Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 27 септ. 2008, 11:45 ч.

Проблем с възпитателката в детската ясла.

 • 1 932
 • 21
 •   1
Отговори
 • На морето!
 • Мнения: 2 174
Сигурно някои от вес ще ме разберат, други ще застанат на страната на възпитателката в яслата, но пускам темата не, за да предизвикам дискусии , а да получа съвет как да процедирам.Ще съм благодарна на всички съвети, дори и на тези, които застанат на страната на сестрата в яслата.
 Синът ми има алергични присъпи на кашлица- когато въздуха е мн влажен, преди буря... пие сиропче /Аериус, не съм сигурна така ли се пише/? Та отива вчера мъжа ми да го вземе от градина- той от няколко дни отново прави такива пристъпи /не са мн тежки, просто започва да кашля и не може да се изкашля за няколко секунди до половин минута, не се задушава, случва от 2 до 4-5 пъти на денонощие/ и учителката му се нахвърля: Вие сте безотговорни, това дете е мн зле, ще го уморите, взимайте си го вкъщи, карайте го на лекар, горкото дете какви безотговорни родители има, какви са тези бележки, които ми давате, какъв е този доктор вашия, аз само с деца работя и знам мн добре, ще се превърне в астма тази кашлица..." Мъжът ми се сещате как е реагирал- казал й е в началото спокойно, че детето предния ден е водено на лекар, че бележката която той ни даде удостоверява че тази кашлица е спастична, че не е причина детето да не посещава детско заведение, че вечер му давам лекарство... тя продължила да крещи, викал й и той...
Още когато записахме детето на ясла тя започна да ми обяснява как не я  слуша, как е ужасно палав и бърз, как подвежда и другите деца да се катерят и бягат из яслата. Не можела да се оправи с него. Първо се опита да го върне като ми каза, че не можел да пие от чаша и докато не го науча да не го връщам- е научи се, после каза да идваме по-рано да го взимаме, защото не може да се оправи с него,после ми каза, че му било мн тежко защото бил най-малкия /влиза и излиза винаги усмихнат в яслата, плачеше само първите дни/ сега и това- имам чувството, че просто си търси причина да го върне защото децата са много в групата-20-25 и тя не се справя. Имала е подобни скандали и с други майки, дори една от тях й казала, че щом не й харесва да се занимава с деца и я дразнят да си смени работата- ефект нулев.
Като ми каза аз се ядосах, поревах, чувствам се виновна, болно ми е, няма как детето да не ходи на ясла, няма как да спра работа в момента, като ми мина яда и огорчението реших да говоря с директорката или с учителката, но се притеснявам как това ще рефлектира върху детето. Няма как да го преместя в друга ясла и без това в тази едва се уредихме.
Има ли някой, който е имал подобни проблеми и как ги е решил?
ПС: забравих да спомена, че на 15ти им направихме подаръци на всички жени в групата му и тя стана мн мила, но само за седмица. Другата сестра се разбира мн с Монката, нарича го "бебо", никога не се е оплаквала от него, никога не ми е правила забележка за състоянието му, а по принцип е сестрата с по-голям стаж, по-строгата, тази от която другите се страхуват.
Съжалявам ако звуча объркано, но съм на работа и използвам момента докато съм свободна да пиша  Blush

Последна редакция: сб, 27 сеп 2008, 11:51 от Menina

# 1
 • Мнения: 9 817
Разговор с директорката и учителката е наложителен.
А как ще се отрази на детето? Ей, от това се притесняват всички родители. Но, докато си мълчим и се правим на приятно разсеяни, за да не ядосаме учителките оправия няма да има.
А щом лекар е разрешил детето да посещава ясла /стига лекарят ви наистина да е обективен/, не виждам какъв проблем може да създава възпитателката.
Всъщност проблемите са два:
1. Чувайки, че кашля твоето дете, повечето родители се сърдят, че в ДГ се допускат болни деца.
2. Възпитателката се притеснява дали детето няма да получи наистина сериозен пристъп, с който тя няма да може да се справи.

А иначе моята щерка са ме карали да си я оставя вкъщи за два-три дни, защото нямала настроение и сигурно се разболявала.

# 2
 • Мнения: 18 839
Ми разговор с директорката, много ясно. Няма какво да се чудиш как ще се отрази на детето ти...на него вече му се отразява!Принас всеки разговор с директорката е помагал, ама и тя е страхотна! Държи персонала много строго, и децата са на първо място!

# 3
 • Добрич
 • Мнения: 3 218
И аз те съветвам да поговориш с директорката за отношението на сестрата към детето и към вас. Сестрата е права, че кашлицата, може да прерасне в астма. Но това може да стане независимо дали детето е у дома или в градината. Важното е лечението, което  е предписал доктора да е най - подходящото за детето и вие да го прилагате. След като кашлицата не е заразна синът ви не е опасен за другите деца. Но по време на пристъп до колко добре се чувства, за да посещава ясла? Дъщеря ми е с астма и когато пристъпите са леки я водим в градината / преди в яслата /,но когато пристъпа е тежък си вземаме болнични / редуваме се със съпруга ми /. Когато беше в яслата ме накараха да им напиша на една декларация в свободен текст, какво точно да дават на детето, когато направи пристъп. Обясних във въпросната бележка, че до сега детето не е правило пристъпи изискващи спешно лечение и няма предписани лекарства за такива случаи. Съветвам те по собствена инициатива и ти да напишеш някаква подобна декларация, с която да отидеш при директорката. Хем имаш повод за посещението - да оставиш декларацията, хем да споменеш за отношението на сестрата. Опитай се да изглеждаш загрижена за персонала. Кажи, че ти е неудобно сестрите непрекъснато да се притесняват за здравето на детето, че не искаш да им създаваш непрекъснато безпокойства за състоянието на сина си и т.н. Затова си решила да занесеш въпросната декларация. Обмисли много добре предварително какво точно ще кажеш и в хода на разговора спомени, че се надяваш повече сестрата да не прави проблеми за посещенията на детето в яслата. Мисля, че ако не нападнеш директно сестрата, а подходиш по - хитро в ситуацията нещата ще се наредят по - добре. Защото действително не е желателно да се конфронтираш с персонала, който ще гледа всеки ден детето ти. Така хем ще си нформирала директорката, че има проблем, хем няма да си се оплакала директно от сестрата. От друга страна сестрата ще е наясно, че вече си ходила веднъж при директорката и ще има едно наум.

# 4
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
Сладката ми племенница от такива компетентни лекари и "алергична кашлица" си докара астма. Сега се надяваме като влезе в пубертета да го израсте.
Според мен, ако има реална причина състоянието на детето да е докарало сестрата да крещи и говори така би трябвало да се консултираш  и с друг лекар. Може детето ти да е получило сериозен пристъп - 30 сек кашлица си е сериозно.

Правилата са такива че ако представиш бележка че детето е здраво , не може да го върнат. Не й обръщай внимание.

# 5
 • Sofia
 • Мнения: 13 927
Говори с директорът на това заведение.
Вярно е, че такава спастична кашлица може да прерасне в астма.
Вярно е също така, че, общо взето, нищо не можете да направите по въпроса - или ще стане, или не - както Господ е казал, това и лекарите трудно могат да предвидят, някаква си сестра - съвсем. Пък и изобщо не й влиза в работата, нали? Не ми звучи като да е загрижена за детето, а по- скоро като да се опитва да се отърве от него... Да, много са децата - да си смени работата, да отиде на място, където са малко.

А като съвет за теб - наистина потърсете и друг лекар.

# 6
 • На морето!
 • Мнения: 2 174
Говори с директорът на това заведение.
Вярно е, че такава спастична кашлица може да прерасне в астма.
Вярно е също така, че, общо взето, нищо не можете да направите по въпроса - или ще стане, или не - както Господ е казал, това и лекарите трудно могат да предвидят, някаква си сестра - съвсем.
Пък и изобщо не й влиза в работата, нали? Не ми звучи като да е загрижена за детето, а по- скоро като да се опитва да се отърве от него... Да, много са децата - да си смени работата, да отиде на място, където са малко.
А като съвет за теб - наистина потърсете и друг лекар.
Точно това се е опитал да обясни и той.
По въпроса с мнението на друг специалист- няколко са го преглеждали и всички да категорични, че засега състоянието му не е никак сериозно и единственото, което може да се направи е да се облекчи кашлицата и да се надяваме да го израсте. Също имаме препоръка да ходим в Трявна за 2 седмици през лятото и пролетта. Но това е всичко, което може да се направи, не е заразно, не е нещо което може да се предотврати, не е болест, която домашното лечение и застояването повече на легло би излекувало.
Кедни гърл, кашлицата му не от тези при които не може да диша, по-скоро както като се задави или се опитва да се изкашля, много рядко е свиреща, по-често е суха и отминава бързо.
Вела, благодаря ти за съветите- мн са полезни. Пристъпите са наистина леки и когато се закащля той дори не спира на място, продължава да си играе, бяга... Не се чувства зле. Все пак ще постъпя както ти си ме посъветвала.
  bouquetБлагодаря мн за съветите  bouquet  bouquet  bouquet
Разбира се следим състоянието на детето и се молим да го израсте. Засега подобни пристъпи получава предимно есента и зимата, когато валежите са повече, има мъгли и въздухът е по-влажен, лятото и зимата почти не кашля, освен преди сериозна буря или продължителен валеж.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
И аз бих те посъветвала да потърсиш друг лекар, защото тази кашлица наистина може да прерасне в астма. А сестрата донякъде я оправдавам, защото си представям колко родители като чуят детето ти  да кашля и правят забележка и се притесняват за своето дете. А явно тя няма симпатии към детето от самото начало, така че не зная какво може да се направи. Говори с директорката за проблема с детето.

# 8
 • София
 • Мнения: 4 970
Ох, няма кка да остана безучастна по тази тема.... Моята дъщеря е със същата алергична кашлица.При н ас пер персонала е мнгоо съпричастен и отзивчив и не правят правят никакви проблеми по темата.( За жалост си "издействахме доказателство " с престой в болницата в началото на мин. уч. година, та - нямаше съмнения...Това НЕ Е заразно по никакъв начин.Сезона  е критичен за хората с тези симптоми-просто се обострят.Ама тая лелка май наистина си е за #Cussing out.Не може да е мед. лице и същевремнно да е такъв "кон с капаци" , а и да си позволява да поставя диагнози Close.Аз водих  дъщеря ми къд Closeе ли не при кой ли не.... ooooh! Всички специалисти казват-ще се израсте с възрастта.Няма какво да се направи освен препоръчаните- балнеологични почивки през сезоните, както и антихистаминови сиропи.( Между другото, ако не си се запознала с правилника за вътрешния ред на детското заведени, те съветвам да го направиш, защото в нашето се оказа 4е има опция дори да се дават лекарства от персонала , ако става дума за хринични заболявания и лечебната схема  го изисква).яниет
А що се отнася до останалите родители, които сблъедат подозрително подкашлящото дете, искам да ти кажа от моя опит, че най-добрия начин е да изпревариш дори въпросите им, като обясниш какво е състоянитео на детето.ПОвечето не са толкова тесногръди като въпросната "леличка", а и са чували за това състояние Wink .Дано детенце бързо израсте кашлицата, а ти не се оставяй на манипулациите на сестрите, а отиди и говори с директорката, старшата сестра и ..който трябва още.Успех! Hug

# 9
 • На морето!
 • Мнения: 2 174
Благодаря за подкрепата  Hug Можете да си представите колко ужасно се почувствахме, особено мъжа ми като му се е разкрещяла как  бавно убиваме детето, колко безотговорни сме и как не заслужаваме това дете, доста си поплаках и дори на моменти се питам не е ли права, не съм ли прекалено спокойна, не трябва ли да направя още нещо  Confused
В същото време колежката й, която също работи с детето не е казала нищо подобно, никога не е правила забележка (след като й обяснихме) и не е превръщала това в проблем детето да посещава яслата.
Относно родителите- при нас родителски срещи не се организират, няма как да ги събера и да им обясня, а да ги причаквам пред вратата с детето и лекарската бележка би било абсурдно- разчитам на другата сестра да им обяснява, въпреки че там родителите нямат достъп до стаите, в които спят и си играят децата. Изчаква се в коридора сестрата да ти докара детенцето, а другите си играят вътре. Съмнявам се някой да е чул, видял или разбрал, че детето кашля, освен ако не сме се засекли точно в този момент в коридора и то по невероятна случайност той да се разкашля точно тогава.Ако това се случи ще обясня, друг възможен вариант е самата сестра да се оплаква.
Ще потърся и другите недоволни родители- ще ги питам за техните причини и ако се съберем повечко ще настояваме пред директорката за решение на проблема. Ако не ще действам сама с експертизи, разговори с директорката, сестрата и може би отново подаръци...
Притеснявах се как Симеон ще се адаптира, дали ще му харесва, как ще е там, а то детето толкова бързо свикна, играе си, яде (почти винаги и допълнително), спи по 2 часа, хубаво му е там- и на нея се радва, но се появиха други проблеми.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 8 209
Желая ти успех. Дано се справите с поведението на възпитателката и дано детето ти се възстанови по бързо. За успокоение на другите майки можеш да им покажеш някакъв документ за да не се притесняват, че детето ти е заразно за другите.

# 11
 • Silvermoon
 • Мнения: 953
Притеснявах се как Симеон ще се адаптира, дали ще му харесва, как ще е там, а то детето толкова бързо свикна, играе си, яде (почти винаги и допълнително), спи по 2 часа, хубаво му е там- и на нея се радва, но се появиха други проблеми.

При такова слънчево  и послушно дете, тази просто няма право да се оплаква.

# 12
 • На морето!
 • Мнения: 2 174
Притеснявах се как Симеон ще се адаптира, дали ще му харесва, как ще е там, а то детето толкова бързо свикна, играе си, яде (почти винаги и допълнително), спи по 2 часа, хубаво му е там- и на нея се радва, но се появиха други проблеми.

При такова слънчево  и послушно дете, тази просто няма право да се оплаква.
Всъщност наистина е мн слънчев и усмихнат, радва се еднакво и на познати, и на непознати, с децата проблем няма, но не е послушен. Много е бърз и енергичен, прави бела след бела и е непредвидим. Но тя не може да очаква вс деца да са послушни, да стоят кротко по столчетата и когато им се скарат да изпълняват веднага.

# 13
 • Мнения: 1 931
Знам, че и в Сандански е подходящо до се ходи май и септември.
Иначе говори и с нея и/или направо с директора.
Смятам, че Вела е дала много добро предложение и е добре да го направиш така като, че ли си загрижена за сестрите.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 954
Менина, имате пробем с тази жена - говорете без кавги с нея, евентуално директорката, дано е разбрана. Успех по тази линия!

Относно кашлиците - синът ми практически ги израстна - в 5-ти клас е. Но, никога не е кашлял ей така от въздуха, не го прави и сега. Винаги има момента на намръзване, неотшумяла хрема, начало на вирусно заболяване, недоспиване, преумора.... Неща, заради които детенце на 1 година е добре да почива в къщи. Миналата година беше абс здрав, но късно почнах със сиропите и кашляше много и дълго и шумно. Госпожата ми написа бележка, да не го водя, ако искам и без бележка от лекар, за да не губя време. Спрях го, защото детето е мое и ми е дало сигнал за почивка, а и останалите в класа имат право на известна тишина.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт