********************************** рекламна публикация **********************************


Майчината кърма е най-полезната храна за новороденото!
Майчината кърма е незаменима за детския организъм и храните за кърмачета и малки деца не са неин заместител!
Изключителното кърмене e идеалният вариант за хранене на новородено през първите 6 месеца!
Колкото по-дълго продължи кърменето, толкова по-големи са ползите за детския организъм!

 

1. Каква беше „старата” LACTANA® Bio?

„Старата” LACTANA Bio представляваше уникално съчетание от 2 важни предимства:
–   БИО произход и
–   Пробиотици на базата на 4 щама Бифидобактерии - B. longum, B. breve, B. bifidum и B. infantis.2. Какво означава „БИО произход”?

Млеката LACTANA Bio са създадени изцяло на базата на естествени природни решения – използвани са пълноценни био млека и други биологични съставки от екологични райони в Алпите. Тe се произвеждат в специализирани биологични ферми, без употребата на химични вещества и използването на генно модифицирани продукти!
Млеката са сертифицирани като биологични и притежават отличителен БИО знак на опаковката. Това означава, че те преминават през двоен качествен контрол, тъй като отговарят както на най-високите стандарти за производство на млека за кърмачета и преходни млека, така и на изискванията за производство на биологични продукти.   3. Какво са Пробиотиците и защо са важни?

Пробиотиците са живи микроорганизми („добри бактерии”), които влияят изключително благотворно върху здравето на организма. Пробиотиците са особено важни през първите няколко години oт живота на новороденото.

Бифидобактериите са едни от най-известните и полезни пробиотици. Те съставляват до 99% от чревната флора на здравите кърмени бебета. Последните получават необходимите пробиотици от зърната на майчините гърди по време на кърменето.
Бифидобактериалната среда укрепва съпротивителните сили на организма срещу вредните и болестотворни бактерии и е една от причините за по-високата устойчивост на кърмените бебета към широк кръг инфекции и заболявания. Но чревната флора на некърмените бебета съдържа едва около 67% бифидобактерии, които с течение на времето намаляват до още по-ниски нива. 
Поради това пробиотичната формула на LACTANA Bio е обогатена с четирите най-разпространени в детския организъм щама Бифидобактерии - B. longum, B. breve, B. bifidum и B. infantis, които са репродуктивни и изолирани от естествената чревна флора на кърмачетата. И четирите вида бифидобактерии присъстват в еднакви, равни количества в млеката LACTANA Bio и комплексно допринасят за здравословното развитие на организма на кърмачетата и малките деца.


Най-важните полезни ефекти на пробиотиците са:

 •    Подпомагат храносмилателната система и усвояването на хранителни вещества;
 •    Стимулират укрепването на имунната система;
 •    Подобряват метаболизма на лактозата в случай на лактозна непоносимост;
 •    Предпазват и оказват терапевтичен ефект при диария;
 •    Намаляват вероятността от запек;
 •    Подпомагат организма в борбата с алергии;
 •    Оказват терапевтичен ефект при атопични дерматити;
 •    Синтезират витамини от група В и витамин К;
 •    Поддържат организма в устойчиво състояние при прием на антибиотици;
 •    Редуцират канцерогенните ензими.


4. Защо Пробиотици, а не Пребиотици?

За разлика от пробиотиците (живите полезни бактерии, които директно укрепват чревната флора и имунната система), пребиотиците са несмилаеми хранителни вещества, които също повлияват положително метаболизма, като стимулират селективно растежа и/или активността на някои видове полезни бактерии в чревната флора. Пребиотиците всъщност са “храна” за пробиотиците.

Формирането на доминираща бифидобактериална (пробиотична) чревна флора у новороденото се определя изключително от това дали майката кърми своето бебе, както и от влиянието на някои други фактори (например - начинът на раждане, вагиналната и чревната микробактериални среди на майката, типът хранене на майката, повишеното съдържание на токсични замърсители в околната среда, приемът на някои видове медикаменти – предимно антибиотици).
Когато в чревната флора на новороденото няма устойчиво наличие на достатъчен брой бифидобактерии, то тогава пребиотиците не са в състояние да доведат до нарастването и поддържането на необходимото полезно ниво пробиотици в новородения организъм. Поради това млеката LACTANA Bio съдържат живи бифидобактерии (т.е. пробиотици), което осигурява тяхното устойчиво възпроизводство в детския организъм в необходимия и достатъчен обем.


 
5. Какво е новото в LACTANA® Bio?
Към 2-те „стари” характеристики на LACTANA Bio (БИО-произход и Пробиотици) се добавя и трета – обогатяване с дълговерижни полиненаситени мастни киселини (LC-PUFA) от вида DHA (Докозахексаенова киселина) и ARA (Арахидонова киселина). Мастните киселини DHA и ARA са есенциални в първите години след раждането на детето, тъй като не могат да бъдат синтезирани в необходимото количество и съотношение от неговия организъм. Затова е наложително да се набавят с храната. Кърмените бебета ги получават чрез майчиното мляко.


6. Каква е ролята на DHA и ARA?

Те имат определяща роля за развитието на нервната система, мозъка и зрението у новородените, съответно – на когнитивната, моторната и зрителната функции в кърмаческа възраст.

АRА е прекурсор на биологични хормони, които са имуноактиватор, генерират противовъзпалителен ефект, потискат алергични прояви и др. (По този начин LC-PUFA дори засилват полезното действие на пробиотиците.)

DHA е основна част от фосфолипидите, изграждащи клетъчната мембрана, особено в клетките на мозъка, нервната система и ретината. Мозъкът има най-голямо мастно съдържание сред всички органи - почти 2/3 от него се състои от фосфолипиди. DHA е основната структурна мастна киселина в мозъка, предимно разпределена в мозъчната кора и фоторецепторите на ретината. Около 50 % от теглото на невронните мембрани е съставено от DHA. 

Изследвания показват, че DHA и ARA са физиологично важни в пренаталния и послеродовия живот, през периода на бързо развитие на мозъка и очите, както и през целия живот. DHA и ARA бързо се натрупват в мозъка през последния триместър на бременността и през първите 2 години след раждането.7. Какви са необходимите количества на съдържание на DHA и ARA в млечните формули?

Оптималното съдържание на DHA и ARA в млеката за кърмачета следва да е такова, което води до резултати в развитието, най-близки до тези при кърмените бебета. Дългогодишни медицински изследвания доказват, че в млеката за кърмачета делът на DHA трябва да е минимум 0.2 % от всички мастни киселини, а на АRА - минимум 0.35 %, за да могат те пълноценно да играят своята градивна роля. Тези стойности са в долната граница на съдържание на DHA и АRА в майчиното мляко по света.
За да са в състояние да подпомогнат ефективно развитието на организма, млечните формули LACTANA Bio са обогатени с DHA и ARA в нужното количество и съотношение!8. Как се извличат DHA и ARA, това естествени съставки ли са?

В млякото за кърмачета LACTANA Bio 1 (от момента на раждането), DHA и АRА се набавят чрез масло от яйчен жълтък, което представлява масло от фосфолипиди. Това става чрез класическата най-пречистена технология на извличане с етанол, в резултат на която етанолът се изпарява на 100 % (без никакви остатъци) и остава само яйчното масло.

В преходните млека LACTANA Bio 2 (след 6-тия месец) и LACTANA Bio 3 (от 10-тия месец) се целят по-ниски нива на ARA и DHA. Затова в тях освен масло от яйчен жълтък, коeто осигурява необходимото ниво на АRA, но не и на DHA, се добавя и рибено масло от риба тон. Процесът на извличане е аналогичен.
Влагането на LC-PUFA в храните за кърмачета и малки деца е с установен GRAS-статут (Generally Regarded As Safe), т.е. доказано безопасно.9. Защо трябваше да се промени LACTANA® Bio?

Защото немският производител TÖPFER GmbH вече близо 100 години разработва млечни формули, основани само на доказани научни достижения в медицината и неговият стремеж винаги е бил да постигне резултати във възможно най-голяма степен близки до тези при кърмените бебета!


10. Защо на новите кутии пише PLUS 3 – какво означава това?

PLUS 3” е наименованието на новата млечна формула на млеката LACTANA Bio и отразява съдържанието на 3-те уникални предимства:

 •    Пълноценно биологично мляко и други съставки от биологичен произход – гаранция за екологично чист продукт.
 •    Прoбиотици на базата на 4 естествени и репродуктивни вида Би-фидобактерии  (B.longum, B.breve, B.bifidum и B.infantis), които намаляват нивото на нежеланите чревни бактерии, укрепват имунната система и образуват здрава чревна флора.
 •    LC-PUFA (DHA и ARA) – есенциални дълговерижни полиненаситени мастни киселини, които подпомагат развитието на нервната система, мозъка и зрението.


11. Как се променят възрастовите граници на трите различни формули LACTANA® Bio?

 •    Мляко за кърмачета LACTANA Bio 1 – от момента раждането;
 •    Преходно мляко LACTANA Bio 2 – след 6-тия месец;
 •    Преходно мляко LACTANA Bio 3 – от началото на 10-тия месец.

Възрастта, упомената на кутиите на всяка отделна формула LACTANA Bio обозначава долната граница, от която може да започне приемът й. Нейното спазване е задължително! Горна граница не е посочена, тъй като понякога детето може да бъде хранено по-дълго време с някоя от предходните формули (Винаги се консултирайте за това с педиатър или друг квалифициран специалист, който има редовни наблюдения върху детето!).
В общия случай, преминаването от млякото за кърмачета LACTANA Bio 1 към преходното мляко LACTANA Bio 2 трябва да се извърши не по-рано от навършване на 6-тия месец, но и не по-рано от момента на захранване на детето, т.е. когато то вече има разнообразен хранителен режим.12. Има ли разлика между наименованията: „мляко за кърмачета”, „преходно мляко” и „адаптирано” и „частично адаптирано” мляко?

Въз основа на новата „Наредба за изискванията към състава, характеристиките и наименованията на храните за кърмачета и преходните храни”, „мляко за кърмачета” е новото наименование на храните за кърмачета, произведени изцяло на базата на белтък от краве мляко и подходящи за новородени до 6-месечна възраст (преди наричани „адаптирани млека”).

От своя страна, „преходните млека” са новите наименования на храните за кърмачета, произведени изцяло на базата на белтък от краве мляко и подходящи за кърмачета над 6-месечна възраст (преди наричани „частично-адаптирани млека”, „полу-адаптирани млека” или други техни производни).Може да се обръщате към консултантите на “Ен Джей Партнърс” за всякакви въпроси и коментари на E-mail: office@njpartners-bg.com

След 10 Октомври 2008 г. сайтът www.njpartners-bg.com или www.lactana.com ще бъде изцяло обновен.
Посетете го!
На него ще намерите пълна информация за продуктите и ще можете както и досега да задавате своите въпроси.
Екипът на “Ен Джей Партнърс” оценява всяка обратна връзка и ще продължи да отговаря на всяко едно запитване!