Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 септ. 2008, 10:10 ч.

С Каби получихме краен срок...

 • 3 971
 • 85
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 5 399
В неделя вечерта мъжът ми и свекърва ми буквално ме заклещиха в ъгъла наказана. "Ти докога ще кърмиш?! До първи клас ли?! Престани вече! И т.н." Вярвайте ми, изненадаха ме! Целият уикенд бях търчала по различни задачи и въобще не успях да си видя детето. Когато най-после вдигнах двата крака на канапето, Каби ме гушна, целуна "ати"-те и веднага поиска да суче. Мъжът ми побесня и ме награби, а свекърва ми седеше привела глава на отсрещния диван и ме поглеждаше скришом! Или бяха говорили преди това за нашето кърмене (ако Каби е питал за мен или ати-те през деня) или свекърва ми споделя желанието на мъжа ми да отбивам малкия без да го е изказвала (по-малко вероятната версия). Както и да е, не ми се търси световна конспирация...

Аз съм упорито магаре, сиреч зодия теле - тъпо и нагло! Не се поддадох да отвърна - винаги съм държала докато кърмя да не влизам в никакви спорове и да не нарушавам общото ни благо. И понеже избрах да замълча и този път, мъжът ми директно постави крайния срок - този петък.  ooooh! Сега от мен се очаква да намажа гърдите си с оцет и да обясня на Каби някаква измислица. И да поставя "точката" на 2 г. и 3 м.

Истината е, че мъжът ми никога не ме е подкрепял особено за кърменето за разлика от свекърва ми. Тя и до днес се хвали, че Каби е кърмаче и че съм преминала през трудни моменти, но съм устояла. Крайни срокове за отбиване съм получавала неведнъж - първият беше когато Каби навърши годинка, следващият беше на 1,6 г, а след това около тръгването на яслата, т.е. на 2 г. Но така настоятелно и дори обидно, както в неделя, мъжът ми никога не е реагирал. Винаги съм успявала да го убедя, че така трябва да бъде и той се е примирявал, но не и съгласявал. Но в неделя...

Не пускам тази тема, за да ми пишете колко е несправедлив любимият ми или дори нещо по-остро. Пускам я за да споделя как от неделя вечер броя колко пъти съм накърмила Каби и как всеки път преживявам като за последно.  Cry Не, не съм готова! Две години кърмене са добър резултат, но винаги съм искала Каби сам да пожелае края. Не и този начин.. Пускам темата и защото досега не съм прочела за подобно насилствено отбиване в този форум и ако нашето се окаже първото, то нека да е последно!

Благодаря ви, момичета!  Hug   bouquet

# 1
 • София
 • Мнения: 1 853
какво му пречи на таткото не разбирам?????? свеки стои в дъното на нещата според мен, да не би щото е момченце и 'да не го повредиш' ?????

# 2
 • София
 • Мнения: 6 892
 ShockedНямам думи! Знам, че казваш да не охулваме любимия, но тогава да охулим теб Wink Нито някой има право да се държи с друг човек по този начин, нито някой има право да позволява да се държат така с него. Можеше и да не става въпрос за кърменето, а за нещо друго, но за мен това е насилие. Насилието може да не е само физическо и дори психическия тормоз е много по- страшен. За телесна повреда закона е предвидил наказания, но за психическа травма, според мен, е са необходими още по- строги такива. Не коментирам дългото кърмене, ползата и тн- всички ги знаем, но никой, наистина никой няма право да се държи с партньора си или снаха си като лош, ама много лош родител. Naughty
Съвети не мога и не искам да давам. Щом се е стигнало до тук само ти си знаеш какво ти е и как да се справиш. Кураж! Hug

# 3
 • Мнения: 521
Ох,незнам какво да напиша,след като не си готова ще го направиш ли това с оцета?Свеки щом мълчи и се спотайва значи итя има пръст в тази работа.

# 4
 • София
 • Мнения: 543
Какво да ти кажа... Ние сме на 9 месеца и всичко живо около мен цъка, че още не съм дала попарка... И че бебето трябва да се храни на 4 часа, пък то моето яде като ламя.

Понеже в началото на кърмаческия ни стаж имахме големи проблеми, ама през какво ли не минахме, и аз чаках да достигне някаква прилична възраст за отбиване. Обаче сега нещата рязко се оправиха - да чукна на дърво, пу-пу-пу, да се завъртя и да плюя през рамо - та вече спрях да мисля за отбиване и си джвакаме с кеф. И сега се почна - до кога ще се кърмите, ами айде, че годинката наближава и т.н. Доста е досадно. За щастие имам пълната подкрепа на мъжа ми - подхилва се и казва, че нещо изведнъж голяма кърмачка съм се извъдила. Но родителските тела и от двете страни много мрънкат.

Може да се пробваш пак да се направиш на разсеяна и номерът да мине Simple Smile Ако пък не стане - две годинки и нещо са си сериозна работа!

# 5
 • Мнения: 3 869
Ами сигурно всички сме се чудили докога е нормално да се кърми, а аз понеже все се ровя в книги и справочници, ето до какво стигнах по отношени на кърменето при хората, ако се съпоставя с кърменето при други бозайници:
Кърменото е нормално до:
- възрастта, в която рожденното тегло се утроява или учетворява (при хората около 2 годишна възраст)
- възрастта, когато малкото достига една трета от теглото на възрастен (при хората - 4-7 години)
- възрастта, когато зъбите се сменят с постоянни (при хората - 5,5 - 6,5 години, съвпада с възрастта, когато имунната ситема е напълно развита)
- връзката с дължината на периода на бремеността - при шимпанзетата, които се счита, че са най-близко в еволюцията до хората, кърменето продължава до 6х дължината на периода на бремеността; при хората това би означавало 4,5 години.

Една страхотна акушерка, която познавам, е кърмила последното си дете до 5,5 години, когато самото дете се дръпнало и казало, че вече е твърде голяма за "това"  Laughing

Лично аз мисля, че докога едно дете ще се кърми зависи изцяло от него и от майка му. Ако майката не иска да отбива принудително, идва момент в узряването на детето, когато то само се отказва, израства този период. За всяко детенце си е различно, точно както буденето нощем за храна, нощното напишкване и  още много други неща.

Кърменото е специална връзка между майката и детето; в този смисъл не би трябвало "външни" за тази връзка хора да вземат решеня за нея.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 853

Кърменото е специална връзка между майката и детето; в този смисъл не би трябвало "външни" за тази връзка хора да вземат решеня за нея.

 smile3501

много интересни факти прочетох Peace особено това за пълното развиване на имунната с-ма и сменянето на млечните зъби Thinking

# 7
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Изи, а говорила ли си с него какво му липсва. Какво си мисли, че кърменето му отнема. Защото съм сигурна, че мъжете ни се чувстват малко или много ощетени от това дълго кърмене. Искат си жените обратно, искат си старото внимание, което преди е било само за тях, а сега вече две години и кусур е дарено почти изцяло на детето.
Според мен трябва да организираш един спокоен разговор само между вас двамата. Без баби и Каби. Разпитай го хубаво как се чувства, какво му липсва. Кажи му как се чувстваш ти и какво е за теб кърменето. Може би тогава и той ще те разбере, а и ти ще знаеш какво му пречи.
Може би са се събрали много неща на куп, напрежение, ясли, боледуване. Може да е получил някой дежурен съвет от околните как отбитите деца изведнъж стават като извадени от каталог... всичко е възможно. Но съм сигурна, че ако поговорите без да се карате, ще има резултат.

# 8
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Подкрепям Шаманката напълно, но бих ти предложила също така да се съобразиш и с мнението на мъжа ти. Просто му обясни, че кърменето за Каби е нещо малко по-специално и вие двамата (ти и той) когато взимате решението за отбиване трябва да отчетете и нуждата на детето. Моят съвет е да поемеш по пътя на отбиването и да покажеш на мъжа ти, че неговото мнение е важно и ти си склонна да се съобразиш. Но нека и той ти помогне - като например участва в приспиването на Каби, в обясненията защо не може да суче. Обясни му също така че рязкото отбиване може да навреди и на теб. Според мен може да постигнете разумен компромис-напр. до петък да останат 1-2 кърмения (които са най-важни за Каби) и после за 2-3 седмици да махнете и тях.
Наистина кърменето е много специален процес, обаче все пак детето има 2-ма родителя и мнението и на двамата трябва да тежи еднакво. Мъжа ти все пак се е съобразил с твоето мнение и е показал че го уважава. Време е и ти да му покажеш че си готова да го послушаш. Вероятно, ако разбере че приемаш нещата и ако поискаш от него помощ той ще е склонен да смекчи тона и да направи крайния срок малко по-гъвкав.

За отбиването, според мен, майката никога не е готова  Simple Smile Но рано или късно-трябва да стане.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 2 467
Понякога и моя мъж пита "докога, бре жена?". Казвам "защо да спирам. Обясни, моля". Когато ми се даде логично и смислено обяснение защо да спра да кърмя насилствено за мен и детето, ще го направя. Но от как малката направи 3 години, вече никой нищо не ме пита  Mr. Green

Седнете и говорете само двамата. Може би има неща, които той не смее да каже пред майка си...

# 10
 • София
 • Мнения: 5 399
Благодаря ви за топлите думи и съвети!  Hug

Каби от доста време суче по следния начин:
  * в работни дни само рано сутрин преди ставане и привечер след като го взема от ясла.
  * в почивни дни - понякога 3-4 пъти през деня.
Заспива без никакви проблеми с баба си и с мен, както и в яслата, като отдавна не търси гърдата. В това отношение няма да имам никакъв проблем.

За съжаление мъжи се прибира всяка вечер много късно и време не ни остава нито за сериозен разговор, нито за несериозен.  Rolling Eyes Мисля си за три варианта за действие:

 1. послушание, примерение - за първи път ще ми е откакто съм осъзнат човек.
 2. спиране на едното кърмене - само че не мога да реша дали да откажа Каби от сутрешното или от следобедното - и двете ми се виждат важни за него.
 3. измама - много лош вариант, дори грозен - да му кажа, че не го кърмя (той през седмицата няма да се усети). Това е едно малко и нищожно дяволче, което няма да послушам.. Дори вече съжалих, че го помислих и написах!
 4. неподчинение - това ми е присъщо.

Ако ми кажете по т. 2 какво да измисля, може би пак ще е нещо, знам ли.  newsm78

# 11
 • Банско
 • Мнения: 2 829
Аз бих подходила така:
Първо бих казала на мъжа ми, че искам да поговорим относно крайният срок за кърменето. Все трябва да има начин да се организира-или късно вечер, или рано сутрин или напр. да се прибере мъжа ти по обяд. Бих наблегнала на това, че решенията, които засягат детето се взимат от вас двамата, заедно. При последният разговор е присъствал и външен човек, затова, спокойно можеш да му кажеш че докато не обсъдите нещата на спокойствие не приемаш решението за окончателно. Подходящо е още в този разговор да споменеш че имаш сериозно намерение да се съобразиш с мнението на мъжа си, но искаш да го обсъдите зедно. Наистина е важно мъжа ти да каже какви са му мотивите, все пак решенията свързани с детето трябва да се взимат информирано, а не "защото трябва" или "еди-кой-си каза". Обясни му също така, че ако обсъдите нещата и ако вземете решението заедно (а не да ти бъде наложено) ти самата ще се чувстваш по-добре, ще си настроена по-положително към целия процес, ще ти бъде по-лесно да отбиеш Каби с усмивка и да внушиш на самото дете, че отбиването е хубаво нещо (че е порастнал, станал е голям и самостоятелен) вместо да се мажеш с оцет и да му отнемеш нещо любимо, което да му липсва. Освен това за семейството е много по-добре, когато сте единни и се подкрепяте-в случая ти ще подкрепиш мъжа си в решението да отбиете Каби, а той ще подкрепи твоята преценка как точно и за колко време да стане.

Според мен по-лесно ще е да откажеш това кърмене, което е след ясла. Можеш да опиташ просто да го отлагаш и да разсейваш Каби с нещо по-интересно. Все пак ранното сутрешно кърмене сигурно и на теб самата ти е по-приятно и вероятно ти/ви осигурява още малко време да полежите заедно в леглото. Но все пак можеш да опиташ и да видиш какво мисли дребното по въпроса Simple Smile
Ако все пак не успееш да поговориш с мъжа ти дотогава може в петък да го уведомиш, че Каби суче вече само сутрин (или само следобед) и ще ти трябва още една-две седмици за да махнете и това кърмене.

# 12
 • В полите на Пирин планина
 • Мнения: 15 237
Аз не съм успешна кърмачка, независимо, че малкия още приема кърма, защото се цедя с помпа, вече 9 месеца и кусур ... При второто си дете имах голямо желание дакърмя, но така и не успях, уви ... Затова мога само да ти се възхищавам на дългия кърмачески стаж и да ти стискам палци всичко да се нареди според желанието ти. Мисля, все ще намериш време за един малък разговор с мъжа ти, колкото и късно да се прибира ... Добре е да наблегнеш на вредата от рязкото отбиване - и за теб, и за детето. Нека ти даде мааалко по-дълъг срок, а ти се постаряй да се съобразиш с него - аз си представям около месец, например. Един съвместен компромис е най-добриятизход от ситуацията.

# 13
 • София, България
 • Мнения: 3 718
Съгласна съм с Янаст, само ще допълня. Важно е да намерите време за този разговор. Най добре да оставите Кабито на бабата за няколко часа в почивен ден, да излезете навън, на приятно място и да поговорите. Ама да няма пречки за разговора като телевизор, работно време и т.н. Това с телевизора го казвам съдейки по моя мъж, телевизора и игрите много му пречат да общува Заведи го на ресторант или на хубава разходка, поглезете се малко.
Поговорете за това колко е важно отбиването да стане бавно. Така или иначе сте тръгнали към отбиване, още малко остава.
Според мен ти си много борбена натура и можеш да отстояваш своето със зъби и нокти. Но мисля, че в случая со кротце ще постигнеш повече. Хем вълка сит, хем агнето цяло, както е казал народа  Wink

# 14
 • В сърцето на ММ
 • Мнения: 927
I am still breastfeeding and that's still not your bussiness.Такава тениска искам да си купя и да не я сваля.Защото  когато не кърмиш те упрекват,а когато кърмиш още повече?
Мила,съчувствам ти и те разбирам.От сега ми се свива сърцето като си помисля,че рано или късно ще трябва да се отбием.
Опитай се да обясниш на съпруга ти,че с настъпващите вируси ще е добре и полезно за детенцето да си цоква-дори и по веднъж.
Синът ми е с повръщане и разстройство 2-ри ден.Ако не сучеше,сигурно вече щеше да е обезводнен и да сме в болница.При всяко боледуване и аз и мъжът ми се убеждаваме,че кърменето е ехинацея.
Дано стигнете до добро решение за вас и за детенцето. Hug

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт