Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 692
Имам питане, относно логопедичния център, който се намираше на ул. "Екзарх Йосиф". Сградата е разрушена и не зная къде да ги открия сега. Въобще съществува ли такава структура сега. Ето линка, който беше за онзи адрес, на който вече ги няма http://www.logoped.hit.bg/Za%20nas.htm На телефона пробвах, до сега никой не ми вдигна, ама може пък и да са го запазили и да са се преместили, но просто в момента никой да няма наоколо.

Мойта малката имаше проблем, и посещаваше уроци. Ходеше физически в едно училище в Лагера, но беше БЕЗПЛАТНО. Учителката беше на работа към този център. Има и към други училища, или поне имаше. Сега гледам на сайта още седи списък с училища, към които работят, но ще трябва да ги проверявам 1 по 1 (поне тези, които са на удобно място за сестра ми за нейното детенце).

Питам, защото цената, която са й казали в нашето училище е 15 лв на учебен час.  Поне на нас ни се вижда висока, но пък може да си е такова положението сега и да няма нещо различно. Ееее, ако е такова положението навсякъде, ще се плащат някак, ама.....

Все пак, този център е бил към МОН и тая надежда, че просто може би е преместен някъде. Естествено, че не чакаме да е абсолютно безплатно, но пък чак 15 лв на час #Crazy. При допитване в частни логопедични кабинети - също плашещи цени.

Затова, моля ви, ако знаете нещо за този център от линка, чиято сграда вече я няма, кажете.

Предварително благодаря за информацията. Ние също търсим, дано открием нещо по училищата и да не е затрито всичко. На моето дете, тези хора помогнаха.

п.с. Ако си беден, или поне в невъзможност да плащаш тези суми, какво, детето ти си остава с говорен дефект, така ли излиза???

 

# 1
 • България, София
 • Мнения: 615
Миналата година дъщеря ми посещаваше "безплатен" логопед. Града е райониран и съответния районен логопед се помещава някъде. Нашият беше в 18-то у-ще, а дъщеря ми учи в 32-ро. В началото на 1-ви клас, логопедите минаха през класовете в училището и ни пратиха по една бележка, че детето има говорен дефект. Имах възможност да я водя, макар че тя имаше проблем само с "р"-то, което и е по наследство и аз не държах да го оправяме.
Синът ми, обаче, сега е в предучилищна и определено има звуци, които трябва да се работят. Решила съм да ги оправим преди първи клас, за да не прави грешки в писането. Въпросните логопеди работят с нормално работно време (до към 4-5 ч.) и ще прибегна към такъв със заплащане. Цените, които проверих са същите - 15 лв./час.

В градината или училището трябва да знаят къде се намира районния логопед, който принципно е длъжен да посещава всички учебни заведения в своя район (в градината на сина ми не се беше вясвал специалист от години...)

# 2
 • Мнения: 2 692
vimares  Благодаря ти. 18-то е едно от списъка за проверка, но има други, които са по-близо и първо тях проверяват. В нашто, 41-во предлагат само тази жена, която си работи по тарифа и дори никой не обяснява, че има възможност за другия вид специалисти, и че има въобще такъв център. Все едно този платения вариант е единственият и никой друг. Тя също е минала (той е предучилищната група) и е дала листче, но и без листче ние си го знаем Laughing , че има нужда. Но аз лично видях, че когато моята ходеше в групата в градината, нямаше ефект. Не схващаше какво се иска от нея. После, в първи и малко от втори клас, за нула време ги оправи. Но вече осмисляше какво се иска от нея. Нашия проблем беше с "шипящите" - ш, ц, ч, щ, ч, с.
Може би, защото аз знаех за неплатения вариант, затова и реагирах така за 15те лв. ама все пак тя си знае, но все пак ми се искаше да зная дали съществува този вариант. И съпротивата ми е принципна. Аз лично намирам доста по-безсмислени и демагогски закуските, които децата хвърлят, отколкото заделянето на бюджетни средства за този вид педагожки.

# 3
 • България, София
 • Мнения: 615
Аз лично намирам доста по-безсмислени и демагогски закуските, които децата хвърлят, отколкото заделянето на бюджетни средства за този вид педагожки.
Абсолютно съм съгласна, но те махат занималните (другата ми болка)... не вярвам някой да мисли за логопед.

Нека твойта позната издири районния логопед - не съм чувала да са премахнати. Друг е въпроса, че много хора не са доволни от работата в у-щата, тъй като правят големи групи, с деца, с различни проблеми. Трябва, обаче, да се пробва. Нашият логопед беше невероятен, съжалявам, че водих сина ми само 1-2 месеца... И нашият проблем е с "шушкавите", както ги нарича логопеда и знам, че трябва много работа и вкъщи.

# 4
 • София
 • Мнения: 3 416
Аз звънях в Логопедично училище София. Говорих с директорката - изключително любезна и отзивчива.
Каза ми къде и кога започват работа районните логопеди. Услугите им са безплатни.
В началото на годината започват да минават по класовете и после се обръщат към родителите.
Аз лично исках за сина ми(има проблем с "р"). Щерката ходеше преди години в детската платено(беше по 6 лв на занимание 2005 г). Точно за два месеца изчисти всички звуци. Сега обаче няма логопед в детската и трябва аз да водя малкият някъде.
В училището на сестра му има(120-то Г.С.Раковски), но пък се оказа, че часовете са ми супер неудобни - точно на обяд. Също така не знам дали работят индивидуално с децата или на големи групи.

# 5
 • Мнения: 2 692
Еееееееее , супер, вдигнаха телефона и хората са си били там. Нещо проверката, на няма да кажа кой на място, не е гледала правилната сграда. Всъщност жената обясни, че входът е от към Веслец. Работят си хората и са там, така че всичко е наред. Извинявам се на всички за притеснението.

Но все пак, може пък да е била полезна информацията за съществуването на този център, защото може и на други да са искали пари, а всъщност да си има такива специалисти, работещи на държавна заплата.

Благодаря на всички още веднъж и съжалявам, за временно невярната информация. Heart Eyes Peace Heart Eyes

# 6
Здравейте! Включвам се за пръв път в този форум.
Видях, че е обсъждана тема, която горещо ме вълнува. Имам си двама сладура, които обичам много, но се случи така, че големият е готов едва ли не за 2-ри клас/той е на 6г. и 10 месеца/, а малкият е малко мързелив/той е на 4 и половина/.
В нашето детско заведение също пристигна логопед. Tова стана преди 3 месеца и изпрати бележка, че детето ми има говорни смущения и че трябва да посещаваме кабинетът.
Отначало беше добре, но после аз сама се изпуснах, че той е малко повече обгрижен, като по-малък, което не означава, че не се грижа за голямото си дете. Започнах да оставам от вън, докато малкият учеше вътре при нея, защото той се отпускаше и не учеше покрай мен.
Последният път учителката взе,че ми "чете конско", че не съм се занимавала достатъчно с малкия, че се тръшкал в час при нея и т.н.
Аз и казах, че му обръщам внимание, за да учиме по 2-3 пъти седмично, понеже тя се изрази, че не му обръщам достатъчно внимание, за да и помагам на нея специалистът!
Та да си дойда на въпроса: не мислите ли, че логопедът трябва да приложи подход, чрез който да може да се справи с малко по-капризните деца, а не да ме кори мен, защото след като съм решила, че детето ми има нужда да посещава логопед съм видяла, че съм изпуснала някои важни моменти, но в периода от 1 до 3-тата му годинка той беше постоянно с пневмонии, вируси и алергии.
Със съпругът ми се бяхме видяли тогава в чудо/мислехме си, че няма да го бъде това дете/или просто има нужда да и се плати и не и се занимава с по-специалните деца за без пари?

# 7
 • София
 • Мнения: 258
Смятам, че част от логопедите без пари не полагат всички усилия. Ще се наложи да плащате. но си струва заради детето, а и усилията на учителя не са малко. Ние преди години работихме с логопед: г-жа Йосифова, но и нямам вече координатите. Беше много мила и я намерихме по обява, но беше преди 8 години. Много бързо забравихме проблема. всъщност при децата трябва тези проблеми да се изчистват до 7-8 години. Успех!! newsm10

# 8
 • Мнения: 4
Здравейте! Аз съм логопед, често преглеждам този форум, но досега не бях писала. Дълго се двоумях дали да отговоря  на Vailet 666, но реших да го направя. Уважаема госпожо, изобщо не става въпрос за пари. Това на първо място. Преди всичко да си логопед е призвание, хоби, ако щете. Ако логопедите бяхме търгаши, отдавна да ни няма в България. А и защо решихте, че Вашето дете е по - специално от другите? Относно "конското"  - не е нужно да помагате на "нея - специалистЪТ", помогнете на детето си, като вземете на сериозно дадените Ви съвети. А работата на логопеда е преди всичко да коригира нарушенията, да обучава, а не да възпитава. И не Ви ли е хрумвало, че именно малко по - сериозният тон е правилният подход за "малко по - капризни деца"? Накрая - Вие сте в правото си по всяко време да си потърсите друг логопед, който да спазва Вашите правила.

# 9
 • Мнения: 1
Привет!
 Радвам се, че ми отговорихте, Госпожо!
Надявам се, че не сте останали с погрешно впечатление - аз като всяка майка се СТАРАЯ да възпитавам децата си правилно!
Разбира се, че вземам на сериозно професионалните съвети дадени ми до тук!
Но трябва да се съгласите, че нищо при децата не става изведнъж(хубавите неща стават наистина бавно). Всеки допуска грешки във възпитанието на децата си - безгрешни хора няма.
В повечето случаи всичко е поправимо, ако му се обърне внимание навреме - сигурна съм в това! Също така ЗНАМ, че отговорността на родителя е да възпитава детето и естествено, че сериозният тон е правилен. Но не всички деца може да са еднакви, и пътят, по който се минава е индивидуален  - при едни темпото е бързо при други не толкова, заради което всяка вечер се опитвам да наваксвам с малкя си ученик!
 
  bouquet

Редакция на ключовите думи на тема

Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт