Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 4 187
Рая е втора група! От градината ни предоставиха листа с възможните допълнителни занимания, извън общата програма, които тя може да посещава. Английски, Танци, Рисуване ......

За момента, единствено сме я водили на уроци по плуване. Останахме много доволни , Дива Heart Eyes!
Сега я записах я на Английски и Танци, с уговорката, че може да се откажем всеки един момент.
Интересува ме, има ли смисъл от тези занимания, във вида в който се предлагат в градината, или е излишно ? Какви извънкласни занимания сте избрали за децата си?

# 1
 • В подножието на Витоша
 • Мнения: 2 233
И аз се записвам да следя темата. Миналата годинабаткото го бях записала на приложни изкуства и Английски. Английският след НГ го спряхме защото не казваше и дума  , сякаш никъде не ходи....Та така спрях го и след известно време, нашият както си седиме преброи до 10 на английски без да го караме.Така разбрах, че всъщност му е влезнало нещо в главата, само където се инати и не иска да казва нищо...после съжалявах, че съм го спряла. С приложното съм в резерви Confused, цяла година разботят с пластелин, а в къщи само червейчета прави от него и го ,,смесва"
Тази година още не знам какви допълнителни дейности ще имат , но съм в голямо чудене какво да го запиша.Аз го водя отделно на плуване, та това отпада.

# 2
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 164
Поинтересувайте се кой води тези така наречени занимания.
В 90% от случаите са млади момичета студентки, които и хабер си нямат как да се справят с децата, пък камо ли да ги научат на нещо или поне да им събудят интереса.
И в повечето случаи вместо да се изпишат вежди, се вадят очи.
Моето момче ме крънка да го запиша на бойни изкуства, танците и английския вече са друго място, извън градината.
Не ми е останало време да проверя кой ги води, но от опит с племеника ми и познати разни, точно тези бойни изкуства са пълна пародия.

# 3
 • Мнения: 34 820
Миналата година на същите ходеше - английски и танци, сега като прикючи сборната група, пак ще я запиша.
При нас преподавателите са от специални школи за работа с деца, доволна съм, в края на годината има открит урок по английски и концерт от танците, за да видят родителите какво са научили децата им през годината  Peace

# 4
 • гр. София
 • Мнения: 414
допълнителните дейности се записват за да развиват децата и не трябва да се очаква, че като ходят една година на английски като ги изпитваш те ще отговарят - това няма да го правят до към 4-5 клас . На тази възраст децата изграждат невронни мрежи и чуждия език помага за развитието на тези мрежи и за приемане на звуци неприсъщи на българската фонетика като родни. Бойните изкуства са за да развиват двигателно децата, концентрация, равновесие, не очаквайте че децата ще могат да правят кати и спаринг. Всички допълнителни дейности са под формата на ирги и децата не се натоварват както ако са възрастни. Дори и момичета студентки да ги обучават те работят обикновенно със системи и материали, които са създадени от колективи и опитни специалисти. Най-важното е обучаващите да обичат децата и да обичат работата си.

# 5
 • под голямата лоза
 • Мнения: 7 724
....така....
...и моето дете е втора група.
Както и кака й, така и малката посещава редовно занятията по английски.
При нас, обаче започват още от първа група.

Стар, не бъди наивна и не се надявай, че детето ти ще научи английск още утре.
"Уроите" им английски преминават във вид на игра,
в която научават много думички...това е факт.

(ще говоря за малката си щерка, защото в момента е актуална по темата,
но същото се отнася и за кака й,....)
Та, значи още в първа група тя знаеше числата до 10,
както и някои животни, като котка, куче, слон, маймуна,
крокодил, лъв, заек...и т.н....
Знае квакво значи стенд ъп, сит даун и още доста словосъчетания.
Научи и "Джингъл беллс", както и още няколко песнички...
(едва ли знае за кво се пее в тях, де)

Аз съм ЗА заниманията по език в детската градина.
Ако не друго, то поне им се обръща езика да изговарят правилно думичките.

(...тук е мястото да спомена и продължението на узучаването му
във вече училищна възраст, но не е по темата и ще се въздържа)

...сега за танците:
Танците (не зависимо дали са народни, модерни,
...или дори и художествена гимнастика или балет)
са нещо супер- полезно още от тая възраст.
И двете ми деца ходеха на танци в първа група.
Това е начин да си изразходват енергията,
особено в зимните месеци, когато не ги извеждаме толкова на вън.

От тази година малката вече ходи на балет,
та поради тая причина ще я лиша от градинските танци.
(така беше и кака й)...

...и не, не е излишно Peace

# 6
 • на път
 • Мнения: 2 627
Нашият опит е следният - от 5 "кръжока" само на този с каратето не кандисах. Без това е енергично детето и няма какво допълнително да се "бие".

английски - Мис Марина шапка и свалям. от 1 група резултатът е над 40 думички и изрази и поне 10 стихчета и песни. Днес го проверих - помни от раз поне половината а другата я възстановихме на първо четене

приложно изкуство - голяма радост, но се чудя къде вече да ги дявам тези "лачени" керамични фигурки ... ако и тази година бълват така музей ще трябва да откривам. Малко се цапаше в началото, но с една работна престилка реших проблема

народни танци - не коментирам защото там се "записа" самостятелно въпреки моето несъгласие заради една мома ... на мен ми представиха сметката като пост фактум

футбол - мъжкото занимание. Горят енергия, имат екипи на отбора, учат ги на дисциплина и отборно чувство. Научи се да рита добре за 1 година в интерес на истината.

Тази година предсти да ремонтират басейна в градината. Дано стане, че един мъж трябва да може да плува и да не го е страх от водата.


Та аз съм за - децата поумняват вършейки различни видове дейност - творческа, мисловна, физическа ,,,

Последна редакция: ср, 01 окт 2008, 09:03 от d_iva

# 7
 • Варна
 • Мнения: 4 187
Еййй, мненията ви много ме обнадеждиха.
Да естествено, далеч съм от мисълта, че едва ли не след месец - два, ще е много на ти с английския, но ако накрая знае и половината от това, което описва Руска , ще бъде чудесно  Grinning.
Непременно ще проверя кой ще води занятията, както посъветва Каспър, дано да са опитни и ентусиазирани хора.
Определено това, че заниманията са в градината е много удобно. Не е проблем да я водя на други места, но ако предлаганите дейности тук я впечатлят, и видя резултати, ще бъде чудесно.

Следващата седмица ще има родителска среща, предполагам ще разберем повече! Това приложно изкуство ме заинтригува, ама то може ли навсякъде да се огрее  Mr. Green.

# 8
 • под голямата лоза
 • Мнения: 7 724
... Това приложно изкуство ме заинтригува, ама то може ли навсякъде да се огрее  Mr. Green.
Там мачкат глина, пластелин и хартия,
лепят разни мънистенца  и остатъци от прежда по готови рисунки
....абе, нтересно е...
Кофти момента настъпва, когато детето пожелае да
практикува уменията си и в къщи и ти трябва да
й Фанеш цаката на фурната, на какъв точно градус се пече пустата глина ooooh! Crazy

...а иначе и в това няма лошо, де... Wink Hug Grinning

# 9
 • Мнения: 1 931
Йони в първа група ходи на плуване и втора ще продължи,  харесва му и ходи със желание. Миналата година не беше много въодошевен от други неща, но тази година се замислям за англ. език.  Той е впечатлен и си мисля тази година да пробваме.Иначе за другите занимания ще кажат днес на родителската среща, на която няма да присъствам и ще питам как е минало и какво са казали. Оказа се , че на двете деца родителските срещи са им в един ден през половин час и ще ми е невъзможно да присъствам на двете и избирам мястото къде сме за първа година.

# 10
 • София
 • Мнения: 621
Дъщеря ми ходи на всичко, що се предлагаше в градината, освен английски, а именно: плуване, танци народни, танци латино, приложно.
Много бях доволна!
Да, момичето, дето им водеше латино танците....аз по-добре бих се справила, макар че съм любител.
Да, по приложното бълваха едни такива лачени керамични фигурки в изродски цветове...
Но не това е важното. Всяко едно занимание развива детето. Дори и само да мачка пластелин и да прави елементарни червейчета от него - това е много полезно за развитието на фината моторика, за изграждането на връзки между ръцете и мозъчето, невронни мрежи.
Това са физически упражнения за развитие на интелигентност.
Аз съм за допълнителните дейности.

# 11
 • Мнения: 1 134
Мария ходи още от първа група на различни неща. Никога не съм очаквала, че ще има върхови постижения, а по - скоро, че ще й е разнообразно, интересно и някой може да "напипа" евентуално нещо, което да я влече. Така и стана. Неизбежно има някакъв танц/спорт. Мина през художествена гимнастика, балет, сега е на вълна латино танци. Ходи и на приложно изкуство - в резултат имам уникални творения по стените вкъщи.  А миналата година изведнъж каза, че освен вокална група иска да ходи и на пиано. Аз бях доста скептично настроена, защото реших, че ще мъча горкото дете по класическата схема - пиано, езици и пр. щуротии. Обаче, се оказа, че е много музикална, отдава й се, и й харесва. Купихме синтезатор вкъщи и всяка сутрин, още със скачането от леглото, ми изсвирва поне по едно "парче".
Така, че съм абсолютно "за" тези дейности. Още повече, че се провеждат на място в градината, не се налага да водя детето си през целия град, и могат само да бъдат от полза за развитието му.

# 12
 • София
 • Мнения: 142
С малко несигурност я записах на модерен балет в 1ва група. Притеснявах се, че може да не и хареса, че може някой да и се подиграва, защото беше малко по едра от останалите деца в групата.... Вече е четвърта група и вчера ме попита дали и тази година ще продължи да ходи на балет. Дори сутринта отново ме подсети да не забравя да кажа на госпожата, че и тази година ще е "балерина". Затова си мисля, че за децата тези допълнителни занимания са интересни и необходими.

# 13
 • Мнения: 13 834
Сашо ходи на английски език миналата година. Научи доста думички. Всичко е под формата на игра. Преподавателката е сериозна. Накрая на годината имаха открит урок.  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 3 662
В първа група не е ходила на никакво допълнително занимание. Във втора я записах на английски и танци. От английският съм изключително доволна - накрая имаха открит урок и видяхме какво са научили - учителката им е млада, пеят, танцуват - интересно им е и ходят с желание.
От танците обаче повечето родители останахме разочаровани - за цяла година не бяха научили абсолютно нищо.
Снощи бях на родителска среща и пак говорихме за допълнителните занимания. Ще я запиша на танци само ако е друга учителката там  Peace

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт