Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 28 септ. 2008, 09:38 ч.

За включване към ТЕЦ?

 • 3 070
 • 12
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 885
Всички искат да се откачат от топлофикация, аз искам да се включа.  Laughing Crazy Майтапът настрана, но ще ви помоля за разяснения. Имаме вече заветния акт 16 и на дневен ред са включванията към Енерго, ВиК и ТЕЦ. За първите 2 разбрах,че трябва строителят да ни включи и после ние ще се разправяме за откриването на индивидуални партиди. Ясно.
  Кажете ,моля ви, какво се прави за да се включим към ТЕЦ? Има ли някой,минал скоро по този път? Имаме изградена подстанция, разбрах,че някаква молба се подава. Каква е-стандартна или своб. текст, къде се подава, колко от съседите трябва да я подпишат-ей такива неща? Моля ви , помагайте,че изтърваме срока и ще мръзнем! А, и има ли някакъв срок-примерно преди новия отоплителен сезон...

# 1
 • София
 • Мнения: 15 633
Не мога да отговоря, но се включвам само да ти кажа, че си луда Laughing

# 2
 • София
 • Мнения: 2 885
 Crazy Crazy Crazy
Луда-не луда, май няма по-удобен начин за отопление и топла вода. Всички алтернативи са или по-трудоемки, или по-скъпи. Според мен, разбира се. А и блокчето е ново, с хоризонтални щрангове,т.е. ще се изключи кражбата на топло от съседи. Ннам, мисля,че е най-удобно. И повечето съседи-поне тези, с които съм говорила- така мислят.

# 3
 • Мнения: 184
Виж тук. Първо пише за включване към газоразпределителната мрежа, а по-надолу и към Топлофикация.
Успех

http://www.zagrada.bg/show.php?storyid=322962

# 4
 • sofia
 • Мнения: 249
В нашия блок тече такава процедура-от 1г вече. Отидете до топлофикация да ви дадат списък с необходимите документи,трябва да са съгласни всички живущи в блока,ако не се попълва декларация че тези които са с парно ще покриват разликата. После следват пробите събиране на декларации и молби за присъединяване,избор на фирма за топлинно счетоводство, монтаж на топломери и пломбиране.....и за сега ние сме до тук.

# 5
 • Мнения: 4 302
За всичко- ток, вода и т.н.- се искат протоколи от общо събрание на собствениците. Така че не е много "всеки да се оправя сам"  Wink.
За водата- първо трябва да заявиш във ВИК да дойдат да ти пломбират водомерите. Плащаш си таксата ( по 6 лв на водомер), след което ти дават два екземпляра на една хартийка- един за теб, един евентуално за Топлофикация.
На общо събрание на собствениците трябва да изберете фирма за топлинно счетоводство, която да ви монтира топломерите.
Заявленията обаче трябва да се подадат преди началото на отплителния сезон, за да може Топлофикация да предвиди съответната мощност.
С две думи- трябва ви един ентусиаст- организатор и много тичане. Дано да успеете да се включите за този сезон!

# 6
 • София
 • Мнения: 2 885
Благодаря , Рокси.   bouquet Значи първо ВиК и после ТЕЦ. Лошо! Съмнявам се, да стане толкова скоро, но надеждата , нали знаете....

# 7
 • София
 • Мнения: 2 952
На общо събрание на собствениците трябва да изберете фирма за топлинно счетоводство, която да ви монтира топломерите.
Заявленията обаче трябва да се подадат преди началото на отплителния сезон, за да може Топлофикация да предвиди съответната мощност.
С две думи- трябва ви един ентусиаст- организатор и много тичане. Дано да успеете да се включите за този сезон!
Тичането наистина е голямо, при нас отне над 1 година. Абонатната станция и връзката с тръбите на топлофикация трябва да минат през приемателна комисия - както при останалите строежи. Отнема време събирането на пари за монтаж на топломери. Дано имате разбрани съседи и строител, който да си е свършил работата по абонатната и връзката с тръбите. Написаното в линка по-горе е точно. Най-прекия път е да излъчите ентусиаст-домоуправител, който да говори с топлотехника на района ви - ще ви обясни какво да правите, ще даде документи за попълване и ще ви ориентира какво ви чака.
Не мисля, че си луда, а че си сметкаджийка  Laughing. В момента това е най-евтиния начин да отопляваш изолирано ново жилище с хоризонтален щранг. Драмата е с разпределението и кражбите в сгради с вертикални щрангове. Ако досега сте живели в неизолирано жилище със стара дограма, както беше при нас  Embarassed, ще останеш приятно изненадана колко малко му е нужно на изолирано жилище, за да се стопли  Simple Smile
Успех!

# 8
 • София
 • Мнения: 2 885
Цитат
Не мисля, че си луда, а че си сметкаджийка  Laughing. В момента това е най-евтиния начин да отопляваш изолирано ново жилище с хоризонтален щранг. Драмата е с разпределението и кражбите в сгради с вертикални щрангове. Ако досега сте живели в неизолирано жилище със стара дограма, както беше при нас  Embarassed, ще останеш приятно изненадана колко малко му е нужно на изолирано жилище, за да се стопли  Smile

 smile3521  Ей, как ме разкри!

Строителят твърди,че всичко е включено и дори тествано( може би до сградата ,не знам). Аз ,честно казано, много не му вярвам, да видим. При всички случаи , ако трябва да се вместим до началото на отоплителния сезон, не виждам как ще стане. Все пак ще видим какво може да се хаправи. Благодаря на всички!   bouquet

# 9
 • София
 • Мнения: 2 952
Дано цялото строителство около абонатната и тръбите ви е прието от съответните комисии. Тогава наистина остават само топломери и пускане на топлото. Строителите все твърдят, че всичко са тествали. При нас радиатори си слагахме сами, така че няма как да е правил проби, както твърдеше. Още повече, че никой не пълни инсталацията с вода преди да е сигурно, че ТЕЦ ще има, защото през зимата водата в необитаемите части ще замръзне и ще станат големи поразии. Обикновено правят студени проби до колекторите в жилищата и после източват. След като в нашия блок напълниха инсталацията за топла проба вътре в жилищата, настанаха масови течове от радиатори, тръби, снадки, колектори - всеки търчеше и звънеше в истерия на друг - филма "Топло" не е измислица  Laughing
Истината е, че преди 11 години съм го преживявала и в старото ни жилище, но с чугунени радиатори, вертикални щрангове и 3 мес бебе в ръцете, без никакъв телефон - явно тези течове са част от жалкия масраф около стоителство в Бг вариант.

# 10
 • София
 • Мнения: 2 885
Оле, майко! И при нас няма радиатори, затова се чудих какво са тествали. Дано няма течове, че... Twisted Evil ooooh! В апартамента на свекърите преди 10-ина години пуснаха парно някъде през декември, но тогава нямаше топломери още. Нямаше течове, никакви проблеми, а блокът беше строен от стр. войски в началото на 90-те-уж най-лошото строителство. Нашият уж би трябвало да е по-качествен  Crazy, да видим!

# 11
 • Мнения: 4 302
При нас миналата година бяха пуснали парното- около 6 мес преди А16- за да го тестват сигурно. На няколко пъти ходихме и радиаторите и на стълбището и вътре в апартаментите бяха топли. След това пък по едно време строителя свали радиаторите от стълбището, не разбрах защо и след месец пак ги сложи.
Надявам се това поне да значи, че всичко в сградата ни е тествано.

# 12
 • Мнения: 734
Първо - не е необходимо всички собственици да са съгласни. На нас ни казаха, че и при 70% ще ни включат. Останалите 30% просто трябва да решат дали искат да ползват топла вода или изобщо не искат да имат нищо общо. Тичането е наистина много. Преди процедурата за Топлофикация трябва абсолютно всички водомери да са монтирани и пломбирани. Това е доста трудоемка задача. За нашия блок аз и още един съсед се занимавахме - беше един малък ад. Да се организират всички съседи, голяма част от които  са абсолютни охлюви е трудно. Трябва да се попълни една диплянка документи за Топлофикация за всеки имот. В единия от документите се попълва кубатурата на всяко едно помещение в съответния имот. Ние платихме на една жена, която до колкото знам работи към Топлофикация да ни изчисли кубатурите на всички и да ни подгптви пълния набор образци, които трябва да предадем, по този начин получихме просто по едно джобче с всичко необходимо.  Останалите документи се попълват от собственика. Т.е. първо някой трябва да му ги даде (защото по правило той е пълен непукист и ако може друг да му върши работата - най-добре), после да го моли да ги върне. Събират се всички документи накуп (за целия блок, ние сме 2 входа. Всичко трябва да е изрядно. Ние имахме малко забавяне заради непопълнени телефони за контакт(!). Избирате си фирма за Топлинно счетоводство и пак някое жертвено агне, което да тича да подписва договор. Идват, монтират топломерите, после ги пломбират, от Топлофикация пък изготвят индивидуални партиди и след няколко месеца - Воала!
Само да допълня, че трябва да се пусне и топла проба, която се заплаща от строителната фирма. Но избягват да я пускат зимните месеци, ако няма много населени апартаменти, защото ми обясниха, че като няма живущи, а напълнят инсталацията с вода, тя ще вземе да замръзне, тръбите ще се спукат и ще станат течове...Пък в новото строителство тръбите са в пода и ще стане една картинка...
Успех!
Съжалявам, ако съм се повторила с предните постове.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт