Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 септ. 2008, 12:52 ч.

ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА НОВИЯТ СЕМЕЕН КОДЕКС

 • 3 468
 • 108
 •   1
Отговори
Привет на всички бг-мами и татковци!
Препратиха ми този материал,засягащ промените в Семейния кодекс!
Лично аз с моята съпруга сме възмотени от евентуалните промени,които нашите управляващи желаят в скоро време да узаконят! newsm09 newsm61
А вие какво мислите по този въпрос?

Нюзлетър на асоциация "Общество и ценности"

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Здравейте,

Този спешен имейл е, за да ви информира за неотложните граждански действия, които е необходимо да бъдат предприети в защита на семейството. Както вече знаете проектът за Нов семеен кодекс премина през Министерски съвет с пълно одобрение и в момента текат дискусиите по първо четене в Народното събрание. Получих вътрешна информация от Парламента, че се очаква до седмица-две проектът да бъде приет на второ четене, тъй като нагласите на депутатите са по-скоро "за" отколкото "против", въпреки възникналите спорове между отделни депутати. Почти сигурно е, че управляващата коалиция ще гласува под команда, особено след позорното изказване на президента, който призова за "бързо приемане на Новия семеен кодекс без излишни дискусии".

Държа да ви напомня, че в края на месец март Асоциация общество и ценности остро се противопостави на промените в Новия семеен кодекс с внасяне на петиция, подписана от над 2000 български граждани, в Министерския съвет, Народното събрание и Президенството. Излязохме и на улицата. През месец април над 20 граждански организации и 2 политически партии отново изпратихме петиция, за да заявим, че не сме съгласни с предложените промени. Взехме участие в три пресконференции. През месец август изпратихме лично до всеки депутат информационна брошура за последствията от приемането на новия СК.

Сигналите ни бяха напълно игнорирани от управляващите. До този момент не сме получили нито едно писмо от нито една институция в отговор на нашите сигнали. Настъпил е решаващият момент, в който ние като граждани сме отговорни да напомним на самозабравилите се депутати, че не е редно да взимат прибързани решения под натиска на морално деградирали лобистки групи, а да вземат предвид преди всичко исканията на гражданското общество.

В отговор на въпроса ми какво можем да направим, за да повлияем на гласуването, вътрешен човек от Народното събрание сподели с мен, че единственото средство, което ни остава в този момент, е оказване на силен граждански натиск между двете четения. Нека да бъде така!

Тук е мястото да съобщя, че на 2 октомври, четвъртък от 17:30 ч. в градинката пред бившия мавзолей Асоциация общество и ценности организира митинг, посветен на семейството. Нашите настоявания ще бъдат за поставяне на 5-годишен мораториум върху всяка поправка в Семейния кодекс, засягаща брака и семейството. Убедени сме, че подобно събитие може да наклони везните в правилната посока.

Умолявам ви, нека да присъстваме на митинга и заедно да изразим несъгласието си срещу това огромно национално и морално предателство!

Стоян Георгиев,
председател Асоциация общество и ценности
* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *
П.С.Само да добавя,че семейството ни няма партийна принадлежност!Но държим на семейните ценности! newsm53

Последна редакция: пн, 29 сеп 2008, 15:41 от tati Roska

# 1
 • София
 • Мнения: 1 458
Кои точно промени в Семейния кодекс ви възмущават чак толкова много?

# 2
 • Мнения: 2 005
И аз не разбирам, кои са евентуалните промени.

# 3
 • Мнения: 250
Записвам се да следя темата Simple Smile

# 4
 • Мнения: 2 816
И аз искам малко разяснения. Сигнали срещу какво са билиподавани?!

# 5
 • Мнения: 7 701
За това ли става дума?
http://www.sva.bg/index.php?id=9219883218027769434?v=2

# 6
Благодаря за въпроса!....Отговора ми е в част от друга статия:

Предложеният нов семеен кодекс ще позволи измисленото “фактическо съжителство” без сключването на официален брак. Премахването на дефиницията на брака като съюз между един мъж и една жена ще проправи път за следващият “ъпгрейд” в българското законодателство, а именно “брак” между хомосексуалните.

Докато българинът е зает да оцелява, безотговорни политици, незаслужаващи дори кракът им да стъпи на територията на Народното Събрание, умишлено творят закони уреждащи правно крахът на семейството и от там и на нацията.

Както винаги, болшинството от гражданите нямат и представа какво се задава на хоризонта. Нека нахвърля с няколко щрихи картината на бъдещият земен "рай" според както си го представя това правителство на нациналното предателство, което е и де факто вносител на законопроекта, с подкрепата на НДСВ в лицето на Огнян Герджиков.

1) УЗАКОНЯВАНЕ НА БЕЗЗАКОНИЕТО

Новият закон де факто узаконява беззаконието!

Няма да го чуете така формулирано от пропонентите на този изкуствено и дори бих казал престъпно наложен на народа ни закон. Но казано в прав текст, става дума именно за това. В България, за да станеш собственик на кола, ти трябва договор за покупко-продажба. За да си собственик на апартамент, трябва да имаш нотариален акт. Почти няма сфера на живота, в която да няма договорни взаимоотношения. Един билет за самолет се счита за договор между пътник и превозвач.

Но дадено лоби в българският парламент иска да узакони беззаконието в сферата на брака и да даде брачни привилегии на хора, които да не трябва да се ангажират по силата на никакъв брачен отговор!

Те оценяват стойността на брака и семейството по-евтино от тази на един недвижим имот, автомобил или туристическо пътуване!

Защо е нужен този брачен договор? Що се отнася до правата на тези, които се въвличат в брака, той е именно заявка за поемане на отговорност и претенции, както и ангажимента на държавата в подкрепа на брака. В едно морално общество освен, че самото естество ни учи, закона също подкрепя очакването за вярност в брака, както и да се грижат за благоденствието на семейството и да допринасят за общото благо на всички негови членове.

Ако условията на този договор бъдат нарушени - чрез изневяра, насилие, непоемане на материални задължения и други, то тогава съответният брачен партньор може да бъде държан отговорен по силата на един морален семеен кодекс.

Съществуването на морален семеен кодекс има за цел именно да защити семейството и участниците в него като очертава параметрите на привилегиите, правата и задълженията произтичащи от него.

При премахването на тези параметри и ясно очертани привилегии и задължени, държавата премахва и възможността да бъде търсена каквато и да е отговорност от който и да е. Тя узаконява беззаконието и оставя на всеки да прави неговите си правила и да ги променя и нарушава както и когато си поиска.

Българският народ не би приел узаконяването на беззаконие в никоя сфера на обществото. Той не би приел това и в сферата на брака и семейството, ако разбереше за какво става дума. За съжаление платените медии промиват мозъците на хората за пореден път и представят едва ли не новият семеен кодекс като нещо добро.

Самото естество ни учи обаче, че е добро и правилно да има ясно очертани привилегии, задължения и правила на брачното съжителство. Това е истинската защита на семейството и участващите в него личности!


2) ПОЛИГАМИЯ

Новият закон ще позволи един реално узаконен ХАОС, при който всеки може да влезе в “съжителство” с всеки и всеки ще може да има дете от всеки, понеже този брой на “съжителства” не е ограничен, както и кои са хората, които съжителстват - дори близки роднини!

Полигамията, или многоженството има своите поддръжници предимно между либерално мислещи мъже - шовинисти, които гледат на жената като на по-нисш биологичен вид или някакъв вид собственост. Многоженството е присъщо на общества от примитивен вид, в който жените са дотолкова слаби и уязвими, че са се съгласили (или са били принудени) да бъдат част от харема на някой си, който им подава комат хляб от време на време.

Неопределяйки брака като съюз между един мъж и една жена, новият неморален семеен кодекс ще даде възможност на мъже и жени да влязат в множество бракове.

Иска ли българското общество да се връща към примитивизма на многоженството? Няма здравомислеща жена, която да поддържа многоженството. Няма нормален човек, който да си мечтае да е произлязъл от семейство на многоженец.

Самото естество ни учи!

3) КРЪВОСМЕШЕНИЕ

Новият семеен кодекс премахва всякакви пречки пред бракове между близки родственици. Това е също форма на връщане към примитивни форми на съществуване, които ще увредят още повече както самите личности, така и цялото общество. Самото човешко естество, а и медицинската наука е доказала многократно пагубните последствия от кръвосмешенията, които в момента са престъпление по действащият закон.

По новият престъпленията ще бъдат узаконени!


4) МИТА ЗА ПРИПОЗНАВАНЕТО НА БАЩИНСТВОТО

Новият закон едва ли не автоматично щял да накара бащата да припознае детето, заченато от него. О, така ли? А как ще стане това, ако този баща не желае да ги припознае?

Може ли някой от улицата да дойде и да ме накара да припозная детето му? Не! Те трябва да го докажат! Именно това ще стане и сега. Майките пак ще трябва да привикват бащите да припознават незаконно родените деца, с цел установяване на бащинството. Това ще са процедури, привиквания, призовки, съдилища и медицински заключения. Мита за това, че новият закон видите ли щял някак си АВТОМАТИЧНО да накара бащите да припознаят направените от тях деца е ПЪЛНА ГЛУПОСТ, ЛЪЖА И ОБИДА към всички мислещи българи. Сякаш ние не можем да се сетим каква ще е реалността при припознаването. Отговор - същата, каквато е и днес.

5) БУМ НА НЕУСПЕШНИ “СЪЖИТЕЛСТВА” И РАЗВОДИ, А ОТТАМ И СОЦИАЛНИ ПОСЛЕДСТВИЯ

Премахването на брачната институция ще насърчи създаването на още повече неуспешни бракове. Още повече неуспешни бракове означава още повече емоционално и психически наранени и обременени хора и деца. Това пък ще доведе до падане на качеството на живот още повече, тъй като повече и повече хора ще бъдат продукт на социален и семеен хаос и като такива те няма да имат морални или социални задръжки. Очаквайте повече престъпници, по-малко усмихнати и нормални хора. Работодатели, пригответе се за кошмара на още повече депресирани работници, както и още повече такива, които крадат, лъжат и не зачитат какъвто и да е ред. Работещи, пригответе се за кошмара на работодатели, на които липсва каквато и да е морална ориентация и преценка!

Ако семейството не успее да изгради цялостни личности разпознаващи моралните категории на добро и зло, позволено и непозволено и правилно и грешно, кой мислите, че ще го направи - държавата ли? Всичко това ще се отрази на цялото общество.

Това ще доведе до бум на дисфункционални бракове, както и потенциално до много повече насилие, което ще произтича от ситуации на реални злоупотреби и насилие в т. нар. “фактически съжителства”, които всеки е свободен да прекрати когато си поиска. С други думи - фабрика за травмиране на личности - емоционално, социално и по всеки друг начин.

Сключването на граждански брак е всъщност поемането на ангажимент на двама души един към друг, както и към обществото. В един смисъл всяка нова брачна двойка се ангажира да спазва дадени условия на брачната институция както вътрешно в кръга на даденото семейство, така и спрямо обществото. Именно това съзнание за отговорност действа като съзнателен и подсъзнателен стожер на цяла една поредица от деструктивни форми на поведение. Семейният кодекс би трябвало да насърчава и дори възнаграждава брачната и семейната институция! Въвеждането на изкуствения и пластмасов термин “фактическо съжителство” е узаконяване на беззаконието.

Към днешна дата хората все още гледат на сключването на брак като на едно леко страшно събитие. В това е и тръпката и предизвикателството. Сключването на брак в традиционният смисъл, поставя една невидима летва, предизвикателство, което семейството покорява целият си живот. Това става става историята на нашите семейства. Живота е предизвикателство и в брака двама души се свързват да споделят това предизвикателство. Истинската любов всъщност е надрастването на първичното емоционално и физическо привличане и сливането на двама души в един съюз на споделяне на мисли, аспирации, себеотрицателност и последователност. Именно тези добродетели увенчават брака с ореола на благородство, така характерен за традиционното семейство. Те придават достойнство на всички, които са част от семейството и се превръщат в истинското наследство за поколенията, много повече от материални притежания, коли, имоти и постижения.

Фактически съжителства? Забравете цялата тази картина на достойнството на традиционното семейство, която ви описах в предишният параграф!

Държавата, ако ще приема морални закони, трябва да приема такива закони, които защитават брака, а не узаконяват и не поощряват неговата деградация.

Забравете обаче всичко, което сме обвързвали традиционно с брака: очакване за морални, социални и материални задължения, поемане на ангажименти и отговорности, ограничения и наказания за тези, които са безотговорни - всички тези познати нам традиционни атрибути на семейството ще станат музейни експонати, ако се приеме новият семеен кодекс.


6) ХОМОСЕКСУАЛНА ДИКТАТУРА

Нека го кажа ясно - аз не мразя хомосексуалните, няма нищо личностно против тях и не мисля, че обществото трябва да ги третира като зли само защото те са хомосексуални.

Зъл е обаче дневният ред на войнстващото хомосексуално лоби както в България, така и в Европа и САЩ и по целият свят. Поради естеството на хомосексуалната дилема, много (но не всички), от тези, които са хомосексуални имат непрекъснато и изострено чувство за отхвърляне и малоценност. Тук няма да се впускам в разглеждане на въпроса за естеството на хомосексуалноста - дали тя е наследена или не. Според Асоциация Общество и Ценности “в научния свят не съществува нито едно ВАЛИДНО проучване, което да подкепя подобна теза. Напротив, видният учен д-р Франсис Колинс, световен авторитет в областта на генетиката, потвърди, че хомосексуалността е “генетично повлияна, но не се предава по генетичен път.” Това е само едно от десетките твърдения на учени в тази сфера.”

Това е и моето убеждение.

Но друго искам да разгледам тук, а именно ефекта на новият закон върху семейството като институция. Узаконяването на “фактическите съжителства” ще проправи път за сключването на хомосексуални “бракове”.

След това тези “бракове”, в опита си да имитират нормалното семейство, ще искат законно да осиновят деца. След това те ще искат да пратят тези деца на училище. Да, вашето училище! Това в което ходят вашите нищо неподозиращи синове и дъщери.

Хомосексуалното лоби няма да иска осиновените от тях деца да се чувстват дискриминирани и ще настояват за пълна ревизия на учебници и включването на хомосексуализма като част от нормалното сексуално възпитание в училище. Ако някой от вас родители се осмели да поучава децата си, че това е аномалия, вие ще трябва да го правите тайно и с уговорката пред децата си, че те няма да кажат на никой какво вие мислите за хомосексуализма. Защо ли? Понеже ако вашето дете спомене в училище, че вашето семейство мисли, че истинско семейство и брак е именно това между един мъж и жена, то може да бъде изключено от училище, а вие можете да бъдете осъден за дискриминация.

Да, това е света, който българските и европейските либерали са приготвили за нас. Вестник “СЕГА” цитира Огнян Герджиков да казва следното: "След 50-60 г. бракът вече ще е отживелица, архаизъм".

Това е мисленето на така наречените модерни и прогресивни персони, които правят всичко възможно да наложат един престъпен закон, който е узаконен хаос, предателство спрямо семействата и децата на България и висш акт на морална неадекватност.

В ЗАКЛЮЧЕНИЕ:

Хора, които милеят за България и нейното бъдеще и благоуспяване, биха били радетели за укрепването на брачната и семейна институция в нейният традиционен смисъл като брак между един мъж и една жена.
Именно този закон, ясно дефиниращ моралният фундамент на нашето разбиране за доброто и злото, може и трябва да бъде пътеводителят на българският законодател при търсенето на вярната посока за бъдещето на българския народ и България.


Кои точно промени в Семейния кодекс ви възмущават чак толкова много?

# 7
 • Мнения: 2 405
Какви са тия дивотии, бе хора? Полигамии, кръвосмешения.. авторе, дай едно резюме на нещата.

# 8
 • Мнения: 2 005
Не съм против съжителството!
Отпис от темата!

# 9
Да!Точно за това!
И понеже аз не съм от София,и нямам тази възможност да отида на този митинг-"Тук е мястото да съобщя, че на 2 октомври, четвъртък от 17:30 ч. в градинката пред бившия мавзолей Асоциация общество и ценности организира митинг, посветен на семейството." ,то ще помоля  baby_neutral тези от вас ,които сметнат че си струва,да отидат там и подкрепятпублично своите убеждения относно семейните ценности!

# 10
 • Мнения: 6 235
Съжалявам, ама писмото ми се струва писано като от фанатици.

# 11
 • Мнения: 7 701
Нямам нищо против съжителството без брак и не виждам как брачната институция ще предпази обществото от заплахите, които изброяваш.

# 12
 • София
 • Мнения: 15 638
 hahahaСмех!
Предлагам ти да посетиш специалист. Имаш нужда от помощ. Сериозно.

# 13
Всеки има право на мнение!........Но както се вижда,твоето  belinda липсва!
hahahaСмех!
Предлагам ти да посетиш специалист. Имаш нужда от помощ. Сериозно.

# 14
 • Мнения: 214
hahahaСмех!
Предлагам ти да посетиш специалист. Имаш нужда от помощ. Сериозно.

Нямам нищо против съжителството без брак и не виждам как брачната институция ще предпази обществото от заплахите, които изброяваш.

Брато, ти си намерил място къде да пуснеш тема за защита на семейните и брачни ценности.  Grinning Да беше проучил малко нещата предварително къде точно попадаш. Точно в тоя форум няма да намериш хора, които да защитават семейните ценности и традициите на здравото българско семейство. За справка посети форума "Дом и семейство" и ще ти се изяснят някои неща. Тук е пълно с хора живеещи незаконно без брак, с разведени, с жени мразещи свекървите си, с жени които не уважават мъжете си, жени които изневеряват (и то не един път).... Ако някой си мисли че преувеличавам да прочете темите в ДиС. Всяка втора тема е за изневяра, за развод, за обиди за свекървата и още куп неща които изобщо нямат нищо общо със здравото християнско семейство...
И ти си намерил точно тук да пуснеш тема която да защитава семейните ценности. Точно тук където няма такива...
Очаквай здраво оплюване и нападки по твой адрес... Жалко че си се хабил да пишеш...

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт