Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 окт. 2008, 13:17 ч.

Няма да подпиша това...

 • 2 348
 • 40
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 061
Да разкажа. В нашата област, поради чести обгазявания ( предполагам ), се спуска от Здравното министерство една анкетна карта за здравословното състояние на детето. Раздават ги в детската градина на родителите, когато отиват да прибират децата си. До тук - ок. Взехме я, попълних я. Имаше и смешни въпроси, като - "с какво подово покритие е домът ви", " на какво предимно готвите - газ, ток и т.н" и няколко подобни. Основно въпросите са за заболявания на дихателните пътища. Това, което ме смущава - на първа страница, заградено в правоъгълник има следното: "Съгласен съм, детето ми да бъде прегледано и при необходимост да му бъдат направени допълнителни изследвания, след като бъда информиран." И трябва да се подпиша. Само, че аз не съм съгласна да и бъдат правени изследвания, без изрично да бъда съгласна с всяко едно от тях. В смисъл, искам да дам съгласие в момента, когато са решили да правят изследвания, след като съм уведомена, какво точно се прави на въпросното изследвание и какви са причините да бъде изискано такова. А не предварително да подпиша, и след това да бъда уведомена, но да не мога да откажа, защото вече съм дала съгласието си. Реших, че няма да подпиша, но искам да чуя каква би била, вашата реакция.

# 1
 • Мнения: 9 817
"Съгласен съм, детето ми да бъде прегледано и при необходимост да му бъдат направени допълнителни изследвания, след като бъда информиран."

Ти не се подписваш да започнат изследвания и прегледи на детето ти.
Подписваш се да му бъдат направени такива с твое съгласие.

Но щом като нещо те притеснява не се подписвай.

# 2
 • Мнения: 1 061
Не знам, аз ли го разбирам грешно, но за мен звучи така - съгласявам се да и правят изследвания, ще бъда уведомена, но предварително давам съгласието си за такива.

# 3
 • Мнения: 4 187
Моята реакция би била същата , докато не изясня точно как стои въпроса. Ако да подпиша , означава да правят изследвания на детето ми без разрешение (което много ме съмнява да е така),естествено ще съм против .

# 4
 • Мнения: 4 187
"Съгласен съм, детето ми да бъде прегледано и при необходимост да му бъдат направени допълнителни изследвания, след като бъда информиран."

Ти не се подписваш да започнат изследвания и прегледи на детето ти.
Подписваш се да му бъдат направени такива с твое съгласие.


Аз също го разбирам така!

# 5
 • Мнения: 447
Аз го разбирам, че съм съгласна детето да бъде прегледано, но не е ясно какъв е точно този преглед. Пък после, ако се налага ще ме информират за допълнителни изследвания. Няма да подпиша такова нещо, докато не ми разяснят какъв точно е този преглед и включени ли са в него някакви изследвания и какви са те. Говори с учителката за този преглед ако тя има някаква идея какъв е, ако не- да те насочи кой да питаш, както и дали върши работа попълнената анкетна карта без подпис за съгласие.

# 6
 • Мнения: 1 061
Може би трябва да допълня уводния текст, преди въпросното каре. Само извадка за тази част :
"Скринингът включва насочен профилактичен преглед, който ще бъде проведен от екипи, съставени от лекари, педиатри и пулмолози. При необходимост ще бъдат направени и изследвания на дишането, за оценка на състоянието на белия дроб и пълна кръвна картина на някой от децата.
................................
Молим Ви също така да удостоверите съгласието си, детето Ви да бъде прегледано от специалистите и ако е необходимо да му бъдат направени допълнителни изследвания, за които ще бъдете предварително уведомени."

Всъщност съм съгласна на профилактичен преглед, който явно ще бъде направен в детската градина, но не искам да се съглася да и правят изследвания. Не знам, може би, аз го разбирам не по правилния начин. Дъщеря ми изпитва ужас от игли и ако не е наистина наложително не искам да я бодат. Особено пък за пълна кръвна картина, а с подписа си не се ли съгласявам на това?

jujavka, смятам да говоря утре с госпожата, но предполагам, че няма да може да ми даде информация. Когато са дали анкетата не е обяснила нищо.

# 7
 • Мнения: 9 817
Е, това обяснява нещата.
Всъщност няма да правят с децата опити с нови лекарства или нещо подобно.
Просто ще бъдат подложени на скрининги, което е нормална практика в други страни.
Дори бих го се радвала детето ми да минава задължителен профилактичен преглед в ДГ.

# 8
 • Мнения: 1 061
Да, за профилактичния преглед съм съгласна.

# 9
 • Мнения: 447
Пълнолуние можеш да обясниш на госпожата опасенията си, като помолиш да ти каже кога ще е този преглед, за да присъстваш например. Или изрично отдолу да допълниш, че си съгласна само на преглед без изследвания newsm78 . Знам ли? А на самата анкетна карта не пише ли нещо от къде идва? Предполагам, че и в ХЕИ би трябвало да имат някаква информация по въпроса. А иначе профилактичните прегледи са си хубаво нещо.

# 10
 • Мнения: 3 696
Цитат
"Съгласен съм, детето ми да бъде прегледано и при необходимост да му бъдат направени допълнителни изследвания, след като бъда информиран."
Аз го разбирам, че първо ще те информират, после ще правят каквото ще правят. Ако искаш обаче да си съвсем сигурна, допиши отдолу:
 "Не желая да се правят никакви изследвания и прегледи на детето, без мое знание и изричното ми съгласие".  Peace

# 11
 • София
 • Мнения: 7 071
Реших, че няма да подпиша, но искам да чуя каква би била, вашата реакция.

Може би същата. В градината на дъщеря ми пускат списъци за всяко изследване и преглед, които се планират и ако съм съгласна се подписвам.

# 12
 • Мнения: 766
И аз го рабирам, като че ще те информират преди изследванията.
Тази практика май съществува от години, защото като ученичка бях в една извадка от наблюдавани деца,  заради оловно-цинковия завод в града ни. Всяка година ми източваха доста кръв  и ми правеха разни прегледи. Не зная дали тогава информираха родителите предполагам, че е ставало със съгласието им.

# 13
 • Мнения: 3 268
Не виждам нищо притеснително в документа,който трябва да подпишеш.При всички случаи,ако ще се правят изследвания,ще бъдеш уведомена и трябва да дадеш съгласието си.Никой няма да тръгне да се занимава с изследванията на твоето дете иначе.Прочети добре.

# 14
 • Мнения: 14 776
Според мен, подписвайки този лист, ти даваш съгласието си детето да бъде подложено на прегледи и изследвания, но просто ще бъдеш информирана преди това. Не бих го подписала.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт