Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Стара Загора

Мнения: 315
здравейте,
правех страхотен кекс,но в него има яйца.Наскоро на член от семейството откриха алергия към яйца.Сега искам да изненадам всички вкъщи с нов кекс-да можем всички да го опитаме.Моля,помогнете с рецепта  bouquet
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528
Заповядай няколко идеи  Smile
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 158
Сладкиш

2 ч.ч. кисело мляко
1 и 1/2 ч.ч захар
5 с.л. олио
2 и 1/2 ч.ч брашно
1 ч.л сода
1с.л. какао


Глазура
1ч.ч. захар
2 с.л. какао
5 с.л. прясно мляко
малко маргарин или масло

« Последна редакция: вт, 30 сеп 2008, 15:50 от rrhh »
Цитирай

Белгия/София

Мнения: 27 528

 newsm78
Цитирай

Пловдив

Мнения: 2 158
Редактирано!Грешка при писането!
1 чаена лъжичка сода
1 супена лъжичка какао
Цитирай

Някъде на път....

Мнения: 10 091
paola, пробва ли някоя рецепта? Как стана, хареса ли ти?  Thinking
Цитирай


Мнения: 340
Аз правя нещата в кухнята малко "на око" взависимост от тавата, затова няма да мога да кажа точно количество от продуктите, но правя един кекс без яйца и мляко - т. нар. "постен кекс"

1 бурканче сладко от вишни (зависи какво имате  -  от детски храни или от по-големите) размивате с чаша - чаша и половина хладка вода. В тази смес се слага една супена лъжица сода за хляб (няма нужда да се гаси предварително, защото в сладкото има достатъчно киселина). Прибавя се около 2/3 чаша олио, ако смятате, че няма да ви е достатъчно сладко - може и захар. И накрая около 2 - 2 1/2 чаши брашно. Изсипва се в тавичка, предварително намаслена и набрашнена и се пече. Може да се добавят ядки, канела, много хубав става поръсен със кокосови стърготини.

Дано ви хареса.
Цитирай

наоколо

Мнения: 55
Ето ти една:

КЕКС С КОНФИТЮР
---------------

200 гр. конфитюр
300 мл. вода
200 гр. захар
500 гр. брашно
100 мл. олио
1 суп. лъжица хлебна сода
1 чаена лъжичка канела
100- 150 гр. ситно смлени орехи
на вкус може да се приви карамфил и индийско орехче- смлени
--------------------------------

Конфитюра се разбърква добре със содата и се оставя на топло двадесет минути да шупне.След като е шупнал добре към него се прибавят всички останали продукти. Разбърква се добре и се насипва в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма. Пече се в предварително загрята умерена фурна. Докато е топъл се поръсва с ванилена пудра захар.

Дано ти хареса.

Цитирай

наоколо

Мнения: 55
Ето и още една:

МЕДЕН КЕКС
-------------

200 гр. мед
200 мл. вода
200 гр.захар
100 мл. олио
500 гр. брашно
1 супена лъжица сода бикарбонат
300 гр. смлени орехи
канела, карамфил и индийско орехче- на вкус, според предпочитанията.
-------------------------------

Смесват се медът, водата, захарта и олиото и се сваряват. След като изстине тази смес към нея се прибавят останалите продукти. Разбърква се добре, насипва се в намазана с масло и поръсена с брашно кексова форма и се пече в умерена фурна.Докато е топъл готовия кекс се поръсва с пудра захар.
Водата може да се замени със силен чай.

Имай в предвид, че тези кексове стават малко по-плътни от обикновенните, но не са лоши.
Цитирай


Мнения: 8
Аз също мога да дам една идея:-Торта "Гараж".Става много вкусна ,дори даже повече от купешката.
2 малки масла-125
400гр смлени орехи
2 чаени чаши захар
2 супени лъжици прясно мляко
4 ванилий
4 супени лъжици брашно
1 пакетче какао-обикновенно
Орехите ,брашното,1-то масло,1 чаша захар,млекото, 2 ванилий,брашното и половината пакетче какао се смесват в съд и се разбъркват с дървена лъжица. Маслото трябва да е меко. Като стане хомогенна смес се изсипва в намаслена тава с подложена хартия обилно намазана с олио.Забравих да напиша,че сместа се разделя на 2,за 2 блата.Фурната се включва при поставянето и се пече на 150 или 2-ка близо 40мин.Наблюдава се. През това време се прави крема-1 масло,останалата захар,ванилията и какаото.Бърка се с миксер докато се разтопи захарта и стане гладък крем. Оставя се на страна.Когато се опекат блатовете хартията се маха веднага докато са още топли,иначе залепва.Идеално изстиналите блатова се намазват с крема и се оставя на стайна температура 10-15 мин.Предварително трябва да се отдели крем за намазване отгоре.Украсата е плод на фантазията на всяка домакиня,само искам да добавя,че на тази торта не отиват плодове.Може кокосови стърготини,настъргани ядки и др. такива.Когато е готова се слага в хладилник и трябва да престой поне 2 часа,за да се овкуси както трябва.Добър апетит!!!  chef
Цитирай

София

Мнения: 1 341
ето една рецепта и от мен:
   
2 к.ч. к.мляко + 1 ч.л. сода + 1 к.ч. олио + 2 к.ч. захар + 4 к.ч. брашно.
Всичко се обърква и изсипва в намазнена и поръсена с брашно тава.
Отгоре се поръсва с нарязани орехи и леко се притискат надолу.Пече се в загрята фурна до готовност.

PS: Вместо орехи отгоре може да се направи мрежа от конфитюр.Става много интересно,защото тестото излиза изпод мрежата, т.е. се надува.Така от една смес стават два различни сладкиша.
Цитирай


Мнения: 4 279
ето една рецепта и от мен:
   
2 к.ч. к.мляко + 1 ч.л. сода + 1 к.ч. олио + 2 к.ч. захар + 4 к.ч. брашно.
Всичко се обърква и изсипва в намазнена и поръсена с брашно тава.
Отгоре се поръсва с нарязани орехи и леко се притискат надолу.Пече се в загрята фурна до готовност.

PS: Вместо орехи отгоре може да се направи мрежа от конфитюр.Става много интересно,защото тестото излиза изпод мрежата, т.е. се надува.Така от една смес стават два различни сладкиша.
И аз така го правя много е вкусен
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.