Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 223
Повод за тази тема ми дават, както сте се досетили, отговорите на децата в предаването "Кой е по-по-най" и в някои ТВ анкети.
Майките в моя форум (август 2007) обсъждаха подобна тема и това дали вечното говорене за пари и "маркови" облекла не обърква нашите пораснали деца.
Аз лично ужасно се дразня, когато някое дете отговори така - "Тате работи парички". Далеч съм от мисълта, че ние ги учим така.   
Сигурна съм, че това е естествено, имайки предвид условията, при които живеем. Не смятам, че трябва и да се връщаме във времето, в което лично аз изпитвах неудобство да споделям с приятелките си, че ми липсва нещо.   
Все си припомням (вече неточно) един цитата от "Тютюн". Там се казваше, че бедното детство на Борис го е превърнало в студен и... (някакъв) завинаги. Иииии, завинаги е страшно
Явно децата ще говорят за пари и за имането и нямането, но има ли начин да им помогнем да не слагат един от резутатите на работата ни  пред всичко останало. Детето ми е малко и сега мога само да теоритизирам. Моля, ако имате опит практически как сте обърнали перспективата, кажете.
Дали тати не работи това, което обича, а мама това, за което може да говори с часове?
Ха, един кърмак ме вика(за ваша радост, защото пиша дълго). Лека нощ
П.С. Сигурно има подобни теми, но аз не ги открих. Ако има проблем, махайте я  bouquet

# 1
 • usa
 • Мнения: 3 367
Hubawa тема! Определено е повторено ,дете не може да измисли горното изречение,та в този сми да,ние ги учим.
*
Моята майка ми казваше че работи защото си обича работата и тя и отвръща със същото (лекар е). Това казвам и аз на дъщеря ни ако попита,к е било само 1 път до момента.
*
Хич не е само ? на думи за мен,отношение към работа си личи,децата си попииииииииват докато ние сумтим (или не).
Говоренето или не за пари и степента в к е застъпено също е ? на избор и модел.

# 2
 • Ямбол
 • Мнения: 22 951
Определено мисля, че това е нарочно, за да се направят на интересни.
Малкото ми дете сега е в периода на "защо" и няма начин - пита защо ходим на работа. Отговарям и част от отговора съдържа и парите, но не съм обяснявала, че работим пари.

# 3
 • Мнения: 5 391
И ние, и в яслата.
Там им обесняват, че мама я няма, защото ходи на работа да изкарва парички за бонбони Tired

# 4
 • София
 • Мнения: 15 238
И Ники прави тази връзка - казвала съм му, че не мога да играя с него цял ден, защото трябва да отида на работа, а защо на работа - за да изкарвам пари за играчки. Опростена логика. Извинявай, но не виждам как ще обясниш на 2-3 годишно дете що е то удовлетвореност от труда, интерес и т.н. Пък и нали идеята да му внишиш, че "трябва" да се работи, въпреки че би предпочела да останеш с него Rolling Eyes Иначе ако му кажа - абе хубаво ми е на работа, така че ти отиваш на ясла и толкова! - ще му стане още по-гадно. Та затова излизам напред с паричките. За другите аспекти има време да бъдат обяснени. Ето, Ники вече на 4, ми пожелаваше сутрин "Приятна работа, маме!" - т.е. вече схваща, че не се работи само за пари. Но той е на 4. На 2 не схващаше.

# 5
 • София
 • Мнения: 36 901
И аз много се дразня на такива псевдообяснения. Подозирам, че е много лесно за родителите да кажат така, отколкото да се чудят какъв по-обективен отговор да дадат. А може би в тези думи прозира хиптотичната сила на парите и това, че са обзели цялото съзнание на родителите. Явно е важно да се изкарват пари, а не каква е професията и какво прави родителят.

 Колкото и да е малко едно дете може да му се обясни, че родителят ходи на работа и чак на по-късен етап да се каже, че за тази работа получава заплата. Иначе ми изглежда така, че децата свързват отсъствието на родителя с парите. Има професии, при които е много лесно да се обясни или детето да види какво прави родителят на работа - дали е шофьор, дали е учител, дали е лекар, инженер и т.н.

# 6
 • where I want to..
 • Мнения: 525
Искрено се надявам да намеря по - подходящ начин да обясня на дъщеря си защо ходя на работа, когато това се наложи.
А на въпроса какво работиш мамо/ тате, намирам , че "парички" е абсурдния отговор.

Така или иначе Те ще се запознаят със силата на парите по - рано, отколкото ни се иска.
И то по най - негативния начин, сравнявайки се с останалите. Неминуемо се случва.
Тогава смятам е момента да дадем ясен пример на децата, че те Са , независимо от по - обикновените или напротив обувки например, с които шляпкат.
Да вдъхнем самочувствие в неосъзнатия вътрешен свят , който притежават.
Това накратко.

# 7
 • Мнения: 9 817
Ако става въпрос за предаването ""Кой е по по най" там позьорщината и лигавщината на родителите се вижда с пълна сила в поведението на децата. Колкото по-лигави са те, толкова по-голям шанс има да спечели. Тъпо.
Да, имам доста познати, които наистина обясняват на децата си,че мама и тати ходят на работа да изкарват парички, за да има играчки, бонбони, дрешки... И децата попиват, какво друго им остава. А пък на родителите им е лесно- ти стой в детската или при баба, мама има важна работа, печели пари, после ще ти купи нещо.
Аз пък съм горда с работата си и тази на баща й, и детето ми от съвсем малко знае с какво се занимаваме. За съжаление обаче споменаването на моята професия също често се смята за позьорщина.

# 8
 • под звездите
 • Мнения: 3 456
Разбира се, че ние ги учим на това. Аз не виждам нищо нередно и драматично в това. Моята дъщеря знае, че всички родители работят и затова получават заплата, децата ходят на дтска градина през това време и се забавляват с приятелите си. С парите се купуват играчките, дрехите, забавлянията, лакомствата. Водила съм моята дъщеря два пъти на моята работа- много искаше да види, какво правим там и в един от почивните си дни специално не я заведох на градина, а отидохме до моята работа. Разгледа стаята, надникна в чекмеджетата и шкафовете, постояхме половин час и си тръгнахме. Харесвам работата си и винаги с гордост съм й обсняавла, какво работя.
Не изпадаме в крайности- трябва да се ходи на работа, иначе  няма да имаме пари, или пък да се правим, че парите не са важни, а ходим на работа, защото повече ни харесва отколкото да сме с децата си (както каза Белинда много гадно ми звучи това), просто разглеждаме работата като нещо нормално в живота на възрастните хора.

# 9
 • София
 • Мнения: 223
Да, аз си мислех, че не ги учим ние на това, а те са събрали две и две. Просто не мога явно да вляза в главиците на 4-ри годишните, например.
Белинда и Бърборка, не се бях замислила, че тези малки пакостници имат нужда от сериозен аргумент, за да разберат, че ги оставяме през деня Thinking А наиситна в наше време е ясно, че сериозният аргумент е пипваем. Особено за тях.
Мале ooooh!, аз както съм с хуманитарно образование и все работя книжна работа (не, не научна - административнобсужваща е) как наиситна ще обясня на моя син(Лъв) кой е прекият резултат от работата ми.
Така мечтаех да стана изобретател Blush  Тогава вече щеше да е ясно - мама измисля машини или лекарства или...
Ще следя тук и ще взема да питам педагога у нас
Благодаря на модератора, че ми е поправил грешката (пуснах две теми)

Последна редакция: сб, 27 сеп 2008, 13:46 от Тиги-Мигъл

# 10
 • Мнения: 2 556
Не знам за вас, но аз винаги съм работила заради парите, нямам друг стимул, освен финансовия, за да се разработя. И да, ако не работя, няма да имам пари най-вероятно от един момент нататък. Работата ми е необходима, а на който не му е от голяма важност, може и да обяснява друго на децата си.

# 11
 • София
 • Мнения: 36 901
Не става въпрос за неважност на парите и важност на нещо друго. Ако е само работата заради парите би трябвало да учим децата, че няма значение какво правят, стига да получават пари, така ли е? И мога да посоча доста примери за дейности, които са доста странни и дори незаконни или твърде далеч от всякакви морални норми. За какво тогава да им обясняваме, че има значение какво учат и работят, вместо да им кажем "стани, мама, пр.....ка, за един път много ще ти плащат"? НАрочно давам такъв драстичен пример, защото той точно отгаворя формално на правилото "работя заради пари". Единствено заради пари човек може да работи година, две три или десет. В един момент се пречупва.

# 12
 • Мнения: 2 556
Аз работя за пари от 16 години и не съм се пречупила, напротив, много съм доволна даже. Ще пиша след още 10 години как съм  Sunglasses

Радостина, примера ти беше доста странен, нормално е родителите да работят за пари с нормални и разрешени от закона дейности и децата много добре да виждат и да знаят какво точно правят родителите им и да взимат пример. Аз много бих се радвала децата ми да се занимават един ден с нещо, което ги влече, а дано и да има пари там все пак  Grinning Самата ти, доколкото знам, не работиш, как съдиш кой как се чувства, работейки  Rolling Eyes

# 13
 • София
 • Мнения: 36 901
И според теб цял живот ей така съм си стояла и не съм работила? Де тоз` късмет да бях живяла като принцеса и само да капризнича и да получавам всичко на тепсия... Например, вместо да съм работила по 12 часа на ден за мизерна заплата, с която да си платя квартирата и да не умра от глад. Като не ме познаваш недей да правиш прибързани заключения.

  Примерът ми беше странен, но показателен, че "работя само заради пари" не е най-доброто при всички случаи. Освен ако не е много отчаян или обречен на глад и мизерия никой нормален човек не работи само заради пари. Вярно, не се работи и за без пари, но има някакъв баланс и той не е изместен нито само към удоволствието, нито само към парите. Има и нещо допълнително като удовлетворение от работата, свестни колеги, възможности за доказване, научаване на нови умения, че дори ако щеш и чиста суета или престижност на работата. Попитай някой психолог или специалист по човешки ресурси и ще ти каже. Има много хора, които дълги години са работили само за пари и накрая превъртат и хващат гората или започват с алкохола и наркотиците. Материали по въпроса колкото щеш.

# 14
 • usa
 • Мнения: 3 367
. Извинявай, но не виждам как ще обясниш на 2-3 годишно дете що е то удовлетвореност от труда, интерес и т.н. Пък и нали идеята да му внишиш, че "трябва" да се работи, въпреки че би предпочела да останеш с него Rolling Eyes Иначе ако му кажа - абе хубаво ми е на работа, така че ти отиваш на ясла и толкова! - ще му стане още по-гадно. Та затова излизам напред с паричките. За другите аспекти има време да бъдат обяснени. Ето, Ники вече на 4, ми пожелаваше сутрин "Приятна работа, маме!" - т.е. вече схваща, че не се работи само за пари. Но той е на 4. На 2 не схващаше.
Пак ? на модел и постановка. Аз работя от съвсем рано,за децата опция "мама седи у дома" не е имало никога,абосл.непозната идея им е ,точно като МкДоналдс или сладоледения автобус. Та на никой не му е гадно да ходи на ясла и градина,не е "защото аз трябва да ида да работя-вие сте на ясла" а по-скоро "ние работим,вие сте на ясла".
Не сме говорили и за какво ползваме парите,неща се купуват с повод и нужда,конструкции "пък с парите дето ги изкарам после ще ти купя ..." са табу защото са немислими за моя мозък.
С горното искам да кажа че всичко е функция от възрастта на детето,има и редица други ф-ри,но ние сме най-важния-сумтим ли,гордеем ли се с работата си, споделяме ли у дома какво правим,гледаме ли нея като на пречка за спокоен дом или точно обратното(моя случай).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт