Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 окт. 2008, 09:00 ч.

можем ли да помогнем?

 • 1 661
 • 35
 •   1
Отговори
 • Мнения: 829
В момента тече една гнусна интрига с 5-то помощно училище в Слатина.
(не намерих подобна тема с търсачката, но ако има моля за извинение)

Та с две думи - "загрижени" чиновници от просветното министерство решават за слеят 5-то и 2-ро помощно училище, като се освободи сградата на 5-то.
5-то се намира в Слатина, а второ - на бул."Тодор Александров"
Родителите на децата от 5-то и учителите смятат, че промяната е заради атрактивния имот, върху който е разположено училището.

ето тук има статии по темата http://www.capital.bg/show.php?storyid=555482
http://www.capital.bg/showblog.php?storyid=558639


За много от децата училището, в което ги пренасочват е много далечно и по тази причина става недостъпно.

Та
Можем ли да направим нещо и да помогнем на тези деца и родителите им?
Ще ми се да се оформи някаква дискусия и да направим нещо.

поздрави!   bouquet

# 1
 • в най-нежната прегръдка
 • Мнения: 1 361
Понеже ми е в квартала, та знам горе-долу що за училище е, как се изгърбиха за последните няколко години и учители, и родители да го направят удобно и добро място за тези деца... та ми се вижда абсолютен абсурд да се прехвърлят децата на другия край на града в една развалина...

Ако можем с нещо да помогнем - казвай.

# 2
 • Мнения: 18 822
5 то ми е в района, не знам с какво мога да помогна, но ако мога- несреща съм. Не се и съмнявам, че общинарите се лакомят за имота...напоследък гледам как няколко имота в района започнаха да се застрояват,а поне за два съм сигурна че са и общински...абе нямам думи.  #Cussing outКак пък все за детски градини, помощни училища и детски площадки няма място, а за сгради все има...много съм набрала на нашата община Слатина и ако мога нещо да направя, ще се радвам.
Изчетох статиите и съм изключително възмутена!Колко са нагли- да изместят децата в стара, порутена, отдалечена сграда, за която има и рестуционни претенции! А сградата на 5 да я вземат, щото е до пазара, на хубаво място!И какво ще направят...толкова са жалки, че ще вдигнат поредния блок, дори няма да построят нещо съществено....

# 3
 • София
 • Мнения: 653
Божеее, как не ги е срам  Sick

малко да повдигна темата

определено трябва да се разгласи... повече медии... повече шум... поне временно интересите ще стихнат... явно отдавна имат апетити към място

как спят спокойно тези хора?

# 4
 • Мнения: 6 355
Сериозно ли в това място са видели апетитно парче?
**аси идиотите!!!  Close
Кой защитава правата на тези деца и родителите им?!


# 5
 • в най-нежната прегръдка
 • Мнения: 1 361
Сериозно ли в това място са видели апетитно парче?
**аси идиотите!!!  Close
Кой защитава правата на тези деца и родителите им?!

Имайки предвид как бясно застрояват Слатина напоследък - може и да им е харесало - на главна улица, пазарът до тях, нови блокове наоколо... защо не?

# 6
 • Мнения: 6 355
Знам къде е мястото. И реката с едрите плъхове около нея я знам.
После сигурно ще дойде ред на читалището.  Tired
Но те и по Тодор Александров сриват здраво апетитните терени. Оттам децата накъде следва да поемат?  Confused

# 7
 • в най-нежната прегръдка
 • Мнения: 1 361
Знам къде е мястото. И реката с едрите плъхове около нея я знам.
После сигурно ще дойде ред на читалището.  Tired
Но те и по Тодор Александров сриват здраво апетитните терени. Оттам децата накъде следва да поемат?  Confused

към Факултето сигурно...  Twisted Evil

# 8
 • Мнения: 1 668
Гледах репортаж по някоя от телевизиите - чиновниците от общината уверяваха, че тази сграда е със статут на училище и няма продецура, по която да я префасонират в друго и щяла да си остане училище во веки веков... Това разбира се са празни обещания (много вероятно)... А за дечицата направо нямам думи - от Слатина в Обеля е просто егати изродщината... Но в същия репортаж казаха, че имало осигурен транспорт в новото училище  newsm78, тоест няма децата да се бутат в рейсовете на ГТ, което не го прави кой знае колко добро. В крайна сметка едно е да учиш в училище в района, в които живееш, а съвсем различно нещо е да прекарват децата во 2 часа всеки ден в автобуса.... Също в този репортаж стана ясно, че в Слатина ги обучават за оранжерийни работници и после имали места в някаква оранжерия в Дружба, в която получават що годе нормална реализация, а в обеля нямало да е така. При всички случаи е супер гадно и ако може нещо да се направи съм насреща... Просто нон стоп в тази държава се говори за интеграция на хората в неравностойно положение, но си оставаме само с лозунгите.

# 9
 • Мнения: 829
здравейте момичета!  Heart Eyes

дали да не пуснем някаква подписка и малко да поразлаем кучетата?

нямам никакъв опит в тези работи, а много ми се иска да помогнем....
дано някой даде читав акъл.

благодаря за включването!   bouquet

# 10
 • Мнения: 907
Трябва да се направи нещо задължително, иначе безобразието ще продължава ! Някое предаване като Господари на ефира и подписка , дано да се създаде гласност.

# 11
 • Мнения: 18 822
Да бе, то стълбище нямало в другата сграда, вие за транспорт мечтаете..пък и дали ще е безплатен, кой знае. Да започнем поне подписка, пък да мислим после още нещо. Дали няма вече подписка?

# 12
 • Мнения: 829
в блога за Могилино също са зачекнали темата тук

а сайтът за петиции е тук
не можах да се ориентирам дали вече има активирана петиция  Embarassed

# 13
 • Belgium
 • Мнения: 7 427
esme_bolger подписката е добра идея, но защо не пораздухате случая по-стабилно в медиите?

Примерно обадете се в "Господари на ефира" да направят едно предаване, да зададат въпросите на съответните чиновници от общината.

Друга идея: "Часът на мама" - те също се занимават с подобни проблеми.

Успех  Peace

# 14
 • Мнения: 829
Една майка за МОН

Здравейте г-жо Анева,
Аз съм Виолета Костова, родител на дете от 5–то ПУ. Сигурно се питате какво стана с нас. След публикации в „Капитал” и в блоговете му и след репортажа на Нова телевизия от 02. 10. 2008 г. сутринта от училището, когато представител на МОН така и не дойде, МОН „се събуди“. Към 10.00 ч сутринта идват служители на министерството на крака в училището и дават заповед директорът ни да напуска сега и веднага. Към 15.00 ч същия ден идват експерти от МОН и заявяват, че от следващия ден (03. 10. 2008 г.) сутрин ще идва 8-местен микробус, който да транспортира децата до общ. Илинден на училище и да ги връща в 14,00 пак пред 5-то ПУ. На следващия ден (03. 10) сутринта дойдоха експертите, докараха микробуса и се впуснаха в събиране на документи и архив на училището. Колкото и да обяснявах, че това са незаконни действия от тяхна страна предвид заведената пред Върховния Административен Съд моя жалба  № 13990 / 19.09.2008, че това е самоуправство и че нямат право да се разпореждат с децата заради съдебния спор, те взеха правосъдието в свои ръце (Министър Вълчев ще отговаря на актуален въпрос от депутат Иван Сотиров на 10. 10. 2008 за 5-то ПУ. Как ли ще оправдае това, че той решава вместо Върховния Административен Съд?). Правителството в лицето на МОН не спази закона, според който всякакви действия по преместването на децата са незаконни, докато Върховния административен съд не се изкаже по жалбата срещу заповедта на министъра.
Така и следващата седмица ще изнасят архив, ще возят само 8 от всичките 72  деца на училище и така ще оправдават заплатите си. Как да ги спра? На децата с инвалидни колички беше казано от г-жа Латинка Ковачева, експерт в МОН, че те няма смисъл да идват (така или иначе нито микробуса може да ги качи, нито в сградата на 2-ро ПУ могат да влезнат...).
Знаете ли колко струва една сълза на майка при тия думи? Страшно е. Страшно е и че държавна институция си позволява да погазва закона и да
лъже, лъже, лъже...
Пиша  това с цялата си отговорност и омерзението си от тях. Страшно е, че в 2008 г. в страна членка на Европейския съюз родители се борят с държавата, за да ограмотяват децата си. Сигурно така е било през Възраждането, а може би тогава да е било и по-лесно.
Тъй като, така или иначе, те ни прегазиха, детето ми трябва да остане в къщи. Ще продължа да търся начин да го науча на четмо и писмо въпреки МОН. Искам да докосне света на книгите, защото това е по-добрия свят. Искам да се докосне до „Властелинът на пръстените”, „Да убиеш присмехулник”, искам да може да прочете субтитрите на филма „Предай нататък” и т.н. И това ще стане след дълго обучение въпреки МОН. Убедена съм, че синът ми струва за цялото общество повече от МОН накуп, защото синът ми не може да лъже, да наранява, да краде... Той наистина не може! И никога няма да може. Усмихва се лъчезарно и обича. И вечер свлича умората и злобата на деня ни с грейналия си поглед и припряно бърборене. Знаете ли, че в Америка предпочитани работници на каса са жените със Синдром на Даун? Защото не могат да лъжат.
Социалните последици за нас? Аз ще напусна работа, за да намеря възможност за детето си да бъде грамотен човек. Инвестицията на държавата в мен не се оправдава. Ненужни се оказаха на тази държава висшето ми образование, двата ми чужди езика, компютърната ми грамотност. Нашия татко си работи така или иначе на две места. А пък МОН е заето да прави социален инвалид от сина ми, обричайки го да виси на вратата на социалното министерство. Бруталността и цинизмът на институцията МОН, с които се сблъсках, ме карат да онемявам. 
Аз съм обикновен човек от панелките
и искам простички неща. Радвам се на развитието на сина ми, той ме възнаграждава с възторжени викове „ Мамо, обичам те много, много, много.” Не считам, че държавата ми е длъжна с нещо, само защото синът ми по-различен от другите. Не за пари и не за внимание настояваме. Искаме само държавата да ни остави да си учим децата.
Но очевидно имотът на 5-то ПУ си заслужава да посегнеш на деца с увреждания. Морал? Съвест? Това са категории, които не съществуват за чиновниците от МОН. Тях, законите не ги засягат, „какво остава за „архаичните понятия на слабите хора“. Да не им дава Господ ужаса да осъзнаят какво са направили и бремето да живеят с тази мисъл!
Адвокатът, който попитах за делото ми срещу МОН, ми сподели, че дори и да го спечеля, ако през това време започне да се строи на терена, ние печелим 5-то ПУ само на хартия. И нищо повече.
Така изглежда завършва нашата приказка, г-жо Анева. Благодаря Ви от сърце за съпричастността и  човещината. Каузата ни е справедлива и аз ще продължа и в съда. Може пък да помогна на някой следващ, който още не знае, че е такъв. Ще следя какво ще стане на 10. 10. 2008г (този петък) с делото на Католическата църква. И как ще изгонят и другите деца оттам (от II-ро ПУ, което е в процес на реституция – бел. ред.). После всичко ще се уталожи във времето. Само горчивия привкус на спомена ще се появява, когато срещнем дете, подложило недъгавостта си, просейки от нас - самодоволните граждани на ЕС. А тези деца са наши и ги има. И аз ги обичам.

С благодарност,                                                                            5. 10. 2008 г.,
Виолета Костова                                                                           София

Последна редакция: пн, 06 окт 2008, 09:43 от esme_bolger

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт