дано сме повече оптимистите! Grinning

# 6
 • София
 • Мнения: 629
Аз не съм убедена, че с един протест нещата ще се решат (особено като се има предвид колко нагли са управляващите). Но също така вярвам, че ако всички се обединим и по един или друг начин тормозим отговорните кадри...все ще има някакъв положителен резултат. Може да не е перфетктен, но нещо е по-добре от нищо.

# 7
 • София
 • Мнения: 1 343
Според мен неделя е добър вариант - няма много новини и телевизиите ще го отразят, ще влезе в понеделник във вестниците, повечето работещи родители ще могат да дойдат.

# 8
Ще дам, само датата трябва да се знае Simple Smile

# 9
 • София
 • Мнения: 2 708
И аз лично съм с вас  Peace Но според мен Кати е права, трабва да се стараем да съберем мноооого хора, трабва да излезнем с цялата си мощ на родителите в милата ни родина.

# 10
# 11
 • София
 • Мнения: 5 399
Гласувах с "без значение". Ако решите в работен ден, ще си пусна отпуска!  Peace Къде мислите да бъде протеста? Не е ли по-добре да е в работен ден, за да се отиде пред институция и да се внесат исканията?  newsm78 Поне на всички протести, на които съм била, процедурата беше такава..

# 12
 • Мнения: 3 230
Мда, добре еда ев работен ден заради, причините на Бръмбазела, добре е ида е в почивен заради причината да дойдат повече хора! Идеята за неделя ми харесва, ако тази последователност ще се спази!

По въпроса за исканията можем да добавим  и искане да се създадат изисквания и за определяне на необходимостта от обезпечаване на територия с детска градина според броя на жителите. Затова е необходимо, когато се изготвят подробни устройствени планове, да се предвидят площи както за детски градини, така и за училища. Подобни нормативни изисквания не са залегнали в Закона за устройство и застрояване на Столичната община.

Ето едно интервю с Фъндъкова :
http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=284548

Последна редакция: пт, 26 сеп 2008, 14:44 от Вени*

# 13
 • Sofia
 • Мнения: 385
Гласувах с опция "Без значение" Peace
Добре ще бъде да дадем повече гласност на събитието, за да присъстват повече хора!

# 14
 • София
 • Мнения: 426
Гласувах с опция "поч.ден".Мисля,че така ще успеем да се събереме повече хора!С вас съм! Hug

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт