Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • под ореха на сянка
 • Мнения: 198
Заместник - кметът по образование и култура на община Бургас г-жа Йорданка Ананиева разпореди днес /26 септември/ на директорите и учителите в детските градини да не събират пари от родителите на децата, които се обучават в тях, под какъвто и да било предлог. Всяко събиране на финансови средства в детските заведения, освен предвидените в Закона за народна просвета такси, ще се счита за неправомерно.

         Поводът за последвалата реакция на заместник - кмета Йорданка Ананиева са постъпилите многобройни сигнали от засегнати граждани, че педагози в детски градини на града са искали от родителите средства за закупуване на скъпоструващи учебни помагала, почистващи и перилни препарати.

         В текста изрично се посочва, че внасянето на дезинфекционни препарати от родители е забранено. Право да зарежда детските градини с препарати има единствено спечелилата обществената поръчка фирма, която извършва доставките само със сертификат за качество.

         По закон детските градини могат да приемат финансови средства от родители, само ако те са предоставени доброволно и срещу това бъде издаван акт за дарение.

п.п. това само за сведение на бургаските майки.... инфото е от 26.09.2008 г.

# 1
 • Мнения: 1 312
Черно на бяло наистина стоят така нещата.
Средствата които се събират трябва да са под формата на дарения или доброволно дадени.
Незнам обаче как си измиват ръцете и се измъкват после след като е масова практика да се изискват пособия и санитарни материали от родители.

# 2
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
а как да се осигурят учебниците за децата които са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, но министерството не ги ОТПУСКА??У???
или ще броят мухите по тавана децата?

# 3
 • Мнения: 13 834
а как да се осигурят учебниците за децата които са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, но министерството не ги ОТПУСКА??У???
или ще броят мухите по тавана децата?
Peace По принцип навсякъде из страната им е забранено да събират пари от родителите, затова тази задача е прехвърлена на родителските комитети.  Няма лошо. След като държавата не се грижи за децата, ще им подсигурим помагалата.  Hug

# 4
 • Мнения: 4 929
Именно поради наличието на такава забрана всеки родителски комитет във всяка група си има официално избран КАСИЕР. Касиерът събира парите, а след закупуването на необходимото на база представени фактури градината издава СЕРТИФИКАТ ЗА ДАРЕНИЕ.
На определен период от време въпросният касиер се отчита пред родителите, като представя а) фактурата, че материалите са реално закупени от търговец и б) издаденият от градината сертификат, че материали на съответната стойност са постъпили и заведени в градината.
Затова е важно за касиер и членове на родителския комитет да се изберат съвестни и отговорни хора, които да не злоупотребят с повереното им доверие. Всеки знае, колко е лесно да се "вземе" фактура на стойност по-висока от реалната.
Учителките при нас дават списък какво точно трябва да се закупи, и родителският комитет го пазарува. Учителките НЯМАТ отношение към покупките, именно за да няма подозрения, че влизат в досег с парите и в някакво съглашателство с родителския комитет.

Така поне са уредени нещата при нас. Говоря за Софийско ОДЗ.

# 5
 • София, "Младост 3"
 • Мнения: 9 059
то и при нас е така - с родителски комитет
но така или иначе не виждам кое се променя - парите се дават от нас...не от държавата
кой ще ги събира...поне за мен е условност, но сиг,рно си има причина да се изиска с наредба да се изяснят и тези взаимоотношения...

# 6
 • Мнения: 4 578
                          Чудесна заповед на зам.кмета на Бургас! Аплодорам я САМО ПРИ ЕДНО УСЛОВИЕ - осигурил ли е финансови средства и колко за всичко ,което е необходимо за да се води нормален педагогически процес??? Питам още КОЙ  осъществява КОНТРОЛ на фирмите ,спечелили държавните поръчки и КАКВО е качеството на продуктите и хигиенните материали,с които снабдяват ДЗ?
                          Всичко изглежда чудесно на хартия,но практиката показва,че действителното положение е плачевно / да не кажа някоя по-силна дума/.Скептично съм настроена към всички такива популистки заповеди и изказвания.Наслушахме се на какво ли не и каква е истината - всеки може да си отговори сам. Mr. Green Дано греша в случая,ама не ми се вярва,че грешката е моя.
                          По повод на "доброволните" дарения - готова съм на бас да се хвана,че те са толкова доброволни ,колкото аз съм космонавт.При толкова подадени жалби / в Бургас/ и при толкова теми / тук,във форума/ силно се съмнявам в добрите намерения на "дарителите".Нещо не ми се връзва хем да даря,хем да пиша жалби и да се оплаквам където ми попадне.Когато обаче държавата абдикира от задълженията си все по някакъв начин трябва да се спасява и малкото останало за децата ни.В противен случай да са се разпаднали помещенията на групите,ако не бяха ремонтирани с дарения.Виждаме и в момента как продължават общинските ремонти , а за качеството им не искам да говоря. Sick

# 7
 • Мнения: 13 834
И ние имаме родителски комитет.  Wink Явно е имало злоупотреби с парите, затова така са уредени нещата.  newsm78

# 8
 • Мнения: 4 929
                                             По повод на "доброволните" дарения - готова съм на бас да се хвана,че те са толкова доброволни ,колкото аз съм космонавт.При толкова подадени жалби / в Бургас/ и при толкова теми / тук,във форума/ силно се съмнявам в добрите намерения на "дарителите".Нещо не ми се връзва хем да даря,хем да пиша жалби и да се оплаквам където ми попадне.

Ще ти отговоря от собствен опит, въз основа на информацията, която имам и от преките ми наблюдение върху НАШЕТО ОДЗ, което синът ми посещава вече четвърта година. Имаме (родителите) пълната информация колко и какви средства иска с докладни директорката ни, и съответно колко се отпускат. Разликата е в пъти. ЕСТЕСТВЕНО искаме децата да се занимават и обучават съгласно общообразователните изисквания. И пак ЕСТЕСТВЕНО след като общината не осигурява средства за пособията им, ги осигуряваме ние. Прост пример - комплекта за тази година ни струва 32 лв на дете. Като сложим моливи, флумастри, боички, четки и т.н, да кажем стават 40 лв. За 9 месеца (или около 198 работни дни) това прави по 20 стотинки на ден. Тоест, колкото една дъвка и по-малко от една вафла. Чак ми е странно на кое домакинство толкова пък чак ще натежи такава сума, при условие, че за играчки, списания и какви ли не простотийки родителите дават в пъти повече.
Явно проблемът е в доверието и във вечното чувство, че някой някъде се опитва да те "прецаква" и да те "мине".
Аз поне нямам такива опасения, а явно и другите родители от нашата детска градина, защото доколкото знам жалби точно на тази тема досега не са постъпвали.

Има и друг вариант - родителите сами да купуват пособията по предварително зададен списък. Но тогава ще ги платят по-скъпо, понеже няма да ползват търговска отстъпка, а и нали се сещате какво надскачане ще настане - един с боички от 2 лева, друг - с от 20... Да не говорим, че ще има такива, които и въобще нищо няма да занесат...

# 9
 • Sofia
 • Мнения: 13 926
Ами, дай Боже повечко кметове да вземат този пример и да прегърнат идеята за прекратяване на рекета в ДЗ!

# 10
 • София
 • Мнения: 7 071
учителите в детските градини да не събират пари от родителите на децата, които се обучават в тях, под какъвто и да било предлог. Всяко събиране на финансови средства в детските заведения, освен предвидените в Закона за народна просвета такси, ще се счита за неправомерно.

При нас нещата стоят по същия начин. Учителките на дъщеря ми по никакъв повод не събират и не държат пари. Имаме си родители, които се занимават с тази дейност.
Да не говорим, че досега за повече от година сме събрали само по 30 лв. за тетрадките за първа група. Не сме дали нито стотинка повече, освен за театър всеки месец. По никакъв повод не ни искат.

# 11
 • Мнения: 9 817
В София това е стара практика.
Аз съм касиер на нашата група и събирам пари за всичко- учебници, пособия, материали, подаръци за Коледа и пр.
Приемам го за съвсем редно.

# 12
 • Sofia
 • Мнения: 13 926
а как да се осигурят учебниците за децата които са ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ, но министерството не ги ОТПУСКА??У???
или ще броят мухите по тавана децата?

Ако бяха задължителни, щяха да се осигуряват. Просто възпитателите ги мързи да учат децата по "примитивните" начини, по които са учили нас - без учебници, блокчета, боички и гланцирани книжки. С акордеони, песни, групово повтаряне на стихчета.

# 13
 • Мнения: 111
И при нас беше "доброволно" и възпитателките не пипат - буквално - пари по никаква причина. Обаче, след като миналата година избрах да не давам пари, защото не смятам, че има прозрачност при разходването им, децата ми бяха подложени на такъв психически тормоз, че и аз стигнах до жалби. Нямам финансови затруднения и не ми е проблем да дам пари на градината. Парите обаче трябва да се харчат по възможно най-добрия начин. И наистина трябва да е ДОБРОВОЛНО. Възпитателките, които не събират парите, определят размера на "дарението" как и къде да бъде изхарчено и т.н.
Добре, че децата ми са много мъдри за годините си та минаха през последвалата мръсотия, която изсипаха Госпожите на главите им, сравнително безболезнено.
Така че, одобрявам решението на бургаския кмет. Пък, ако искат родителите да се организират САМИ да направят нещо - супер. И да даряват според възможностите си и за това, за което смятат че е нужно.

# 14
 • Стара Загора
 • Мнения: 2 092
Ако бяха задължителни, щяха да се осигуряват. Просто възпитателите ги мързи да учат децата по "примитивните" начини, по които са учили нас - без учебници, блокчета, обички и гланцирани книжки. С акордеони, песни, групово повтаряне на стих чета.
Не претендирам за точност, но мисля че само за предучилищна група, са задължителни помагалата. В нашата градина учат стих чета и песни, имат и музикална. Пари само за театъра оставяме при госпожите, като предпочитат да ги събират в деня на представлението.
За всичко останало касовите бележки са залепени в тетрадка на касиера.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт