Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Как точно става класирането при кандидатстване след 7-ми клас?

Извинявам се за може би коментирания въпрос, но ако може с 2 - 3 думи да ми кажете.
Питах 2 майки, на които децата им кандидатстваха миналата година, но ми казват различни неща.


Та как точно се разпределя кое дете в кое училище да се запише на първо класиране?
Доколкото разбрах всяко дете може да напише много желани училища: номер 1 еди-кое си, номер 2 друго и така 10 -15 у-ща.
Та, компютърът като ги подреди по бал, как точно се определя кое дете къде ще се запише?
От първо желание ли първо решават или как?
Ако му стига бала за 2-3 училища как се прави избирането? Не се ли дублират някак? Чисто технологично не ми е ясно. Embarassed
Или приемат първо на първо желание и приключва, после на второ и така?

И избираш у-щата преди да знаеш какъв е резултата от изпита, нали?

# 1
 • Мнения: 322
Друга майка на седмокласник ти отговаря, че МОН мълчи като  герой на Вапцаров дали напр. ще има матури, за което се носят слухове от май месец и изобщо как точно ще се кандидатства след 7 клас, с оценки от въпрпосните матури, кои оценки точно ще са балообразуващи,т.е за генералното, а ти питаш за технологични детайли....
Сори, сарказма е насочен към МОН и цялата неразбория в държавата, дето е на автопилот, не към теб.

# 2
 • Мнения: 629
 При нас училищата се избираха след като излезе резултатът. На формулярите се записват желанията, има много редове, т.е. много училища можеш да запишеш. Ако оценките му са високи, може и само 5 гимназии да попълниш, но ако са по-ниски - пиши по реда на желанията. И аз не знаех нищо предварително, но като му дойде времето се изяснява всичко.
 

 

# 3
О, не знаех, че отново ще има промени. Мислех, че ще е както досега.
Ех, аман! 

# 4
 • Мнения: 20

Компютърната програма работи по бал и по ред на желанията. Ако едно дете има подходящ за даденото у-ще бал, но го е посочило по-назад в желанията си, ще бъде изместено от дете със същия бал, но посочило у-щето на по-предно място. Имайте предвид и това, че първото заявление обслужва 1 и 2 класиране. Много е важно какво ще пишете на позициите от 1 до 5.
На първите две места не бива да бъдат у-ща с по-нисък от бала на детето бал.

# 5
Когато се избират у-щата - знае ли се бала или на сляпо се прави подреждането?

# 6
 • Мнения: 20
Преди конкурсите се подава заявление, в което се посочват предметите, по които детето се явява на изпит. След обявяването на резултатите се подава заявление, в което се подреждат желанията. Ако детето е прието на 1 класиране по 1 желание, трябва да го запишете. Ако е прието по 2 и т.н. желание, може да участвате във 2 класиране, при което или отивате по-напред, или оставате на вече постигнатото желание. В този случай трябва да подадете заявление в у-щето, в което е прието детето, заявление за участие във 2 класиране. Ако детето не е прието по нито едно желание, то автоматично участва във 2 класиране. Ново заявление с подредени нови желания се подава за 3 класиране, което става само за свободни след 2 класиране места.

# 7
 • Мнения: 59
Много точен си е изразът - ПОДРЕЖДАНЕ НА ЖЕЛАНИЯТА!
А системата ще ви постави на това място, за което ви стигне бала.
Погледнете темата на миналогодишните седмокласници, много точно е обяснено там.

# 8
След обявяването на резултатите се подава заявление, в което се подреждат желанията. Ако детето е прието на 1 класиране по 1 желание, трябва да го запишете. Ако е прието по 2 и т.н. желание, може да участвате във 2 класиране, при което или отивате по-напред, или оставате на вече постигнатото желание. В този случай трябва да подадете заявление в у-щето, в което е прието детето, заявление за участие във 2 класиране.

Алеф,
Значи си знаеш бала и според него преценяваш къде е възможно да влезнеш.
На мои познати децата влезнаха на 3-4то желание, като с нисък бал кандидатстваха в елитните у-ща.
Ако/като виждат, че бала им е малък защо така се получава? newsm78
Също ми казаха, че за 1-во класиране може и 15 у-ща да се напишат.

2-ро желание равно ли е на 2-ро класиране???

# 9
 • Мнения: 20
mary2,
С обявяването на резултатите детето си знае бала (той се формира по различен начин за различните видове у-ща). Според бала на детето и според бала на у-щата, които го интересуват,
през последните 2-3 години се подреждат желанията. Важно е да не се пишат у-ща, в които балът е с 2-3 единици по-голям от бала на детето. Първите 2 желания трябва да са с бал, не по-голям от 1-1.5 единица. Могат да се напишат  и 50 желания.
В първото заявление у-щата се подреждат по определен ред. Възможностите са няколко за 1 класиране:
- детето се класира по 1 желание;
- детето се класира по 2 и т.н. желание;
- детето не се класира изобщо.
В първия случай трябва да се запише. Във втория може да пробва участие във 2 класиране (нищо не губи). В третия автоматично участва във 2 класиране (най-лошият случай).

# 10
 • Мнения: 20
Таира, не аз съм пуснала темата. Да, вярно е. Още е рано за подреждане на желанията.
Но насоките ми са правилни - повече от 10 години ги давам на седмокласниците, по-точно на родителите им. Прочети наредбата. Като изключим една нещастна за родителите година, когато в класирането участваше само балът, във всички останали години принципът е един и същ.
Три класирания (четвърто се прави от  у-щата, ако има незаети места). За 1 и 2 класиране се подава едно заявление и е много важно да се подредят адекватно у-щата. Ако на 1 място е посочено у-ще с нисък бал, детето няма шанс, освен за 3 класиране, ако има места. Участието във 2 класиране е желателно, защото при него детето не може да слезе по-надолу от вече постигнатото на 1 класиране, но може да се качи по-нагоре. Пише го в Наредбата. И в този случай само не се оперира с гнездото. Ако детето не се класира на 1 класиране, означава, че желанията са подредени не както трябва. Ако има нужда, мога да оставя и телефон.

# 11
 • Мнения: 20
P.S. Вариантът детето да се класира на 1 класиране по 1 желание не е добър, ако у-щето има по-нисък бал от този на детето. То или трябва да се запише, или отива на 3 класиране.

# 12
 • Мнения: 59
http://rio-sofia-grad.com/

СЪОБЩЕНИЕ 1


    Уважаеми кандидат-гимназисти,
    уважаеми родители,

    РИО, София-град, Ви уведомява, че дейностите по приемането на ученици след завършен VІІ клас в държавни и общински училища за учебната 2008/2009 година (съгласно Наредба №11/28.03.2005 г.на МОН) започват от 26 май 2008 година.

    За Ваше улеснение обръщаме вниманието Ви върху някои основни моменти от кампанията:
..........................................

   ...................................Попълването на заявлението трябва да се извърши много внимателно, четливо и добре обмислено. Подредбата на училищата (по профили, професии и специалности) трябва да се осъществи от най-желаните низходящо към по-малко желаните.
  ..................................


Няма да споря дори повече, който се интересува да чете.

# 13
 • Мнения: 20
Благодаря на mary2 за подкрепата. Включих се в темата, защото знам какви грешки се допускат от родителите. Получило се е като нова тема. Ще дам само един пример и повече няма да коментирам. Дете с бал 31 не се класира в нито едно у-ще на 1 и 2 класиране. Докато е изредило всички елитни гимназии, в които от 2 години , с изключение на Немската гимназия, се броят по няколко желания в зависимост от втория език, местата в постижимите за нея у-ща са се запълнили. Такъв ще бъде и резултатът за дете с нисък бал, изредило много желаните елитни у-ща и не успяло да влезе във възможните добри у-ща.
Но, както казах, повече няма да давам съвети. Успех на децата! Моето дете отдавна е минало тази възраст, а аз се занимавам с деца професионално и , видите ли, реших, че мога да бъда полезна.

# 14
 • Мнения: 1 478
Майчета,

бъдете внимателни! И тази година имаше опити да се пуска подвеждаща информация за подреждането на желанията.

Уич и Крисче са гърмяни зайци и искат да ви защитят

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт