Забравена парола?
или
Регистрирай се Активация на акаунт


Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Кулинария
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Варна

Мнения: 1 735
Най вкусният пилешки бъркоч

4 бр. долни бутчета
0,500 кг пил. дробчета
2 кут. топено сирене "Хелиос с гъби"

Приготвянето е в йена, изсипва се всичко и се добавя 1 пръст вода. Подправки: чер пипер, подправка за пиле, сол. Малко олио. Пече се затворено с капака, повече от час, на слаба фурна.
« Последна редакция: ср, 01 окт 2008, 17:46 от dorchester »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 735
Пангасиус в доматен сос на фурна

2 филета пангасиус (около 600 г)
1 бурк. доматено пюре
1 глава лук
1/2 връзка магданоз
подправки - бахар, дафинов лист, девисил, лющян, чер пипер, лют червен пипер
олио, брашно

Пюрето се разрежда 1:1 с вода. В тавата се разбърква соса с накълцан лук, магданоз, мазнина, сол, и всички подправки. Най-накрая се нарежда рибата, нарязана на едри хапки. Пече се около час на слаба фурна, като се разбърква 2-3 пъти по време на печенето. Накрая се добавя брашно (разтворено в малко водичка) и всичко се разбърква много добре. Оставя се още 10 минути. Сервира се полу-охладено.
Цитирай

Варна

Мнения: 1 735
Рибник

6 риби (пъстърва, чернокоп или друга)
1 ч.ч. ориз
2 стръка праз
4 с.л. олио
1 с.л. червен пипер
девисил, копър, сол

С малко олио задушаваме праз на колелца  (около 2 мин, колкото да омекне). Слага се една ч.ч. ориз - пържи се 2 мин до златист цвят. Слага се червеният пипер, 1 1/2 ч.ч. вода и се задушава докато изври водата. Добавя се и сол на вкус, заедно с останалите подправки.
Тази смес се изсипва в тава, долива се още една ч.ч. вода и върху всичко това нареждаме рибите, а върху рибите се капва олио. Пече се в предварително загрята фурна около 25 мин.

голяма снимка
« Последна редакция: сб, 06 дек 2008, 23:37 от dorchester »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 735
В момента измислям сладки, които да не съдържат нито яйца, нито мляко


ПОСТНИ БИСКВИТИ


2 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. захар кристал
1/2 ч.ч. пудра захар
1 суха мая на Йоткер
1/2 ч.ч. олио
1/2 ч.ч. хладка вода
1 ванилия

Разбъркват се първо сухите продукти, след това се добавя олиото при постоянно бъркане, най-накрая водата. През цялото време се бърка с лъжица, най-накрая се доомесва на ръка. Получава се мазно, средно меко тесто. Оставя се 15 мин да се отпусне.
След това се разточва и се изрязват кръгчета. Пекат се в предварителоно загрята фурна (180 градуса) до зачервяване.
Готовите бисквити се изваждат от тавата още докато са горещи и се прибират в кутия с капак.


http://www.prikachi.com/users/dorchester/101g.jpg
« Последна редакция: сб, 13 дек 2008, 14:05 от dorchester »
Цитирай

Варна

Мнения: 1 735
ПИЦА

За блата:
500 г брашно
1 пак. суха мая Йоткер
2 яйца
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
200 мл прясно мляко
3 с.л. олио

На снимката: пица с бекон, лук, пиперка, лютеница, кашкавал, босилек, маслини




Излизат две такива тави: http://www.prikachi.com/users/dorchester/104p.jpg
Цитирай

Варна

Мнения: 1 735
КИФЛИ

600 г брашно
3 яйца (от тях 1 жълтък за намазване, останалото - в тестото)
3 с.л. захар
1 ч.л. сол
1 суха мая
2/3 ч.ч. прясно мляко
3 с.л. олио
1 с.л. кис. мляко
1/2 ч.л. хл. сода (разтваря се в кис. мляко предварително)
мармалад

Омесва се меко тесто и се оставя да се отпусне за 15 минути
Разточва се на една или две кори в зависимост от желаната големина на кифлите.
Нарязва се радиално и се завива плънката.
Нарежда се в тава и се оставя да втасва до удвояване на обема. Намазва се с жълтък и се наръсва със захар и/или сусам.
Пече се на умерена фурна до зачервяване.
Излизат 16 бр. кифли ако са с размер наполовина от купешките.



Цитирай

Варна

Мнения: 1 735
КОЗУНАК И КОЗУНАЧЕНИ КИФЛИ 2009
(подобрена рецепта)

1,200 кг брашно
5 яйца (от тях един жълтък се оставя за намазване)
250 г захар
суха мая за 1,5 кг брашно
400 мл. прясно мляко
100 г краве масло
1 ч.ч. олио
1 ч.л. сол
1 с.л. кисело мляко
1/4 ч.л. хлебна сода
1 прах ванилия
настъргана кора от 1 лимон
50 мл. ром (червен, Атлантик)

Всички продукти да са затоплени до стайна температура. В стаята да е много топло.

Пресява се 1 кг от брашното заедно с маята. Добавят се солта, лимоновата кора и ванилията.  Останалите 200 г брашно се пресяват в отделен съд и ще се използват за замесване.
На котлон се загрява прясното мляко до около 35°С и в него се разтваря захарта. В отделна купа се разбиват яйцата с тел и после към тях се добавя сладкото мляко. В чашка се забърква киселото мляко с хл. сода.

В брашното се прави "кладенче" и се изсипват течните съставки при постоянно бъркане (от начало с лъжица) - първо млякото с яйцата, след това киселото мляко, рома и накрая олиото. След това  се добавя по малко брашно, меси се на ръка докато тестото почне да се "отлепва". Дотук всичко се прави в съд като например леген или много голяма широка купа.
Оттук нататък се меси на масата, която се намазва с краве масло и тестото се изсипва върху нея. Месенето става при постоянно добавяне на краве масло и тестото го поема всичкото.
Разделя се на толкова топки, колкото козунаци или тави с кифли са планирани. Оставят се да се отпуснат около 10 мин и се премесват още веднъж върху намазана с олио маса. След това се оформят и нареждат да втасват в тави и форми до удвояване на обема. Намазват се с жълтък и се украсяват по желание.

За плънка на кифлите използвах тази година "цветен" локум:



За козунака: плетен със стафиди в центъра и руло с шипков мармалад по периметъра


« Последна редакция: ср, 22 апр 2009, 14:58 от Dorchester »
Цитирай
0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.