Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Варна
 • Мнения: 1 610
Сигурно вече ставам досадна, но преди малко ме изкараха извън нерви.
Обаждам се в съда в Разград, защото днес изтече 7 дневния срок да питам има ли шанс утре да ми издадът решенеието за да можем цялото семейство да си вземем утре Алекс и какво ми казва секретарката:
"Обадете се след малко, защото още не са го свалили решението от н-тие етаж при нас. Ще отида да проверя"
Обаждам се след 30 минути и ми казва:
"Решението не е пвисано"
А аз: "Какво значи не е вписано?"
Тя: "Ами няма решение по делото."
Аз: "Е как да няма като съдията обяви накрая на заседанието, че разрешава пълно осиновяване и ....."
Тя: "Ами така, няма решение по делото. Обадете се в понеделник следобяд, защото съдията е на семинар".
Аз: "Може ли такова нещо, детето ще преседи в институция още 4-5 дена?"
Тя: "Ами това е положението".

При което аз се вбесих и и затворих телефона.

Та въпросът ми е: В какъв срок са длъжни да ми издадът съдебното решение, при положение , че е изтекъл 7 дневния срок на обжалването?
Може ли да ми го издадът след 2 седмици, 2 месеца, 2 години?  #Crazy
Тези се подиграват с нас! Направо плачат за "Господари на ефира"


Благодаря предварително!

# 1
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Лили, мога да те разбера как се чувстваш. Нашето решение за Иван трябваше да е готово на 6 април, а излезе на 11 (делото беше на 30 март). Колкото пъти се обаждах, все като тебе ме баламосваха - съдията не бил дошъл на работа, защото нямал заседания тези дни. И в къщи не могли да го открият.... Жена му не знаела къде е. Чак се притесних да не би семеен скандал да му докарам.
Търпение му е майката....
Дано скоро гушнеш в къщи детенцето си! После ще забравиш за тези неприятности.
  Simple SmileHug

Последна редакция: чт, 02 окт 2008, 13:43 от Gankata

# 2
 • Варна
 • Мнения: 1 610
Благодаря ти за отоговора!
Но все пак искам да знам какъв е законния срок, в който трябва да ми издадът решението. Трябва да има такъв! И тежко им ако не го спазят!

# 3
 • на път
 • Мнения: 2 605
Лили, знам как се чувстваш ....
Нашата съдийка (Нели Куцкова да е жива и здрава) ни каза, че тези дела са с приоритет за нея и ако трябва ще пише решението нощем, но след изтичане на 7 дневния срок за обжалване, решението ще е в деловодството на съда. Ние гледахме неразбиращо (нямаме опит със съдилищата).
Със задна дата разбирам, колко е била съпричастна жената (като видях колко страници е писала по нашето дело) имайки предвид, че при нея беше като на конвейр с делата а съответно явно и с писането на решения.

Стискам палци да се гушнете в къщи по-бързо  Praynig

# 4
 • Мнения: 3 246
Илиана, копнах ти текста от Семейния кодекс ,приципно би следвало решението да се издаде в указания срок, още повече че 7дневен е и срокът за обжалване. Надявам се в понеделник да имате вече решение Peace и съжалявам че ти се удължава толкова чакането, реално вие си имате явно влязло в сила решение, явно същото не е обжалвано, но не може да си вземете детенцето #Cussing out Аз също имах невероятен късмет и изобщо не ми се наложи да чакам, но на нас не ни дадоха решението, а го носеше представител на РДСП-то.
Чл. 59. (1) (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) Окръжният съд разглежда молбата за осиновяване в съдебно заседание при закрити врати и се произнася с решение, след като изслуша заключението на прокурора. Решението се обявява в съдебно заседание и след влизането му в сила се изпраща служебно на общината по постоянния адрес на осиновителите, а когато са чужденци - на Столична община.
(2) Осиновяването се допуска само ако е в интерес на осиновявания.
Обжалване на решението
 Чл. 60. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Решението по чл. 59, ал. 1 може да се обжалва от прокурора и от лицата по чл. 54, ал. 1, т. 1, 2 и 4 пред апелативния съд в 7-дневен срок от обявяване на решението в съдебно заседание.
(2) В 14-дневен срок от постъпване на жалбата съдът в съдебно заседание при закрити врати се произнася с решение, което е окончателно.

# 5
 • София
 • Мнения: 690
Еее, не, поредната неразбория в системата. Ама какво значи това, че съдията не бил в съда, защото нямал насрочени дела. Неговата работа, мисля си, не е само да седи там в залата. А има и секретар на заседанието. Доколкото разбирам аз членовете, аленейте и точките на закона, след изтичане на седем дневния срок за обжалване, и няма обжалване, решението трябва да влезе в сила. Т.е. трябва да се напише и подпише, да се даде на заинтересованите страни. Не знам, ама като вариант, от деловодството да потърсят секретаря на заседанието, да се задвижат нещата. Ако се раз звъниш утре в РДСП, да потърсят и те вариант на местна почва да се раздвижат нещата.
Стискам палци, да те зарадват утре, че всичко е ОК.  Praynig
Само като пример, тъй като при нас беше ясно, че няма да се обжалва, решението беше написано веднага, само си изчакахме срока и в 9,00 часа, още преди да си изпият кафето си платихме таксите за копията и си взехме решенията. 

# 6
 • Варна
 • Мнения: 230
Поредното нехайство, бих казала!
Лили, както вече си видяла в цитираните разпоредби от СК, решението по тези дела се обявява още в съдебно заседание. Което значи, че съдията го "прочита" (т.е. едновременно го и диктува на секретаря по делото, който води протокола). Това, както разбирам, се е случило и при вас в съдебното заседание. На практика след заседанието се изготвя и съдебното решение като отделен документ (на отделен лист хартия), за което във вашия случай са нужни няколко кликвания на мишката на компютъра и използване на функцията копи - пейст. След това решенията се подписват от съдията и се вписват в една книга, която съдилищата водят за издадените от тях решения. Най-вероятно или съдията не е подписал решението преди да замине на въпросния семинар или не го е вписал в тази книга или и двете.
Но във всички случаи решение има. Нали именно готовото решение чакате да влезе в сила. Съответно - готовото решение може да се обжалва в дадения от закона срок. Какво ще жалиш, като не си го виждал!?
Не знам доколко те интересуват горните подробности, след като ти просто искаш да си вземеш детето. Отивайте на място и настоявайте някой да си свърши работата. Техническите подробности по вписване, подпечатване, поставяне на отметки (че решението е влязло в сила) и прочие могат да бъдат свършени от всеки съдебен служител.
Успех и честито!  Hug
Чакаме ви на срещите си! babydust7

# 7
 • София
 • Мнения: 2 722
За съжаление нямам съвет. Имам реплика - Уф!  #Cussing out Другото няма да го пиша, че не е за пред хора.
Лили, не остана, кураж и не си топи нервите.

# 8
 • Мнения: 65
Общо взето има доста безхаберни съдии. Нашият съдия го беше пратил в деловодството но не го беше разписал. Стояхме и го чакахме до 11,30 часа притесни се и деловодителката , а аз бях изкукала. Накрая седнах в коридора и се разревах с глас. Покрай нас мина една жена която се оказа  някаква шефка в съда същата тази жена отиде до деловодството и след малко ни извикаха да си вземем решението.  Страшно много съм благодарна на тази съдийка . Ние дори и не разбрахме какво стана. Просто деловодителката ни извика и каза , че решението е подписано и можем да си вземем детето. Отивай на място и се оправяй, телефон работа не върши.

# 9
 • Мнения: 3 672
На нас ни се случи почти същото, на осмия работен ден след делото, защото при нас се бяха събрали великденските празници и минаха 14 дни вместо 7, решението не беше готово и след два дни разправии с деловодителките, едната сутрин просто отидох и казах, че няма да си тръгна без решението, ако ще и там да спя. Седнах на един стол и зачаках търпеливо, тихо и кротко. След 15 минути донесоха решението и тръгнахме към дома да си вземем детето. Неу знам какво можеш да направиш, защото съдът е в друг град, но аз вдигнах скандал, след като се изцепиха: "Е какво толкова, ще изчакате 2-3 дни" и им казах " Аз от два дни съм родител на това дете и не мога да го си го прибера в нас, защото вас ви мързи, така ли?" и явно съм имала много страшен вид, та свършиха работата бързо.

# 10
 • Варна
 • Мнения: 1 610
Както стана видно, чиновниците само от сопа разбират.
След като мъжът ми вдигна телефона онзи ден и заплаши, че ще подадем жалба всичко се оправи.
Тъкмо пиехме кафенце преди да отидем в съда и от там ни се обадиха да отидем да си вземем решението. А ние бяхме подготвили една жалбичка и тъкмо щяхме да я подавам.
Чудно как намериха толкова бързо съдията, че да подпише? (социалната ни каза, че семинара им е в Общината, а тя е на гърба на съда  Crazy )
Та така - синът ни най-накрая си е в къщи!

Ще пиша пак като имам време!

Благодаря на всички за подкрепата!

# 11
 • Варна
 • Мнения: 448
 smile3501,много се радвам за вас ,е вече официално ти честитя новия член на семейството,да ви е жив и здрав и много да ви радва

# 12
 • Вън от пространство и време
 • Мнения: 2 277
Честита пълна къща и от мен! Целувки и прегръдки на мъничето! Hug

# 13
 • Мнения: 3 246
Браво миличка   bouquet това наистина е страхотна новина

# 14
 • София
 • Мнения: 690
Честито Лили. Страхотно. Добре че са се съвзели господата от системата и бързо са свършили работата. Ама ме хвана много яд, че трябваше въобще да се стига до там и да се късат нервите. Дори и минута не трябва да удължават престоя на децата.
Важното е, че накрая всичко е на ред. Много радост от тук на татък.Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт